تصویب طرح جامع بازآفرینی مجموعه زندیه شیراز بعد از سه دهه؛ امید به احیای این مجموعه

شیراز-ایرنا-شهردار شیراز اعلام کرد که طرح جامع بازآفرینی مجموعه زندیه که حدود سه دهه بلاتکلیف بود تصویب شده و عرصه‌ای به مساحت تقریبی ۳۰ هکتار را شامل می شود که امید به احیای این مجموعه را تقویت می کند.

به گزارش ایرنا، محمدحسن اسدی دوشنبه ۲۱ خرداد ۱۴۰۳ با اعلام این خبر در جمع خبرنگاران اظهار کرد: این طرح پس از حدود دو سال پیگیری سرانجام به تصویب مراجع ذیصلاح و کمیسیون ماده ۵ استان رسید تا به مهم‌ترین سند فرادست و مبنای برنامه‌ریزی‌ها و طراحی‌های آتی برای این مجموعه ارزنده تبدیل شود.

وی با بیان این مطلب که ساماندهی مجموعه زندیه، سال‌هاست که به یکی از دغدغه‌های اساسی مدیریت شهری شیراز تبدیل شده است، گفت: این مجموعه معماری ارزنده و منحصربه‌فرد یکی از مهم‌ترین دارایی‌های میراثی شهر شیراز است و با توجه به قوانین و مقررات میراثی ناظر بر عرصه و حریم آثار و مجموعه‌های تاریخی، برنامه‌ریزی برای حفظ و نگهداری یا توسعه نواحی پیرامونی آن، همواره با چالش‌هایی مواجه بوده است.

وی با توجه به اهمیت مجموعه زندیه در مقیاس ملی و جهانی و ضرورت سامان بخشی به محدوده‌ای که بیش از چندین دهه متحمل مسائل و مشکلات عدیده کالبدی بوده است، بیان کرد: طی دوسال اخیر همت مدیریت شهری شیراز بر آن شد تا با اتخاذ رویکرد روزآمد «بازآفرینی شهری»، زمینه‌های لازم را برای تدوین طرحی جامع که بتواند ضمن تضمین حفاظت و پاسداری از منابع و دارایی‌های میراثی واقع در محدوده، پاسخگوی نابسامانی‌های موجود و نیازهای معاصر شهروندان و گردشگران نیز باشد، فراهم آورد.

اسدی گفت: با توجه به آنکه فرایند تدوین طرح‌های کلان‌شهری اغلب فرایندی پر چالش و زمان‌بر است، شهرداری این کلان‌شهر هم‌زمان با پیگیری فرایند تصویب طرح جامع بازآفرینی مجموعه زندیه، با هماهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان فارس و سایر نهادهای ذی‌ربط، اقدام به برنامه‌ریزی برخی طرح‌های موضعی و اجرای پروژه‌های ساماندهی و مرمت در سطح محدوده کرده است.

وی به پروژه‌های «بازآفرینی میدان نقاره‌خانه»، «ساماندهی محدوده دروازه اصفهان»، «احیای ورودی شرقی بازار وکیل»، «ساماندهی میدان شهدا»، «مرمت و بازآفرینی سراهای متصل به بازار وکیل»، «ساماندهی پیاده راه وکیل»، «پیاده راه‌سازی خیابان ناصرخسرو»، «ساماندهی و مرمت کف و جداره خیابان‌ها و معابر اطراف مجموعه نظیر خیابان طالقانی، خیابان پیروزی، خیابان ۲۲ بهمن، خیابان هجرت، خیابان فرهنگ، کوچه چاپارخانه، کوچه پارک هتل و...» اشاره کرد.

شهردار شیراز همچنین بابیان اینکه بیش از ۵۰ هزار مترمربع کف‌سازی و ۳ هزار متر طول لوله‌گذاری در قالب اجرای پروژه ملی زندیه انجام‌شده است، افزود: در سال جاری نیز برنامه‌ریزی و اقدام جهت کف‌سازی به مساحت ۲۳ هزار مترمربع، جداره سازی به مساحت ۲۰ هزار مترمربع و لوله‌گذاری به طول یک هزار متر در حال انجام است.

اسدی افزود: شهرداری این کلان‌شهر برای تعیین تکلیف اراضی موجود در این محدوده، در سال جاری تملک املاکی با مجموعه ۱۴ هزار مترمربع مساحت را در دستور کار خود قرار داده است که تملک آن‌ها می‌تواند زمینه‌های لازم برای ارتقای یکپارچگی مجموعه زندیه و بافت مجاور آن و تحقق طرح‌ها و پیشنهادهای طرح جامع بازآفرینی را فراهم آورد.

زندیه و میراث تاریخی شیراز

ردپای تاریخ در گوشه و کنار شهر کهن شیراز جاری است و یادمان‌های زندیه از مهمترین شاخصه‌های تاریخی در این شهر به شمار می رود که باید توجه بیشتری به آن شود و اکنون زمزمه‌هایی از توجه به این میراث ارزشمند به گوش می‌رسد.

مجموعه آثار تاریخی و فرهنگی زندیه در شیراز بعنوان نماد دوران حکومت وکیل الرعایا و پایتخت ایران در آن دوران که اکنون با آسیب‌ها و تخریب‌هایی مواجه شده نیازمند توجه، بازآفرینی و احیا است که این مساله اکنون توجه مدیران شهری را به خود جلب کرده است.

میراث زندیه در شیراز یکی از مهمترین جاذبه های گردشگری و فرهنگی این شهر تاریخی به شمار می رود که البته بخشی از این میراث که بیش از ۲ قرن از عمر آن می گذرد با فرسایش، تخریب و عدم استحکام سازه ای مواجه شده است که نمونه بارز آن کج شدن یکی از برج‌های ضلع جنوب شرقی ارگ کریم خان زند است و یا پشت بام و کاشی کاری‌های ریخته بخش هایی از بازارهای تاریخی شیراز .

تصویب طرح جامع بازآفرینی مجموعه زندیه شیراز بعد از سه دهه؛ امید به احیای این مجموعه
ابری سیاه بر فراز میراث زندیه در شیراز

سقف بازار وکیل شیراز طی سالهای اخیر به واسطه آتش سوزی سیاه شده و ابری تیره بر فراز آن جا خوش کرده که طی این مدت پاکسازی این محل به تاخیر افتاده است.

اوایل آبان ۱۴۰۱ وقوع آتش سوزی در یکی از حجره‌های بازار وکیل شیراز،سقف و دیوارهای این بنای تاریخی را سیاه کرد که تصور می‌شد بیش از ۲ سال و نیم این سیاهی از بنای تاریخی وکیل برچیده شود اما کماکان گردشگران از مشاهده کامل زیبایی‌های این میراث تاریخی به دلیل سیاهی آن بازماندند.

آثار تاریخی و یادمان‌های فرهنگی دوره زندیه جایگاه خاصی در بین بازدیدکنندگان و گردشگران داخلی و خارجی شیراز دارند و این آثار هرساله پذیرای گردشگران میلیونی از سراسر ایران و جهان است.

آثار و یادمان‌های دوره زندیه که با پسوند وکیل شناخته می‌شوند از مهمترین جلوه‌های تاریخ و فرهنگ کهن ایران زمین در شیراز محسوب می‌شوند.

مجموعه زندیه شامل ارگ کریمخانی، بازار وکیل، مسجد وکیل، حمام وکیل، دیوانخانه و عمارت کلاه فرنگی می‌شود و از آنجا که در دوره زندیه کریم خان زند را وکیل الرعایا می‌نامیده‌اند، واژه وکیل در ادامه نام این عمارت ها آمده است.

این آثار زیبا افزون بر برخورداری از پیشینه فرهنگی و تاریخی در بناهایشان، به سبب نوع نگاه و رویکرد محترمانه به مدنیت و تمدن زندگی شهری در دوره حکومت کریم‌خان زند مورد توجه قرار دارند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha