۷ آذر ۱۴۰۳، ۸:۳۷
کد خبرنگار: 1197
کد خبر: 85669523
T T
۱ نفر

برچسب‌ها

برگ سوزان درختان در "شهر جهانی گردو"، رسمی مفید یا عادتی مضر؟

همدان-ایرنا- هر ساله پس از برداشت گردو در تویسرکان ملقب به شهر جهانی گردو و در نیمه های پاییز به بعد بسیاری از باغداران اقدام به آتش زدن برگ های درختان خود می کنند چرا که معتقدند این کار اقدامی سودمند برای باغ خود و از میان بردن آفات است با این حال کارشناسان باغبانی و مسوولان محیط زیست نظر دیگری دارند.

به گزارش خبرنگار ایرنا، سوزاندان برگ درختان یک روش قدیمی برای دفع زباله های باغی در برخی نقاط کشور از جمله در بین باغداران گردو در استان همدان به ویژه تویسرکان محسوب می شود، در کنار این مساله باغداران معتقدند با این کار آفات درختان از بین می رود و درخت برای سال بعد تقویت و محصول بهتری می دهد.

شهرستان تویسرکان با برخورداری از حدود هشت هزار هکتار باغ های گردو و تولید متوسط سالیانه نزدیک به ۲۱ هزار تن مغز گردو و با توجه به کیفیت و مرغوبیت و بالا بودن ارزش غذایی این محصول علاوه بر اینکه پایتخت گردوی ایران زمین نام گرفته به صورت رسمی در سازمان خوار و بار جهانی و غذا و کشاورزی ملل متحد(فائو) به ثبت جهانی رسیده است.

برگ سوزان پاییزی، کود درختان گردو و مانع سرمازدگی عده ای از باغداران تویسرکانی معتقدند که آتش زدن و سوزاندن برگ های درختان گردو در اواسط پاییز و بعد از گذشت مدتی از اتمام زمان برداشت گردو، به طور طبیعی برگ های سوخته را به نوعی کود طبیعی که برای تقویت خاک باغ ها مفید و موثر است تبدیل می کند.

همچنین باغداران گردوی تویسرکان اظهار می کنند که آتش زدن برگ ها به نوعی از سرما زدگی درختان در روزهای سرد پاییز تا حد زیادی جلوگیری می کند و مانع از این می شود که محصول باغ های گردو در سال آینده تحت تاثیر سرما افت کیفیت داشته باشند و یا کلاً از بین بروند.

برخی دیگر از باغداران نیز سوزاندن برگ های درختان گردو را نوعی آفت کش طبیعی قلمداد می کنند که آفت های احتمالی که ممکن است گریبان درختان گردوی آنها را بگیرد از میان می برد. همچنین در اظهارات باغداران گردوی شهر جهانی گردو به این نکته نیز بر می خوریم که برگ هایی که زیر درختان گردو جمع می شوند در ماه های آینده مانع از آبیاری راحت باغ ها می شوند و ترجیح بر آن است که سوزانده شوند تا آبیاری باغ ها بدون مشکل خاصی انجام شود.

برگ سوزان درختان در "شهر جهانی گردو"، رسمی مفید یا عادتی مضر؟

مدیر جهاد کشاورزی: برگ درختان گردو بصورت کود استفاده شود

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان تویسرکان درباره آتش زدن برگ درختان گردو و اینکه آیا این اقدام فایده ای دارد نیز در گفت وگو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: ذهنیتی از قبل بین باغداران بوده است که پس از برداشت گردو ، برگها و بقایای درخت روی زمین سوزانده می شود اما این مساله توجیه علمی برای مبارزه با آفات ندارد.

محمد اصغری ادامه داد: اگر در مواردی مساله بیماری یا آفات خاصی در بین درختان گردو وجود داشته باشد با توصیه فنی کارشناس جهاد کشاورزی نیاز به سوزاندن داشت باشد قابل بررسی است.

وی با بیان اینکه آتش زدن برگها باعث آلودگی محیط زیست می شود، میکروارگانیسم خاک را از بین می برد و موجب بروز بیماریهای تنفسی بروز می شود، تصریح کرد: هر ساله در پاییز جلساتی با حضور کارشناسان جهاد کشاورزی و محیط زیست در مساجد شهر سرکان و تویسرکان برگزار می شود، تا اطلاع رسانی و آگاه سازی لازم به باغداران انجام شود با این حال باز هم شاهد برگ سوزانی در باغ ها هستیم.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان تویسرکان تاکید کرد: توصیه این است که باغداران برگ های پس از برداشت گردو از درختان را در گودالی مناسب حفر کنند تا بصورت کود برگی که حاوی مواد آلی و غذایی است ، بتوانند در سال آینده از آن استفاده کنند.

وی یادآور شد: برای جلوگیری از سوزاندن برگها و ایجاد آلودگی باید فرهنگ سازی لازم انجام گیرد تا به محیط زیست و شهروندان آسیبی وارد نشود.

برگ سوزان درختان در "شهر جهانی گردو"، رسمی مفید یا عادتی مضر؟

سوزاندن برگ ها پدیده ای خسارت بار برای محیط زیست

رئیس اداره حفاظت محیط زیست تویسرکان گفت: پدیده آتش زدون و سوزاندن پاییزی برگ ها در باغ ها و زمین های زراعی کاملاً مضر و خسارت بار است.

کرمعلی گیلانه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: خاک باغ ها و زمین های کشاورزی از مجموعه ای عناصر طبیعی برخوردارند که برای ادامه حیات مطلوب خاک لازمند و با سوزاندن برگ ها، این عناصر مفید طبیعی تا حد قابل توجهی تخریب شده و از بین می روند.

رئیس اداره حفاظت محیط زیست تویسرکان بیان کرد: همچنین سوزاندن برگ ها با ایجاد دود، آلودگی هوا را به دنبال دارد که مغایر با دستور العمل های مدیریت پسماندهای کشاورزی و بر اساس ماده ۶۸۸ قانون مجازات اسلامی خلاف قوانین و مقررات است.

گیلانه با تاکید بر اینکه بهترین راهکار در این زمینه، خودداری از آتش زدن و سوزاندن برگ ها و اجازه دادن به سیر طبیعی پوسیدن آنها است،اظهار کرد: اگر اجازه دهیم برگ ها به صورت طبیعی پوسیده شوند، خیلی از عناصر و موادی که زمین برای رویش گیاه به آنها نیاز دارد تامین و باعث حاصل خیزی خاک می شود.

وی خاطر نشان کرد: در واقع پوسیدن طبیعی برگ ها به نوعی گیاه خاکی را تولید می کند که برای خاک بسیار مفید است.

دادستان تویسرکان: عوامل برگ سوزان پاییزی در باغ های گردو منتظر برخورد قانونی باشند

مصطفی ربانی، دادستان تویسرکان نیز در این رابطه گفت: آتش زدن و سوزاندن برگ درختان از جمله باغ های گردو در پاییز موجب آلوده شدن هوا و محیط زیست و ایجاد مشکلات تنفسی و بیماری های قلبی و از این دست موارد برای مردم می شود.

این مسوول قضایی از برخورد با متخلفان این حوزه خبر داد و گفت: حفاظت از سلامت عموم مردم و جلوگیری از آلوده شدن هوا و محیط زیست بر اساس صیانت از حقوق عامه از وظایف ما است و با کسانی که این اقدام آسیب رسان را انجام می دهند برخورد قانونی صورت می گیرد.

رهاورد:

با توجه به اینکه فایده سوزاندن برگ درختان گردو از نظر علمی اثبات نشده و با تولید ذرات معلق و دی اکسید و مونوکسیدن کربن آلودگی هوا و محیط زیست بدنبال دارد که موجب تشدید بیماری های قلبی و تنفسی در بین شهروندان می شود، شایسته است فعالان بخش ترویج جهاد کشاورزی استان همدان همت بیشتری برای از میان بردن این رسم غلط به عمل بیاورند.

همچنین در راستای فرهنگ سازی برای جلوگیری از این اقدام و رسم غلط باید رسانه های استان همدان پا پیش بگذارند و نسبت به آگاه سازی باغداران اقدام کنند تا به مرور شاهد از بین رفتن این کار اشتباه باشیم، در کنار این مساله باید سازوکاری اندیشیده شود تا بقایای درختی یا همان برگ ها به روشی مناسب جمع آوری یا مورد استفاده قرار بگیرد.

از سویی دیگر با توجه به ارتباط این مساله با حقوق عامه از دستگاه های ذیربط و دستگاه قضا انتظار می رود پس از اطلاع رسانی های لازم و اقناع سازی جامعه هدف با افرادی که اصرار به ادامه این کار و تخلف و آلوده سازی محیط زیست و هوا را دارند برخورد قانونی لازم صورت بگیرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha