۲۴ آذر ۱۴۰۳، ۷:۴۵
کد خبرنگار: 915
کد خبر: 85683693
T T
۳ نفر

برچسب‌ها

پروندهٔ خبری

اسب و سوارکاری، صنایع پولساز فراموش‌شده

۲۴ آذر ۱۴۰۳، ۷:۴۵
کد خبر: 85683693
اسب و سوارکاری، صنایع پولساز فراموش‌شده

گنبدکاووس- ایرنا- برگزاری مستمر مسابقات سوارکاری در گنبدکاووس، بندرترکمن و آق قلا با توجه به پیشینه پرورش اسب در قوم ترکمن‌، به باور فعالان و کارشناسان این بخش مانند چاه نفتی است که می‌تواند به درآمد و اشتغال پایدار در این استان شمالی کمک زیادی کند.

به گزارش ایرنا، استان گلستان به سبب برخورداری از آب و هوی متنوع که بخش قابل توجه آن برای پرورش و نگهداری اسب سازگار است و نیز پیشینه اجتماعی، فرهنگی، تاریخی و هنری مردمان آن بویژه ترکمن‌ها و علاقه آنها به پرورش این حیوان نجیب، توانایی نهفته برای رونق این صنعت پُردرآمد دارد.

پرورش‌دهندگان اسب و کارشناسان مرتبط با این رشته باور دارند که گلستان بویژه گنبدکاووس که از آن به‌عنوان پایتخت سوارکاری کشور یاد می‌شود و تنها پیست استاندارد ماسه‌ای ایران را دارد، از توانایی برگزاری مسابقات کورس در چهار فصل سال برخوردار است.

برپایی جشنواره‌های زیبایی و حراج اسب در کنار برگزاری کورس، ساخت و راه‌اندازی باشگاه‌های سوارکاری برای آموزش دوستداران این رشته و نیز جذب گردشگران داخلی و خارجی، حمایت بیشتر از پرورش دهندگان اسب با پرداخت وام ارزان قیمت و بلندمدت و فراهم کردن زمینه صادرات اسب از دیگر راهکارهای ارائه شده توسط فعالان و کارشناسان در راستای استفاده بهینه از صنعت پرورش اسب برای ایجاد درآمد و اشتغال در گلستان است.

سوارکاری، کلید رونق پرورش اسب در گلستان

یکی از فعالان و پروورش‌دهندگان اسب در گنبدکاووس گفت: ‌برگزاری مستمر مسابقات اسبدوانی از راهکارهای اصلی رونق پرورش اسب در این استان است که باید با جدیت پیگیری و اجرا شود.

مسعود مشرقی افزود: برای بالابردن سطح مسابقات فعلی اسبدوانی باید به آموزش مربیان و چابکسواران با استفاده از استادان مجرب ملی و حتی بین المللی اهتمام بیشتری شود.

وی، برگزاری مسابقات بین المللی در مجموعه‌های سوارکاری گلستان را خوب اما به سبب مسائل قرنطینه بسیار سخت دانست و اضافه کرد: با این حال می‌توان مسابقات ملی را با شرکت اسب‌های کلاس بالا در این استان و شهرستان برگزار کرد.

اسب و سوارکاری، صنایع پولساز فراموش‌شده

مشرقی، جوایز مسابقات اسبدوانی در گنبدکاووس را کافی ندانست و بیان کرد: صنعت اسب و سوارکاری یک صنعت «لاکچری و لوکس» در دنیاست و می‌توان با سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی، جوایز را بالاتر برد.

این پرورش دهنده اسب در گنبدکاووس همچنین برگزاری حراجی‌های اسب را در رونق این صنعت مهم دانست و گفت: در حاشیه برگزاری مسابقات کورس اگر حراجی اسب هم برگزار شود، به نفع توامان فروشنده (پرورش‌دهنده) و خریدار است زیرا اسب با قیمت واقعی عرضه می‌شود.

مشرقی ادامه داد: در برگزاری مسابقات اسبدوانی باید کورس‌های بیشتری را به اسب‌های ترکمن داد زیرا این نژاد باتوجه به قدمت و پیشینه آن در گلستان، رو به افزایش است.

وی گفت: زمانی مردم گلستان برای خرید اسب به تهران یا دیگر استان‌های کشور مراجعه می‌کردند اما اکنون نه تنها اسب مورد نیاز خود بویژه از نژاد ترکمن را براحتی می‌توانند خریداری کنند بلکه از دیگر نقاط کشور هم برای خرید اسب به این استان می‌آیند.

توانایی گنبدکاووس برای برگزاری کورس در چهار فصل

یک کارشناس و پرورش دهنده اسب در گلستان هم بر این باور است که گنبدکاووس شرایط ویژه‌ای برای برگزاری مسابقات اسبدوانی در چهار فصل سال دارد.

ناصر بارانی با اشاره به وجود تعداد زیادی اسب ترکمن در گلستان، برگزاری مسابقات کورس اسبدوانی را در زندگی این نژاد لازم دانست و بیان کرد: جبران هزینه بالای پرورش و نگهداری اسب تنها از طریق برگزاری کورس و کسب جایزه امکان‌پذیر است.

وی افزود: متولیان برگزاری مسابقات اسبدوانی می‌توانند در طول سال کورس برگزار کنند حتی در تابستان‌ها که هوا گرم است یا در ماه مبارک رمضان، می‌شود مسابقات را شب و زیر روشنایی برگزار کرد تا هر اسب دست‌کم هفته‌ای یا یک هفته در میان بتواند در کورس شرکت کند.

بارانی ادامه داد: برگزاری مستمر کورس اسبدوانی به رونق صنعت پرورش اسب و ایجاد درآمد و اشتغال پایدار گلستان کمک زیادی می‌کند زیرا هر اسب دست‌کم ۱.۳ نفر فرصت شغلی ایجاد می‌کند.

این کارشناس اسب گلستان همچنین برضرورت افزایش جوایز کورس و نیز سهم مالکان اسب‌ها تاکید کرد و گفت: اکنون از ۱۰۰ درصد جوایز ۱۰ درصد سهم چابکسوار و سهم مالک و مربی هرکدام ۴۵ درصد است درصورتی که مالک هزینه‌های زیادی برای پرورش و ثبت نام اسب انجام می‌دهد.

بارانی افزود: مربی بدون توجه به برد یا باخت اسب در کورس‌ها، دستمزد خود را دریافت می‌کند و اینکه از جوایز هم ۴۵ درصد سهم دریافت کند برای مالک به صرفه نیست و بهتر است سهم مالک به حداقل ۶۰ درصد و بیشتر افزایش یابد.

وی همچنین برگزاری مستمر جشنواره زیبایی اسب و حراجی اسب را در رونق پرورش اسب موثر دانست و اضافه کرد: جای تعجب است که گنبدکاووس به‌عنوان پایتخت سوارکاری کشور، این جشنواره‌ها برگزار نمی‌شود.

بارانی که عضو شورای اسلامی شهر گنبدکاووس است، افزود: تلاش داریم جشنواره زیبایی اسب ترکمن را با مشارکت دستگاه‌های متولی در فصل پاییز به‌صورت مستمر برگزار کنیم.

حمایت دولت و سرمایه‌گذاری لازمه رونق پرورش اسب

یک پرورش دهنده دیگر اسب در گنبدکاووس هم معتقد است برای رونق بیشتر مجموعه سوارکاری این شهرستان باید روی نژادهای دونده بویژه اسب ترکمن، سرمایه‌گذاری بیشتری شود.

یعقوب خوجملی با اشاره به هزینه بالای پرورش اسب بویژه اسب‌های کورسی (مسابقات)، گفت: هزینه ماهیانه نگهداری یک اسب در شرایط عادی بین ۸۰ تا ۱۰۰ میلیون ریال و این رقم برای اسب‌های مسابقات (نوع تغذیه و خرید ویتامین‌ها) تا ۱۵۰ میلیون ریال است.

وی افزود: مسابقات که هم اکنون درحال برگزاری است بیشتر در مسافت‌های کوتاه هزار متری یا هزار و ۲۰۰ متری برگزار می‌شود که برای اسب‌های نژاد ترکمن مناسب نیست و باید مسابقات با مسافت‌های بالاتر مثلا هزار و ۶۰۰ متری، ۲ هزار متری و به بالا برگزار شود.

اسب و سوارکاری، صنایع پولساز فراموش‌شده

خوجملی، افزایش سهم اسب‌های نژاد ترکمن در کورس‌ها را هم ضروری دانست و اضافه کرد: افزایش جوایز، برگزاری جشنواره و حراجی اسب هم می‌تواند به پرورش دهندگان اسب در تامین هزینه‌های نگهداری این حیوان نجیب کمک زیادی کند.

این پرورش دهند اسب در گنبدکاووس ادامه داد: نه تنها برگزاری مسابقات سوارکاری بلکه ایجاد و راه‌اندازی باشگاه‌های آموزش سوارکاری در صورت حمایت بیشتر دولت هم می‌تواند به توسعه صنعت پرورش اسب و جذب گردشگر به استان گلستان کمک کند.

مطابق داده‌های متولیان جهادکشاورزی گلستان حداقل ۱۰ هزار راس اسب در این استان وجود دارد که نیمی از آن را اسب ترکمن تشکیل می‌دهد.

اسب ترکمن گونه‌ای از اسب‌های اصیل ایرانی است که پیشینه‌ای طولانی در زندگی ترکمن‌ها دارد و با توجه به ویژگی‌های خاص‌اش در تمام امور ورزشی پرطرفدار بوده و علاقمندان حاضر هستند مبالغ هنگفتی را برای نگهداری این اسب پرداخت کنند.

اسب ترکمن با داشتن بدنی کشیده و لاغر، گونه‌ای زیبا از نژاد اصیل اسب‌ محسوب می‌شود که بیشتر در منطقه ترکمن نشین استان گلستان یعنی شهرهای گنبدکاووس، کلاله، گالیکش، مراوه‌تپه، آق‌قلا و بندرترکمن زیست کرده و به سبک‌های ایلخی‌داری و سنتی پرورش می‌یابد.

به گزارش ایرنا، مسابقات اسبدوانی در بین مردم گلستان به ویژه ترکمن‌ها علاقمندان زیادی دارد و از چند دهه پیش در شهرستان ۴۰۰ هزار نفری گنبدکاووس که از آن به‌عنوان پایتخت سوارکاری کشور یاد می‌شود، که با حضور جمع زیادی از علاقه‌مندان این رشته ورزشی درحال برگزاری است ضمن اینکه این رخداد ورزشی بیش از یک دهه است علاوه بر گنبدکاووس در ۲ شهرستان آق‌قلا و بندرترکمن این استان نیز برگزار می‌شود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha