به گزارش ایرنا، سیستان و بلوچستان همانند سایر نقاط کشور در معرض ورود غیرمجاز اتباع خارجی قرار دارد؛ هم مرز بودن استان با کشورهای افغانستان و پاکستان و برخی شرایط خاص در این کشورها بعضا باعث شده که اتباع آنها به دلایل متعددی بهعنوان پناهنده یا آواره وارد کشور و به خصوص استان سیستان و بلوچستان شوند.
براساس مقرارت حقوق بینالملل، اتباع خارجی اعم از این که ورودشان مجاز یا غیرمجاز باشد، از حداقل حقوق در ایران برخوردارند. کارگران خارجی توانستهاند درصد بالایی از عملیات ساختمانسازی سیستان و بلوچستان را به دست گیرند، این افراد فعالیتشان را در زمینه دامپروری، کشاورزی و پیمانکاری نیز گسترش دادهاند. اتباع خارجی اغلب به صورت غیرمجاز، بدون مجوز یا روادید، پروانه کار و … در مشاغل مختلف فعالیت دارند. آنها بدون آنکه مالیاتی بپردازند علاوه بر اشغال فرصتهای شغلی هزینههایی را به اقتصاد استان تحمیل کرده و حتی تهدید جدی برای نیروی کار بومی منطقه به شمار می روند.
با وجود اعلام طرح ممنوعیت به کارگیری اتباع بیگانه در سیستان و بلوچستان همچنان اتباع خارجی بیشترین شاغلان بازار هستند به گونهای که گوی سبقت را از جوانان سیستان و بلوچستان ربودهاند و اشتغال اتباع غیرمجاز به یکی از چالشهای بازار کار استان تبدیل شده است.
به گفته کارشناسان، حضور اتباع خارجی در برخی مشاغل موجب از بین رفتن فرصتهای شغلی برای جوانان و کارجویان کشور شده استبر اساس گزارش مرکز آمار، نرخ بیکاری تابستان ۱۴۰۳ در ۲۵ استان تک رقمی شد اما در بهار ۱۴۰۳، نرخ بیکاری در ۲۶ استان تکرقمی بود که در سه ماه تابستان سیستان و بلوچستان به جمع استانهایی با نرخ بیکاری دو رقمی پیوسته است.
شاخص نرخ بیکاری در کشور هفت و نیم درصد و در سیستان و بلوچستان ۱۴ درصد است در واقع این رقم نشان میدهد جوانان این استان در صدر بیکاران کشور قرار گرفته اند. در این میان همواره اتباع زیادی از کشورهای همسایه، سیستان و بلوچستان را بهعنوان محلی برای اشتغال و زندگی انتخاب میکنند و در ازای دریافت کمترین حقوق و دستمزد و بدون بهرهمندی از مزایای بیمه حاضر به انجام کار شوند و کارفرمایان نیز به دلیل حقوق کمی که اتباع بیگانه تقاضا دارند، از به کارگیری نیروهای بومی صرف نظر می کنند.
به گفته کارشناسان، حضور اتباع خارجی در برخی مشاغل موجب از بین رفتن فرصتهای شغلی برای جوانان و کارجویان کشور شده و ورود بی رویه آنها ضمن به هم ریختن بازار کار، آثار و پیامدهای اقتصادی و اجتماعی بسیاری برای جامعه به دنبال دارد.
اشغال ۵۰ هزار فرصت شغلی استان توسط اتباع غیرمجاز
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی سیستان و بلوچستان در نخستین نشست کارگروه ساماندهی اتباع خارجی که پنجم دیماه در زاهدان برگزار شد از اشغال ۵۰ هزار فرصت شغلی در استان توسط اتباع خارجی غیرمجاز خبر داد.
اشتغال اتباع خارجی غیرمجاز در شغلهای مختلف موجود در سیستان و بلوچستان، متاسفانه به فرهنگ کار نیز آسیب وارد کرده و نیروی بومی به شغلهایی که هم اکنون در اختیار اتباع است، وارد نمیشودخلیل احمد سلامی افزود: با وجود اشغال فرصتهای شغلی توسط اتباع خارجی، برای هر فرد بیکار ایرانی که باید در آن فرصتها، مشغول به کار میشدند، بیش از پنج میلیارد ریال هزینه برای دولت ایجاد میشود.
وی بیان کرد: اشتغال اتباع خارجی غیرمجاز در شغلهای مختلف موجود در سیستان و بلوچستان، متاسفانه به فرهنگ کار نیز آسیب وارد کرده و نیروی بومی به شغلهایی که هم اکنون در اختیار اتباع است، وارد نمیشود و آن شغل را در شان خود نمیدانند.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی سیستان و بلوچستان با بیان اینکه کاسبان و نیروی کار ایرانی از حضور و فعالیت اتباع بیگانه ناراحتند، تاکید کرد: چون اتباع بیگانه شاغل در فرصتهای مختلف شغلی فاقد بیمه هستند، در صورت بروز حادثه ناشی از آن کار، کارفرمایی متحمل هزینه های هنگفتی می شود.
وی اظهار کرد: براساس بند (ج) ماده ۱۱ قانون تنظیم بخشی از درآمدهای مالی دولت، هر کارفرمایی که از نیروی کار خارجی غیرمجاز استفاده و یا در مشاغلی به جز شغل تعیین شده در پروانه کار اقدام کند، به پنج برابر حداقل دستمزد برای هر روز اشتغال جریمه میشود و در صورت تکرار به ۱۰ برابر حداقل دستمزد برای هر روز اشتغال، جریمه خواهد شد.
شناسایی ۳۱۵ شاغل خارجی غیرمجاز
سلامی همچنین اوایل مهرماه سال جاری اعلام کرد: در نیمه اول سالجاری ۹۹۸ بازرسی از کارگاههای مختلف صورت گرفته که منجر به شناسایی ۳۱۵ نفر از اتباع بیگانه غیرمجاز و ارائه ۱۹۵ برگ جریمه در سیستان و بلوچستان شده است.
وی بیان کرد: با تاکیدات و پیگیریهای صورت گرفته، طی ۶ ماهه نخست اول سالجاری، توسط ادارات کار و کارفرمایان، ۳۸ نیروی کار ایرانی، جایگزین اتباع خارجی غیرمجاز در کارگاههای عمرانی و واحدهای تولیدی شدند.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی سیستان وبلوچستان ادامه داد: بر اساس بند(ج) ماده ۱۱ قانون تنظیم بخشی از درآمدهای دولت، هر کارفرمایی که از نیروی کار خارجی غیرمجاز استفاده و یا در مشاغلی به جز شغل تعیین شده در پروانه کار اقدام کند، به پنج برابر حداقل دستمزد برای هر روز اشتغال یعنی معادل ۱۱ میلیون و ۹۴۳ هزار و ۶۴۰ ریال جریمه میشود و در صورت تکرار تخلف، این میزان جریمه به ۲ برابر افزایش مییابد.
وی افزود: در این راستا مبلغ هفت میلیارد و ۴۶۹ میلیون و ۷۶ هزار و ۴۶۰ ریال جریمه طی ۶ ماهه اول سالجاری به کارفرمایان و نهادهای متخلف ابلاغ شده که از این میزان، تاکنون ۶ میلیارد و ۶۹۵ میلیون و ۹۷۱ هزار و ۸۱۰ ریال وصول شده است.
سلامی با اشاره به اینکه طی مدت ۶ ماهه اول سالجاری، ۳۶ گشت مشترک برخورد با اشتغال اتباع خارجی غیرمجاز در سیستان و بلوچستان اجرا شده، اظهار کرد: مطابق ماده ۱۸۱ قانون کار، هرگونه به کارگیری اتباع خارجی در واحدهای کارگاهی ممنوع و صراحتا اعلام شده کارفرمایانی که اتباع بیگانه فاقد پروانه کار را به خدمت بگیرند یا در کاری غیر از آنچه در پروانه کارشان ذکر شده به کارگیری کنند، براساس قانون، از ۹۱ روز تا ۱۸۰ روز حبس و پرداخت چند برابر دستمزد یک کارگر جریمه میشوند.
وی تصریح کرد: وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مطابق قانون برای اتباع بیگانه پروانه کار صادر خواهد کرد که مطابق اطلاعات موجود در این وزارتخانه، در میان اتباع ایرانی آماده به کار افراد داوطلب واجد تحصیلات و تخصص مشابه وجود نداشته و تبعه بیگانه دارای اطلاعات و تخصص کافی برای اشتغال به کار موردنظر باشد و یا اینکه از تخصص تبعه بیگانه برای آموزش و جایگزینی بعدی افراد ایرانی استفاده شود.
مدیرکل تعاون،کار و رفاه اجتماعی سیستان وبلوچستان گفت: شماره تلفنهای ۳۳۲۲۴۴۶۱ و ۰۲۱۶۳۶۹ برای دریافت شکایات و گزارشهای مردمی در خصوص اشتغال و بکارگیری نیروهای خارجی غیرمجاز در نظر گرفته شده که شهروندان میتوانند از این طریق یا مراجعه حضوری به ادارههای تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان، موارد را برای پیگیری به همکاران ما اطلاع دهند.
جولان اتباع بیگانه در سیستان و بلوچستان زیاد است
آیتالله مصطفی محامی نماینده ولیفقیه در سیستان و بلوچستان در نشست نخبگان و فرهیختگان سیستان و بلوچستان که یکم آذر ماه با سفر رئیس جمهور به زاهدان برگزار شد بر لزوم ساماندهی اتباع بیگانه تاکید کرد و گفت: این اتباع باید ساماندهی شوند؛ سیستان و بلوچستان برای حضور اتباع غیر ایرانی یک استان ممنوعه است اما متاسفانه تعداد آنها در استان زیاد است و باید تجدید نظر کرده و آنها را ساماندهی و در راستای اجرای طرحهای توسعهای استان به کار بگیریم.
دستگیری بیش از ۲ هزار اتباع خارجی غیر مجاز در ۱۳ روز
فرمانده انتظامی سیستان و بلوچستان در مراسم اختتامیه رزمایش امنیت و آرامش ۱۰ (شهید نعمت نوری) که از اول دیماه به مدت ۱۳ روز در سیستان و بلوچستان برگزار شد اظهار کرد: در این مدت تعداد ۲ هزار و ۸۵۵ نفر اتباع خارجی غیرمجاز در استان شناسایی شدند.
سردار محمدرضا اسحاقی ادامه داد: در راستای ارتقاء احساس امنیت اجتماعی محله محور ، ۳۴۵ نفر اتباع غیرمجاز در زهک منطقه سیستان، ۱۱۵ نفر در سراوان، ۱۳۸ نفر در زابل، ۱۵۱ نفر در چابهار، ۹۲ نفر در راسک، ۱۲۹ نفر میرجاوه، ۴۶ نفر هیرمند، ۱۱۳ نفر در نیک شهر دستگیر شده اند.
نظر شما