به گزارش خبرنگار ایرنا، استان فارس حدود چهار هزار روستا دارد که ۲هزار و ۳۳۸روستای آن بالای ۲۰ خانوار هستند؛ در حقیقت جمعیت روستایی این استان حدود یک میلیون و ۴۵۰ هزار نفر یعنی معادل ۳۰ درصد جمعیت استان است؛ روستاهایی که هنوز هم از برخی امکانات اولیه برای زندگی محروم هستند و از مشکلات بسیاری جهت تأمین زیرساختها و مسکن رنج میبرند.
بر همین اساس رفع نیازهای این مناطق سالهاست در اولویت مدیران ارشد فارس قرار گرفته و برای تحقق این مهم طرحها و پروژههای توسعه و محرومیتزدایی بسیاری در گوشه گوشه این استان پهناور در حال اجراست؛ پروژههایی که هر هفته آمار قابلتوجهی از روند اجرای آنها ارائه میشود.
توسعه روستاهای شهرستان فراشبند
از مهمترین مناطقی که در سالهای اخیر مورد توجه مسئولان در عرصه محرومیتزدایی و توسعه روستایی قرار گرفته روستاهای شهرستان فراشبند است؛ شهرستانی که در فاصله ۱۸۰ کیلومتری جنوب غرب شیراز واقع شدهاست.
اخیرا هم فرماندار شهرستان فراشبند به اتفاق مدیر و کارشناسان بنیاد مسکن و شماری از مسئولان جهادکشاورزی و راه و شهرسازی از روستاهای خور، حسین آباد و کنارمالک این شهرستان بازدید و طرحهای عمران روستایی در این مناطق را بررسی و ارزیابی کردند.
فرماندار فراشبند در این برنامه خواستار شتاببخشی به طرحهای عمران روستایی شد و افزود: روستاهای خور،حسین آباد، کنارمالک این شهرستان ظرفیتهای مناسبی در توسعه روستایی دارد که باید از این ظرفیتها بیشتر بهره گیری شود.
مجید وامق خدمات بنیاد مسکن را عاملی برای کاهش مهاجرت ها و افزایش انگیزه ماندگاری در مناطق روستایی دانست.
در این برنامه مدیر بنیاد مسکن شهرستان فراشبند نیز درباره فعالیتهای بنیاد مسکن انقلاب اسلامی حوزه مسکن شهری و روستایی شهرستان فراشبند گفت: بهسازی و نوسازی مسکن روستایی در سایه تأمین مسکن متناسب با توسعه یکنواخت مجتمعهای زیستی با رعایت اصول فنی ضمن حفظ هویت و سیمای عمومی روستا و به طور کلی تبلور فیزیکی فرهنگ و اقلیم هر منطقه در مسکن روستایی به پیش رفته است.
اصغر غلامی که معتقد است شهرستان فراشبند به عنوان یک بخش تخصصی در تولید و تأمین مسکن برای اقشار کم درآمد و محروم حرکت کرده، در خصوص فعالیتهای انجام شده در حوزه محرومیتزدایی گفت: پرداخت تسهیلات طرح ویژه در سطح روستاهای این شهرستان به تعداد ۲۰۲۰ فقره، پرداخت تسهیلات حوادث در سنوات قبل در سطح شهر و روستا به تعداد ۶۳ فقره شهری و ۱۷۰ فقره تسهیلات روستایی از جمله فعالیتهای شاخص در عرصه محرومیتزدایی این شهرستان است.
روستای انجیرک شهرستان استهبان در مسیر توسعه و محرومیت زدایی
روستای انجیرک شهرستان استهبان نیز از دیگر مناطقی است که در مسیر توسعه و محرومیتزدایی قرار گرفته است.
مدیر بنیاد مسکن شهرستان استهبان در این باره گفت: بهسازی و تغییر کالبد روستاهای این شهرستان در دستور کار قرار دارد و در حال حاضر ۹۰۰ میلیون تومان از اعتبارات بند (الف) و اعتبارات اختصاصی فروش زمین برای نخستینبار به روستای انجیرک از توابع بخش مرکزی استهبان اختصاص یافته است.
