به گزارش ایرنا، سه سال خدمت دولت سیزدهم دستاوردهای ماندگاری از جمله تکمیل پل روگذر شهرک صنعتی، راهاندازی مرکز اورژانس، درمان سرطان و سوختگی برای سمنان داشت و از سوی دیگر، زمینهسازی انتقال آب بینحوضهای برای رفع مشکل کمآبی، توزیع عادلانه مواد غذایی با نرخ مصوب دولتی در نقاط مختلف استان، تلاش بیش از پیش برای حفظ عنوان پایتختی کتاب و توجه به مدیریت، عمران و توسعه شهرستانهای این دیار از درخواستهای مردمی است.
سمنان با وسعت ۹.۷ میلیون هکتار و جمعیتی بیش از ۷۰۲ هزار نفر با دارا بودن حدود ۲ هزار واحد صنعتی از دیرباز نقش مهمی در حوزه اقتصادی، سیاسی، تحولات فرهنگی و اجتماعی کشور دارد، اکنون که دولت سیزدهم به ایستگاه پایانی خدمت رسیده است، نگاهی گذرا و کوتاه به دستاوردها و نقاط روشن و تاریک عملکردها در دارالمرحمه سمنان خواهیم داشت، چرا که مرور و تمرکز بر آنچه گذشت، میتواند چراغ راه آینده باشد، در ادامه گزینشی از مهمترین موضوعها مرور میشود.
معرفی سمنان به عنوان پایتخت کتاب ایران
شهر سمنان با کسب امتیازها در شاخصهای مختلف از جمله اهتمام حداکثری مجموعه مدیریتی فعالان شهری و مردمی و ارایه برنامهها و طرحهای خلاقانه، نهم آبان ۱۴۰۲ بهعنوان «پایتخت کتاب ایران» معرفی شد تا دستاوردی برای مسوولان و فعالان فرهنگی و برگ زرینی در تاریخ استان مهد فرهنگ سمنان ثبت شود.
تندیس پایتخت کتاب برای مدت یکسال به سمنان به عنوان برگزیده «پایتخت کتاب ایران» اعطا شد و در این مدت سمنان متعهد به اجرای ۲۵ طرح ابتکاری خود برای توسعه و ترویج فرهنگ مطالعه و کتابخوانی است. سمنان با کسب عنوان «پایتخت کتاب ایران» متعهد به اجرای طرحهای نوآورانه برای تقویت نقش کتاب در عرصه های اجتماعی است.
اما شواهد و اظهارات فعالان عرصه فرهنگ نشان میدهد سمنان پس از معرفی به عنوان پایتخت کتاب ایران، از تکاپوی اولیه خود دور شده و انتظار میرود پویایی در حفظ این دستاورد مورد توجه باشد.
استان سمنان با سابقه تاریخی کهن، مهد پرورش چهرههای شاخص ملی در حوزههای علمی، ادبی، عرفان و اهل قلم بوده است؛ فرهنگ در این دیار با تداوم تالیف و چاپ کتاب، دیرینگی خود را حفظ کرده و خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) بنا به رسالت خود طی یکسال اخیر به معرفی آثار اهالی قلم و ناشران استان در قالب محتوای صوتی «رادیو کتاب ایرنا سمنان» میپردازد. مدت زیادی، سهشنبه هر هفته، نخستین محتوای منتشره در تارنمای خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) استان سمنان محتوای صوتی «رادیو کتاب ایرنا سمنان» بود و این اقدام ابتکاری روز بیستوپنجم مهر ۱۴۰۲ یکساله شد.
معرفی سمنان به عنوان نگین ایران در اتحادیه جهانی راه ابریشم
انتخاب سمنان به عنوان تنها نماینده ایران در «اتحادیه بینالمللی شهرهای گردشگری در امتداد جاده ابریشم» فرصتی ارزشمند برای تحول اقتصادی و تقویت مراودههای تجاری در عرصه جهانی به سود این شهر، استان و کشور و دستیابی به چشمانداز و استفاده از این فرصت طلایی نیازمند تخصیص اعتبارات ملی و استانی، برنامهریزی واحد و عزم جدی، همدلی و اهتمام مسوولان است.
«اتحادیه بینالمللی شهرهای گردشگری در امتداد جاده ابریشم» ۴۰ عضو دارد که نیمی از اعضای این اتحادیه شهرهای چین و نیمی دیگر از شهرهای دیگر کشورهای در مسیر جاده ابریشم از جمله سمنان به عنوان تنها نماینده ایران در این اتحادیه است.
برپایه گزارشها، ۳۹ شهر ایران در مسیر جاده ابریشم قرار دارند که سمنان طولانیترین مسیر جاده ابریشم در حدود ۶۰۰ کیلومتر را به خود اختصاص داده است، آثار متعدد تاریخی ثبت ملی در کنار آثار میراثی خاص و باقدمت این استان که امید زیادی به ثبت جهانی آنها وجود دارد، از ملاکهای انتخاب این شهر برای عضویت در اتحادیه بینالمللی شهرهای گردشگری در امتداد جاده ابریشم است.
توجه به ثبات مدیریتی در شهرستانها پیشزمینه توسعه
آرادان شهرستانی در غرب استان سمنان و نزدیک به تهران است. از جمله مواردی که همواره مورد نارضایتی مردم آرادان به شمار میرود، بلاتکلیفی این شهرستان در داشتن بالاترین مقام اجرایی و نماینده دولتی به عنوان «فرماندار» است، این شهرستان طی ۲ سال گذشته با عنوان «سرپرستی» افراد مختلف در مسوولیت فرماندار اداره شده است که همین موضوع موجب عقبماندگی این دیار از مدار توسعه و بروز مشکلهای مختلف شد.
این درحالی است که آرادان دارای زمینه سرمایهگذاری قابل توجهی در بخش پرورش دام و طیور است. این شهرستان به دلیل بهرهمندی از اقلیم مناسب و سهمیه آب از حبلهرود تنها رودخانه دائمی استان سمنان، دارای بزرگترین گلخانههای استان است. به عنوان نمونه ۱۰ هزار مترمربع از گلخانهها در این شهرستان مربوط به گل آنتوریوم است که گونهای صادراتی محسوب میشود و برای کشور ارزآوری قابل توجهی خواهد داشت.
اجرای طرحهای عمرانی دولت سیزدهم در سمنان
پل شهرک صنعتی سمنان، قطعه نخست محور سمنان- فیروزکوه به طول ۱۰ کیلومتر، افتتاح بیمارستان ۳۲ تختخوابی شهرستان میامی، طرح آبرسانی گرمسار، مرکز اورژانس، درمان سوختگی و سرطان بیمارستان کوثر سمنان و مرکز درمان سرطان بیمارستان امام حسین(ع) شاهرود، تعریض محور عباسآباد- کاهک، تکمیل آمفی تئاتر دانشگاه سمنان، اصلاح پیچ دربند محور مهدیشهر- شهمیرزاد، ساخت ۱۸ زمین چمن مصنوعی و تکمیل مجموعه ورزشی جانبازان و معلولان در سمنان از جمله طرحهای تکمیل شده مصوب دور نخست سفر شهید جمهور به استان سمنان است.
تکمیل و احداث ۲۰ مدرسه با مجموع ۱۴۵ کلاس در نقاط مختلف استان، سالن آمفی تئاتر دانشگاه گرمسار، سالن آمفی تئاتر مرکزی دانشگاه سمنان و زمین چمن مصنوعی کلاته خیج شاهرود، از دیگر طرحهای تکمیل شده از محل مصوبات سفر رییس جمهور به استان سمنان به شمار میرود.
«کم آبی» مسالهای که باید بیشتر به آن توجه میشد
کمآبی از جمله چالشهای مهم سمنان به شمار میرود و این استان با کسری سالانه ۱۳۳ میلیون متر مکعب آبهای زیرزمینی و سه و ۲ دهم میلیارد مترمکعب کسری مخزن انباشته، به اقدام اساسی و عاجل در زمینه رفع بحران کمآبی نیاز دارد؛ موضوعی که از دهه ۸۰ خورشیدی به عنوان مهمترین مساله استان و مطالبه اساسی مردم این خطه مطرح است.
برای رفع مشکل کمآبی سمنان در میان مدت با اخذ مجوز ماده ۲۳ برای خط انتقال آب سد فینسک در دولت سیزدهم اقدامی ماندگار از مصوبه دور نخست سفر شهید رئیسی به سمنان ثبت شد، اما حل این مشکل نیازمند اقدام عملیاتی در زمینه انتقال آب بین حوزهای به عنوان راهکاری بلندمدت است.
منطقه ویژه اقتصادی و مرز هوایی فرودگاه سمنان
منطقه ویژه اقتصادی سمنان، به عنوان یکی از مصوبات سفر آیت الله سیدابراهیم رئیسی رییس جمهور به این استان، با کاربری تجاری صنعتی در زمینی به مساحت یکهزار هکتار در مجاورت شهرک صنعتی سمنان با هدف تقویت شهرک صنعتی، جذب سرمایهگذار داخلی و خارجی و توسعه استان به بهرهبرداری رسید و پس از گرمسار دارای منطقه ویژه اقتصادی دارای کد گمرکی شد.
صدور مجوز مرز هوایی فرودگاه سمنان با تصویب هیات دولت و بینالمللی شدن از این فرودگاه و ثبت جهانی سه مجموعه کاروانسرا در میامی، یک مجموعه کاروانسرا سنگی و آجری در سمنان و یک کاروانسرا در گرمسار، در قالب پرونده «کاروانسراهای ایران» در شهریور ۱۴۰۲ از دیگر میراث ماندگار دولت سیزدهم در استان سمنان به شمار میرود.
تکمیل پل شهرک صنتعتی سمنان پس از ۱۷ سال
ساخت پل شهرک صنعتی سمنان به ۱۳۸۵ بازمیگردد که مدتی کوتاه پس از آغاز عملیات عمرانی این طرح تعطیل شد. به برکت سفر آیتالله رئیسی در سیزدهم آبان ۱۴۰۰ به استان سمنان و تخصیص اعتبار برای تکمیل، این طرح جزو مصوبههای سفر شد و سرانجام با تخصیص اعتبارات از این محل و همت مسوولان ارشد استان سمنان، این پل پس از ۱۷ سال در سفر معاون رییس جمهور و سرپرست نهاد ریاست جمهوری به بهرهبرداری رسید.
اصلاح نقاط حادثهخیز در مسیر مواصلاتی تهران- مشهد در محدوده استان سمنان، افزایش ضریب ایمنی تردد رفت و برگشت به شهرک صنعتی سمنان از جمله مزایای افتتاح طرح تقاطع غیرهمسطح شهرک صنعتی سمنان است.
فاصله شهرک صنعتی سمنان تا مرکز شهر هشت کیلومتر و تکمیل نشدن پل روگذر شهرک صنعتی این شهر طی سال منجر به تصادف های متعدد شده است و تکمیل این طرح یکی از مطالبههای دیرینه مردمی و واحدهای تولیدی مستقر در این شهرک به منظور کاهش تصادفات، افزایش ایمنی تردد با توجه به قرارگیری در محور اصلی تهران- مشهد بود که اکنون افتتاح این طرح نقش مهمی در امیدافزایی و تقویت سرمایه اجتماعی در این دیار دارد.
تکمیل مرکز درمان سرطان و بزرگترین اورژانس شرق کشور
تسریع در تجهیز و راهاندازی مرکز درمان سرطان سمنان یکی از مصوبههای سفر آیتالله سیدابراهیم رئیسی رییس جمهور شهید و از مطالبههای جدی مردم سمنان بود که در نهایت، این مرکز به نام رییس جمهور شهید «آیت الله رئیسی» شنبه (دوم تیر ۱۴۰۳) با حضور ویدئوکنفرانسی محمد مخبر سرپرست نهاد رییسجمهوری و وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و حضور «سیدحیدر محمدی»رییس سازمان غذا و دارو، «سیدمحمدرضا هاشمی» استاندار و جمعی از مسوولان شهرستان سمنان افتتاح شد تا یادگار شهید جمهور در این دیار بماند و لبخند رضایت بر چهره مردمان دارالمرحمه سمنان نقش ببندد.
ابرپروژه مرکز جامع تشخیص و درمان سرطان استان سمنان در وسعت ۶ هزار مترمربع به ارزش ۹ هزار میلیارد ریال در تیر ۱۴۰۳ افتتاح شد، طرحی که ساخت آن از سال ۱۳۹۰ کلید خورد، این مرکز دارای ۵۲ تخت بستری و بخشهای تصویربرداری، آزمایشگاه، پزشکی هستهای، غربالگری سرطان، امآرآی، شیمیدرمانی سرپایی و بستری، رادیوتراپی، یددرمانی و براکیتراپی است.
مرکز جامع پیشگیری و درمان سرطان با پیگیریهای انجام شده در دولت مردمی پیشرفته ترین تجهیزات ممکن از جمله اسپکت، سی تی سیمولاتور و شتاب دهنده پرقدرت رادیوتراپی برای راه اندازی بخش های تخصصی آن تهیه شد تا بتواند در کنار حضور نیروهای متخصص و متعهد، تسکینبخش آلام دردمندان باشد.
پیشرفت طرحهای عمرانی به برکت سفرهای دولتمردان سیزدهم
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار سمنان گفت: افتتاح ۲۵۷ طرح عمرانی و عام المنفعه در دور نخست سفر و تصویب تکمیل ۲۳۰ طرح عمرانی با سرمایهگذاری ۹۲ هزار و ۹۶۰ میلیارد ریال در دور دوم سفر شهید جمهور، و افزایش تخصیص اعتبارات از محل مالیات بر ارزش افزوده به شهرداریها به میزان سههزار و ۳۰۰ میلیارد ریال و دهیاریها به میزان ۶ هزار و ۷۲۰ میلیارد ریال از دستاوردهای دولت سیزدهم است.
محمد حمیدی افزود: ۱۴۵ مصوبه مربوط به دور نخست سفر شهید جمهور به این استان مربوط به بخش عمرانی با ۴۶۷ طرح و اعتبار مصوب ۳۲ هزار و ۸۰۰ میلیارد ریال بود که با تخصیص ۱۲۲ درصدی اعتبارات برابر با ۳۹ هزار و ۸۳۰ میلیارد ریال ۲۵۷ طرح تکمیل شد و به بهرهبرداری رسید.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار سمنان ادامه داد: ۵۵۵ طرح نیمه تمام با اعتبار مورد نیاز ۳۰۰ هزار میلیارد ریال در دور دوم سفر شهید جمهور به سمنان تصویب شد که از این تعداد ۲۳۰ طرح با اعتبار ۹۲ هزار و ۹۶۰ میلیارد ریال مصوب شد.
به گفته وی ۵۰ طرح با پیشرفت فیزیکی بالای ۸۰ درصد با اعتبار ۱۳ هزار میلیارد ریال، ۱۰۳ طرح با پیشرفت فیزیکی بین ۵۰ تا ۸۰ درصد با اعتبار ۳۵ هزار ریال و ۷۷ طرح با پیشرفت فیزیکی کمتر از ۵۰ درصد با اعتبار ۴۵ هزار ریال در دور دوم سفر رییس جمهور به سمنان تصویب شد.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار سمنان گفت: ۳۵ هزار و ۴۰۰ میلیارد ریال مربوط به بخش راه و شهرسازی، ۱۸ هزار و ۷۰۰ میلیارد ریال مربوط به وزارت نیرو، هفت هزار و ۶۰۰ میلیارد ریال مربوط به بخش بهداشت و درمان و ۶ هزار و ۵۵۰ میلیارد ریال مربوط به آموزش و پرورش در دور دوم سفر شهید جمهور به این استان تصویب شد.
اختصاص اعتبار لازمه جانگیری طرح قطب دامپروری کشور در مهدیشهر
ایجاد قطب دامپروری کشور در مهدیشهر از مصوبههای دور اول سفر شهید آیتالله سیدابراهیم رئیسی رییس جمهور به استان سمنان بود که با انجام مطالعات اولیه و انتخاب مکان احداث، وارد مرحلهای جدید شد و تداوم اجرای طرح تا دستیابی به نتیجه نیازمند اعتبار و توجه ویژه دولتمردان است.
زمینهسازی ایجاد قطب دامپروری در شهرستان مهدیشهر با تاکید بر مطالعات و همکاری نهادهای علمی در دستور کار قرار گرفت و مطالعات آن با تشکیل هفت کارگروه تخصصی در معاونت پژوهشی جهاددانشگاهی استان به منظور تحقق این مصوبه ایجاد و مرکز بهنژاد دام سنگسری به عنوان شتابدهنده و در راستای تامین زنجیره تولید افتتاح شد و اکنون پس از انجام این اقدامهای اولیه، تامین اعتبار برای ایجاد زیرساختهایی نظیر آب، برق و گاز در نقطه سیاه کوه مهدیشهر برای احداث مجتمعهای دامپروری و ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی ضروری است که انتظار میرود مدنظر دولتمردان قرار بگیرد.
یکهزار و ۲۰۰ هزار عشایر و پنجهزار خانوار عشایری در شهرستان مهدیشهر زندگی میکنند و طبق آمار نزدیک به ۴۵ درصد خانوار عشایری استان سمنان در مهدیشهر هستند و بر پایه اعداد و ارقام، دامپروری شغل اصلی مردم شهرستان مهدیشهر و عشایر ایل سنگسری است و توجه ویژه به تحقق ایجاد قطب دامپروری کشور در مهدیشهر و اصلاح نژاد دام سنگسری موجب افزایش بهرهوری، بهبود معیشت دامداران با زمینهسازی صادرات آن، برای کشور ارزآور خواهد بود.
افزایش تصاعدی اعتبارات شهرداریها و دهیاریها
حمیدی اظهار کرد: میزان پرداختی به شهرداریهای سمنان در سال ۱۴۰۰ در حدود ۲هزار و ۶۷۰ میلیارد ریال بود که این رقم در سال ۱۴۰۲ به ۱۰ هزار و ۷۳۰ میلیارد ریال رسید و در سه ماهه نخست سال ۱۴۰۳ نیز سههزار و ۳۰۰ میلیارد ریال پرداخت شد.
به گفته وی ۴۷ دستگاه خودرو در کاربریهای مختلف از جمله آتشنشانی و جمعآوری زباله در دولت سیزدهم خریداری شد و در اختیار شهرداریهای این استان قرار گرفت.
وی ابراز کرد: بودجه محقق شهرداریهای سمنان در سال ۱۴۰۰ به میزان ۱۴هزار و ۳۵۰ میلیارد ریال بود که این رقم در ۱۴۰۲ به ۲۷هزار و ۶۷۰ میلیارد ریال رسید و برای امسال نیز بودجه ۴۳ هزار و ۸۶۰ میلیارد ریالی مصوب شد.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار سمنان گفت: میزان پرداختی به دهیاریهای استان در دولت دوازدهم یکهزار و ۳۷۰ میلیارد ریال بود و این رقم در مدت سه ساله دولت سیزدهم به ۶هزار و ۷۲۰ میلیارد ریال افزایش یافت و امسال نیز ۲۳ دستگاه خودروی سبک و سنگین خریداری شد و در اختیار دهیاریها قرار گرفت.
ساخت ۲۱ هزار خانه در قالب نهضت ملی مسکن
استان سمنان سهمیه ساخت ۶۰ هزار واحدی از نهضت ملی مسکن طی چهارسال دارد که ۳۰ هزار واحد در شهر جدید ایوانکی و ۳۰ هزار واحد توسط راه و شهرسازی در ۲۰ شهر استان سمنان هدفگذاری شده است.
مدیرکل راه و شهرسازی سمنان با بیان اینکه ساخت ۲۱ هزار خانه در قالب طرح نهضت ملی مسکن در این استان در دست اجراست، گفت: بیش از ۴۰ هزار و ۷۰۶ نفر متقاضی طرح نهضت ملی مسکن در سمنان بودند که از این تعداد ۱۳ هزار و ۲۲۵ نفر ثبتنام خود را نهایی کردند.
سیدمحمد حسینی طباطبایی افزود: واگذاری زمین ۲۰۰ متری و ساخت خانههایی با دسته کم ۷۵ متر مربع بنا به همراه پرداخت تسهیلات ودیعه و ساخت مسکن جایگزین تخلیه ۳۳۶ واحد ناایمن قطعههای ۲۳ و ۲۴ مسکن مهر سمنان از جمله اقدامهای ارزشمند است که در دولت سیزدهم ثبت شد.
افزایش هشت برابری ساخت راه در سمنان در دولت سیزدهم
مدیرکل راه و شهرسازی سمنان با اشاره به افزایش ۸۴۰ درصدی ساخت راه در این استان در دولت سیزدهم گفت: ۱۰ طرح راهسازی به طول ۱۲۲ و نیم کیلومتر راه اصلی در دولت سیزدهم ساخته شد.
وی ادامه داد: تکمیل محور سرخه - سمنان به طول ۱۱ و نیم کیلومتر، ساخت ۳۶ کیلومتر از محور دامغان – معلمان و احداث ۳۶ کیلومتر از محور آزادراه حرم تا حرم(محدوده آرادان - لاسجرد) از جمله اقدامها در حوزه راهسازی در دولت سیزدهم است.
این مسوول بیان کرد: ساخت ۱۱ و نیم کیلومتر از محور دامغان - دیباج، ۱۰ کیلومتر سمنان - فیروزکوه، بهسازی ۱۱ و نیم کیلومتر از کمربندی سمنان و ۶ کیلومتر از محور دامغان - فولادمحله از دیگر دستاوردهای دولت سیزدهم در حوزه راه استان سمنان است.
به گزارش خبرنگار ایرنا، ۱۷ درصد سهم اشتغال سمنان مربوط به بخش کشاورزی است و بخش صنعت و معدن ٣٧ درصد از اشتغال و ۲۲ درصد از تولید ناخالص این استان را به خود اختصاص داده است.
سمنان که به «دارالمرحمه» معروف است با گستره نزدیک به ۹۷ هزار و ۵۰۰ کیلومتر مربع از پهناورترین استانهای کشور به شمار می رود و با پنج و ۹ دهم درصد مساحت کل کشور، از این حیث در جایگاه هفتمین استان ایران قرار دارد.
این دیار از جانب شمال به استانهای خراسان شمالی، گلستان و مازندران، از جنوب به خراسان جنوبی و اصفهان، از شرق به خراسان رضوی و از باختر به تهران و قم محدود است؛ بر این پایه و به سبب موقعیت همسایگی با پایتخت و هفت استان مهم کشور، از اهمیت فراوانی برخوردار است.
بر پایه برآورد سال ۱۴۰۰مرکز آمار ایران، استان سمنان با هشت شهرستان در مجموع ۷۵۷ هزار و ۲۰۰ نفر جمعیت دارد که از این شمار، بیش از ۲۰۰ هزار نفر ساکن مرکز استان هستند.
نظر شما