«کاروانسرای شاه‌عباسی ایوانکی» نگین تاریخی دیروز و پناه گردشگران امروز

سمنان - ایرنا - کاروانسرای شاه‌عباسی ایوانکی بنای تاریخی ثبت‌شده در فهرست آثار ملی در شانزدهم آبان ۱۳۷۵، با جذب سرمایه‌گذار بخش خصوصی، پناه امنی برای توقف، استراحت و اقامت گردشگران و مسافران عبوری از مسیر اصلی تهران- مشهد در غرب استان سمنان است. در گام دوم، کمک به سرمایه‌گذار برای طرح توسعه می‌تواند رونق و اشتغالزایی مضاعفی برای این مجموعه ارزشمند باشد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، گردشگران می توانند از تهران برنامه‌ریزی کنند و پس کمتر از ۲ ساعت رانندگی، کاروانسرای شاه‌عباسی ایوانکی را برای اقامت شبانه انتخاب کنند. برای برنامه‌ریزی روزانه نیز غرب استان سمنان سرشار از آثار تاریخی قابل توجه است که سرزدن به آن خالی از لطف نیست و هموطنان می‌توانند بیشتر و بیشتر در جریان پیشینه تاریخی و فرهنگی و نقش مهم این خطه در تاریخ کشور قرار بگیرند.

کاروانسرای شاه‌عباسی ایوانکی مربوط به دوره صفوی، در یک کیلومتری جنوب این شهر در شهرستان گرمسار در غرب استان سمنان و در کیلومتر ۸۲ جاده تهران به گرمسار واقع شده است.

این بنای تاریخی در ۱۶ آبان ۱۳۷۵ با شماره ۱۷۶۳ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌ است.

کاروانسرای شاه‌عباسی ایوانکی اولین منزلگاه کاروان‌هایی بود که از تهران عازم خراسان می‌شدند. ساختمان این کاروانسرا از سنگ و آجر بنا شده و دارای تزیینات آجر کاری است. شکل کاروانسرا از نظر معماری چهار ایوانی است. این کاروانسرا که دارای پلانی مربع‌شکل است، به صورت شرقی - غربی و ورودی آن از ضلع شرقی بنا است.

ایوان‌ها به صورت عریض، اما کم‌ارتفاع قرار گرفته‌اند. از جمله زیبایی‌های این بنا، تقارن در کل بنا است. حجره‌های دور تا دور حیاط و قسمت بیرونی در به صورت آجری قرار گرفته‌اند که جلوه‌های خاصی به بنا بخشیده‌اند. این کاروانسرا دارای سردر بسیار زیبایی است.

مصالح به کار رفته در بنا خشت و گل، آجر و سنگ است. این کاروانسرا دارای ۲ شاه‌نشین در ضلع شرقی و غربی است که یکی بر بالای سردر ورودی و دیگری بالای ایوان مقابل ورودی تعبیه شده‌است.

«کاروانسرای شاه‌عباسی ایوانکی» نگین تاریخی دیروز و پناه گردشگران امروز

این کاروانسرا دارای ۲۴ حجره و چهار باره‌بند است. در مقابل حجره‌ها ایوان‌های کوچکی است که برای استفاده مسافران در فصل تابستان ساخته شده‌است. طاق‌های بنا از نوع جناقی است. همچنین در مقابل این کاروانسرا یک آب‌انبار به منظور استفاده مسافرها ساخته شده‌ که نیازمند احیا و مرمت است.

اجرای طرح توسعه‌ تا اقامت یک‌هزار گردشگر در کارونسرای ایوانکی

سرپرست داخلی کاروانسرای شاه عباسی ایوانکی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، درباره این کاروانسرای تاریخی بیان کرد: طرح مرمت و بازسازی کاروانسرای ایوانکی از سال ۱۳۹۸ آغاز شد و در ۲۰ خرداد ۱۴۰۳ به سرانجام رسید و طرح افتتاح شد.

بهنام سعیدی با بیان اینکه برای بازسازی این بنای تاریخی ۲۵۰ میلیارد ریال سرمایه گذاری شد، افزود: این کاروانسرا ظرفیت اقامت برای۷۰ نفر دارد و علاوه بر آن در روزهای پایانی هفته و مناسبت‌های مختلف، میزبان مراسم‌های ملی، مذهبی، عزاداری و عروسی بسیاری از شهروندان است.

وی گفت: پس از بازسازی و مرمت این بنای تاریخی، کافی شاپ، رستوران و تالار نیز احداث شد و در روزهای عادی ۱۰ نفر در این کاروانسرا مشغول به کار هستند که در روزهای تعطیل و اوج مسافرت‌ها ۱۵ نفر در این مکان مشغول به کار هستند.

«کاروانسرای شاه‌عباسی ایوانکی» نگین تاریخی دیروز و پناه گردشگران امروز

سرپرست داخلی کاروانسرای شاه‌عباسی ایوانکی از برنامه‌ریزی برای اجرای گام دوم توسعه این کاروانسرا خبر داد و گفت: در گام توسعه‌ای کاروانسرا خریداری اراضی مجاور برای احداث مرکز تفریحی شامل پیست اسب‌سواری، ایجاد امکانات ورزشی و تعبیه فضایی برای برگزاری بازی‌های بومی و محلی در دستور کار است که اجرای آن نیازمند اختصاص وام ارزان‌قیمت و حمایت دولت است.

وی با اشاره به پذیرش و اقامت تعداد زیادی گردشگر چینی در ایام مختلف سال ابراز کرد: در ماه‌های گذشته افزون بر یک‌هزار گردشگر داخلی و خارجی در این کاروانسرا اقامت داشتند.

پیگیری جذب اعتبارات ملی برای طرح توسعه کاروانسرای ایوانکی

سرپرست میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گرمسار به خبرنگار ایرنا، گفت: در مجموع سه کاروانسرای تاریخی ثبت‌شده در غرب استان سمنان در شهرهای ایوانکی، گرمسار و آرادان وجود دارد که سهم عمده‌ای در میزبانی شایسته از مسافران عبوری از این استان را دارند تا خطره خوشی را برای هموطنان و گردشگران داخلی و خارجی رقم بزنند.

غلام‌عباس خاکسار با بیان اینکه ایوانکی در پیشانی غربی استان سمنان قرار دارد، افزود: موقعیت جغرافیایی شهر ایوانکی در شهرستان گرمسار به گونه‌ای است که سالانه تعداد زیادی از مسافران عبوری از تهران به مبدا مشهد مقدس را میزبانی و پذیرایی می‌کند.

وی با تاکید بر ضرورت تبدیل مراکز گردشگری شهرستان گرمسار از معبر به مقصد بیان کرد: کاروانسراها در این عرصه بهترین ظرفیت را برای رونق اقتصاد صنعت گردشگری دارند.

وی پیگری به منظور جذب اعتبارات ملی برای طرح توسعه‌ کاروانسرای شاه عباسی ایوانکی را در دستور کار دانست و اضافه کرد: صنعت گردشگری در واقع یک صنعت ضدتورمی است و هر صنعتی در دنیا بر تورم تاثیرگذار است، اما درآمد حاصل از صنعت گردشگری سود خالص محسوب می‌شود.

«کاروانسرای شاه‌عباسی ایوانکی» نگین تاریخی دیروز و پناه گردشگران امروز

سرپرست میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گرمسار و آرادان با تاکید بر اینکه توسعه صنعت گردشگری می‌تواند در رونق اقتصاد کشور نقش بسزایی ایفا کند، ابراز کرد: در صنعت گردشگری هزینه‌های مواد اولیه برای تولید و تعرفه‌های گوناگون وجود ندارد.

به گزارش ایرنا، استان سمنان مسیری تاریخی و بخشی از جاده ابریشم معروف تاریخ بشر بوده است. حدود ۳۰ کاروانسرا در تمام نقاط استان سمنان از شرق تا غرب استان قرار دارند.

ایوانکی با ۱۳ هزار نفر جمعیت در غربی ترین نقطه استان سمنان قرار دارد.

دیگر آثار تاریخی مهم غرب استان سمنان

جاده سنگفرش ابریشم گرمسار، جاده‌ای دست‌ساز است که با سنگ‌های تراش‌خورده روی بستر کویر گرمسار ساخته شده، و در گذشته‌های نه چندان دور، کاروانیان و مسافران کویر را از گزند سیلاب‌ها و زمین‌های گل‌آلود ایام پرباران محفوظ می‌کرد

قصر شاه عباسی یا قصر بهرام یکی از مهمترین کاروانسراهای کویر مرکزی ایران و شاهکار معماری ایرانی است که دیدن آن وجود آدمی را به وجد می‌آورد.

این کاروانسرا در سر راه قدیمی و تاریخی کاروانسروی کویری اصفهان، کاشان، خوار(گرمسار)، و خراسان واقع شده است که نمای بیرونی این بنا چهارگوش با ۲ دروازه شمالی و جنوبی، زیبایی های معماری این آثار تاریخی را دو چندان کرده است.

کارشناسان می‌گویند نمای این بنای تاریخی از سنگ‌های بزرگ آهنی صیقل شده و سفید رنگ است که از کوه‌های همجوار آورده شد.

آب انبار قیلوقه در کویر گرمسار در چند کیلومتری قصر بهرام واقع شده و این بنا به عنوان یکی از جاذبه های تاریخی استان سمنان در آذر ۱۳۹۳ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.

خانه معتمدی با ۲۴۳ متر زیربنا، متعلق به محمدرضا معتمدی مالک روستای علی‌آباد در حدود ۱۰۰ سال گذشته بوده و به شماره ۳۲ هزار و ۳۳۴ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

امامزاده گمنام چنداب مربوط به دوره قاجار است و در شهرستان گرمسار، بخش ایوانکی، دهستان ایوانکی، داخل روستای چنداب واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۶ اسفند ۱۳۸۷ با شماره ۲۶۰۹۰ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

قلعه قاطول واقع در شهرستان گرمسار، روستای قاطول به شماره ۳۲۹۸۵ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha