به گزارش خبرنگار ایرنا، فارس با میزبانی از ۱۲ درصد جمعیت عشایری ایران و با تنوع اقوام مانند ایلات بزرگ قشقایی، لر، خمسه، کهمره و دیگر طوایف مستقل، ایرانی کوچک و قطب عشایری ایران است؛ براساس آخرین سرشماری، عشایر فارس با جمعیتی بیش از ۱۲۰ هزار نفر ۲.۵ تا سه درصد جمعیت این استان را تشکیل میدهند و از این شمار ۲۶ هزار و ۷۸۰ خانوار عشایر، کوچنده هستند.
اردوهای کتابخوانی عشایری فارس از یکم شهریور ماه گذشته کلید خورد و ۱۰ نوبت در نقاط مختلف عشایری استان برگزار شد تا شروعی برای کوچ خدمات فرهنگی به میان عشایر باشد.
مهمترین هدف این اردوهای کتابمحور ترویح فرهنگ کتاب و کتابخوانی و معرفی و اهدای کتاب به فرزندان ایلات فارس بود تا این جامعه بزرگ از خدمات عمومی کتابخانهها محروم نمانند.
این اردوهای مفرح و پرنشاط همراه با برنامههای نمایش، نقاشی، مسابقه و جایزه برگزار میشود تا خاطرهای خوش را از کتاب و کتابخوانی در ذهن کودکانه بچههای ایل برجای بگذارد.
اما در کنار این هدف، اردوهای کتابخوانی بستری برای آموزش جامعه عشایری استان و احصا و حل مشکلات آنها از سوی دستگاههای متولی نیز شده؛ چنانکه همواره نمایندهای از ادارهکل امور عشایر فارس، کتابداران و مسئولان کتابخانههای عمومی را در این سفر همراهی کردند تا از نزدیک مسائل ومشکلات جامعه کوچرو استان را احصا کنند و بخشی از مشکلات آنها نیز با همراهی سپاه عشایر فارس و کمیته امداد امام خمینی (ره) حل شد.
علاوه بر آن به تناسب، کارشناسانی از منابع طبیعی، محیط زیست و هلال احمر نیز در این اردوی کتابخوانی حضور پیدا میکنند تا آموزشهای لازم را مردم کوچرو فارس ارائه کنند.
نهضت فرهنگی که همراه با کتاب به اردوی عشایر فارس آمد
این اردوهای کتابخوانی که در پی تفاهمی سه جانبه میان اداره کل امور عشایری، کتابخانههای عمومی و آموزش و پرورش عشایری فارس شکل گرفته قرار است در ۱۴۰۳ نیز تداوم یابد.
به گفته مدیرکل امور عشایر فارس، این اردوها به منظور بهرهگیری از ظرفیتهای کتابخانههای عمومی برای توسعه و تعالی جامعه عشایری، منعقد شده و در سال نخست منجر به کسب تجربههایی ارزشمند شد.
عبدالعلی کریمی گفت: در نخستین دور، جامعه هدف اردوهای کتابخوانی، دانش آموزان عشایر بودند و امیدواریم با تجربههای به دست آمده، جامعه هدف را به اقشار مختلف عشایر استان افزایش دهیم.
او معتقد است که باتوجه به گستردگی جامعه عشایری در استان پهناور فارس و پراکندگی جمعیتی عشایر استان، برگزاری اردوی کتابخوانی به همت اداره کل کتابخانه های عمومی استان، نهضت فرهنگی موثری در جامعه عشایری فارس به شمار میرود.
تداوم اردوهای کتابخوانی عشایری در فارس
اسفند ۱۴۰۲ نخستین دور اردوهای کتابخوانی عشایری فارس پایان یافت و امروز، مدیرکل کتابخانههای عمومی فارس از برپایی دور دوم این اردوها در استان خبر داد و هدف از برپایی ان را توسعه عدالت فرهنگی و دسترسی مردم مناطق محروم به کتاب عنوان کرد.
محمدحسین فیروزی اعلام کرد: تا کنون ۶ شهرستان فارس برای برگزاری اردوی کتابخوانی عشایر در سال جاری اعلام آمادگی کرده اند.
او ادامه داد: امیدواریم با کسب تجربه مفیدی که در اردوهای کتابخوانی سال گذشته در ۱۰ شهرستان به دست آمد، دستکم ۱۵ اردو نیز در سال ۱۴۰۳ برگزار شود.
به گفته مدیرکل کتابخانههای عمومی فارس، با هماهنگی اداره کل امور عشایر و آموزش و پرورش عشایر فارس، کمیتهای برای ارزیابی و شناسایی نقاط مورد نیاز تشکیل میشود تا اردوهای کتابخوانی عشایری با برنامه ریزی دقیقتری اجرایی شود.
فیروزی یادآور شد: برگزاری اردوی کتابخوانی عشایر فارس یکی از طرحهای فرهنگی موفق اداره کل کتابخانههای فارس بود که مورد تقدیر ملی نیز قرار گرفت.
او اظهار کرد: تجربه اجرای اردوی کتابخوانی عشایر نشان داد، ظرفیت فرهنگی برای رویدادهای متنوع فرهنگی در مناطق بکر عشایری مهیاست و نیازمند همت جمعی دستگاههای اجرایی و فرهنگی است.
مدیرکل کتابخانههای عمومی فارس معتقد است که این رویداد تجربه متفاوتی در میان دستگاههای خدمات رسان به جامعه عشایری استان است تا دستگاههای فرهنگی در اجرای وظایف خود نسبت به جامعه عشایر احساس تکلیف کنند.
همراهی کتاب با آب؛ پیشنهادی برای نفوذ کتاب به چادرهای عشایری
فیروزی علاوه بر تشریح ساز و کار اردوهای کتابخوانی عشایری، پیشنهاد کرد: علاوه بر حضور کتابخانههای سیار در مناطق عشایری، میتوان از سامانه حمل و توزیع آب در بین عشایر نیز بهره گرفت تا به نقاطی که دسترسی سختتری دارد نیز تجهیزات و ملزومات کتاب و کتابخوانی ارسال شود.
او اضافه کرد: علاوه بر این میتوان از آزمایشگاههای سیار مدارس عشایری نیز برای ارسال کتاب به فرزندان جامعه عشایری فارس استفاده کرد.
نظر شما