معاون فنی اداره جهاد کشاورزی رامسر روز سه شنبه در گفت و گو با ایرنا، میزان تولید این محصول در سال جاری را ۲۱تن اعلام و تصریح کرد: گل گاوزبان گیاه غالب در غرب مازندران بهویژه دهستان جنت رودبار این شهرستان است که در چندسال اخیر قیمت آن افزایش چشمگیری داشته و مورد توجه بازارهای بینالمللی هم قرار گرفته است.
معصومه کشاورز با بیان اینکه امسال هر کیلو گلگاوزبان یک میلیون و ۴۵۰ تا یک میلیون و ۵۰۰ تومان قیمتگذاری و به فروش رسید، آب و هوای مناسب را از عوامل تولید بیشتر گیاه دانست و افزود: تولید گلگاوزبان در سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش محسوسی را تجربه کرده است.
وی تعداد بهرهبرداران این گیاه دارویی را حدود ۶۱۱ نفر و سطح زیرِ کشت این محصول را ۹۱ هکتار اعلام کرد و افزود: همچنین امسال حدود ۶ تن گلگاوزبان به کشورهای متقاضی نظیر چین و امارات صادر شد.
این مسوول فنی جهاد کشاورزی رامسر با توضیح اینکه گلگاوزبان و دیگر گیاهان دارویی مواد پایه بسیاری از داروهای شیمیایی محسوب میشوند و ارزش صادراتی و مصرف داخلی بالایی دارند، تاکید کرد: برای راهیافتن این محصولات به بازارهای داخلی و خارجی باید تمام اصول تولید، عرضه و ویژگیهای صادراتی آن رعایت کنیم، در چنین شرایطی خواهیم دید که تولید گیاهان دارویی در داخل و بازارهای جهانی اقتصادی است و درآمد قابل توجهی برای فعالان این عرصه به همراه دارد و به توسعه پایدار کشاورزی و اقتصاد روستا میانجامد.
معصومه کشاورز یادآور شد: به همین دلیل به بهرهبرداران توصیه میکنیم قبل از رویش گیاه با مشورت از جهاد کشاورزی از سموم معرفی شده برای پاکسازی باغهای خود استفاده و از تولید هرگونه افت و حشره جلوگیری کنند. درواقع چون این گیاه و دیگر گیاهان دارویی پایه بسیاری از داروهای شیمیایی هستن میبایست فاقد هرگونه آفت و سموم شیمیایی باشند.
وی با بیان اینکه داروهای گیاهی نظیر گلگاوزبان چنانچه ارگانیک و بدون کودهای شیمیایی تولید و به صورت اصولی خشک و بستهبندی شوند به راحتی به بازارهای بینالمللی راه میبابند و صرفه اقتصادی بالایی هم دارند خاطرنشان کرد: اما چنانچه محصول بیکیفیت صادر شود برگشت میخورد و نامِ این محصول ایرانی خدشهدار خواهد شد.
وی با اشاره به اهمیت این گیاه دارویی و تاثیر آن در اقتصاد مناطق روستایی اظهار کرد: طی این سالها تلاش کردیم با ترغیب بهرهبرداران سطح زیر کشت و به دنبال آن تولید این محصول را در دهستان جنترودبار که پایتخت گلگاوزبان ایران شناخته میشود، افزایش دهیم، اما این درحالی است که فروش زمین به افراد غیر بومی، هزینههای بالای نیروی کار و ویلاسازی و اجاره ویلا باعث شده که روندِ افزایش و سطح زیر کشت با چالش مواجه شود.
به گزارش ایرنا، بنابر اعلام منابع رسمی تنها گردش مالی صادرات اسانس و عصاره گیاهان دارویی در کشور رقم چشمگیری است. مازندران نیز به جهت اقلیم و شرایط آب و هوایی مناسب منشا رویش گیاهان دارویی متنوعی است که به صورت خودرو رشد می کنند، خواص درمانی زیادی دارند و از آنجایی که به صورت انحصاری در اقلیم خاصی می رویند در دنیا مورد توجه هستند.
کشت گیاهان دارویی در غرب مازندران نیز از دیرباز رونق داشته و ییلاق جنت رودبار رامسر به عنوان پایتخت گل گاوزبان ایران شناخته می شود. با این اوصاف هم زمان که قیمت زمین در مناطق بکر ییلاقی غرب مازندران سر به فلک کشید و تب ویلاسازی همه گیر شد، رغبت بومیان برای کشت و تولید گیاهان دارویی هم رنگ باخت. اگر به این عامل کاهش متراژ زمین ها و هزینه گزاف نیروی کار را اضافه کنیم خواهیم دید که تمایل به کشت گیاهان دارویی حتی کشاورزی با اما و اگرهای زیادی مواجه شده است.
با این اوصاف کارشناسان معتقد هستند که هنوز تا ناامیدی فاصله زیادی وجود دارد. چراکه کارشناسان بر این باورند که قیمت تولیدات گیاهی روز به روز در حال افزایش است و می توان با راه اندازی شرکت های معتبر در زمینه فراوری و بسته بندی گیاهان دارویی همچنین پیوند گیاهان دارویی به صنعت گردشگری زنجیره اقتصادی این محصولات را تکمیل کرد و در مسیر سودآوری مطلوب قرار گرفت.
شهرستان ۸۰ هزار نفری رامسر در غرب استان مازندران قرار دارد.
نظر شما