مدیر پایگاه تخت جمشید: نجات میراث فرهنگی در گرو پژوهش‌های باستان‌شناسی است

شیراز - ایرنا - مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید با بیان اینکه بدون پژوهش‌های باستان‌شناسی نمی‌توان میراث فرهنگی را نجات داد، گفت: پژوهش‌های باستان‌شناسی محوطه‌های باستانی را احیا می‌کند و نمونه آن کاوش و احیای حوضچه آرامش بالای صخره‌های کوهستانی نقش رستم است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، علیرضا عسکری چاوردی روز دوشنبه در نشست با خبرنگاران با اشاره به کاوش و احیای این حوضچه، اظهار کرد: مسیر جویبارهای فصلی و سقوط سنگریزه‌ها به داخل محوطه پاک‌سازی شد و ازاین‌پس شاهد سقوط سنگریزه‌ها در زمان شکل‌گیری آبشار ناشی از بارندگی در این محوطه نخواهیم بود.

وی افزود: در این مطالعات باستان‌شناسی، مهم‌ترین مخزن آب نقش رستم کاوش شد و سیستم آن در حال احیاست؛ کارکرد اصلی این مخزن هدایت و جمع‌آوری آب‌های سطحی این محوطه تاریخی در دوره هخامنشی و ساسانی بوده است تا از آسیب به باروها و بناهای موجود در محوطه جلوگیری شود.

عسکری چاوردی بیان کرد: یکی از عمده‌ترین عوامل تخریب و فروپاشی محوطه نقش رستم عدم مطالعات باستان‌شناسی است که طی ۵۰ سال گذشته مغفول مانده است.

مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید اعلام کرد: کاوش‌های باستان‌شناسی طی ۲ ماه در محوطه تاریخی نقش رستم با هدف ساماندهی و حل مشکل فرونشست‌ها در حال انجام است و مطالعات باستان‌شناسی در این مدت نشان داد برای حل مساله نقش رستم لازم است پژوهش‌های بلندمدت و دامنه‌داری در این محوطه باستانی تعریف و انجام شود.

وی ادامه داد: طی ۲ ماه فعالیت باستان‌شناسی در این محوطه باستانی مشخص شد سیستم‌های انتقال آب، حوضچه‌ها و کانال‌های آب، مخازن و چاههای باستان واقع در این محوطه با آسیب جدی همراه شده و همین موضوع از عوامل فرونشست‌های متعدد طی بارندگی‌های اخیر در این محوطه تاریخی است. طی ۲ ماه فعالیت باستان‌شناسی در محوطه باستانی نقش رستم، مشخص شد سیستم‌های انتقال آب، حوضچه‌ها و کانال‌های آب، مخازن و چاههای باستان واقع در این محوطه با آسیب جدی همراه شده و همین موضوع از عوامل فروشست‌های متعدد طی بارندگی‌های اخیر در این محوطه تاریخی است.

عسکری چاوردی گفت:یک چاه تاریخی دیگر در نقش رستم شناسایی شد که شناسایی آن نشان داد که از این چاه برای سیستم زهکشی و هدایت آب‌ها استفاده می‌شده است.

مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید گفت: بخشی از علل آسیب‌ها در محوطه عدم توجه به تفاوت خاک و پرشدگی های حاصل از کاوش‌های پیشین بود که در این طرح محل گمانه‌های حاصل از آن کاوش‌ها و بیشتر شکاف‌های طولی حاصل از نشست خاک‌های پیشین شناسایی شد و اقدام لازم برای جلوگیری از فروافتادن آب در زمان بارندگی در این شکاف‌ها در حال انجام است.

وی درباره دلایل فرونشست‌ها و چاله‌های ایجادشده در محوطه تاریخی نقش رستم نیز اظهار کرد: این مساله در حال مطالعه است و راهکارهای علمی آن پس از انجام تحقیقات ژئوفیزیک ارائه می‌شود.

عسکری چاوردی ادامه داد: با کاوش‌های باستان‌شناسی، سیستم احیا و انتقال آب به بیرون از محوطه نقش رستم در حال انجام است و طرح‌های فنی برای حفاظت از این محوطه ارزشمند در حال تهیه و اجرا است.

وی گفت: این برنامه به سرپرستی مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید و با حمایت مالی و پشتیبانی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان فارس، پژوهشکده باستان‌شناسی و پژوهشگاه و معاونت میراث فرهنگی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی کشور در حال انجام است.

نقش رستم در هفت کیلومتری شمال غربی تختگاه تخت جمشید، به عنوان بخش اصلی شهر پارسه مجموعه آرامگاهی هخامنشی همراه با بنایی معروف به کعبه زرتشت را در خود جای داده که نخستین سند نوشتاری ایران بر روی آن نوشته شده است. نقش رستم در هفت کیلومتری شمال غربی تختگاه تخت جمشید، به عنوان بخش اصلی شهر پارسه مجموعه آرامگاهی هخامنشی همراه با بنایی معروف به کعبه زرتشت را در خود جای داده که نخستین سند نوشتاری ایران بر روی آن نوشته شده است.

نقش رستم، بخشی از تخت جمشید است، دین، آیین‌های مذهبی مردم ایران و افکار دینی هخامنشی در آنجا شکل گرفته و به اندازه یک کتاب تاریخ ایران را روایت می کند.

در این مجموعه تعداد ۲۳ اثر باستانی مانند آرامگاه‌ها، بنای کعبه زرتشت، نقش برجسته‌ها و کتیبه‌ها وجود دارد. این مجموعه در حاشیه شمالی شهر پارسه واقع‌شده است و ازنظر ارتباط فضایی و مکانی ۲ محوطه مهم باستانی نقش رستم و تختگاه تخت جمشید ازنظر کارکردی بهم وابسته و باهم مرتبط بوده است.

شهر پارسه یک واحد شهری برجای مانده از دوره عیلامی، هخامنشی، سلوکی، اشکانی، ساسانی و اسلامی است که بازسازی این شهر تاریخی در محدوده حریم درجه ۱ تخت جمشید صورت می گیرد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha