به گزارش ایرنا، دانشآموزان مناطق سختگذر چهارمحال و بختیاری به خصوص چند منطقه در شهرستانهای اردل و کوهرنگ برای فراگیری درس و حضور در مدرسه علاوه بر سختی راه و عبور از رودخانه و یا راههای سخت، باید چندین ساعت کلاس درس خود را در یک کانکس آهنی با کمترین امکانات و تجهیزات برگزار کنند، اما باز هم از حضور معلم و برپایی کلاس درس با همین امکانات کم هم راضی و خرسند هستند.
حذف مدارس کانکسی، سنگی و کپری مورد تاکید همه مسوولان دولت چهاردهم قرار گرفته است و بنا دستور وزیر آموزش و پرورش این مدارس مشارکت مردم باید تا شهریور ۱۴۰۴ برچیده شود هر چند در دولت گذشته نیز اجرای طرح برچیده شدن مدرسههای کانکسی در قالب طرح "شهید پناهی" به عنوان مهمترین اولویت سازمان نوسازی مدارس و وزارت آموزش و پرورش قرار داشت.
در این طرح که با همکاری بنیاد برکت آغاز شد سهم استان حذف ۱۹ مدرسه کانکسی در مناطق سختگذر استان تعیین شد که برای ۱۱ مدرسه این زمین جانمایی شد و مابقی به دلیل نبود زیرساختها از جمله زمین هنوز اجرایی نشده است.
وعدههایی که هنوز عملیاتی نشدهاند
یکی از اولیای دانشآموزان در مناطق سختگذر اردل میگوید: مسیر تعدادی از روستاهای این شهرستان سختگذر است و جادههای خاکی و پر پیچ و خم این روستاها با نخستین بارش برف و باران مسدود میشود و دسترسی به این روستاها به سختی و تنها با خودروهای کمکدار امکانپذیر است، بنده فرزندم امسال کلاس چهارم است که در مدرسه کانکسی مشغول تحصیل است.
علیمراد در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: در این چند سال که فرزندم به مدرسه میرود همه ساله میگویند مدارس کانکسی حذف و مدارس جدید احداث میشود اما این مساله تاکنون در این منطقه انجام نشده است.
وی گفت: سختگذر بودن منطقه، امکان جابهجا کردن وسایل و تجهیزات برای ساخت مدرسه در این منطقه سخت است و باید هزینه زیادی انجام شود تا وسایل به این منطقه منتقل شود، یکی از دلایلی است که تاکنون مدرسه جدید در این منطقه احداث نشده است.
این پدر دانش آموز اهل شهرستان اردل با اشاره به اینکه این منطقه با کمبودهای زیادی از جمله برق و آنتندهی تلفن همراه نیز مواجه است گفت: نبود جاده و زیرساخت مهمترین مشکل مردم این منطقه است و هماکنون تعداد خانوار کمی در این روستا و روستاهای همجوار زندگی میکنند.
یکی از معلمان مدرسه کانکسی در روستای «سهجو» بخش بازفت شهرستان کوهرنگ که از ۲ سال گذشته آموزش دانشآموزان در مناطق سختگذر را آغاز کرده است میگوید: امسال برای نخستین بار تجربه آموزش و برپایی کلاس درس در مدرسه کانکسی را تجربه کردم.
احمد ظفری افزود: به دلیل عشق و علاقهای که به دانشآموزان مناطق روستایی دارم تنها انگیزه تدریس من و سایر همکاران در این مناطق و همچنین برپایی کلاس درس در کانکس شده است.
وی به سختگذر بودن منطقه و اینکه باید سه ساعت از روستای «گزستان» پیادهروی کند و دل به رودخانه بزند تا به این منطقه برسد گفت: مردم این روستا از کمترین امکانات از جمله برق، آب آشامیدنی و خط آنتندهی تلفن همراه و اینترنت بیبهره هستند و برق این منطقه از طریق پنلهای خورشیدی و آب از طرق آب رودخانه تامین میشود.
وی گفت: دانشآموزان این روستاها همانند سایر استانهای دارای روستاهای سختگذر برای تحصیل با سختیهایی روبرو هستند و دانشآموزان این مناطق در کنار فقر مالی و امکانات آموزشی با امید و آرزوی اینکه شاید با درس خواندن بتوانند آینده بهتری برای خود و خانوادهشان ترسیم کنند به مدرسهای که فقط یک کانکس فلزی است میآیند تا درس بخوانند.
ظفری با اشاره به اینکه روستای سهجو بخش بازفت شهرستان کوهرنگ از سختگذرترین مناطق استان است و امکانات چندانی ندارد گفت: برق این مدرسه از طریق پنل خورشیدی تامین میشود و با توجه به اینکه در فصل پاییز و زمستان روزهای این منطقه آفتابی نیست، امکان استفاده از پنل خورشیدی وجود ندارد.
به گفته وی، تامین گرمای این مدارس از طریق بخاری نفتی، چراغهای نفتسوز، چوب و هیزم انجام میشود که به دلیل سرد بودن منطقه، فضای کانکس که یک فضای آهنی و سرد است به خوبی گرم نمیشود.
وی اظهار داشت: عشق به بچهها باعث شد در این منطقه ماندگار شوم و تمام شرایط سخت را به خاطر این بچهها تحمل کنیم تا حدودی در رشد وپیشرفت بچههای این سرزمین موثر باشیم.
زمانبر بودن آموزش دادن به دانشآموزان کلاسهای درس چند پایه
ظفری با اشاره به اینکه کلاسهای درس مدارس روستایی بیشتر چندپایه است گفت: آموزش دادن به دانشآموزان چندپایه زمانبر است.
وی گفت: چهار دانشآموز در پایه پیشدبستانی، اول، دوم و چهارم در این کانکس مشغول تحصیل هستند که ۲ نفر از این دانشآموزان باید برای رسیدن به مدرسه از آب رودخانه عبور کند و تردد خیلی سخت است.
فرید محمودی معلم فداکاری که پارسال ناجی جان ۲ دانشآموز خود شده بود و از آن دسته معلمانی است که مدرسه کانکسی در منطقه «کچوز» بخش بازفت شهرستان کوهرنگ به آموزش دانشآموزان پایه ابتدایی مشغول تدریس است گفت: زندگی کردن در مناطق سختگذر که از کمترین تجهیزات و امکانات عمومی محروم هستند، سخت است و باید عاشق شغلت و دانشآموزانی که با بچههای خودت فرقی ندارند باشی، تا بتوانی دوری هفتگی و یا برخی مواقع ماهانه را از خانواده را تحمل کنی.
به گفته وی، برگزاری کلاس درس به دانشآموزان در مناطق سختگذر تنها درس دادن نیست بلکه خدمت و زیست اجتماعی با دانشآموزان و خانوادهها آنهاست و به خاطر علاقهای که به این دانشآموزان دارم به اینجا می آیم.
وی گفت: من در واقع با شغل معلمی زندگی میکنم و خیلی به کار خود و دانشآموزانم علاقهمند هستم و تا جای که در توان داشته باشم و شاید تا پایان فعالیت آموزشی خود کار آموزش در مناطق محروم را با تمام توان ادامه خواهم داد.
امام جمعه شهرکرد : درس خواندن در مدارس کانکسی سخت است
امام جمعه شهرکرد در این خصوص در سفری که وزیر کشور به چهارمحال و بختیاری داشت به وجود این مدارس کانکسی و سنگی اشاره کرد.
حجتالاسلام والمسلمین سید ابوالحسن فاطمی نماینده ولیفقیه در چهارمحال و بختیاری امسال در آیین معارفه استاندار گفت: این استان از جهات مختلف در محرومیت به سر میبرد.
امام جمعه شهرکرد تاکید کرد: در این استان هنور دانش آموزانی هستند که در کانکس مشغول تحصیل هستند یا در دو شیفت سر کلاس حاضر میشوند.
استاندار چهارمحال و بختیاری: حذف مدارس کانکسی و سنگی در دستورکار دولت است
استاندار چهارمحال و بختیاری و رییس شورای آموزش و پرورش در جلسه شورای آموزش و پرورش استان با اشاره به اینکه حذف مدارس کانکسی و سنگی در دولت وفاق و همدلی در اولویت قرار دارد گفت: تا پایان سال آینده با همت خیران، مشارکت اجتماعی و اعتبارات دولتی این مدارس از استان حذف خواهد شد.
جعفر مردانی افزود: حذف مدارس کانکسی، سنگی و کلاسهای با تراکم بیش از ۳۵ نفر و افزایش سرانه آموزشی در اولویت نخست دولت است.
وی با اشاره به اینکه بیشتر مدارس کانکسی و سنگی استان در مناطق محروم و سختگذر قرار دارد گفت: برای حذف این مدارس باید از ظرفیت مسوولیت اجتماعی شرکت ها و کارخانهها، ظرفیت خیرین و اعتبارات دولتی استفاده کرد.
به گفته وی، آموزش و پرورش به عنوان موتور محرکه توسعه پایدار برای تقویت هویت ملی و عدالت اجتماعی است و سرمایهگذاری در این بخش هزینه نیست بلکه سرمایهگذاری برای آینده کشور است.
آغاز حذف ۸۰ مدرسه سنگی و مدارس کانکسی مستقل
مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس چهارمحال و بختیاری نیز با اشاره به اینکه هماکنون ۸۰ مدرسه سنگی، عارضهای و کانکسی مستقل با ۴۵۹ کلاس درس وجود دارد گفت: حذف و جمعآوری مدارس سنگی و عارضهای و کانکسی در دستور کار دولت چهاردهم قرار دارد که با مشارکت مردم، خیرین مدرسهساز و مسوولیتهای اجتماعی نهادها، شرکتها و صاحبان صنایع انجام میشود.
ایرج کریمی در گفت و گو با ایرنا افزود: جمعآوری و احداث مدارس کانکسی در قالب طرح شهید پناهی از سال ۱۴۰۰ و با همکاری بنیاد برکت آغاز شده است و تاکنون تعداد ۱۰ مدرسه در مرحله تکمیل و بهره برداری است.
به گفته وی، هماکنون در تعدادی از مدارس استان نیز به دلیل تراکم بالای دانشآموز کانکسهای برای برگزاری کلاس درس مستقر شده است که این کلاسها در قالب مدارس کانکسی نیست.
وی افزود: بیشتر مدارس کانکسی در مناطق سختگذر استان قراردارد.
استقرار کانکس برای برپایی کلاس درس در مناطق سختگذر
معاون آموزش ابتدایی اداره کل آموزش و پرورش چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه در برخی مناطق سختگذر استان مدرسه وجود ندارد و امکان رفت و آمد دانشآموزان مقطع ابتدایی از یک روستا به روستای دیگر وجود ندارد گفت: استقرار کانکس برای برپایی کلاس درس در این مناطق یک مرهمی موقتی است.
نصرتالله محمودی افزود: در سال تحصیلی جاری ۱۳۶ مدرسه ابتدایی استان زیر ۱۰ نفر دانشآموز دارند و این مدارس تک کلاسه هستند و بیشتر در مناطق روستایی و عشایری شهرستانهای کوهرنگ، اردل، لردگان قرار دارند.
وی با اشاره به اینکه در در این مدارس یک معلم با عنوان مدیر آموزگار مستقر شده است گفت: ۶۷ مدرسه از این تعداد پنج دانشآموز و زیر پنج دانشآموز و ۱۱ مدرسه با ۲ دانشآموز و یک مدرسه نیز با یک دانشآموز فعال است.
به گفته وی، در برخی مناطق سختگذر استان که امکان ساخت مدرسه وجود نداشت کانکس مستقر شده است و کلاسهای درس در کانکس برگزار میشود.
محمودی افزود: در برخی مناطق سختگذر استان مانند "شوله" که امکان ساخت مدرسه وجود نداشت با همکاری هوانیروز سپاه کانکس به آن مناطق ارسال شده و با استقرار کانکس کلاس درس برگزار میشود.
معاون آموزش ابتدایی اداره کل آموزش و پرورش چهارمحال و بختیاری گفت:هماکنون در روستای « زرک دره توت» شهرستان کوهرنگ که کمتر از پنج دانشآموز در مقطع ابتدایی مشغول تحصیل است نیز در سال تحصیلی جاری چندین نوبت معلم اعزام شده اما به دلیل سختگذر بودن منطقه و نبود امکانات رفاهی معلمان در منطقه نمیمانند و این امر باعث نارضایتی تعدادی از خانوادهها شده بود.
به گزارش ایرنا،در سال تحصیلی جاری ۲۰۸ هزار دانشآموز در استان چهارمحال و بختیاری مشغول تحصیل هستند.
نظر شما