حفظ و احیای بافت تاریخی شیراز، ضرورتی غیرقابل انکار

شیراز- ایرنا- مراسم بزرگداشت روز معمار در مدرسه تاریخی خان بهانه‌ای شد تا مسئولان اجرایی و شهری فارس باردیگر با برشمردن ظرفیت‌های بافت تاریخی شیراز، بر لزوم حفظ و احیای این میراث ارزشمند به عنوان یک ضرورت غیرقابل انکار تاکید داشته باشند.

به گزارش ایرنا، آیین بزرگداشت شیخ بهایی و روز معمار پنجشنبه با حضور استاندار و مدیران کل دستگاه‌های اجرایی استان و فعالان این حوزه در مدرسه تاریخی خان شیراز برگزار شد.

بافت تاریخی شیراز و ظرفیت‌های بسیار خوب آن و مباحث مطرح شده در فضای مجازی در خصوص حفظ و احیای این بافت ارزشمند، محور این آیین بزرگداشت بود.

بافت تاریخی شیراز، حرم امامزادگان والامقام از جمله حضرت احمد بن موسی شاهچراغ (ع) و نیز حدود ۴۱۰ اثر تاریخی ثبت شده را در خود جای داده و از این منظر، قلب معنوی و گردشگری و نمایانگر هویت این شهر است که روزگاری در دوران زندیه، پایتخت ایران نیز بود.

این منطقه به دلیل وجود بازار وکیل، قلب اقتصادی شهر نیز هست. این بافت هر از گاهی در کانون خبرها قرار می‌گیرد. کارشناسان با اشاره به ظرفیت‌ها، پیشنهادهایی در زمینه ثبت ملی بافت تاریخی و نیز ثبت جهانی شیراز مطرح کرده‌اند.

ثبت ملی بافت تاریخی شیراز یکی از پیشنهادهایی است که از سوی دکتر محمد هادی ایمانیه استاندار فارس برای حفظ و احیای این محوطه تاریخی به وزارت میراث فرهنگی و گردشگری اعلام شده است، رویکردی که تاکنون با واکنش‌های مثبت صاحبنظران و کارشناسان همراه بوده است.

حفظ و احیای بافت تاریخی شیراز، ضرورتی غیرقابل انکار

مدیرکل دفتر فنی، امور عمرانی و حمل و نقل و ترافیک استانداری فارس هفتم فروردین ماه ۱۴۰۲ در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه استانداری آمادگی لازم جهت هرگونه همکاری برای ثبت ملی بافت تاریخی شیراز را دارد، گفت: با توجه به ویژگی های منحصر به فرد بافت تاریخی و لزوم حفظ این بافت با ارزش ضروری است ثبت ملی بافت تاریخی شیراز در دستور کار قرار گیرد.

امیرحسین جمشیدی اظهارکرد: بافت تاریخی شیراز با مساحت تقریبی ۳۵۷ هکتار دارای حدود ۱۲ هزار پلاک با کاربری‌های مختلف مربوط به دوره‌های تاریخی است که از این میان ۴۱۰ اثر ثبت ملی، حدود ۲۰ امامزاده و قریب به ۲ هزار و ۵۰۰ پلاک واجد ارزش هستند.

مدیرکل دفتر فنی، امور عمرانی و حمل و نقل و ترافیک استانداری فارس ادامه داد: از ارزشهای منحصر به فرد بافت تاریخی شیراز هم نشینی ارگانیک سه مقوله سکونت، معیشت و زیارت است که شهر تاریخی شیراز را در کنار دو شهر مشهد و قم به عنوان شهرهای استثنائی ایران که بحث زیارت نیز در بافت تاریخی آن وجود دارد مطرح می‌کند.

حفظ و احیای بافت تاریخی شیراز، ضرورتی غیرقابل انکار

جمشیدی اضافه کرد: افزون بر وجود آثار و بناهای متعدد تاریخی در این محدوده، این بافت تاریخی محل زندگی بزرگانی هم چون حافظ سعدی ملاصدرا و صدها شخصیت بزرگ فرهنگی ایران بوده و از این حیث نیز جزو شهرهای منحصر به فرد و استثنایی محسوب می‌شود.

وی بیان کرد: از طرفی بافت فشرده و ارگانیک شهر و خانه‌های منحصر به فرد آن این شهر را از سایر شهرهای مناطق گرم و خشک ایران متمایز کرده است.

جمشیدی به سایر ویژگی‌های بافت تاریخی شیراز اشاره کرد و گفت: عناصر معماری منحصر به فرد خانه های شیراز مانند سردرهای خاص نوع حیاط مرکزی و سازماندهی فضاها و همچنین تزئینات مخصوص سبک شیراز از ویژگیهای این محدوده تاریخی بوده و فضاهای شهری خاص مانند مراکز محلات و فضاهای شهری حکومتی دوره زندیه از جمله ویژگی‌های این شهر تاریخی است که شیراز را از سایر شهرهای تاریخی کشور متفاوت کرده است.

مدیرکل دفتر فنی، امور عمرانی و حمل و نقل و ترافیک استانداری فارس با بیان اینکه استانداری آمادگی لازم جهت هرگونه همکاری برای ثبت ملی بافت تاریخی دارد، گفت: با توجه به ویژگیهای منحصر به فرد بافت تاریخی و دغدغه شهروندان فرهنگ دوست ،شیراز ،اساتید متخصصان حوزه معماری شهرسازی و میراث فرهنگی برای حفظ این بافت ارزشمند ضروری است که پیگیری‌های لازم از سوی وزارت میراث فرهنگی برای ثبت ملی این محدوده در دستور کار قرار بگیرد.

حفظ و احیای بافت تاریخی شیراز، ضرورتی غیرقابل انکار

اجازه نمی‌دهیم بافت تاریخی شیراز دچار لطمه شود

استاندار فارس در مراسم بزرگداشت شیخ بهایی و روز معمار در شیراز گفت: در بحث حفظ هویت ملی و اسلامی و شهری پای کار هستیم و به هیچ وجه زیر بار اینکه بخواهد لطمه‌ای به بافت تاریخی شیراز وارد شود نمی رویم.

دکتر محمد هادی ایمانیه افزود: امیدواریم از این پس شاهد یک حرکت جهشی جدید در شهر شیراز در زمینه حفظ بافت تاریخی باشیم و تا زمانی که این مهم به نتیجه برسد نیز پای کار ایستاده ایم.

وی ادامه داد: ایجاد تغییر در برخی دروس معماری در دانشگاه ها، ایجاد تغییر در قوانین ارتقاء اساتید رشته‌های مهندسی و معماری و تدوین آیین نامه ارایه تسهیلات به ساخت و سازهای منطبق با معماری ایرانی اسلامی از جمله مواردی است که در جهت حفظ هویت بافت تاریخی باید دنبال شود.

حفظ و احیای بافت تاریخی شیراز، ضرورتی غیرقابل انکار

از ثبت جهانی محور زندیه حمایت می‌کنیم

استاندار فارس در پاسخ به پیشنهاد مطرح شده در خصوص ثبت جهانی محور زندیه شیراز گفت: برای تحقق این مهم هرگونه کمک و حمایتی که نیاز باشد را خواهیم داشت.

ایمانیه افزود: ساخت این مجموعه گامی در جهت احیای بافت تاریخی شیراز است و ثبت جهانی آن هم می تواند اتفاق بیافتد.

وی ادامه داد: باید هرچه می توانیم به بازگشت بافت تاریخی و بازسازی و احیای آن کمک کنیم چرا که برخی از فضاهای ایجاد شده در این بافت در شان جایگاه شهر شیراز نیست و به مکانی برای برخی ناهنجاری ها تبدیل شده است.

وی اظهارکرد: امروز باید بناهایی داشته باشیم که در قرن های آینده گفته شود که این بناها مربوط به دوران پس از انقلاب اسلامی است.

حفظ و احیای بافت تاریخی شیراز، ضرورتی غیرقابل انکار

کتابخانه و تالار مرکزی شیراز با سبک ایرانی - اسلامی ساخته شود

استاندار فارس بیان کرد: انتظار است که کتابخانه و تالار مرکزی شیراز با سبک ایرانی و اسلامی ساخته و تکمیل شود و در ساخت مسجدی که بنا است در میدان امام حسین(ع) شیراز بنا شود نیز معماری اسلامی و ایرانی بکار گرفته شود.

ایمانیه افزود: ملاصدرا افتخار جامعه بشری است و به مدرسه خان به عنوان پایگاه تدریس این فیلسوف و دانشمند بزرگ باید بیش از اینها توجه شود.

حفظ و احیای بافت تاریخی شیراز، ضرورتی غیرقابل انکار

فعال شدن شورای بافت تاریخی و فرهنگی شیراز

مدیرکل راه و شهرسازی فارس هم، ضمن تاکید بر لزوم احیای شورای بافت تاریخی و فرهنگی شیراز گفت: اگر بخواهیم بحث بازآفرینی شهری را در بافت تاریخی و فرهنگی شهر شیراز محقق کنیم حتما برای انجام هماهنگی ها نیاز داریم که این شورا احیا شود تا همه دستگاه های متولی به میدان بیایند.

محمودرضا طالبان افزود: اگر کتابخانه مرکزی شیراز تاکنون ساخته نشده باید علت را در مجموعه های دولتی جست و جو کرد چرا که مردم شهر شیراز در سال ۱۳۳۳ همت کردند و با پول خودشان کتابخانه پارس (شهید دستغیب) را بنا نهادند و اگر می گوییم شیراز پایگاه فرهنگی است به خاطر چنین اقداماتی از سوی مردمی است که درک و دانش آنها به گونه ای بوده که در آن سال اقدام به ساخت کتابخانه کرده اند.

وی ادامه داد: در شبکه های مجازی مباحثی در خصوص بافت تاریخی شیراز مطرح می‌شود و اینگونه بیان می شود که به این بافت هیچگونه توجهی نمی شود.

مدیرکل راه و شهرسازی فارس بیان کرد: این مباحثی که در شبکه های مجازی منتشر می شود فقط نام شیراز را دچار خدشه می کند و گاهی خود ما هم به آن دامن می زنیم در حالی که چنین نیست و مدیران شهری برای این بافت ارزش قائل بوده و هستند.

طالبان گفت: یک روند و دانش شهرسازی در دهه ۷۰ بر کشور حاکم شده که باید محدوده هایی را به عنوان پروژه های مولد توسعه تملک کنیم، تمام پروژه‌هایی که به این شکل تعریف شده هم در همان دهه شروع شده و به دنبال آن و در دهه ۸۰ نیز بحث بازآفرینی شهری مطرح می شود.

وی افزود: بحث بازآفرینی دارای چهار شاخص عمده است، اگر بتوانیم با این چهار شاخص کار را پیش ببریم می توانیم ادعا کنیم که یک محله را احیا کرده ایم که این چهار شاخص عمده شامل شاخص کالبد، مباحث زیست محیطی، مباحث اجتماعی – فرهنگی و مباحث اقتصادی است.

مدیرکل راه و شهرسازی فارس بیان کرد: این بدان معناست که اگر می خواهیم یک محدوده را بازآفرینی کنیم حتما باید برای موضوعات اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و زیست محیطی آن منطقه و ساکنان آن برنامه داشته باشیم.

حفظ و احیای بافت تاریخی شیراز، ضرورتی غیرقابل انکار

استقبال خوب میهمانان نوروزی از بافت تاریخی و فرهنگی شیراز

شهردار شیراز نیز با اشاره به ورود ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار مسافر به این شهر در نوروز امسال گفت: بافت تاریخی و فرهنگی شیراز طی این مدت بیشترین تعداد بازدیدها و حضور مسافران را به خود اختصاص داد.

محمد حسن اسدی افزود: اینکه طی مدت ۱۴ روز با وجود همزمانی نوروز امسال با ماه مبارک رمضان شاهد حضور این تعداد مسافر در شهر شیراز هستیم بیانگر وجود ظرفیت های بسیاری در این کلانشهر است.

وی ادامه داد: شیراز مملو از آثار و بناهای تاریخی است که از گذشتگان به یادگار مانده که در زمینه مرمت، نگهداری و حفظ آنها باید با تدبیر و برنامه پیش رویم.

شهردار شیراز بیان کرد: اگر بنا باشد که با همین روندی که امروز در بحث بافت تاریخی شیراز در پیش گرفته ایم این مسیر را ادامه دهیم، طی ۱۰ تا ۲۰ سال آینده اثری از بافت تاریخی شیراز نخواهد بود.

شهردار شیراز گفت: شهرداری در احیای بافت تاریخی و فرهنگی تاکنون اقداماتی در جهت عمل به وظایف خود انجام داده که در همین ارتباط نیاز است که برخی قوانین نیز اصلاح شود.

اسدی همچنین خواستار ثبت جهانی محور زندیه و ارگ کریم خان شد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha