۹ دی ۱۴۰۳، ۱۴:۱۸
کد خبرنگار: 1449
کد خبر: 85703500
T T
۱۲ نفر

برچسب‌ها

پروندهٔ خبری

شهر جهانی «مبلمان منبت» پنج ساله شد

۹ دی ۱۴۰۳، ۱۴:۱۸
کد خبر: 85703500
شهر جهانی «مبلمان منبت» پنج ساله شد

همدان- ایرنا- هنرمندان بی‌همتای ملایر آنچنان عاشقانه‌هایی بر پیکر بی‌جان چوب تراشیدند و به تن خشکش زندگی بخشیدند تا هنرشان بر بام نخست دنیا نشست و امروز پنج ساله شدن خود را جشن می‌گیرند.

به گزارش ایرنا؛ نهم دی روزی به یاد ماندنی برای صنعتگران مبلمان منبت ملایر است، روزی تاریخی که با ثبت جهانی این هنرصنعت در فهرست صنایع دستی جهان، فصل جدیدی پیش روی این صنعت باز کرد و امروز در سالروز تولد پنج سالگی خود، به خوبی توانسته توانمندی‌ها، ظرفیت‌ها و استعدادهای هنر منحصر به فرد خود را به رخ جهانیان بکشد.

حکایت این دیار حکایت مردمانی است که سال‌ها هنرمندانش نقش‌آفرینه‌هایی بر کالبد بی‌جان چوب آفریدند تا هنر دست‌شان امروز در کُنج خانه هر ایرانی بنشیند، شهری با بیش از پنج هزار کارگاه تولیدی ثبت شده و بیش از ۹ هزار منبت‌کار و استادکار ماهر که چوب و چکش و مُغار مونس‌شان شده و با خلق آثاری زیبا و خلاقانه، در عرصه جهانی حرف برای گفتن دارند و برای حفظ و توسعه هنر خود مدام در تکاپو هستند.

ملایر در ۲۹ فروردین ۱۳۹۶ به عنوان شهر ملی منبت به ثبت رسید و در نهم دی‌ماه ۱۳۹۸ با تایید شورای جهانی صنایع دستی، موفق به کسب عنوان "شهر جهانی مبلمان منبت" شد و هم اکنون با وجود بیش از پنج هزار کارگاه مبلمان منبت، فعالیت تنها شهرک تخصصی مبلمان منبت کشور، بیش از ۳۰ هزار نفر هنرمند دارد و با نقش‌آفرینی فعالان این هنرصنعت، بیش از ۶۵ درصد تولید مبلمان منبت کشور را به خود اختصاص داده و بیش از پنج هزار واحد فروشگاهی در این شهرستان فعال است.

اوایل دی‌ماه سال ۱۳۹۸ بود که در بازدید یک‌روزه هیاتی متشکل از دکتر «غاده هیجاوی» رییس منطقه آسیا و اقیانوسیه شورای جهانی صنایع دستی، «کِوین موری» معاون منطقه آسیا و اقیانوسیه در شورای جهانی صنایع دستی و «ویدا توحدی» مسوول وقت ثبت شهرهای ملی و جهانی وزارت میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری از ظرفیت‌های صنعت مبلمان منبت، نوید جهانی شدن ملایر داده شد و این آرزوی ملایری‌های در روزهای سرد دی‌ماه رنگ حقیقت گرفت و این شهر در فهرست صنایع دستی جهان قرار گرفت.

شهر جهانی "مبلمان منبت" پنج ساله شد

بستر مهیای شهر جهانی منبت برای صنعت گردشگری

با عبور شهر جهانی مبلمان منبت از فراز و نشیب‌های فراوان، در ایام مختلف سال میزبان شمار زیادی از گردشگران و خریداران این هنرصنعت است و با تدبیر مسوولان و فعالان این صنعت، بسترها و زیرساخت‌های لازم برای میزبانی از علاقه‌مندان به هنر مبلمان منبت مهیا شد و از هر ظرفیتی برای معرفی هنر فاخر خود بهره بردند، نمونه بارز آن هزاران ثانیه تبلیغ از طریق رسانه ملی و برگزاری جشنواره ملی است که علاوه بر هنرصنعت مبلمان منبت، دیگر جاذبه‌ها و ظرفیت‌های گردشگری این شهرستان را ایرانیان معرفی کرد.

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ملایر در همین رابطه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: شهریورماه سال ۱۳۹۵ در جریان سفر رئیس وقت سازمان میراث فرهنگی به این شهرستان با ارائه گزارش وضعیت هنرمندان منبت‌کار شهر ملایر، وی معاون وقت صنایع دستی سازمان را مامور بازدید از کارگاه‌های منبت کاران کرد.

جلیلی: عمده نواحی فعال شهرک خوشه مبلمان منبت، بلوار شهید بهشتی، مناطق شهری بود که با توجه به ظرفیت موجود و با پیگیری‌های صورت گرفته، اردیبهشت ۱۳۹۶ ملایر توانست عنوان شهرملی منبت ایران را به خود اختصاص دهد.

«ابراهیم جلیلی» افزود: بعد از بازدید معاون و کارشناسان سازمان از کارگاه‌ها و دیدن ظرفیت این شهرستان، وجود حجم بالای هنرمندان و کارگاه‌ها، موضوع ثبت ملی هنر منبت شهر ملایر به جریان افتاد که آن زمان ملایر دارای چهار هزار و ۵۰۰ کارگاه خرد، کوچک، متوسط، بزرگ و خانگی و با جمعیتی در حدود هشت الی ۹ هزار هنرمند فعال در رشته منبت بود.

وی ادامه داد: عمده نواحی فعال شهرک خوشه مبلمان منبت، روستای حاجی آباد، پشت ناسیونال، بلوار شهید بهشتی، مناطق شهری، طالقانی، نواحی ۱۶ متری، ۳۲ متری مطهری و کوچه کارخانه بود که با توجه به ظرفیت موجود و با پیگیری‌های صورت گرفته، اردیبهشت سال ۱۳۹۶ ملایر توانست عنوان شهر ملی منبت ایران را به خود اختصاص دهد.

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ملایر با بیان اینکه احراز شرایط و ثبت به عنوان شهر ملی صنایع دستی پیش‌نیاز کاندیدا شدن برای احراز عنوان شهر یا روستای جهانی صنایع دستی بود، بیان کرد: بعد از ثبت ملی ذوق و شوق هنرمندان صد چندان شد و اقدامات بسیار مهمی در حوزه تکمیل زیرساخت‌ها با کمک مسئولان طی دو سال صورت گرفت.

شهر جهانی "مبلمان منبت" پنج ساله شد

ملایر موفق‌ترین تجربه شهر جهانی صنایع دستی

جلیلی برگزاری جشنواره‌ها، تکمیل سیما و منظر شهری و ساخت المان‌ها و شکل‌گیری یک همت ملی برای ثبت جهانی این هنر در شهر ملایر را از جمله اقدامات برشمرد و گفت: پس از طی مراحل ارسال پرونده، مدارک و درخواست برای شورای جهانی صنایع دستی و متعاقب آن بازدید ارزیابان در تاریخ دوم دیماه ۱۳۹۸، تأیید نهایی از سوی ارزیابان بین‌المللی و شورای جهانی صنایع دستی در نهم دی ۱۳۹۸ با تایید شورای جهانی صنایع دستی، مبلمان منبت ملایر در فهرست شهرهای جهانی صنایع دستی قرار گرفت.

وی ضمن تبریک پنجمین سالروز ثبت جهانی هنرصنعت مبلمان منبت ملایر، یادآور شد: ایران یکی از برترین کشورهای دنیا از نظر تنوع صنایع دستی است و چندین شهر و روستای ایران در شورای جهانی صنایع دستی به عنوان شهر و روستای جهانی انتخاب شده‌اند که دو شهر آن همچون شهر جهانی سفال لالجین و ملایر شهر جهانی مبلمان منبت در استان همدان قرار دارد.

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ملایر با بیان اینکه صنایع دستی این شهرها و روستاها به عنوان یکی از مهم‌ترین سوغات و محصولات ایران شناخته می‌شوند، اظهار کرد: شورای جهانی صنایع دستی (World Crafts Council) یا به اختصار WCC، یک سازمان غیردولتی و غیرانتفاعی است که در سال ۱۹۶۴ پایه‌گذاری شده است.

جلیلی هدف از راه‌اندازی این سازمان را افزایش تعامل با کشورهای دنیا، افزایش توسعه اقتصادی از طریق درآمد حاصل از تولید صنایع دستی، اجرای برنامه‌های تبادل فرهنگی و هنری، برگزاری کارگاه، کنفرانس، سمینار و نمایشگاه‌های مربوط به صنایع دستی و به طور کلی ایجاد انگیزه و کمک به فعالان صنایع دستی در کل دنیا عنوان کرد.

شهر جهانی "مبلمان منبت" پنج ساله شد

ملایر و لالجین؛ برندهای جهانی صنایع دستی استان همدان

وی گفت: در سال‌های اخیر مسئولان و فعالان صنایع دستی در ایران تلاش کرده‌اند تا شهرهای مختلف ایران را که دارای صنایع دستی خاص و شناخته ‌شده هستند، در فهرست جهانی شهرهای صنایع دستی ثبت کنند.

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ملایر خاطرنشان کرد: ثبت جهانی شهرها، فرصتی عالی فراهم می‌کند تا اهالی بومی این مناطق برای یادگیری و توسعه صنایع دستی خود، تمایل و اشتیاق بیشتری نشان دهند و این ثبت جهانی موجب شهرت بیشتر این صنایع می‌شود و منافع اقتصادی و اجتماعی متعددی برای اهالی بومی دارد که یکی از فاکتورهای رشد گردشگری است.

جلیلی: ملایر در حوزه صنایع دستی به طور مستقیم دارای ۱۲ هزار و ۳۰۰ هنرمند است که در بیش از ۲۰ رشته فعالیت می‌کنند، حدود ۱۰ هزار و ۳۵۰ نفر به صورت مستقیم و ۳۰ هزار نفر غیرمستقیم در هنر مبلمان منبت مشغول به فعالیت هستند.

جلیلی با بیان اینکه ملایر در حوزه صنایع دستی به طور مستقیم دارای ۱۲ هزار و ۳۰۰ هنرمند است که در بیش از ۲۰ رشته فعالیت می‌کنند، افزود: مبلمان منبت یکی از مهمترین رشته‌های صنایع دستی این شهرستان است که حدود ۱۰ هزار و ۳۵۰ نفر به صورت مستقیم و ۳۰ هزار نفر غیرمستقیم در این هنر مشغول به فعالیت هستند.

وی بیان کرد: به اذعان مدیران ارشد وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، ملایر موفق‌ترین تجربه‌ شهر جهانی در کشور است و در کمتر شهری از شهرهای جهانی در سطح بین‌المللی و ملی این حرکت مستمر و پُرتلاشی که در ملایر دیده می‌شود را شاهد هستیم.

جلیلی همچنین از دیگر اقدامات مهم شهر جهانی مبلمان منبت به شرکت فعالان بخش خصوصی در سی هفتمین نمایشگاه صنایع دستی و هنرهای سنتی بین‌المللی تهران در سال و سایر نمایشگاه‌ها، افتتاح چندین کارگاه، فروشگاه و پرداخت تسهیلات، توسعه شهرک صنعتی مبلمان منبت، رشد تولید و ایجاد اشتغال اشاره کرد و به گرانی مواد اولیه و عدم سهمیه بیمه حمایتی برای همه هنرمندان و عدم پرداخت تسهیلات ارزان قیمت را از مهمترین مشکلات این هنرصنعت برشمرد.

رهاورد:

شهر جهانی مبلمان منبت در کنار بیش از ۳۰۰ اثر تاریخی و دیدنی شهرستان ملایر و سایر ظرفیت‌ها و جاذبه‌های منحصر به فرد استان همدان، بستری مهیا برای توسعه و پیشرفت و کسب بازارهای ملی و جهانی در صادرات غیرنفتی است تا از این رهگذر، هنرمندان این مرز و بوم امرار معاش کرده و خلاقانه برای رونق تولید، ایجاد اشتغال و جذب گردشگران داخلی و خارجی گام بردارند و اجازه ندهند قدمت و دیرینگی هنر شهر جهانی آنها از عیار بیفتد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha