۱۱ آذر ۱۴۰۳، ۱۰:۰۴
کد خبرنگار: 877
کد خبر: 85673709
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

مخاطرات پرندگان مهاجر و بایسته‌های مراقبت از صنعت طیور در استان اردبیل

اردبیل - ایرنا - مهاجرت فصلی پرندگان وحشی از عرضه‌های شمالی به سمت ایران علاوه بر خلق زبیایی‌ها و جلوه‌های بدیع طبیعی، مخاطراتی از قبیل شیوع بیماری فوق حاد آنفلوآنزای برای جمعیت پرندگان و طیور محلی و بومی به همراه دارد که لازم است با اتخاذ تدابیر علمی و فنی، از صنعت طیور در استان اردبیل مراقبت شود.

به گزارش ایرنا، همه ساله با شروع فصل سرد سال میلیون‌ها پرنده مهاجر از نواحی شمالی کره زمین به سمت مناطق گرم‌تر مهاجرت می‌کنند.

این روند با وجود این که نشانگر پویایی‌های طبیعت بوده و جلوه‌های زیبایی در مسیرهای مهاجرت و مقاصد این پرندگان ایجاد می‌کند، در عین حال چالش‌ها و مشکلاتی هم به همراه دارد و یکی از این چالش‌ها انتقال بیماری‌هایی است که مناطق بومی و محلی را تهدید می‌کند.

ایران به دلیل شرایط توپوگرافی و مختصاتی که دارد، در کریدور مهاجرت این پرندگان واقع شده است به طوری که پرندگان مهاجر از پنج مسیر وارد ایران می‌شوند که از این تعداد، چهار مسیر در حوزه دریای خزر قرار دارد و یک مسیر هم از استان اردبیل گذر می‌کند.

در فصل مهاجرت پرندگان، تالاب‌های میل و مغان، نئور، پته خور، گیلارلو، تپراق کندی و شورابیل در استان اردبیل هر ساله میزبان پرندگان مهاجر هستند.

بدیهی است مواجهه به موقع و درست با این پدیده مانع از تحمیل خسارت‌های ناشی از انتقال بیماری‌هایی می‌شود که این پرندگان ممکن است ناقل آن باشند.

مدیرکل دامپزشکی استان اردبیل روز یکشنبه در گفت و گو با ایرنا با تشریح تمهیدات اداره متبوع خود اظهار کرد: پرندگان مهاجر که همه ساله از شمالی‌ترین قسمت‌های کره زمین به مناطق جنوبی تر مهاجرت می‌کنند، بیماری‌های مختلفی مانند آنفلوآنزای فوق حاد را منتقل می‌کنند هرچند خود این پرندگان هم ممکن است علایمی نداشته باشند.

مهدی فیضی اضافه کرد: استان اردبیل با توجه به آبگیرهایی که دارد، هم به عنوان محل استراحتگاه و هم محل سکونت از سوی این پرندگان انتخاب می‌شود و در عین حال نباید فراموش کرد که با وجود صحنه‌های زیبایی که در زمان حضور این پرندگان در برکه‌ها و آبگیرهای استان خلق می‌شود، چالش‌ها و مخاطراتی هم به وجود می‌آید که لازم است شهروندان به آن توجه داشته باشند.

اردبیل قطب طیور منطقه است/ مراقب دارایی ارزشمند استان باشیم

مدیرکل دامپزشکی استان اردبیل ادامه داد: استان اردبیل قطب طیور در منطقه به شمار می‌رود به طوری که در حال حاضر ۴۳۷ واحد مرغداری گوشتی، ۵۲ واحد مزرعه مرغ مادر، ۲واحد مزرعه مرغ اجداد (مولد مرغ مادر) ، بیش از ۲۰ واحد مزرعه مرغ تخم‌گذار، سه کشتارگاه طیور صنعتی فعال و کارخانه‌های خوراک طیور و صنایع بسته‌بندی در این استان فعال است و از این جهت این صنعت برای اشتغال جوانان، اقتصاد استان و سلامت شهروندان بسیار حیاتی به شمار می‌رود و همه مسئولان و شهروندان باید با حساسیت از این دارایی ارزشمند صیانت کنند.

وی ادامه داد: صاحبان این واحدها می‌توانند با اقداماتی مانند کشیدن حصار در ورودی و خروجی مرغداری‌ها، نصب توری برای پنجره‌ها، ضدعفونی کردن خودروها و اتخاذ سایر تدابیر لازم، مانع از بروز هر گونه چالش برای واحدهای خود در این فصل از سال شوند.

مدیرکل دامپزشکی استان اردبیل با بیان اینکه ادارات دامپزشکی استان به صورت شبانه‌روزی آماده کمک و راهنمایی فعالان صنعت طیور در استان هستند، اظهار کرد: بیماری‌هایی مانند نیوکاسل، برونشیت، گامبرو، آنفلوانزا و آنفلوانزای فوق حاد می‌توانند در این فصل از سال که فضا برای فعالیت ویروس مساعد است، سرعت تکثیر بالایی داشته و صنعت طیور استان را با چالش مواجه کند.

فیضی با تاکید بر لزوم رعایت اقدامات لازم برای تامین امنیت زیستی در این واحدها اضافه کرد: تمامی مرغداران صنعتی لازم است با هماهنگی مسئول فنی و بهداشتی، مسائل مربوط به واکسیناسیون، چرخه و زمان ماندگاری دارو و واکسن را رعایت کنند تا هیچ مخاطره‌ای متوجه واحدهای آنها نشود و غذای سالم به دست مردم برسد.

پرندگان آزاد پرواز مخزن بیماری هستند/ دارندگان طیور خانگی مراقب باشند

حدود ۴۴۸ هزار و ۵۵۴ نفر معادل ۳۲ درصد از جمعیت استان اردبیل در یک هزار و ۷۸۰ روستا و مناطق عشایری زندگی می‌کنند. این بخش از جامعه معمولا طیور خانگی دارند و با توجه به اینکه طیور محلی توسط روستاییان در محل باز نگهداری می‌شود، احتمال انتقال ویروس و ابتلا به بیماری از این طریق وجود دارد.

مدیرکل دامپزشکی استان اردبیل استان اردبیل با بیان اینکه مخالف نگهداری طیور خانگی نیستیم، اظهار کرد: هر کس که انواع طیور را در خانه نگهداری می‌کند، باید آنها را در جای محصور مثل قفس و توری نگهداری کند تا با پرندگان آزاد ارتباط نداشته باشند.

فیضی ادامه داد: پرندگان آزاد پرواز مخزن بیماری هستند و هر گونه ارتباط تنفسی بین این پرندگان با طیور خانگی ممکن است منجر به شیوع و انتقال بیماری شده و صنعت طیور استان را با چالش مواجه کند.

وی با تاکید بر لزوم مایه‌کوبی و تهیه و تزریق واکسن به طیور خانگی گفت: لازم است دارندگان طیور خانگی اگر در اثنای نگهداری و تولید متوجه تغییر رفتار و تلفات در طیور خود شدند، موضوع را به اولین اداره دامپزشکی اطلاع دهند تا تدابیر لازم برای عدم انتقال بیماری اتخاذ شود.

این مقام مسئول با بیان اینکه موضوع مقابله و مدیریت صنعت دام و طیور از هر گونه بیماری جزو اولویت‌های اداره کل دامپزشکی است، اظهار کرد: از ابتدای سال جاری ۱۰ میلیون و ۳۰۱ هزار و ۹۲۳ قطعه انواع طیور علیه بیماری‌های مختلف واکسینه شده است.

مدیرکل دامپزشکی استان اردبیل اضافه کرد: علاوه بر این، طی این مدت برای ۲ میلیون و ۳۷۲ هزار و ۵۸۶ قطعه طیور هم در مقابل آنفلوانزای فوق حاد پرندگان واکسن تزریق شده است.

فیضی به اشاره به همکاری‌ها و هماهنگی با اداره کل محیط زیست استان اردبیل در زمینه مقابله با هر گونه شیوع بیماری‌های منتقل شده از ناحیه پرندگان مهاجر گفت: در زمینه شکار پرندگان آزاد پرواز نیز اداره کل حفاظت محیط زیست استان سیاست‌ها و برنامه های خاص خود را دارد ولی لازم است که شکارچیان در این فصل از سال ضمن عمل به توصیه‌های محیط زیست، از شکار پرندگان آزاد پرواز خودداری کنند چرا که هر گونه ارتباط و نزدیکی به این پرندگان ممکن است سلامت آنها را به خطر بیندازد.

وی با بیان اینکه سیستم مراقبت فعال در سطح استان دایر است و کارکنان اداره کل دامپزشکی در روستاها نظارت و پایش مستمر دارند، به شهروندان توصیه کرد در صورت مشاهده هر موضوع مورد مشکوک، مراتب را از طریق شماره ۳۳۳۹۴۸۰۰ به ادارات دامپزشکی استان اطلاع دهند.

مخاطرات پرندگان مهاجر و بایسته‌های مراقبت از صنعت طیور در استان اردبیل

مجوز شکار صرفا برای کبوتر صادر می‌شود/ موارد مشکوک را به پاسگاه‌های محیط‌بانی اطلاع دهید

مدیرکل حفاظت محیط‌ زیست استان اردبیل هم در گفت و گو با ایرنا بر تاکید بر ضرورت پیشگیری از شیوع بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان گفت: استان اردبیل به دلیل شرایط اقلیمی و توپوگرافی و نزدیکی به سواحل جنوبی خزر و داشتن بیش از ۵۰ عرصه آبی و تالابی امن، میزبان انواع پرندگان مهاجر آبزی و کنار آبزی در این فصل از سال است و محیط‌بانان به طور شبانه‌روزی عرصه‌های آبی و زیستگاه‌ها را به طور مستمر پایش می‌کنند.

حسن قاسم‌پور با اشاره به ممنوعیت هر گونه شکار و صید در استان اردبیل افزود: در حال حاضر مجوز شکار در استان به صورت محدود در پنج شهرستان و صرفا برای کبوتر صادر می‌شود و لازم است اهالی استان از هر گونه شکار و صید گونه‌های دیگر پرندگان خودداری کنند.

وی به شهروندان توصیه کرد هر گونه موارد مشکوک از تلفات پرندگان را در اسرع وقت به ادارات حفاظت محیط زیست، پاسگاه‌های محیط‌بانی و یا ادارات دامپزشکی اطلاع دهند.

مراقبت از صنعت طیور استان اردبیل ضروری است

صنعت طیور اردبیل به عنوان یکی از صنایع مطرح در سطح منطقه و کشور به شمار می‌رود که علاوه بر تامین امنیت غذایی کشور، زمینه‌ساز اشتغال تعداد زیادی از جوانان استان شده است و لازم است مسئولان، شهروندان و فعالان این صنعت با احساس مسئولیت و رویکرد صیانتی با این مقوله برخورد کرده و مانع از بروز هر گونه چالشی در این زمینه در این فصل از سال شوند.

این امر البته بیش از هر کس متوجه متولیان و صاحبان این واحدها و فعالان این صنعت و از سوی دیگر روستاییان و عشایری است که دارای انواع طیور خانگی هستند که معمولا در محیط باز نگهداری می‌شود و به همین علت لازم است روستاییان و عشایر ضمن مراقبت از طیور خود، مانع از ارتباط طیور خود با پرندگان آزادپرواز و مانع از انتقال و شیوع احتمالی ویروس و انواع بیماری‌های ناشی از پرندگان مهاجر در سطح استان شوند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha