به گزارش ایرنا، آذربایجان غربی ۴۰ تالاب فصلی و دائمی طبیعی و یا انسان ساز دارد که همه ساله علاوه بر بخشیدن طبیعتی بی نظیر برای گردش شهروندان و مسافران، میزبان بسیاری از پرندگان نیز می شوند.
وجود تالاب ها که ظرفیتی بی نظیر برای آذربایجان غربی به شمار می روند، این استان را به کریدوری با امنیت و آرام برای پرندگان مهاجر در غرب کشور تبدیل کرده است.
آذربایجان غربی یکی از استان های مهم و البته فعال در میزبانی از پرندگان مهاجر به شمار می رود و نمی توان از ظرفیت آن در این بخش به راحتی گذشت.
در سال جاری نیز صدها هزار پرنده، تالاب های این استان از جمله سولدوز، کانی برازان و بخش هایی از دریاچه ارومیه را برای میهمانی انتخاب کرده اند که این امر همچنان تا پایان پاییز ادامه دارد.
شمار پرندگان مهاجر در تالاب های آذربایجان غربی تا ۵۰۰ هزار قطعه می رسد
رییس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی در این خصوص گفت: حدود ۵۰۰ هزار قطعه پرنده مهاجر تالاب های استان را برای گذراندن پاییز انتخاب کرده و حتی در آنها به زادآوری هم می پردازند.
بهزاد شیرپنجه با بیان اینکه آذربایجان غربی در مسیر مهاجرتی پرندگان واقع شده است افزود: سالانه ۳۰۰ هزار تا ۵۰۰ هزار بال پرنده مهاجر آبزی و کنار آبزی وارد زیستگاه های این استان می شوند.
وی ادامه داد: طبق بررسی های به عمل آمده حدود ۳۱۵ گونه پرنده در استان شناسایی شده اند که از این میزان بیش از ۲۰۰ گونه جزو پرندگان مهاجر هستند.
وی با اشاره به اینکه تالاب های کانی برازان، سولدوز، درگه سنگی، حسنلو ، سد حسنلو و سد و رودخانه ارس، عمده ترین جمعیت های پرندگان را در زمان مهاجرت میزبانی میکنند، اظهار کرد: سرشماری این گونهها توسط کارشناسان اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش، موزه تاریخ طبیعی و ذخائرژنتیکی طی ماه های دی و بهمن انجام می شود .
رییس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی اضافه کرد: انواع پرندگان آبزی و کنار آبزی و پرندگان شکاری جزو پرندگان مهاجر محسوب می شوند که اغلب شامل غاز خاکستری، انقوت، کفچه نوک، انواع آبچلیک، انواع خوتکا، انواع کشیم جزو گونه هایی هستند.
شیرپنجه گفت: با توجه به شرایط اقلیمی استان این پرندگان تا زمانی که شرایط آب و هوایی اجازه دهد، زمستان را در تالاب های استان سپری می کنند و با شروع اسفند و یا اواخر زمستان به تدریج به زیستگاه های اصلی خود بر می گردند.
نقده میزبان هزاران قطعه پلیکان، فلامینگو و دیگر پرندگان مهاجر
رییس اداره حفاظت محیط زیست نقده گفت: کارشناسان این اداره دستههای ۵۰۰ قطعه ای از پلیکانهای مهاجر و همچنین فلامینگوها را در تالاب سولدوز و دورگه سنگی این شهرستان مشاهده کردند.
اکبر قایمی اظهار کرد: این پرندگان مهاجر در ادامه کوچ خود از مناطق شمالی به مناطق جنوبی، وارد این تالاب شدند و با سرد شدن هوا به مناطق جنوبیتر مهاجرت میکنند.
وی افزود: برای نخستین بار است طی چند سال گذشته پلیکان های مهاجر با این تعداد زیاد که بیشتر آنها پلیکان های جوان هستند، وارد این تالاب دایمی شدند و این امر نشان می دهد که امسال این گونه که در پارک ملی دریاچه ارومیه زادآوری می کنند، وضعیت زیستگاهی مطلوبی داشتند.
وی با اشاره به وضعیت مطلوب آب در تالاب «سولدوز» اضافه کرد: هم اکنون با وجود تبخیر آب در این فصل بیش از ۱۰ میلیون مترمکعب آب در آن ذخیره شده و آبگیری این تالاب از رودخانه «گدار» همچنان ادامه دارد.
رییس اداره حفاظت محیط زیست نقده ادامه داد: هم اکنون علاوه بر پرندگان مهاجر، برخی گونههای بومی مانند آبچلیک، چوبپا، کاکایی، خوتکا، چنگر، حواصیل و انواع اردک ها نیز در ن تالاب مشاهده میشود.
قایمی افزود: کارشناسان این اداره در پایشهای خود دستههای بزرگ از فلامینگوهای مهاجر که تعدادشان به ۱۰ هزار قطعه میرسد، در تالاب «دورگهسنگی» این شهرستان مشاهده کردند.
وی بیان کرد: هر سال در این فصل فلامینگوهای مهاجر از دریاچه ارومیه به سمت تالابهای اقماری پارک ملی دریاچه از جمله تالاب «دورگهسنگی» نقده مهاجرت میکنند.
وی اضافه کرد: این پرندگان مهاجر که بیش از ۶۰ درصد آنها فلامینگوهای جوان هستند، مدتی را در تالاب «دورگهسنگی» که عمق آب آن زیاد نیست و به راحتی می توانند به جلبکها دسترسی داشته باشند، به استراحت و تغذیه پرداخته و سپس کوچ خود را به مناطق جنوبیتر ادامه میدهند.
رییس اداره حفاظت محیط زیست نقده گفت: امسال برای نخستین بار طی ۲۰ سال اخیر تالاب «دورگهسنگی» از وضعیت آبی مطلوبی برخوردار است و هم اکنون با وجود تبخیر، بیش از ۹ میلیون مترمکعب آب در آن ذخیره شده است.
کلنی ۲ هزار قطعه ای از فلامینگوهای مهاجر در تالاب کانی برازان مهاباد
رییس اداره حفاظت محیط زیست مهاباد هم گفت: کلنی ۲ هزار قطعه ای از فلامینگوهای مهاجر وارد پناهگاه حیات وحش تالاب بین المللی کانی برازان این شهرستان شدند.
فاروق سلیمانی افزود: هر سال اوایل پاییز فلامینگوهای مهاجر از مناطق شمالی و دریاچه ارومیه به سمت تالابهای اقماری پارک ملی دریاچه از جمله تالاب بین المللی کان برازان مهاباد مهاجرت میکنند.
وی با بیان اینکه هر روز بر تعداد فلامینگوهای مهاجر در این تالاب افزوده می شود، اضافه کرد: این پرندگان مهاجر در قالب دسته های بزرگ بیش از ۲ هزار قطعهای وارد تالاب کانی برازان شدند.
رییس اداره حفاظت محیط زیست مهاباد گفت: حضور این تعداد فلامینگو مهاجر در تالاب کانی برازان طی یک دهه اخیر و در این فصل از سال بی نظیر است.
سلیمانی افزود: امنیت کامل، غذای کافی و آب فراوان باعث شده که این پرندگان مهاجر تالاب کانی برازان مهاباد را برای تغذیه و استراحت انتخاب کنند.
با این اوصاف به نظر می رسد که آذربایجان غربی به کریدوری همیشگی برای پرندگان مهاجر تبدیل شده و با وجود وضعیت نامناسب دریاچه ارومیه، تالاب های این استان ظرفیت خوبی برای پذیرایی از این میهمانان دارند.
نظر شما