به گفته کرامت ابراهیمی، با اختصاص این اعتبار یکی از معابر روستای انجیرک مورد بهسازی قرار میگیرد و زیرسازی این معابر توسط دهیاری و آسفالت توسط بنیاد مسکن در مساحتی حدود ۲هزار و ۵۰۰ متر مربع انجام میشود.
او اضافه کرد: همچنین با بهرهگیری از اعتبارات توازن سال ۱۴۰۲ بهسازی یکی از معابر انجیرک انجام شده و سه هزار متر مربع زیرسازی و آسفالت و ۲۰۰ متر طول کانیو کف جهت دفع آبهای سطحی صورت گرفته است.
مدیر بنیاد مسکن شهرستان استهبان واگذاری ۱۲ قطعه زمین مسکونی، پرداخت وام به متقاضیان روستا، تملک ۱۰ هکتار زمین جهت واگذاری به متقاضیان و پیگیری تملک حدود سه هکتار از اراضی ملی جهت مسکن ملی روستایی را به عنوان دیگر اقدامات انجام شده در این شهرستان مطرح کرد.
رویکردهای توسعه و محرومیتزدایی در روستای دهنو قلندری شیراز
روستاهای پیرامونی شیراز از دیگر مناطقی هستند که پروژههای توسعه و محرومیتزدایی در آنها در حال اجراست و اخیرا هم با حضور شماری از مدیران و مسئولان مسائل و مشکلات روستای دهنو قلندری از توابع بخش ارژن شهرستان شیراز مورد بررسی قرار گرفته است.
این برنامه با حضور مدیر و معاون فنی و اجرایی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی شیراز برگزار شد و مسائل مختلف از جمله بهسازی و اجرای طرح هادی، واگذاری زمین، پرداخت تسهیلات مقاومسازی مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
مدیر بنیاد مسکن شهرستان شیراز روستای دهنو قلندری را از جمله مناطقی دانست که در سالهای گذشته اقدامات قابل توجه در آن به ثمر رسیده است.
محسن ابراهیمی اجرای طرح بهسازی معابر ۲۰ روستا با اعتبار ۲۷۵ هزار میلیون ریال و بازنگری طرح هادی ۱۲روستای شهرستان شیراز با اعتبار ۲۶هزار و ۴۰۰ میلیون ریال را به عنوان دیگر اقدامات انجام شده در عرصه محرومیتزدایی اعلام کرد.
او از واگذاری و تعیین تکلیف بیش از ۱۰۰ قطعه زمین به جوانان فاقد مسکن و افراد واجد شرایط در روستاهای شهرستان، واگذاری هشت قطعه زمین جهت فضای آموزشی بصورت رایگان، تملک بیش از ۵۰ هکتار زمین روستایی جهت تفکیک و واگذاری به متقاضیان دارای شرایط و اخذ اسناد تملکی بیش از ۶۰ هکتار زمین در این شهرستان خبرداد.
محرومیتزدایی از روستای کول باکول شهرستان رستم
محرومیتزدایی از روستای کول باکول شهرستان رستم از دیگر رویکردهای مهمی است که اخیرا در نشستی با حضور معتمدین این روستا، مدیر و کارشناسان بنیاد مسکن شهرستان رستم دنبال شده است.
مدیر بنیاد مسکن شهرستان رستم در این نشست به بررسی مسایل و مشکلات برای رفع موانع واگذاری زمین در این روستا پرداخت و گفت: بنیاد مسکن از همه ظرفیتهای قانونی برای تأمین مسکن روستایی بهرهگیری میکند.
محمد حاصلی تأمین زمین مناسب برای زوجهای جوان و متقاضیان مسکن روستایی را زمینهساز کاهش مهاجرتهای ناخواسته و افزایش انگیزه ماندگاری در مناطق روستایی دانست و از پرداخت ۶۰ فقره تسهیلات برای احداث مسکن روستایی به مبلغ ۱۲۰ میلیارد ریال و همچنین ۲۱ فقره تسهیلات مسکن شهری به مبلغ ۵۲میلیارد ریال و ۶۰ فقره تسهیلات تعمیری شهری و روستایی به مبلغ ۱۸ میلیارد ریال در این شهرستان خبر داد.
به گفته او ۶۰ فقره تسهیلات بلاعوض روستایی به مبلغ ۳۰ میلیارد ریال و ۲۱ فقره تسهیلات بلا عوض احداثی به مبلغ ۱۰ میلیارد ریال ۶۰ فقره تسهیلات بلاعوض تعمیری به مبلغ ۱۲ میلیارد ریال در این شهرستان پرداخت شده است.
مدیر بنیاد مسکن شهرستان رستم که معتقد است این بنیاد با اعطای اسناد مالکیت در شهرها و روستاهای این شهرستان زمینه قانونمند شدن معاملات را فراهم کرده، افزود: ۲۲ فقره سند شهری و ۷۶ فقره سند روستایی بر اساس تقاضاهای موجود با مشارکت ثبت اسناد و املاک شهرستان رستم صادر شده، همچنین پرونده ۹۶ تقاضا نیز به اداره ثبت ارسال شد که در حال رسیدگی است.
گشایشهای تازه برای پروژه ۲۵۶ واحدی نهضت ملی مسکن فیروزآباد
اخیراً همچنین با هدف توسعه و محرومیتزدایی گشایشهای تازهای در مسیر تسریع طرح نهضت ملی مسکن شهرستان فیروزآباد ایجاد شده و فرماندار و مدیر بنیاد مسکن این شهرستان از روند اجرای ابنیه و آمادهسازی فاز ۱ نهضت ملی مسکن پروژه ۲۵۶ واحدی بازدید کردند.
حبیب الله جمشیدی فرماندار شهرستان فیروزآباد که معتقد است نهضت ملی مسکن زمینه خانهدار شدن متقاضیان را فراهم میکند، خواستار شتاببخشی به طرحهای تأمین مسکن شهری و روستایی شد و گفت: باید از همه ظرفیتهای موجود در این شهرستان بهرهگیری شود.
مدیر بنیاد مسکن شهرستان فیروزآباد نیز با ارائه گزارشی از روند توسعه روستایی در این شهرستان گفت: تهیه و بازنگری طرح هادی ۱۴ روستا با اعتبار ۶ هزار و ۲۰۰ میلیون ریال از مهمترین اقدامات انجام شده در این شهرستان محسوب میشود.
محمدناصر کریمی اجرای بهسازی معابر شامل اجرای بیش از ۲۰هزار مترمربع آسفالت در روستاهای مراد آباد، کمال آباد، حسینآباد سرگر و جایدشت با اعتبار ۵۰میلیاد ریال، اجرای بهسازی معابر شامل زیر سازی تک لبه کانیو در ۱۳ روستای شهرستان از محل اعتبارات استانی و ملی بالغ بر ۶۵ میلیارد ریال را از دیگر اقدامات انجام شده در این شهرستان دانست.
رفع مشکل اسناد اراضی اوقافی روستای طالب بیگی سروستان
رفع مشکل اسناد اراضی اوقافی روستای طالب بیگی سروستان از دیگر اتفاقات خوبی است که در روزهای اخیر با هدف محرومیتزدایی از این منطقه رقم خورده است.
مدیر بنیاد مسکن انقلاب اسلامی شهرستان سروستان در این باره گفت: ۶ دانگ از اراضی روستای طالب بیگی بصورت اوقاف است که ۴/۵ دانگ آن اوقاف و ۱/۵ دانگ آن اوقاف خاص محسوب میشود.
