قصه ادامه‌دار سگ‌های سرگردان در شهر شاهرود

شاهرود - ایرنا - پرسه سگ‌های بدون صاحب در خیابان‌های شهر شاهرود امنیت روانی کودکان و خانواده‌ها را برهم زده است، طرح جمع آوری این حیوان بین متولیان امر و برخی حامیان حیوانات سرگردان و بلاتکلیف مانده است.

موضوع جمع آوری سگ‌های درشت اندام بدون صاحب در خیابان‌های اصلی شهر که در ساعت‌های مختلف شبانه روز ترس و وحشت را به جان آدم می‌اندازد بارها توسط خبرنگار ایرنا به آن پرداخته شد اما در طرح‌های اجرا شده تاکنون رضایت شهروندان تأمین نشده است.

این درحالی است که برخی انجمن‌های حامی حیوانات شعار حمایت از این حیوان را سر می‌دهند، اما در عمل اقدام‌های انجام شده در راستای ادامه حیات صحیح این حیوان را کمتر می‌پذیرند.

قصه ادامه‌دار سگ‌های سرگردان در شهر شاهرود

پناهگاه محصور در حاشیه شهر

مسوولان امر هم با ایجاد پناهگاهی محصور در حاشیه شهر شاهرود گروه‌هایی را نیز برای زنده‌گیری این حیوان به کار گرفته‌اند، اما همچنان تعداد زیاد این حیوان چهره شهر را دگرگون و موجب نگرانی خانواده‌ها را فراهم کرده است.

پرسه سگ‌های بدون صاحب با گسترش وسعت جغرافیایی شهر به سمت روستاهای نزدیک و مناطق حاشیه‌ای بیشتر به چشم می‌خورد؛ چرا که نگهداری دام سبک در این گونه مناطق بصورت گله‌های کوچک چند رأسی به همراه سگ گله انجام می‌شود.

یکی از موارد مهم دیده شدن این حیوان در خیابان‌های اصلی شهر هم وجود این دست آغل‌های کوچک در کنار خانه‌های روستایی و مناطق حاشیه‌ای شهر است.

سگ‌های سرگردان از کجا می‌آیند؟

سگ‌های مریض و پیر که دیگر در ویلا، باغ‌ها، مزارع و گله برای نگهبانی کاربرد ندارند، از سوی صاحبانشان به دلیل هزینه بالای تغذیه و نگهداری رها می‌شوند که این حیوان هم برای ادامه حیات خود به سطل‌های زباله و پس‌مانده غذاها در گوشه و کنار خیابانها سرک می‌کشد.

نگهداری برخی حیوانات خانگی به ویژه سگ‌سانان و گربه‌سانان در زندگی آپارتمانی امروزی نیز موجب سلب آسایش خانواده‌ها و همسایه‌ها می شود، برخی افراد که از نگهداری این حیوانات درمانده و خسته می‌شوند حیوان را در طبیعت رها می‌کنند.

برخی از این دست حیوانات در بوستان‌های شهری بدون صاحب به چشم می‌خورند که ترس، اضطراب و نگرانی کودکان، بانوان و خانواده‌ها را که برای ورزش یا گذران اوقات فراغت به این دست مکان‌ها می‌روند را موجب می‌شوند.

خطر سگ‌های آلوده برای شهروندان بزرگ و کوچک

مادری که در یک صبح سرد پاییزی کنار فرزند خود منتظر سرویس مدرسه ایستاده در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: متأسفانه در خیابان مرکزی شهر سگ‌های بدون صاحب به صورت گروهی تردد می‌کنند که بزرگسالان، خردسالان و کودکان را به طور ناگهانی وحشت زده می‌کنند.

مهری هاشمیان با اشاره به اینکه مجبور است فرزندش را تا آمدن سرویس مدرسه تا سرکوچه همراهی کند، افزود: نگرانم از اینکه سگ هاری به فرزندم حمله کند و تا سال‌ها دچار اضطراب، رنج و عذاب شود.

به گفته وی، برخی افراد که سگ از نژادهای درشت اندام را به عنوان حیوان خانگی نگه می‌دارند پس از بلوغ و رشد کامل این حیوان دیگر توان نگهداری در آپارتمان و خانه را ندارند، آنها را رها می‌کنند.

هاشمیان تصریح کرد: پارس شبانه وقت و بی وقت سگ‌های ولگرد موجب شده فرصت آرامش و استراحت از مردم گرفته شود.

انتظار شهروندان از تماس با سامانه ۱۳۷ شهرداری

همشهریان شاهرودی از تماس چندین باره با تلفن ۱۳۷ شهرداری برای مقابله با پرسه سگ‌های بدون صاحب در این شهر گفته‌اند که گویا تاثیری برای پایان دادن همیشگی و کنترل این موضوع مهم ندارد.

یکی از خواسته‌های مهم مردم تدوین برنامه‌ای ویژه و همیشگی برای جمع آوری سگ‌های بدون صاحب در شرایط کنونی است که از مخدوش شدن چهره زیبای شهر جلوگیری ‌کند.

یک کارشناس و دوست‌دار محیط زیست در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: بیشترین گزش صاحب حیوانات به ویژه سگ در منزل انجام شده است.

وی که خواست نامش فاش نشود، افزود: براساس آمارهای موجود ۸۵ درصد گزش‌های اعلام و ثبت شده در مراکز درمانی این شهر از سوی سگ و حیوانات خانگی رخ داده است.

این کارشناس با بیان اینکه عقیم‌سازی این حیوان نیز راهی اصولی برای کنترل و کاهش جمعیت آنها در کشورهای مختلف مورد استفاده قرار گرفته است، تاکید کرد: عقیم سازی حیوان در وضعیت هورمونی آن تغییراتی ایجاد می‌کند و موجب مرگ تدریجی و کاهش ۲ تا چهار سال از عمرشان می‌شود.

قرارداد شهرداری شاهرود با پیمانکار برای حیوانات بدون صاحب

معاون خدمات شهری شهرداری شاهرود هم گفت: قراردادی با پیمانکار برای جمع آوری حیوانات بدون صاحب و سرگردان در شهر منعقد شده است.

امیر عرب اسماعیلی با بیان اینکه در مرکز جمع آوری سگ‌های بدون صاحب شاهرود محلی برای جراحی و عقیم سازی وجود دارد، افزود: پیمانکار مربوطه با جدیت تمام این امر را پیگیری می‌کند.

قصه ادامه‌دار سگ‌های سرگردان در شهر شاهرود

هزینه عقیم‌سازی سگ‌ها برای شهرداری‌های کوچک

وی با اشاره به اینکه برابر قانون برخی دهیاری‌ها و شهرداری‌های اطراف شهر شاهرود در راستای جمع آوری اصولی این حیوان به طور جدی وارد میدان نشدند، ابراز داشت: سگ‌ها در روستاها زمان‌هایی خاص جمع آوری و در مناطق دورتر رها می‌شوند، چرا که هزینه عقیم سازی و نگهداری این حیوان سنگین است و شهرداری‌های شهرهای کوچک و دهیاری‌ها از پس آن برنمی‌آیند.

به گفته وی، از ابتدای امسال ۵۰۰ قلاده سگ بدون صاحب از معابر عمومی شاهرود توسط پیمانکار شهرداری جمع آوری شد و با همکاری جمعیت دوستداران حیوانات و مرکز خصوصی نگهداری و حمایت از حیوانات آسیب دیده تیمار و نگهداری می‌شوند.

معاون خدمات شهری شهرداری شاهرود با بیان اینکه تولید مثل در سگ‌ها زمان کوتاهتری دارد و از نظر تعداد چند قلوزا هستند، گفت: چنانچه دهیاری‌ها و شهرداری‌های اطراف به وظیفه قانونی خود به نحوی شایسته عمل کنند، جمعیت این حیوان با سرعت بیشتری کنترل می شود و کاهش خواهد یافت.

عرب اسماعیلی افزود: برای جمع آوری هر سگ بالغ از سطح شهر بیش از یک میلیون تومان هزینه می‌شود که این مساله با توجه به سختی شناسایی کانون زندگی و تولید مثل این حیوان در گوشه و کنار و باغ ها و ویلاها نیازمند مشارکت بیشتر مردم است.

وی از مردم خواست هرگونه کانون زندگی و محل تولیدمثل سگ‌ها را با شماره گیری تلفن ۱۳۷ شهرداری اعلام کنند تا مامورأن با تلاش شبانه روزی خود کنترل جمعیت این حیوان را تسریع کنند.

