نظام‌نامه مراقبت از سالمندان مازندران زیر غبار فراموشی

ساری-ایرنا- مازندران استانی که رتبه دوم پیری جمعیت از بین دیگر نقاط کشور را به خود اختصاص داده و با توجه به این شرایط، فراهم کردن زیرساخت های لازم در حوزه نظام مراقبت این قشر نقش ویژه ای در کاهش دردهای ناشی از کهولت سن ایفا خواهد کرد.

به گزارش ایرنا، مازندران بعد از گیلان پیرترین استان کشور به شمار می رود و از سوی دیگر داده های آماری نهادهای متولی امر بیانگر این است که روند پیری جمعیت مازندران حدود سه دهه آینده آنچنان گریبانگیر این استان خواهد شد که در آنزمان چهره های پیر بیشتری به نسبت چهره های جوانان، نوجوانان و میانسال را در جامعه شاهد خواهیم بود.

سرعت پیری جمعیت مازندران هم اکنون آنچنان بالاست که میانگین های کشوری را در نوردیده به طوریکه میانگین جمعیت سالمندی کشور حدود ۱۰ درصد است و این رقم در استان ۱۵ درصد و متاسفانه مازندران در این حوزه جزو استان عنوان دار کشور به شمار می رود و با نگاهی به آمارهای موجود این مساله دور از ذهن نیست که ناقوس پیرترین استان های برای چند سال آینده مطمنا برای مازندران نواخته خواهد شد.

نظام‌نامه مراقبت از سالمندان مازندران زیر غبار فراموشی

طبق اعلام دبیرخانه شورای ملی سالمندان کشور، مازندران با ۱۳.۲۶ درصد جمعیت سالمند پس از استان گیلان دومین استان پیر کشور به لحاظ جمعیتی به شمار می‌رود.

تحلیل داده‌های آماری ثبت احوال هم نشان می‌دهد که در ۴۵ سال گذشته جمعیت کشور حدود ۱۰ سال و جمعیت مازندران ۱۵ سال پیرتر شده که براساس برآوردها اگر همین روند و مفروضات کنونی ادامه یابد و مداخله جدی صورت نگیرد به نظر می‌رسد که در حدود ۳۵ تا ۴۰ سال آینده جمعیت اصیل و بومی استان نصف خواهد شد و در حدود چهار دهه آینده حدود ۲۵ تا ۳۰ درصد جمعیت استان سالمند خواهند بود.

نظام‌نامه مراقبت از سالمندان مازندران زیر غبار فراموشی

شیب تند سالمندی بارها از سوی مسوولان امر مازندران مطرح و فراهم کردن تمهیدات لازم در این خصوص مطرح شده است، به طوریکه سال گذشته معاون وقت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران نیز به روند پیری جمعیت استان طی سالهای آینده اشاره کرد و گفت:‌ این در حالی است مازندران بعد از گیلان جزو پیرترین استان های کشور است.

عباس علیپور افزود :‌ به طوریکه در ۳۰ سال آینده ۴۰ درصد جمعیت مازندران سالمند خواهند بود و سن آنها بیش از ۶۰ سال است و در همین حال ۴۰ درصد سالمندان سه دهه آینده تنهایک فرزند دارند و یا مجرد و بدون فرزند خواهند بود.

معاون سابق بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران خاطرنشان کرد: اگر با همین روند فعلی زاد و ولد پیش برویم شرایط و وضعیت خطرناکی به وجود خواهد آمد و زنگ هشدار برای سازمان های خدمات رسان بصدا در می آید.

معاون سابق بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران :‌۴۰ درصد سالمندان سه دهه آینده استان تنهایک فرزند دارند و یا مجرد و بدون فرزند خواهند بود.

وی گفت:‌ چرا که در آنزمان از هر ۱۰ نفر جمعیت مازندران چهار نفر پیر خواهند بود و این افراد بدلیل شرایط جسمی و ناتوانی ناشی از کهولت سن به مراقبت ها و خدمات ویژه ای نیاز دارند.

علیپور ادامه داد:‌ با توجه به اینکه بخش قابل توجهی از سالمندان سه دهه آینده فرزند ندارند یا تک فرزند هستند قاعدتا خدمت رسانی در منازل برای آنها توسط وابستگانشان وجود ندارد و نیاز است دستگاههای خدمات رسان بیشتری فعال شوند و در این زمینه آینده نگری صورت بگیرد.

نظام‌نامه مراقبت از سالمندان مازندران زیر غبار فراموشی

فراهم کردن امکانات و خدمات لازم برای ارائه خدمات به سالمندان از جمله دغدغه ها و چالش های مازندران به عنوان یکی از پیرترین استان های کشور به شمار می رود و در این زمینه اقدامات لازم برای پیشگیری از شکستگی های ثانویه و پوکی استخوان می توان برشمرد.

در همین راستا برنامه ملی پیشگیری از شکستگی های ثانویه ناشی از پوکی استخوان که توسط مرکز تحقیقات استئوپروز پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران و با حمایت دفتر مدیریت بیماری های غیرواگیر وزارت بهداشت در تعدادی از دانشگاههای علوم پزشکی کشور راه اندازی شده است به عنوان بخشی از برنامه جهانی پیشگیری از شکستگی های ثانویه بنیاد بین الملل پوکی استخوان (IOF) در حال اجرا است.

این برنامه، یک برنامه جامع و هدفمند برای پیشگیری و مدیریت شکستگیهای استئوپروتیک است که با اقدامات متعددی نظیر شناسایی بیماران مبتلا به پوکی استخوان، افزایش نرخ درمان و پای بندی به آن، بررسی خطر زمین خوردن و اتخاذ راهکارهای مناسب بمنظور کاهش و نیز آموزش اختصاصی بیماران، به کاهش رخدادهای شکستگی مجدد و نهایتا بهبود کیفیت زندگی بیماران و نیز کاهش بار بیماری در جامعه منجر خواهد شد.

پایلوت این برنامه ی کشوری از سال ۱۳۹۷ آغاز شده و در طی این همکاری چند جانبه، تاکنون پنج مرکز در کشور راه اندازی شده و مشغول ارائه خدمات جامع پیشگیری از شکستگی هستند، ‌ استئوپاد نامی است که برای این برنامه ملی در ایران انتخاب شده است.

درمانگاه استئوپاد مرکز تحقیقات ارتوپدی مستقر در بیمارستان امام خمینی ساری ضمن عقد تفاهم نامه ی همکاری با پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم از آذرماه سال ۱۴۰۱ شروع به ارائه خدمات گسترده در زمینه تشخیص پوکی استخوان و شروع درمان و نیز آموزش بیمارانی که با شکستگی ناشی از پوکی استخوان به این مرکز درمانی مراجعه کردند، ‌انجام داده است و به تازگی به عنوان سومین مرکز از کشور ایران، ضمن دریافت مدال نقره در نقشه بین المللی مراکز همکار نشاندار شده است.

همکاری مشترک درمانگاه استئوپاد(خدمات پیشگیری از ‌شکستگی‌های‌ ثانویه) مرکز تحقیقات ارتوپدی مستقر در بیمارستان امام خمینی ساری با مرکز تحقیقات استئوپروز پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران در زمینه پوکی استخوان درکشور را ستاره دار کرد.

درمانگاه استئوپاد مرکز تحقیقات ارتوپدی مستقر در بیمارستان امام خمینی ساری به عنوان سومین مرکز یکپارچه ارائه خدمات پیشگیری از شکستگی ثانویه (FLS) در کشور، در نقشه جهانی پوکی استخوان بنیاد بین المللی استئوپروز (IOF) با نشان نقره ثبت و قابل رویت شد.

نظام‌نامه مراقبت از سالمندان مازندران زیر غبار فراموشی

دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران توضیح داد: در یک همکاری مشترک بین درمانگاه استئوپاد مرکز تحقیقات ارتوپدی مستقر در بیمارستان امام خمینی ساری با مرکز تحقیقات استئوپروز پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران در زمینه ارائه خدمات پیشگیری از شکستگی های ثانویه در کشور، نام این بیمارستان در نقشه جهانی پوکی استخوان بنیاد بین المللی استئوپروز (IOF) با نشان نقره ثبت و قابل رویت شد.

پیش از این مرکز FLS بیمارستان شفایحیائیان از دانشگاه علوم پزشکی ایران و بیمارستان پنج آذر گرگان، به ترتیب با دریافت مدالهای نقره و برنز بر روی این نقشه نشاندار شدند.

ثبت جهانی مرکز FLS در نقشه بنیاد بین المللی پوکی استخوان، علاوه بر ارتقای اعتبار مراکز تحقیقاتی و آموزشی در سطح بین المللی، امکان همکاری با مراکز پژوهشی جهانی را فراهم می آورد.

با توجه به افزایش جمعیت سالمند در کشور و نیز شیوع بالای پوکی استخوان و شکستگی های ناشی از آن، به ویژه در جمعیت سالمندان، گسترش فعالیت این کلینیک ها، نقطه عطفی در ارتقای سطح درمان شکستگی های استخوانی و کاهش بار اقتصادی وارده به کشور خواهد بود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha