ساحل جنوبی دریاچه ارومیه میزبان دُرناهای خاکستری شد

مهاباد- ایرنا- رییس اداره حفاظت محیط زیست نقده گفت: کارشناسان این اداره در پایش‌های خود نخستین دسته از دُرناهای خاکستری مهاجر را در ساحل جنوبی دریاچه ارومیه در محدوده این شهرستان مشاهده کردند.

اکبر قایمی روز یکشنبه در گفت‌ وگو با خبرنگار ایرنا با اشاره به مشاهده ۳۵ قطعه دُرنای خاکستری در سواحل جنوبی دریاچه ارومیه افزود: علت این امر، نزدیک شدن به فصل مهاجرت این پرندگان است.

وی اضافه کرد: دُرنا از پرندگان مهاجر و گذری در این منطقه است و جزو پرندگان حمایت شده به شمار می‌رود که همه ساله در اوایل بهار و اواخر تابستان برای استراحت، تغدیه و تجدید قوا برای ادامه مهاجرت وارد تالاب های این منطقه می‌شود.

رییس اداره حفاظت محیط زیست نقده گفت: آب کافی، شرایط مناسب تغذیه و امنیت حاکم بر زیستگاه ها و تالاب های این شهرستان موجب شده تا پرندگان، این منطقه را برای استراحت و تغذیه خود انتخاب کنند.

وی یادآور شد: این پرندگان مهاجر پس از توقف کوتاه و استراحت، کوچ خود را به مناطق جنوبی ادامه می دهند و ماندگاری آنها در این منطقه زیاد نیست.

قایمی گفت: این پرندگان مهاجر با فرود در دشت‌ها به ویژه گندم‌زارها و یونجه‌زارهای این منطقه، انرژی و چربی از دست رفته خود در هنگام مهاجرت را دوباره به دست آورده و سپس مهاجرت خود را به مناطق جنوبی‌تر ادامه می‌دهند.

وی اظهار کرد: خبر بازگشت دُرناهای خاکستری به سواحل جنوبی دریاچه ارومیه در این شهرستان می تواند خبری خوش برای دوستداران محیط زیست باشد و پای پرنده‌نگاران و عکاسان طبیعت را به این منطقه باز کند.

به گزارش ایرنا، دُرناها پرندگانی هستند بزرگ، با پاها و گردن دراز، دم نسبتا کوتاه، بال‌های دراز و منقاری بلند و کلفت، ظاهر شبیه لک‌لک بوده و شاه‌پرهای نخستین و دومین بالهایش سیاه و انتهای سیاه رنگ شاهپرهای دومین به حدی بلند است که بر روی دم خاکستریش آویزان می‌شود و در حال ایستاده مانند دم‌سیاه و پرپشت به نظر می‌رسد، پاها و انگشتانش سیاه و چشمانش نارنجی مایل به قرمز است.

گله‌های این پرنده که نر و ماده آن هم‌شکل بوده و به طور معمول روی زمین آشیانه می‌سازند، هنگام مهاجرت در یک خط به شکل هفت پرواز می‌کنند و اغلب در مناطق آبی، دشت‌های بوته‌زار، کشتزارها و حاشیه دریاچه‌ها به سر می‌برد.

درنای خاکستری پرنده‌ای با بیش از ۱۱۰ سانتی متر طول است و آهسته و موزون راه می رود، هنگام احساس خطر گردن خود را راست می کند و در پرواز، گردن و پاهایش کشیده است و بالهای آن در انتها، چهارگوش به نظر می رسد.

بیشتر پرنده‌نگاران بر این باورند که دُرناها در ایران مهاجر هستند، اما تحقیقات نشان داده که این پرنده زیبا در تالاب‌های «ناور» و «پیراحمدکندی» در شهرستان چالدران لانه‌سازی و جوجه‌آوری می‌کند.

در شهرستان نقده هفت تالاب فصلی و دائمی وجود دارد که سالانه بیش از ۱۰ هزار قطعه انواع پرندگان مهاجر و بومی در آن زندگی می‌کنند که از این تعداد، تالاب‌های درگه سنگی، آق‌قلعه، حسنلو و یادگارلو جزو تالاب‌های بین المللی هستند.

تالاب‌های نقده در فصل‌های بهار و پاییز پذیرای شمار زیادی از پرندگان مهاجر است؛ غاز خاکستری، انواع مرغابی و انوع اردک (سر سفید، سرسبز، مرمری، سرحنایی و بلوطی)، خروس کولی، حواصیل، تنجه، فلامینگو و پلیکان از جمله پرندگان مهاجر موجود در تالاب‌های این شهرستان است.

نقده در جنوب آذربایجان غربی و ۱۰۰ کیلومتری ارومیه مرکز این استان واقع شده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha