۱۹ مهر ۱۴۰۳، ۱۰:۱۰
کد خبرنگار: 3131
کد خبر: 85622981
T T
۵ نفر

برچسب‌ها

خراسان‌شمالی در سودای گذر مرزی با ترکمنستان

۱۹ مهر ۱۴۰۳، ۱۰:۱۰
کد خبر: 85622981
سعید وحیدی
خراسان‌شمالی در سودای گذر مرزی با ترکمنستان

بجنورد- ایرنا- استان خراسان‌شمالی با داشتن ۳۰۰ کیلومتر مرز مشترک با ترکمنستان همچنان از داشتن گذرگاه مرزی محروم است؛ امری که اگر محقق شود تا حد زیادی مسیر توسعه در نقاط مرزی این استان یک میلیون نفری شمالشرق کشور را هموار می‌کند.

به گزارش خبرنگار ایرنا،  این استان با وجود ۳۰۰ کیلومتر مرز مشترک با کشور ترکمنستان همچنان مرز مشترک گذر و معبر ورود و خروج ندارد و تجار و بازرگانان استان منتظر صادرات کالاهای خود از این مرز هستند که نزدیک ترین مسیر به کشور مقصد است.

بازگشایی گذرگاه مرزی «پرسه سو» سال ها است که از سوی نمایندگان مجلس و مدیران عالی استان به‌عنوان فرصتی برای توسعه اقتصادی این استان مطرح است اما تجار خراسان شمالی تاکنون بهره ای مطلوب به عنوان استان همجوار از ظرفیت این کشور هفت میلیون نفری نبرده اند.

ظرفیتی که اگر دیده شود سالانه بسیاری از کالاهای خراسان شمالی نه تنها به ترکمنستان بلکه به دیگر کشورهای آسیای میانه نیز صادر خواهد شد و سکوی پرش برای توسعه اقتصادی استانی خواهد بود که با حدود یک میلیون نفر جمعیت، ظرفیت‌های فراوان اقتصادی، گردشگری، سلامت و صنعتی دارد.

اکنون میزان مبادلات تجاری خراسان شمالی با ترکمنستان تنها چهار درصد از مجموع مبادلات اقتصادی استان خراسان شمالی را تشکیل می دهد.

با وجود پیگیری های انجام شده در دولت سابق، راه اندازی این بازارچه همچنان در هاله ای از ابهام قرار دارد و منتظر رایزنی های بیشتر به خصوص از سوی وزارت امور خارجه است.

نماینده عالی دولت در خراسان شمالی و نمایندگان استان در مجلس شورای اسلامی نیز بر این باور هستند که نمی توان از نقش گذرگاه مرزی «پرسه سو» در معمای توسعه اقتصادی استان چشم پوشی کرد و اخیرا نمایندگان مردم استان در دیدار با رییس جمهور و هم در دیدار با وزیر امور خارجه بر بازگشایی گذرگاه مرزی تاکید کردند و از مقام عالی اجرایی کشور خواسته اند تا در سفر امروز به ترکمنستان این موضوع را نیز در اولویت گفت و گو ها با همتای خود قرار دهد.

خراسان‌شمالی در سودای گذر مرزی با ترکمنستان

خراسان‌شمالی بدون گذرگاه مرزی

رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بجنورد در این زمینه گفت: خراسان شمالی تنها استان مرزی بدون گذرگاه مرزی است و تاکنون از این مزیت بی بهره بوده است.

عباس کاظمی افزود: داشتن بازارچه، گمرک و گذرگاه مرزی حق این استان است که تاکنون محقق نشده و پیگیری ها در این باره به نتیجه نرسیده است.

وی خاطرنشان کرد: خراسان شمالی بیش از ۳۰۰ کیلومتر مرز مشترک با کشور ترکمنستان دارد اما تنها استان کشور است که گذرگاه و بازارچه مرزی ندارد و بر این اساس مردم آن سودی از مرزی بودن نبرده اند.

کاظمی با بیان اینکه اولویت استان در ایجاد گذرگاه مرزی برای استان، بازگشایی گذرگاه پرسه سو است، یادآور شد: بازگشایی بازارچه در این منطقه یا اختصاص گذر مرزی باجگیران به این استان، بستری ارزنده برای توسعه اقتصادی و رونق تولید در این خطه از کشور ایجاد خواهد کرد.

خراسان‌شمالی در سودای گذر مرزی با ترکمنستان

احتمال بازگشایی گذرگاه مرزی

نماینده مردم بجنورد، مانه، سملقان، گرمه، جاجرم و راز و جرگلان در مجلس شورای اسلامی هم در خصوص دیدار خود با وزیر امورخارجه گفت: بازگشایی گذرگاه مرزی «پرسه‌سو» از خواسته های دیرینه مردم این خطه است که اکنون در سطح ملی پیگیری می شود.

محمدمهدی شهریاری افزود: تاکید بر ایجاد گذرگاه مرزی و راه‌اندازی بازارچه مرزی «پرسه سو» از محورهای اصلی گفت و گو با وزیر امور خارجه بود.

وی ادامه  داد: بازگشایی گذرگاه مرزی نه تنها یک مطالبه مردمی، بلکه ضرورتی استراتژیک برای توسعه اقتصادی خراسان شمالی است که مزایای آن شامل بسیاری از مناطق کشور خواهد شد.

شهریاری خاطرنشان کرد: با توجه به سفر اخیر رهبر ملی ترکمنستان به تهران و گفت و گوهای انجام‌ شده، زمینه برای ادامه مذاکرات و پیگیری این خواسته مردمی فراهم شده است.

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی یادآور شد: از وزیر امورخارجه خواسته شد تا در سفر رییس‌جمهور به عشق آباد به منظور شرکت در بزرگداشت شاعر بزرگ مختومقلی فراغی، موضوع بازگشایی گذرگاه مرزی «پرسه سو» را به عنوان یکی از محورهای اصلی گفت و گو قرار دهد.

وی با بیان اینکه قرابت فرهنگی، مسیر را برای ارتقای مناسبات سیاسی و اقتصادی ۲ کشور هموار می‌کند، تصریح کرد: با توجه به اشتراکات فرهنگی غنی بین خراسان شمالی و ترکمنستان، مراسم بزرگداشت مختومقلی فرصتی استثنایی برای تقویت روابط سیاسی و اقتصادی خواهد بود.

نماینده مردم بجنورد، مانه، سملقان، گرمه، جاجرم و راز و جرگلان در مجلس یادآور شد: این رویداد فرهنگی می‌تواند زمینه‌ساز تحکیم مناسبات اقتصادی و فرهنگی ۲ کشور شود و به رونق اقتصادی خراسان شمالی کمک شایانی کند.

استان خراسان شمالی بیش از ۳۰۰ کیلومتر مرز مشترک با کشور ترکمنستان دارد اما در تمام طول این مرز مشترک یک گذر مرزی دیده نمی شود تا با تسهیل صادارت این استان به ترکمنستان زمینه توسعه اقتصادی مرزنشینان نیز فراهم شود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha