به گزارش ایرنا، مردان و زنان روستاهای محروم پشته زیلایی سالهاست که زمستان سرد وسخت را زیر باران های سیل آسا، غرش بادها، سرمای شدید و یخ بندان به سختی سپری می کنند.
اگرچه زنان رنج کشیده و کودکان این دیار پا به پای مردان در کوران حوادث و زندگی به دنبال قرص نانی و توشه راهی برای فرزندان خویش هستند، اما در فراسوی همه این تلاش ها سیمای فقر و کمبود محسوس امکانات در این مناطق آزار دهنده است.
با این وجود مردم سخت کوش و دیندار زیلایی به اعتقادات خود بسیار پایبند هستند و اکنون هم تلاش دارند بقعه متبرکه «امام زاده رجب ع» را مرمت و بهسازی کنند با اینکه هنوز مسئولی سراغ آن ها نرفته است.
«امام زاده رجب ع» همچون نگینی پنهان در دل کوهستان زیبای پشته زیلایی در کنار چشمه های جوشان و درختان مورد و بلوط قرار دارد اما این اثر مهم اسلامی و تاریخی در هاله ای از فراموشی به سر می برده است.
امامزاده ها مکان های فرهنگی برای ترویج اندیشه اسلامی هستند و بنابه فرموده مقام معظم رهبری مبنی بر تبدیل امامزاده ها به قطب فرهنگی باید شرایط مناسب برای حضور مداوم بویژه نسل جوان در این اماکن فراهم شود.
سرزمین چهارفصل کهگیلویه و بویراحمد افزون بر تفرجگاه های بکر و طبیعی و جاذبه های تاریخی ،ظرفیت ها و فرصت های مغفول مذهبی متنوعی برای گردشگری دارد که به جز در موارد محدودی بهره چندانی از آن برده نشده است که البته «امام زاده رجب ع» یکی از همین موارد است.
برخی از امامزاده ها و بقعه های متبرکه این استان جاده مناسب و استاندارد ندارند. ۲۸۰ امامزاده و بقعه متبرکه در کهگیلویه و بویراحمد وجود دارد که همه ساله میزبان صدها هزار زایر و مسافر از نقاط مختلف کشور است.
«امام زاده رجب ع» از نوادگان امام موسی کاظم علیهمالسلام است و فاقد جاده ارتباطی، حرم و بارگاه و سنگ مزار است، در حالی است که آذر سال ۱۳۹۱ نیز برخی از مسئولان استانی و شهرستان چرام با سفر به این منطقه کلنگ بهسازی، مرمت و ساخت این بقعه متبرکه «امام زاده رجب ع» به زمین زده بودند.
شهرستان کهگیلویه، گچساران و بویراحمد به ترتیب بیشترین امامزاده را در سطح استان دارند.حرم امامزاده ها 'بی بی حکیمه، جعفر، مختار، شاه قاسم و سید محمد سرآب ننیز' از اماکن شلوغ و پر رفت و آمد کهگیلویه و بویراحمد در روزهای خاص سال است که در تعطیلات نوروز بیشترین زایران در حرم امامزاده های مناطق گرمسیری این استان اسکان موقت می یابند.
یکی از مردم این روستا گفت: برای احداث جاده بارها از طریق بخشداری و فرمانداری چرام پیگیر شدیم اما هیچ گونه همکاری صورت نگرفت. هم اینک اهالی منطقه به صورت خودجوش درحال احداث جاده و مرمت امام زاده هستند.
وی تاکید کرد: به دلیل صعب البور بودن منطقه ناچار هستیم با احشام وسایل مورد نیاز را تا امامزاده حمل کنیم و اهالی منطقه در حال احداث محوطه امامزاده هستند.
اعتبارات محدود شهرستانی جوابگوی بازسازی بقاع متبرکه شهرستان نیست
معاون برنامه ریزی و هماهنگی امور عمرانی فرمانداری چرام گفت: در روزهای گذشته بازدیدی از روستای گوشته واقع در پشته زیلایی انجام گرفت و مردم منطقه با دستان خالی مشغول مرمت و بازسازی امامزاده بودند.
سید ولی سعادت نشان افزود: مشاوره های فنی به روستائیان داده شد و حتی به آن ها اعلام کردیم که باید ارتفاع سطح بالتر بیاید و ۱۰۰ کیسه سیمان هم از طریق یک خیر برای آن ها فراهم کردیم.
وی ادامه داد: از محل اعتبارات شهرستانی نمی توانیم برای مرمت و بازسازی این امامزاده اقدام کنیم زیرا اعتبار ما بسیار محدود است و توزیع شهرستانی در ماه های قبل صورت گرفته است.
معاون برنامه ریزی و هماهنگی امور عمرانی فرمانداری چرام عنوان کرد: حدود ۲۰۰ میلیون تومان توسط روستائیان برای مرمت و ساخت امامزده هزینه شده و حداقل ۵۰۰ میلیون تومان دیگر برای تکمیل آن نیاز است.
سعادت نشان ابراز کرد: امید است در اعتبارات عمرانی آینده شهرستان برای مرمت این امامزاده مبلغی قرار داده شود اما باید توجه داشت که در سطح شهرستان چرام مساجد و امامزاده های زیادی وجود دارد که نیاز به مرمت و بازسازی دارند اما اعتبارات ما اندک است و جوابگو نیست.
مهجوریت و مظلومیت امامزاده شاه رجب (ع)
خردادماه سال ۹۱ نیز حرم و مقبره امامزاده شاه رجب (ع) این روستا نیز مورد دستبرد عده ای از سارقان قرار گرفته بود.
هنگامی که برخی از افراد روستا قصد زیارت از این امامزاده را داشتند متوجه شدند که مقبره آن از جا کنده شده و سارق یا سارقان اقدام به حفاری غیرمجاز در زیر مقبره کرده اند. حرم امامزاده شاه رجب (ع) روستای گوشه سرفاریاب چرام در صورت ایجاد جاده ارتباطی مناسب و بازسازی می تواند به یک قطب سیاحتی و زیارتی تبدیل شود.
اما در این میان تعرض سارقان و سودجویان به ساحت مقدس این امام زاده واجب التعظیم از یک سو و بی مهری متولیان امر (سازمان میراث فرهنگی و اوقاف وامورخیریه شهرستان چرام) نیز از طرف دیگر اوج محرومیت، مهجوریت و مظلومیت این امامزاده را نشان می دهد.
این در حالی است این امام زاده به لحاظ قرار گرفتن در میان طبیعت بکر، انبوه درختان بلوط و جویبارهای زیبا موقعیت سیاحتی و زیارتی خاصی به این روستا بخشیده است.
تاکنون ۱۱ نفر در حین بررسی منطقه و یا عملیات حفاری غیرمجاز در حوالی روستای گوشه با هوشیاری ماموران پاسگاه سرفاریاب و تدبیر بخشدار دستگیر شده اند.
اما نکته حائز اهمیت در این رهگذر آن است که تاکنون هیچ گونه اقدامی از سوی متولیان اصلی برای دفاع از حریم این گونه مواریث تاریخی (سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و یا اداره کل اوقاف و امورخیریه استان انجام نشده است.
این در حالی است که آذر سال ۹۱ نیز برخی از مسئولان استانی و شهرستان چرام با سفر به این منطقه کلنگ بهسازی ، مرمت و ساخت این بقعه متبرکه (امام زاده شاه رجب (ع) و نیز مسجد امام سجاد (ع) این روستا در زمینی به مساحت ۵۰۰ متر مربع به زمین زده شد.
روستای گوشه با جمعیت ۲۲ خانواری و با داشتن حدود ۲۰ هکتار انواع درختان میوه به ویژه انار، انگور و انجیر در ۲۰ کیلومتری سرفاریاب شهرستان چرام واقع شده است.
دردها ومشکلات و کمبودها ورنج های عمیق مردم زیلایی این دیار مربوط به یک سال ودوسال و چند سال گذشته نیست، آنها سالهاست که با کمبود امکانات زیرساختی وزیربنایی در حوزه های گوناگون به ویژه بهداشت و مدرسه و آب و راه و گاز رنج می برند.
غم انگیزترو دردناک تراز دیدن این رنج ها زمانی است که این منطقه خود سرشار از گنجینه های فراوان و داشته ها و ظرفیت های کم نظیر خدادادی باشد اما برخی سوء تدبیرها و یا بی عدالتی ها و تبعیض ها و کم توجهی ها امکان بهره مندی مناسب از این همه پتانسیل ها را تاکنون ناممکن ساخته است.
بالادست و پیرامون روستاهای پشته زیلایی بخش سرفاریاب از مندان و گوشه و سواری تا شیخ هابیل و بیدانجیرکوه های سربه فلک کشیده نور همراه با گل بوته ها و تپه ماهورها ودامنه های سترگ و سرسبز با پوشش انواع درختان جنگلی و گیاهان خوراکی و دارویی و چشمه ها و جویبارهای طبیعی و همیشه جاری چشم نوازی می کند اما دریغ از آنکه کوچکترین منفعتی و یا سود اقتصادی برای مردم منطقه به ارمغان آورده باشد.
حتا روزگاری نه چندان دور که کوه نور این منطقه با آن همه شگفتی ها و ظرفیت های سرشارش قرار بود به عنوان یکی از مناطق حفاظت شده استان معرفی شود برخی ها با تبعیضی آشکار مانع شدند و این فرصت طلایی را از دست این تکه ناب از زاگرس ربودند.
شهرستان چرام دارای ۲ بخش مرکزی و سرفاریاب با جمعیت ۳۳ هزار و ۵۴۳ نفر در قالب هشت هزار و ۸۹۰ خانوار در جنوب غربی استان کهگیلویه و بویراحمد است.
استان کهگیلویه و بویراحمد با جمعیتی حدود ۷۲۳ هزار نفر جمعیت دارای ۹ شهرستان ، ۱۷ بخش و یکهزار و ۶۷۰ روستای دارای سکنه در جنوب غربی ایران واقع شده است.
نکته حائز اهمیت در این رهگذر آنست که هرچه روستاها و ساکنان مناطق روستایی و عشایری تقویت شود و از امکانات زیربنایی و زیرساختی و یا رفاهی بهره مند شوند به همان میزان اقبال و امکان به ماندن آن فرد زارع و یا روستایی در زادگاهش نیز دوچندان خواهد بود.
این یک حقیقت است که هر گاه یک فرد روستایی به میزان کافی بهره مند از امکانات و توزیع عادلانه ثروت ها و منابع باشد هیچگاه آن شخص و یا آن کشاورز و دامدار روستایی مجبور به ترک زادگاه خود نمی شود و زندگی ساده و بی آلایش خود را به یک عمر زندگی در سراب کاذب شهرها واگذار نخواهد کرد.
نظر شما