به گزارش خبرنگار ایرنا، واترپلو به معنای «چوگان آبی» است، این رشته به عنوان نخستین ورزش گروهی در سال ۱۹۰۰ وارد المپیک شد که با قهرمانی بریتانیا همراه بود.
دهه ۶۰ بود که واترپلو به ورزشهای همدان اضافه شد، هر چند به صورت حرفهای فعالیت نداشت اما جزو رشتههای جذاب به شمار میرفت.
سال ۱۳۸۲ این ورزش به صورت منسجم در همدان سازمان یافت، شاهین زائری زاده واترپلو را سازماندهی کرد، این مربی برای ورزشکاران رشتههای آبی چهرهای شناخته شده است و در این سالها با وجود فقر امکانات شیرجه، همچنان این ورزش را سرپا نگه داشت.
واترپلو موسوم به "چوگان آبی" جزو قدیمیترین ورزشهای آبی همدان، طی سالهای گذشته در فقر امکاناتی همچون استخر استاندارد بسر میبرد اما در دوره جدید هیات شنا این استان، بار دیگر احیا و از سرگرفته شد.
واترپلو، آبی پرهیجان
واترپلو ورزشی آبی و تیمی است، از یک طرف باعث بروز آثار ورزش شنا میشود و از طرف دیگر اثر مفید ورزشهای توپی را به همراه دارد، بازیکنان این رشته باید از قدرت و سرعت بالایی برخوردار باشند.
در ورزش واترپلو تمام اعضای بدن مانند یک زنجیر عمل میکنند. یعنی ورزشکار باید از تمام عضلات خود کمک بگیرد تا بتواند نیروی لازم را به توپ وارد کند. اعضای مختلف بدن مثل دستها، لگن و پاها باید بتوانند حرکات چرخشی خاصی را انجام دهند. بنابراین علاوه بر قدرت، انعطاف پذیری نیز در ورزش واترپلو لازم و ضروری است.
در ورزش واترپلو تمام اعضای بدن مانند یک زنجیر عمل میکنند. یعنی ورزشکار باید از تمام عضلات خود کمک بگیرد تا بتواند نیروی لازم را به توپ وارد کند. اعضای مختلف بدن مثل دستها، لگن و پاها باید بتوانند حرکات چرخشی خاصی را انجام دهند. بنابراین علاوه بر قدرت، انعطاف پذیری نیز در ورزش واترپلو لازم و ضروری است.
بعضی از حرکات باعث میشود سرعت توپ افزایش یابد مثل چرخش مناسب در ناحیه کمر و شانه و همچنین قدرت به عقب بردن بازوها و آرنج و توانایی خم کردن مچ دست، به دست آوردن مهارت در این زمینهها نیاز به تمرین فراوان دارد. بازیکنان علاوه بر قدرت و انعطاف پذیری باید از تمرکز کافی و قدرت طراحی نقشه برای تسلط بر حریف هم برخوردار باشند.
بنابراین به طور خلاصه میتوان گفت که ورزش واترپلو دارای اثرهای مفید همچون افزایش قدرت بدنی به خصوص در ناحیه عضلات ران، بازوها و مچ دست، افزایش قدرت تمرکز، هماهنگی و طراحی نقشه، افزایش انعطاف پذیری و افزایش سرعت عکس العمل در پاسخ به محرکها است.
ورزش جذاب شناگران
برای انجام ورزش واترپلو ورزشکار باید در بعضی کارها مهارت داشته باشد. اولین فاکتور لازم برای شروع این ورزش، مهارت در شنا است. در این ورزش، بازیکنان باید بتوانند طول ۳۰ متری استخر را بارها و بارها شنا کنند.
نوع شنا کردن بازیکنان واترپلو با شنای کلاسیک متفاوت است. در این روش بازیکنان از یک استیل آزاد استفاده میکنند به طوری که هنگام شنا کردن همیشه سر آنها از آب بیرون خواهد بود تا بتوانند بر بازی مسلط باشند.
مهارت دومی که بازیکنان باید به دست آورند، شیوه کنترل توپ با یک دست است. همچنین این ورزشکاران باید بتوانند توپ را با هر دو دست خود کنترل کنند.
