حمله به کنسولگری ایران در نجف

تهران- ایرنا- شامگاه چهارشنبه ۶ آذرماه ۱۳۹۸ گروهی از مهاجمان عراقی در نجف به کنسولگری ایران در این شهر حمله کردند و ساختمان این کنسولگری را به آتش کشیدند.

این اتفاق در حالی رخ داد که شهرهای مختلف عراق از چند ماه قبل از آن شاهد اعتراض مردم این کشور به‌ویژه جوانان به آنچه شرایط اقتصادی و معیشتی حاکم بر جامعه خوانده شد، بود. شدت و دوره اعتراض‌های مردم در عراق به نسبت دفعات قبل طولانی‌تر بود و به سرعت خشونت و تلفات آن افزایش یافت. در درگیری‌های خونینی که در شهرهای عراق رخ داد و تعداد زیادی جان باختند گفته شد که ده‌ها تن از نیروهای امنیتی این کشور هم در جریان این ناآرامی‌ها مجروح شدند.

معترضان در عراق که از اوایل اکتبر ۲۰۱۹ (مهر ماه ۱۳۹۸) با مطالبات معیشتی و اقتصادی به خیابان‌ها آمده بودند، ابتدا خواستار مبارزه با فساد و بهبود اوضاع معیشتی بودند اما این حرکت‌های مردمی رفته‌رفته به خشونت کشیده شد و مسیر آن تغییر کرد. در این میان با افزایش شدت اعتراض‌ها گروهی از مهاجمان در نجف با یورش به کنسولگری ایران در این شهر بخشی از این مکان را به آتش کشیدند. البته یک ماه قبل از این اقدام نیز گروهی از مهاجمان به ساختمان فوق حمله کرده بودند اما شدت خسارت در آن زمان به اندازه این دوره شدید نبود. در هیچ یک از این حملات به کارکنان کنسولگری آسیبی نرسید.

اغتشاشگران در عراق حدود یک ماه پیش از این اقدام به کنسولگری ایران در کربلا و یک سال قبل از آن کنسولگری ایران در بصره را مورد تهاجم قرار داده بودند.

براساس برخی گزارش‌ها، «احمد شربه» از دار و دسته «عدنان الزرفی» استاندار اسبق نجف و نماینده فعلی مجلس عراق در آتش زدن کنسولگری ایران در نجف نقش مستقیم داشت. گفته می‌شد این نماینده مجلس رابطه نزدیکی با آمریکایی‌ها دارد.

به دنبال بروز ناآرامی‌ها در نجف مقررات منع رفت و آمد برقرار شد؛ از نکات قابل توجه آن بود که تظاهرات کنندگان به تصاویر برخی از علما در نجف اهانت و بیلبوردهای آن‌ها را تخریب کردند. برخی از شبکه‌های تلویزیونی از جمله شبکه العربیه وابسته به عربستان سعودی و شبکه اسکای امارات در راستای اهداف خود، به صورت مستقیم فرایند اعتراضات و به آتش کشیدن کنسولگری را پخش می‌کردند.

وزارت خارجه عراق با محکوم کردن حمله به سرکنسولگری ایران در نجف تاکید کرد که چنین اقدامی با هدف خدشه‌دار کردن روابط تاریخی عراق و ایران صورت گرفته‌است. وزیر امور خارجه عراق هم در تماس تلفنی با محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان ضمن عذرخواهی از اقدام خرابکارانه در تعرض به سرکنسولگری ایران، بر تعهد دولت متبوع خود برای حفاظت از اماکن دیپلماتیک و دیپلمات‌های ایرانی تاکید کرد. همچنین عادل عبدالمهدی نخست وزیر عراق یک شب بعد از این یورش، فرمان تشکیل کمیته حقیقت‌یاب در خصوص حوادث استان‌های ذی‌قار و نجف را صادر کرد.

«ماجد غماس» رییس دفتر نمایندگی مجلس اعلای عراق در تهران حمله به سرکنسولگری ایران در نجف و ناآرامی‌ها در عراق را پروژه بزرگ دشمنان برای به خطر انداختن رابطه اجتماعی دو ملت ایران و عراق دانست و گفت: این حرکات مشکوک حاکی از اقدامات ریشه‌داری برای تخریب و توطئه بزرگ علیه مناسبات دوملت است.

بسیاری از رهبران جریان های سیاسی عراق از جمله « مقتدا صدر» رهبر جریان صدر و رهبر معنوی ائتلاف السائرون در پارلمان عراق و «همام حمودی» رییس مجلس اعلای اسلامی عراق واکنش های گوناگونی در برابر این اقدام خربکارانه داشتند.

دولت عراق و بسیاری از کارشناسان معتقد بودند خشونت‌ها از سوی جریان‌های خاص و مشکوک به تجمعات مردمی تزریق شده‌است و بازماندگان حزب بعث و نفوذی‌های برخی کشورهای منطقه را از عوامل اصلی این خشونت‌ها در عراق معرفی کردند.

چندی بعد از این واقعه اعلام شد که یکی از عاملان حمله به کنسولگری ایران بازداشت شده و به دریافت مبالغی هنگفت از سفارت یک دولت عربی در قبال تحریک مردم برای حمله اعتراف کرده است.

برچسب‌ها

اخبار پرونده