به گزارش خبرنگار ایرنا، ناصر دواتگر روز یکشنبه در همایش ملی روز مراقبت از خاک در سالن اجتماعات سازمان جهاد کشاورزی قزوین اظهار کرد: سه هزار و ۲۰۰ پایگاه کیفیت سنجی و اندازه گیری خاک در کشور وجود دارد که اطلاعات و دادههای آن باید در اختیار همه دستگاههای مسوول قرار گرفته و بر اساس آن طرحها و برنامههای توسعه محور اجرایی شود.
وی اضافه کرد: طرحهای تدوین شده در تمام حوزهها باید با استفاده از دادهها، اطلاعات و شناخت صورت گیرد، از این رو شعار محوری امسال روز جهانی حفاظت از خاک، سنجش، پایش و مدیریت عنوان شده تا با حکمرانی هوشمند در حوزه منابع خاک به تثبیت پایدار آن دست یابیم.
دواتگر بیان کرد: در بسیاری از موارد با خلا قوانین و آیین نامه مواجه نیستیم، اما استفاده صحیح و درستی از آنها نمی شود، به عنوان مثال حتی برای استفاده پلاستیک در فروشگاه ها و ابعاد و اندازه آن برای حفظ محیط زیست از طریق هیات وزیران مصوبه و آیین نامه دارد.
این مسوول افزود: پدیده فرونشست در کشور به یک معضل تبدیل شده و این در حالی است که ۷۸ درصد پدیده فرونشست در کشور ما عوامل انسانی دارد و به منظور مدیریت، پیشگیری و کنترل پدیده فرونشست در کشور نیازمند تببین علمی و ارتقا آگاهی از طریق رسانه های جمعی و گروهی هستیم.
دواتگر، استفاده بی رویه صنایع از منابع آبی را یکی از عوامل هدر رفت آب و فرونشست زمین معرفی کرد و گفت: صنایع فولاد که در حال حاضر بهره برداری بی رویه و بیش از حد از منابع آبی دارند تا چند سال آینده به دلیل نبود منابع آب تعطیل می شوند، در حالی که امروز فعالیت صنایع بر کیفیت منابع خاک، آب و امنیت غذایی نیز تاثیر گذاشته است.
وی افزود: در حوزه حفظ منابع خاکی باید طرح جامع حکمرانی منابع خاک با در نظر گرفتن تمام ابعاد و ظرفیت ها تدوین و اجرایی شده و در آن آمایش سرزمینی و انتظار هر منطقه از منابع خاکی در نظر گرفته شود چرا که اقدام یکسو و جزیره ای در حوزه خاک نمی تواند چالش های این حوزه را برطرف کند.
مدیرکل دفتر خاک وزارت جهاد کشاورزی تصریح کرد: خاک خدمات بسیار گسترده ای به جوامع و بشریت ارایه می کند که فقط یکی از آنها بحث کشاورزی و تامین امنیت غذایی است، در حالی که نقش اساسی در توسعه پایدار در تمام ابعاد ایفا کرده و حتی در کاهش یا افزایش بلایای طبیعی و خسارات حاصل از آن نیز نقش تعیین کننده ای دارد.
وی ادامه داد: در گذشته تمدن های بشری در نزدیکی منابع آبی و روی خاک های حاصل خیز بنا شدند و متاسفانه ما از این اصل غافل هستیم که شهرهای ما روی اراضی کشاورزی مرغوب بنا شده و توسعه می یابند.
مدیرکل دفتر خاک وزارت جهاد کشاورزی خاطرنشان کرد: استفاده بیش از حد از منابع طبیعی به ویژه خاک و آب سبب می شود تا کارایی زیستی مناطق کاهش پیدا کرده و خاک ظرفیت باروری و تولید خود را از دست بدهد.
این مسوول اضافه کرد: بیشترین مهاجرتی که امروز از شهرهای همچون کرمان به سمت شمال کشور اتفاق می افتد، به دلیل نبود مدیریت صحیح منابع آبی و تثبیت پایدار خاک و آب است.
نظر شما