به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از فیز، خاک جنگلهای شمالی از مخازن اصلی برای حفظ دی اکسید کربن مورد استفاده درختها برای فتوسنتز و جلوگیری از بازگشت آن به اتمسفر است. اما مطالعهای با هدایت پیتر رایش از دانشگاه میشیگان نشان می دهد کربنی که از خاک آزاد میشود بیش از کربنی است که توسط گیاهان (به خاک) اضافه میشود.
رایش مدیر موسسه زیستشناسی تغییرات جهان در دانشگاه میشیگان گفت: این خبر خوبی نیست؛ زیرا نشان میدهد همزمان با گرم شدن زمین، خاک بخشی از کربن خود را به اتمسفر پس میدهد.
گوپنگ لیانگ مولف اصلی این مطالعه منتشر شده در نشریه نیچر ژئوساینس گفت: مساله اصلی این است که از دست دادن کربن برای آب و هوا خوب نیست.
دانشمندان از طریق شناخت این مساله که افزایش دما چگونه بر جریان کربن به درون و برون خاک تاثیر میگذارد بهتر میتوانند تغییرات آب و هوای سیاره زمین را بشناسند و پیش بینی کنند. این در حالی است که جنگلها حدود ۴۰ درصد از کربن خاک زمین را ذخیره می کنند.
در این تحقیق تحت هدایت رایش که اولین مطالعه از این نوع به شمار میرود، محققان هم دمای خاک و هم دمای بالای زمین در فضای باز را کنترل کردند، همچنین این مطالعه را به مدت بیش از ۱۲ سال ادامه دادند در حالی که مطالعات قبلی بیش از ۳ سال طول نمیکشید.
این گروه محققان از چند دانشگاه آمریکا در دو سایت در شمال مینهسوتا دو سناریوی متفاوت را بررسی کردند. این آزمایش ها نشان داد تنفس خاک (فرایندی که دی اکسید کربن را آزاد میکند) در مورد گرمایش معتدل در حدود ۷ درصد و در سناریوی گرمایش شدید در حدود ۱۷ درصد افزایش یافت.
کربن استنشاق شده از متابولیسم ریشههای گیاهان و میکروبهای خاک ناشی میشود. این شرایط آزمایشی همچنین رطوبت خاک را هم در نظر گرفت. رطوبت خاک در دماهای بالاتر کاهش مییابد و این موجب اتلاف سریعتر آب از گیاهان و خاک میشود, اما میکروبها خاک مرطوبتر را ترجیح میدهند و خاک خشکتر موجب ایجاد مانع در راه تنفش خاک میشود.
نظر شما