به گزارش خبرنگار ایرنا، اواخر آبان ماه گذشته هم حضور یک قلاده خرس قهوه ای در کنار یک رستوران در چالوس بسیار خبر ساز شده بود و پس از آن دهم آذرماه ورود خرس مادر و توله هایش در خانه های ییلاقی روستای ورزنه مورد توجه رسانه ها قرار گرفت.
کارشناسان حیات وحش بر این باورند تغییرات اقلیمی آسیب های زیادی در بخش های مختلف زندگی انسان ها و حیوانات به همراه داشت که یکی از این عوامل به هم خوردگی خواب زمستانی برخی از جانوران همانند خرس، مار و لاک پشتها است که این اخلال سبب خشم و پرسه برخی از گونه های جانوری همانند خرس ها شد.
بویایی خرس به مراتب قوی تر از حیوانات دیگر است و بوی زبالهها و استخوانها آنها را به مناطق پایین دست میکشاند.
حضور پرتعداد گردشگران در دل جنگلها که بدون هیچ محدودیتی در عرصه هستند زمینه ای برای ریختن زباله در جنگلها را فراهم می کند و خرس ها بوی زباله را حس کرده و به مرور به این زباله خوری عادت می کنند.
کارشناسان حیات وحش اعلام می کنند سفره خالی جنگلهای هیرکانی برای خرس ها سبب شده که این حیوانات برای دست یابی به غذا در مناطق پایین دست حضور یابند.
علاوه بر این ساخت و سازها در دل طبیعت مازندران و باقی گذاشتن غذاها از دیگر عوامل ورود خرس ها به این مکانها شده است.
رییس حیات وحش مازندران روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بخشی از این نوع اتفاقات را نتیجه ساخت سازهای بی رویه عنوان کرد.
کوروس ربیعی توضیح داد : یکی از اثرات ساخت بی رویه ویلا ها در ییلاقات باعث می شود خرس گرسنه در زیستگاه انسان ها بدنبال هر منبع غذایی جستجو می کند تا به آن دست یابد.
وی به ییلاق نشینان توصیه کرد: هنگام ترک خانه در زمستان هیچ منابع غذایی و مواد غذایی باقی نگذارند تا حیوان با بوی مواد غذایی وارد خانه ها نشود.
رییس حیات وحش مازندران در خصوص پرداخت خسارت حیوانات گفت که خسارت خرس به باغات و دام و زنبور عسل در چارچوب تفاهمنامه بیمه ای صندوق بیمه کشاورزی قابل پیگیری است.
فرمانده یگان حفاظت منطقه حفاظت شده البرز مرکزی - نوشهر گفت: در این زمینه میتوان دلایل مختلفی ازجمله نبود غذای طبیعی، احساس ناامنی، رهاسازی پسماند در طبیعت و خالی شدن روستاها اشاره کنیم.
مهدی کیاحیرتی ادامه داد: در این زمینه میتوان دلایل مختلفی از جمله نبود غذای طبیعی، احساس ناامنی، رهاسازی پسماند در طبیعت و خالی شدن روستاها اشاره کرد که مردم باید بیشتر احتیاط کرده و به توصیهها توجه کنند.
وی افزود: همواره احتمال حمله حیوانات در مناطق تحت حفاظت وجود دارد چون این مناطق جز زیستگاه حیاتوحش محسوب میشوند.
کیاحیرتی با تاکید بر اینکه ردپای حیاتوحش را در اطراف و مجاورت روستاهای منطقه مشاهده میکنیم، تصریح کرد: لازم است افراد درصورت مواجه شدن با حیات وحش سعی کند حیوان را در حالت تنگنا قرار ندهند تا خوی تهاجمی حیوان تحریک شود.
وی با اشاره به اینکه همه حیوانات انسانگریز هستند، گفت: افراد اگر ردپایی از حیوان مشاهده کردند باید از آن فضا دوری کرده و با ایجاد سروصدا اجازه فرار را به حیوان دهد.
درخصوص جمعیت خرس قهوه ای در ایران نیز آمار قابل اتکایی وجود ندارد، به طوریکه کارشناسان قدیمی جمعیت خرس قهوه ای را ۵۰۰ تا ۲ هزار عدد برای کل کشور می دانند، هرچند که بعید است این آمار منطقی باشد.
نخستین پژوهش دانشگاهی خرس قهوه ای در سطح تحصیلات تکمیلی نیز در ایران مربوط به سال های اخیر می باشد که در سال ۱۳۸۶ صورت گرفت. با این حال، خرس قهوه ای موفق به جلب توجه محققان ایرانی در سال های اخیر شده و درحال حاضر، حدود پنج پایان نامه تحصیلات تکمیلی در این مورد توسط محققان جوان ایرانی درحال اجرا است.
جریمه شکار خرس قهوه ای این اواخر به صورت قابل توجهی افزایش یافته و به ۵۰۰ میلیون ریال رسیده است که شاید بتواند گامی در جهت اعمال بازدارندگی مناسب برای شکار غیرمجاز آن در زیستگاه ها باشد. برخلاف بسیاری از کشورها که نمایش خرس های قهوه ای در سطح خیابان ها و رقص و نمایش آنها مشکلی جدی است، این پدیده در ایران بسیار کمتر دیده می شود و امروزه به احتمال کمتر از ۴۰ خرس در ایران در اسارت هستند، هرچند که بیشتر آنها نیاز به ارتقای شرایط نگهداری و بهداشتی دارند.
نظر شما