عزت الله محمودی افزود: متولی اصلی این اراضی آستان حضرت شاهچراغ (ع) است و مقرر شده با همکاری بنیاد مسکن و اداره اوقاف شهرستان نسبت به صدور اسناد و مشکل اهالی روستا جهت ساخت و ساز اقدامات لازم انجام شود.
مدیر بنیاد مسکن شهرستان سروستان معتقد است زمینهسازی برای اسکان و اقامت روستاییان در روستاها و جلوگیری از مهاجرتهای ناخواسته از جمله ظرفیتهای توسعه روستایی است که باید بیشتر از آن استفاده کرد.
او به بیان برخی از اقدامات توسعه روستایی در این شهرستان پرداخت و گفت: این عملیات شامل تهیه و اجرای طرحهای هادی و تثبیت مالکیت و اراضی، تهیه و اجرای طرحهای لازم برای بازسازی و نوسازی مناطق مسکونی آسیبدیده از حوادث غیر مترقبه میشود.
محمودی با ارائه گزارش مختصر عملکرد حوزه عمران روستایی در این شهرستان افزود: بازنگری طرح هادی پایه بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در شهرستان سروستان از جمله شاخصهای توسعه در این شهرستان است؛ این طرحها در روستاهای شیری، رکن آباد، تل پوکه و دولتآباد اجرایی شده است.
مدیر بنیاد مسکن شهرستان سروستان همچنین از اجرای طرح هادی بهسازی روستاها شامل کف سازی بتنی _آسفالت تک لبه کانیوا محوطهسازی پارک و تسطیح و ریگلاژ در ۱۰ روستا با اعتبار چهار میلیارد تومان خبر داد و گفت: طرحهای مشارکتی نیز برای یک روستا با اعتبار پنج میلیارد تومان در این شهرستان به سرانجام رسید.
اقدامات توسعه روستایی و محرومیتزدایی در حالی در مناطق مختلف استان فارس در حال انجام است که مدیرکل بنیاد مسکن استان معتقد است این بنیاد از ابتدا تاکنون ۲۹ هزار و ۳۱ واحد مسکن مهر را در مناطق مختلف این استان به سرانجام رساند و در سالهای اخیر نیز ۹۹۳ واحد مسکن مهر در این استان اتمام یافت و کل واحدهای قرارداد شده به ۳۰ هزار و ۳۷ واحد رسید.
به گفته سید علیرضا حمیدی بنیاد مسکن استان فارس از ابتدای تأسیس تاکنون در ساخت و تأمین پنج هزار و ۵۹۶ واحد مسکونی مشارکت داشته و در سالهای اخیر نیز ۷۵۷ واحد مسکونی با مشارکتش ساخته و به متقاضیان تحویل داده شده است.
بدون شک به سرانجام رسیدن پروژههای محرومیتزدایی و مجهز شدن روستاها به زیرساختها و امکانات مورد نیاز برای زندگی مانع از مهاجرت روستاییان به شهر و افزایش حاشیهنشینی میشود اما آیا نتیجه این اقدامات در زندگی روستانشینان فارس محسوس و ثمربخش بوده و توانسته از محرومیت اهالی مناطق محروم بکاهد؟
با توجه به پیچیدگی مناطق روستایی در این استان پهناور نیاز عمیق به شناخت افزونتر روستاها به منظور اتخاذ تصمیمات خردمندانه جهت اولویتبندی اجرای پروژههای توسعهگرایانه به شدت احساس میشود؛ در واقع لازم است لیست دقیقی از مناطق محروم و اینکه از چه نظر محروم به حساب میآیند تهیه شود.
همچنین در برنامهها باید اولویت با اقدامات از نوع توسعهای باشد چراکه اقدامات عمرانی، خدماتی و رفاهی از کارآمدی لازم برخوردار نیستند و حتی ممکن است این نوع اقدامات منجر به تسهیل مهاجرت از روستاها و مناطق شهری کوچک شوند.
نظر شما