معاون خدمات شهری شهرداری شاهرود با بیان اینکه در کنار شهرداری‌ و دهیاری‌ها، دامپزشکی، حفاظت محیط زیست، بهداشت محیط و دستگاه‌های مختلف اجرایی در کارگروه جمع آوری حیوانات ولگرد و بدون صاحب عضویت دارند که برای هریک وظیفه‌ای خاص تعریف شده است، تصریح کرد: شهرداری برای خرید نخ بخیه و داروی بیهوشی هم مجبور به صرف هزینه‌های بالایی است.

ورود حفاظت محیط زیست به ساماندهی سگ ها

رییس اداره محیط زیست شاهرود هم در این راستا گفت: این اداره هم در کمیته جمع آوری، کنترل و سامان دهی حیوانات بدون صاحب عضو است و به عنوان حامی حقوق حیوانات انجام وظیفه می‌کند.

علی اکبر قربانلو افزود: کنترل و کاهش جمعیت سگ‌ها در خیابان‌های شهری و روستاها برعهده شهرداری و دهیاری‌ها است و با توجه به بیماری‌های مشترک بین انسان و دام و سهولت انتقال آن و همچنین هاری و انواع کیست‌ها، جمع آوری و کنترل این حیوان ضرورتی اجتناب ناپذیر است.

وی با بیان اینکه کارشناسان بر روش‌های زنده‌گیری اصولی این حیوان نظارت دارند، ادامه داد: رعایت حقوق حیوان در تمام مراحل از زنده‌گیری تا عقیم سازی و نگهداری مورد توجه ویژه کارشناسان محیط زیست است.

به گفته وی، سگ‌های پیر و مریض که امیدی به زنده ماندن آنها در طبیعت و مرکز نگهداری این حیوان نیست با روش مرگ با ترحم و تزریق آمپول بدون درد به زندگیشان پایان می‌دهند.

مشارکت انجمن‌های حامی حیوانات در ساماندهی سگ‌ها

معاون استاندار و فرماندار ویژه شاهرود هم با بیان اینکه جمع آوری حیوانات از جمله سگ‌های بدون صاحب با محوریت شهرداری و دهیاری‌ها در شهرستان انجام می‌شود، گفت: شهرداری و دهیاری‌ها در کنار سایر دستگاه‌ها اجرایی مرتبط عضو ستاد جمع آوری و کنترل جمعیت این حیوانات هستند.

ابوطالب جلالی با بیان اینکه بیشترین دغدغه مردم جمع آوری و کنترل جمعیت این نوع حیوانات در شهر است، افزود: انجمن‌های حمایت از حقوق حیوانات که در این شهر با نگاه ویژه به این طرح فعالند باید به نحوی شایسته مورد حمایت شهرداری به عنوان دستگاه حاکمیتی قرار گیرند.

وی با اشاره به اینکه برخی از این انجمن‌ها حامی حیوانات ظرفیت‌هایی را پای کار آورده‌اند که نیازمند مساعدت بیشتر دستگاه‌های اجرایی در اجرای این طرح هستند، ادامه داد: این دوستداران محیط زیستی در برخی موارد از هزینه‌های شخصی در این امور صرف می‌کنند.

جلالی ابراز داشت: هفته آینده نشستی با حضور اعضای ستاد کنترل و جمع آوری سگ‌های بدون صاحب با حضور تعدادی از انجمن‌های حامی حقوق حیوانات برای تسریع در سامان‌دهی این طرح برگزار می‌شود.

جمع آوری سگ‌های ولگرد و بدون صاحب امروزه در تمام نقاط کشور به معضلی اساسی برای شهرداری و دهیاری‌ها تبدیل شده است، معضلی که در سال‌های اخیر به ترس و وحشت بسیاری از مردم افزوده و هر از چندگاهی خبر حمله و گازگرفتگی کودکی توسط این حیوان به گوش می‌رسد. از سویی دیگر بسیاری از مردم از روی ترحم با غذادادن به این حیوان، ناخواسته در افزایش جمعیت آن نقش دارند. نحوه اجرای طرح جمع آوری این حیوان نیز با اعتراض برخی از انجمن‌های حامی حیوانات قرار گرفته است که این امر تدبیر سریع و به موقع کارگروه ستاد جمع آوری، کنترل و سامان دهی را می‌طلبد.

شاهرود با جمعیتی حدود ۱۶۰ هزار نفر در حاشیه شمالی دشت کویر و در دامنه‌های جنوبی رشته‌کوه البرز قرار گرفته است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha