به گزارش ایرنا، امروزه ورزش زنان، به عنوان یکی از موضوعات اساسی در حوزه ورزش مطرح است و تحقیقات نشان داده، پرداختن به ورزش و فعالیت های بدنی در این قشر مهم، تاثیر عمیقی بر وضعیت سلامت یک جامعه دارد.
با وجود نقش مهم ورزش در سلامت زنان، هنوز اهمیت و ضرورت ورزش در بین دختران که مادران آینده جامعه محسوب می شوند و سلامت افراد جامعه در گرو سلامتی آنان است، پررنگ و برجسته نیست.
بی تحرکی جسمانی دختران و بانوان موجب محروم شدن بخش مهم جامعه از سلامت و بهداشت جسمانی و روانی می شود و از دست رفتن شادابی و کارایی این قشر و ورود لطمه های جبران ناپذیر به کل جامعه را در پی دارد.
با توجه به این موضوع ضروری است تا مسئولان امر شرایط و زمینه های لازم را برای حضور بیشتر و فعالانه زنان در عرصه ورزش فراهم سازند.
بانوان ورزشکار زنجانی نیز با تمامی مشکلات و مسائل گوناگون نشان داده اند که در صورت توجه متولیان امر وضعیت بهتری را رقم می زنند.
در این راستا خبرنگار ایرنا میزگردی را با حضور عذرا واسعی معاون ورزش بانوان اداره کل ورزش و جوانان استان زنجان، نرگس محمد خانی رئیس گروه ورزش همگانی و روستایی، زینب قلی نژاد کارشناس مسوول ورزش بانوان و مریم رومی مسوول امور باشگاه های اداره کل ورزش و جوانان استان برگزار کرده است.
کارشناسان حوزه ورزش بانوان بر این معتقدند ایجاد زیرساخت های لازم، حمایت های مستمر، رفع موانع و توسعه ورزش همگانی می تواند چشم انداز بهتری را برای توسعه ورزش بانوان در استان مهیا کند.
ایرنا: در خصوص وضعیت ورزش بانوان استان و موفقیت های کسب شده توضیح دهید؟
واسعی: بانوان ورزشکار زنجانی در مدت زمان کوتاهی موفقیت های خیره کننده به دست آوردند که از جمله آن می توان به مسابقات آسیایی هانگژوی چین در سال ۲۰۲۲ اشاره کرد که از استان زنجان ۲۴ ورزشکار به این مسابقات اعزام شد که از این تعداد ۱۲ نفر اعم از مربی، داور و ورزشکار از بانوان بودند. در مسابقات قایقرانی روئینگ، مدال نقره از آن ورزشکاران زنجانی شد.
از دیگر افتخارات ورزش بانوان استان، حضور و درخشش ورزشکاران در رخداد مهم المپیک ۲۰۲۴ پاریس بود، در طول تاریخ قایقرانی ایران ۲ بانوی ورزشکار زنجانی در این رخداد حضور داشتند که این موضوع از توانمندی و تبحر این قشر حکایت دارد، چرا که پتانسیل بسیار خوبی در استان وجود دارد و اگر برنامهریزی و مدیریت خوبی صورت بگیرد، به طور قطع، قهرمانان زیادی را به جامعه تحویل می دهیم.
در مسابقات آسیایی، رویا سلطانی، زینب نوروزی و مهسا جاور قایقرانان استان مدال کسب کردند و برای تمامی ورزشکاران استان الگو شدند به نحوی که تعداد متقاضیان برای کلاس های قایقرانی بیشتر شده و این موضوع آغاز بسیار خوبی است.
هم اکنون چند نفر از ورزشکاران استان نیز در مسابقات کشوری این رشته صاحب مدال طلا، نقره و برنز شده اند و از طرفی از ورزشکاران استان نیز به عنوان مربی انتخاب و برای آموزش مربیگری به کشور چین اعزام شدند که افتخار بزرگی است و امیدواریم افتخارات زیادی را در رشته قایقرانی و دیگر رشتههای ورزشی کسب کنیم.
به تازگی مسابقات قهرمانی قایقرانی در کشور ازبکستان برگزار شد که در تیم اعزامی نیز ورزشکار و مربی تیم از استان زنجان بودند که با کسب ۲ مدال طلا و نقره، افتخارآفرینی بی نظیری را رقم زدند.
حضور پررنگ بانوان در مسابقات آسیایی و پارا آسیایی و کسب مدال های رنگارنگ نشان می دهد که بانوان نه تنها در این استان بلکه در سراسر کشور از قابلیتهای زیادی برخوردار هستند و باید با برنامهریزیهای منسجم زمینه حضور و درخشش آنها را در این عرصه ها فراهم کنیم.
تداوم همین وضعیت میتواند به قهرمان پروریها منجر شود، البته تحقق این هدف، مستلزم تامین فضای مناسب، فراهم سازی حداقل امکانات برای ورزشکاران، تشویق افراد فعال در عرصه ورزش، تامین رفاه اقتصادی و اجتماعی است تا موفقیتهای زیادی کسب شود.
برای توسعه ورزش قهرمانی در استان، شناسایی استعدادهای ورزش بانوان ضروری است که برای انجام این کار باید از افراد توانمند و خود ورزشکاران استفاده کنیم.
علاوه بر قایقرانی، بانوان استان در رشته هایی نظیر سنگنوردی و ورزش جانبازان و توانیابان فعالیت چشمگیری دارند و یکی از برنامه های مدون ما تلاش برای جذب سرمایه گذاری است که این مهم در طرح آمایش سرزمینی برای رشته های قهرمان پرور در اولویت توجه قرار دارد.
خوشبختانه شمار قهرمانان و مدال آوران رشته های مختلف در استان نسبت به سال های گذشته بسیار افزایش یافته است که این موضوع نشان می دهد مربیان ورزشی و مسوولان، حمایت ویژه ای از ورزش بانوان انجام داده اند که به این دستاورد منجر شده است.
ایرنا: ورزش بانوان با چه چالش هایی مواجه است؟
واسعی: بانوان قهرمان با مشکلاتی نظیر مسکن، حقوق ناکافی و فقدان بیمه مواجه اند؛ یک قهرمان از نوجوانی مشغول ورزش می شود و به نوعی عمر خود را صرف ورزش می کند اما از امکانات و مزایای جامعه بهره مند نمی شود که یک آسیب بزرگی است.
امیدواریم مسوولان به این موضوع توجه ویژه داشته باشند، البته امروزه این مشکلات نسبت به گذشته تا حدودی رفع شده است.
نداشتن استقلال مالی در ورزش بانوان، کم توجهی به ورزش بانوان در برخی فدراسیون ها، بکارگیری نشدن بانوان در فدراسیون های ورزشی، بی توجهی به توانایی و مدیریت آنان، کمبود فضاهای ورزشی مختص بانوان، برگزار نشدن مسابقات قهرمان کشوری بانوان و پرداخت نشدن حقوق ورزشکاران تیم ملی از چالش های این بخش است.
نبود آئین نامه های به روز و یکسان جهت پرداحت حق الزحمه داوران و مربیان و فقدان سیستم جامع آماری در زمینه ورزش قهرمانی بانوان از دیگر مشکلات در حوزه ورزش بانوان است.
استان زنجان ظرفیت های بی شماری در حوزه ورزش بانوان دارد و توجه روز افزون به این ظرفیت ها می تواند چشم اندار بهتری را در این زمینه ترسیم کند.
ایرنا: ورزش روستایی و همگانی در استان چه وضعیتی دارد؟
محمدخانی: توسعه ورزش به دلیل تاثیر مستقیم آن در حفظ سلامت جامعه و همچنین نیروهای انسانی اهمیت بسزایی دارد و باید از این ظرفیت به نحو احسن استفاده کرد.
یکی از دغدغه های اصلی مسئولین و سیاستمداران توسعه ورزش همگانی و تبدیل ورزش یه یک رفتار اجتماعی است تا مردم ورزش کردن را به عنوان یک عادت همیشگی در زندگی روزانه خود تعریف کنند.
طرحهای متعددی در بعد ورزش همگانی از سوی وزارت ورزش و جوانان ابلاغ می شود که می توان به اجرای ایستگاه ورزش صبحگاهی و عصرگاهی در سالن های ورزشی اشاره کرد.
استان زنجان از استان های پیشرو در ورزش همگانی به شمار می رود. طبق آمار، ۲۷ ایستگاه ورزش صبحگاهی و عصرگاهی در ۱۱ پارک استان به همراه مربی فعال است و با توجه به سردسیر بودن منطقه، فعالیت ورزش همگانی ۶ ماهه اول در پارک ها و ۶ ماهه دوم در سالن های ورزشی صورت می گیرد.
در بخش روستایی هم تلاش می کنیم با برگزاری برنامه هایی از قبیل همایش پیاده روی خانوادگی، اهالی روستا را به سمت ورزش های همگانی سوق دهیم، متاسفانه اغلب مردم با بی تحرکی مواجه هستند و این مهم در روستاها از شدت بیشتری برخوردار است.
متاسفانه مردم روستاها به زندگی شهری عادت کرده اند و کشاورزی و دامداری به سمت صنعتی شدن هدایت شده و کم تحرکی در بین بانوان روستایی بیش از گذشته افزایش یافته است.
زنان روستایی که ورزش و کار می کنند به طور طبیعی از سلامت بدنی خیلی خوبی برخوردار هستند، بنابراین مقوله ورزش باید به نوعی ملکه ذهن همگان شوند و حداقل روزانه به مدت ۴۵ دقیقه به این مهم از قبیل پیاده روی یا آمادگی جسمانی اختصاص دهند و سلامتی خودشان را تضمین کنند.
طبق آمارها یک هزار و ۲۱۶ روستا در استان وجود دارد که ۹۲۷ روستا دارای سکنه هستند و باید مسئولان و سیاستگذاران با برنامهریزی منسجم توسعه ورزش روستایی را مورد توجه قرار دهند.
طی هفته تربیت بدنی امسال برای گسترش ورزش روستایی، اقلام ورزشی در ۵۰ روستای استان توزیع شد که نقش موثری در گسترش ورزش روستایی ایفا خواهد کرد.
ایرنا: چه برنامه هایی برای توسعه ورزش همگانی در استان صورت گرفته است؟
برای توسعه ورزش همگانی علاوه بر برنامه های اعلامی وزارتخانه برنامه های بومی و استانی نیز اجرا می شود چون طبق آمارهای ارائه شده از سوی فدراسیون ورزش های همگانی تنها ۳۰ درصد مردم ورزش می کنند و باید برای ۷۰ درصد دیگر نیز برنامه ریزی لازم انجام شود.
این مهم را می توان با برگزاری برنامه هایی نظیر همایش های پیاده روی خانوادگی و گسترش ایستگاه های ورزش صبحگاهی و عصرگاهی ترویج داد.
با وجود همه این اقدامات، بیشتر مردم کم تحرک هستند، از طرفی استقبال کم رنگ مردم از ورزش به کمبود سالن ورزشی در ساعات طلایی به ویژه برای قشر بانوان بر می گردد.
برای رونق ورزش همگانی می توان پویشهای ورزشی، طرح های توسعه ورزش در مدارس و طرح های ویژه ورزش بانوان و سالمندان را اجرا کرد.
ایجاد ایستگاه های ورزشی صبحگاهی و عصرگاهی در روستاها نیز باید مد نظر قرار گیرد و ارسال اقلام ورزشی به روستاها نیز می تواند در ترویج ورزش اثر بخشی لازم را داشته باشد .
در مناطق روستایی و عشایری نیز بازی های بومی و محلی را مد نظر قرار داده ایم که طی سال جاری ۴۸ مورد جشنواره بومی و محلی برگزار شده است که تلاش می شود این روند علاوه بر روستاها در مناطق شهری نیز توسعه یابد.
از طرفی کمبود منابع مالی نیز یکی از موانع در خدمت رسانی به ورزش روستاهاست، به عنوان مثال در صورت ارسال اقلام ورزشی به ۳۰ درصد روستاهای استان از ۹۲۵ روستای تحت پوشش، رقم اعتباری بالایی نیاز هست یعنی باید تخصیص اعتبارات لازم صورت گیرد تا پوشش مطلوبی را در توسعه ورزش روستایی داشته باشیم.
ایرنا: وضعیت آماری ورزش بانوان چگونه است؟
نژاد قلی: از کل جمعیت استان ۵۱۸ هزار و ۱۵۵ نفر را بانوان تشکیل می دهند، در این میان طی ۶ ماهه امسال ۱۹ هزار و ۶۳۷ ورزشکار بانو، بیمه ورزشی دریافت کرده اند که این آمار نشان می دهد بانوان نسبت به گذشته جایگاه خود را در ورزش قهرمانی پیدا کرده اند و به این مقوله مهم اهمیت می دهند.
هم اکنون ۵۰ هیات ورزشی در سطح استان فعال است که از این تعداد سه رئیس هیات ورزشی و نواب رئیس ۴۸ هیات ورزشی از بانوان هستند که ورزشهای قهرمانی استان را هدایت می کنند.
طی ۶ ماهه اول سال جاری ۵۰ مورد اعزام تیم های بانوان در رده های سنی مختلف به مسابقات ورزشی کشوری داشتیم که ۶ مربی از استان زنجان در رشته های مختلف ورزشی تیم های ملی فعالیت می کنند که از افتخارات استان هستند.
در حوزه فرهنگی نیز ۴۳۴ مورد برنامه ورزشی برگزار کرده ایم که خوشبختانه استقبال زیادی از آنها را شاهد بوده ایم.
بانوان استان در رشته های شطرنج، وزنه برداری، تکواندو، کاراته، ووشو و قایقرانی مدال آوری کرده و در بخش ورزش جانبازان و توان یابان نیز افتخارات زیادی را کسب نموده اند.
ایرنا: چه تعداد باشگاه ورزشی در حیطه بانوان در استان فعال است؟
رومی: هم اکنون از ۵۹۰ باشگاه ورزشی فعال در استان ۱۱۱ باشگاه به صورت تخصصی در حوزه بانوان به گروه های هدف، خدمات ارائه می کنند.
به صورت مجزا ۶۴ باشگاه تخصصی حوزه بانوان در شهرستان زنجان، ۱۹ باشگاه در شهرستان ابهر، ۱۰ باشگاه در شهرستان خدابنده، ۱۰ باشگاه در شهرستان خرمدره، پنج باشگاه در شهرستان طارم، یک باشگاه در شهرستان سلطانیه و ۲ باشگاه در شهرستان ماهنشان فعالیت می کنند.
در این ارتباط باید از سرمایه گذاران بخش خصوصی قدردانی کرد که با مشارکت فعالانه به توسعه ورزش در استان کمک می کنند.
سرمایه گذاری بخش خصوصی به اشتغال یک هزار و ۷۰۰ نفر در باشگاههای استان منجر شده و توسعه ورزش را در استان رقم زده است.
شمار باشگاه های ورزشی استان در گذشته بسیار کمتر بود که از سال ۹۵ تاکنون رشد ۱۵۰ درصدی را در این زمینه شاهد بوده ایم. مشارکت فعالانه بخشی خصوصی بدون حمایت بخش دولتی توانسته به رشد این حوزه مهم کمک بسزایی کند. باشگاه های ورزشی در اغلب رشته های مورد نیاز متقاضیان فعال است و این وضعیت هم رو به رشد بوده است.
ایرنا: چه برنامه ای برای توسعه ورزش بانوان دارید؟
برای توسعه باشگاه های ورزشی برنامه هایی از جمله اعطای تسهیلات را مد نظر قرار داده ایم و طی ۲ سال گذشته تسهیلات تبصره ۱۸، در اختیار باشگاه داران استان قرار گرفته است .
سال گذشته به ۲۵ باشگاه تسهیلاتی به مبلغ ۴۰ میلیارد ریال پرداخت شد و استان زنجان در این حوزه در کشور به عنوان استان برتر شناخته شد که امسال هم منتظر ابلاغ منابع از سوی استانداری هستیم و امیدواریم نحوه پرداخت آن نیز به زودی مشخص شود.
تمامی باشگاه های استان متقاضی دریافت تسهیلات هستند که این مهم با توجه به محدودیت منابع، اولویت بندی می شود.
امسال هم پنج درصد منابع استان به حوزه ورزش و جوانان تخصیص یافته است که امیدواریم گروه های هدف بیشتری تحت پوشش قرار گیرند.
نظر شما