مهارت دیگری که ورزشکاران رشته واترپلو باید داشته باشند، نوعی پا دوچرخهاست که در آن حرکات پا به صورت دایرهوار انجام میشود. در این حرکت که ورزشکاران از آن برای نگه داشتن خود روی سطح آب استفاده میکنند، انرژی بسیار کم مصرف میشود. ورزشکاران ورزش واترپلو باید از تمرکز و سرعت عمل بالایی برخوردار باشند تا بتوانند بر تیم حریف غلبه کنند.
جان دوباره پس از ۱۰ سال
دبیر هیات شنا، شیرجه و واترپلو همدان در این باره گفت: ورزش واترپلو این استان پس از ۱۰ سال تعطیلی، با تلاش مجموعه هیات و مربیان این رشته فعال شد.
جمال جنانی در گفت وگو باخبرنگار ایرنا اظهار کرد: در سالهای گذشته شرایط به گونهای پیش رفت که مورد حمایت قرار نگرفت و باوجود اینکه ورزشکاران زیادی آموزش دیدند اما نادیده گرفته شد.
وی اضافه کرد: یکی از سیاستهای اصلی دوره جدید هیات شنا استان همدان، احیای ورزش واترپلو باتوجه به استعدادهای موجود بود و اکنون پس از ۱۰ سال این مهم تحقق یافت.
یکی از سیاستهای اصلی دوره جدید هیات شنا استان همدان، احیای ورزش واترپلو باتوجه به استعدادهای موجود بود و اکنون پس از ۱۰ سال این مهم تحقق یافت.
جنانی خاطرنشان کرد: نخستین دیدار تدارکاتی تیم واترپلو همدان را نیز در تهران برگزار کردیم تا این ورزش به شکل رسمی از سرگرفته شود.
وی ادامه داد: هم اکنون از لحاظ مربی نیز مشکلی نداریم، در دوره اخیر فدراسیون بیشترین سهمیه شرکت کننده را داشت و در واقع ۶ مربی در کلاس داشتیم که دوره را با موفقیت سپری کردند.
جنانی خاطرنشان کرد: ما افرادی را در هیات داریم که همگی دلسوزانه کار میکنند. دنبال توسعه واترپلو در اقصی نقاط استان هستیم. امیدوارم روزی برسد که قول و وعده مدیران ورزش استان به ثمر برسد و بتوانیم این ورزش را به خوبی توسعه بدهیم.
دلگرم به رونق واترپلو
رئیس واترپلو استان همدان نیز در این باره گفت: سال قبل در راستای احیای دوباره این رشته به صورت رسمی، برنامهریزی هدفمند داشتیم و اکنون به مرحله تمرین و مسابقه رسیدهایم.
شاهین زائری زاده افزود: در سالهای گذشته شرایط به گونهای پیش رفت که مورد حمایت قرار نگرفت. ورزشکاران زیادی را آموزش دادیم اما به دلیل نادیده گرفته شدن، رها کردند و رفتند.
وی اضافه کرد: زمانی توانستیم با همین نبود امکانات رتبه ششم کشور را کسب کنیم. دوره قبل هم این ورزش نادیده گرفته شد. اما با روی کار آمدن هیات جدید به دنبال احیای دوباره این ورزش هستیم.
زائری زاده خاطرنشان کرد: تامین هزینهها بزرگترین مشکل بود، حداقل باید ۲۰ نفر در قالب تیم اعزام شوند که نیازمند هزینه بود و تحقق نیافت.
وی ادامه داد: هم اکنون ما به استخری نیاز داریم که عمق ۱۸۰ داشته باشد، به این دلیل که استانداردها را نداریم، نمیتوانیم به صورت قانونی بازی کنیم و فضای لازم را نداریم.
وی افزود: با این حال تجربه لازم را برای آموزش حرفهای ورزشکاران داریم، حتی در فضای محدود به این کار پرداختهایم، دنبال توسعه واترپلو در اقصی نقاط استان هستیم. امیدوارم روزی برسد که قول و وعده مدیران ورزش استان به ثمر برسد و بتوانیم این ورزش را به خوبی توسعه بدهیم.
رییس واترپلو همدان یادآور شد: مهمترین کار شناسایی استعدادها است، مربی توانمند بهاندازه کافی داریم. فقط نیاز به امکانات و همچنین استعدادیابی داریم.
وی با قدردانی از هیات شنا، شیرجه و واترپلو در حمایت از این تیم گفت: در دوره ریاست حامد جلیلوند شاهد تحولات خوبی در این هیات بودهایم و موجب انگیزه همگان شده است.
نظر شما