سود شیرین قنادی‌ها، با جعبه یا بی‌جعبه؟

مشهد- ایرنا- تاکید بر خالص‌فروشی شیرینی در مشهد در حالی مطرح شده است که از دید فعالان این صنف، فروش شیرینی بدون جعبه بین مشتریان مرسوم نبوده و هزینه بسته‌بندی نیز مانند دیگر اقلام تشکیل دهنده شیرینی باید در قیمت تمام شده آن لحاظ شود.

به گزارش خبرنگار ایرنا، این موضوع از زمانی بیشتر مطرح شد که مدیرکل استاندارد خراسان رضوی در مصاحبه ای اعلام کرد که مطابق بررسی های صورت گرفته در بازار، ۸۰ درصد شیرینی فروشی های استان، خالص فروشی شیرینی را رعایت نمی کنند.

محمد سجادی گفت که اداره کل استاندارد طی سال گذشته در راستای بررسی وزن بسته بندی کالاها و اقلام خوراکی به عنوان یکی از استانداردهای اجباری، برنامه مدون و ملی را پیگیری کرده است و عدم خالص فروشی به عنوان مصداق کم فروشی کالا و اقلام خوراکی محسوب می شود.

وی بیان کرد: خالص فروشی در قنادی ها به دلیل فروش ظرف و جعبه شیرینی و محاسبه وزن آن به قیمت کالا (شیرینی) مصداق کم فروشی است و طبق بررسی ها، قیمت هر کیلوگرم جعبه ۵۰۰ هزار ریال است اما قیمت هر کیلوگرم شیرینی به طور میانگین یک میلیون و ۵۰۰ هزار ریال است یعنی خریدار شیرینی برای جعبه، معادل قیمت شیرینی و سه برابر قیمت واقعی آن می پردازد.

این موضوع اعتراض اتحادیه صنف شیرینی فروشان مشهد را در پی داشته است به طوری که رییس این اتحادیه در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: خالص فروشی شیرینی چه معنایی پیدا می کند وقتی که هزینه بسته بندی در همه کالاها لحاظ می شود؟

محمد فرزانی افزود: برای یک کیلوگرم شیرینی، ۱۲۰ گرم جعبه در نظر گرفته می شود که اداره کل استاندارد نیز این میزان را تایید کرده است، این صنف برای حفظ حقوق مصرف کننده و تولیدکننده، هزینه جعبه را در قیمت تمام شده شیرینی گنجانده است.

وی قیمت تمام شده شیرینی را نرخی مشخص دانست و گفت: مواد اولیه شیرینی از جمله شکر، روغن، کره، آرد، پودر کاکائو و سایر اقلام نرخ معینی دارد و قیمت تمام شده شیرینی به اضافه هزینه های جانبی آن مانند دستمزد کارگر در قیمت نهایی لحاظ می شود، در هر صورت ما جعبه شیرینی را رایگان نمی خریم که آن را برای مردم رایگان حساب کنیم.

رییس اتحادیه صنف شیرینی سازان مشهد گفت: بعضا قیمت جعبه ها از قیمت خود شیرینی گرانتر درمی آید، مثلا قیمت جعبه ۱۰۰ گرمی برای شیرینی فروش ۲۰ هزار تومان تمام می شود، آیا نباید این نرخ را در قیمت تمام شده شیرینی محاسبه کرد؟

فرزانی اضافه کرد: اداره کل استاندارد مدعی است که صنف شیرینی‌ساز "کم‌فروشی" می‌کند، که این موضوع را متوجه نمی شویم، منظور از خالص فروشی را هم نمی دانیم، آیا ما باید هزینه بسته بندی را از مردم بگیریم یا نگیریم، به هرحال ما نیز برای خرید جعبه هزینه کرده ایم.

سود شیرین قنادی‌ها، با جعبه یا بی‌جعبه؟

فرزانی با اشاره به وجود حدود هزار و ۲۰۰ واحد صنفی شیرینی در مشهد گفت: به طور میانگین به ازای هر واحد صنفی تولید شیرینی در این شهر برای ۱۲ نفر اشتغال ایجاد شده است اما تعداد کارگران واحدهای بزرگ و صادراتی از ۱۰۰ نفر هم فراتر می‌رود.

سخنان رییس اتحادیه صنف شیرینی سازان مشهد در حالی مطرح می شود که برخی از خریداران شیرینی هم از نرخ بالای جعبه های شیرینی گلایه داشته و این اقدام قنادی ها را اجحاف در حق مشتری می دانند.

"مجید خسروی" یکی از شهروندان مشهدی در این باره به خبرنگار ما گفت: برخی از جعبه های شیرینی، فانتزی با نقش و نگار خاص هستند که همراه با کیک یا شیرینی به مشتری فروخته می شوند و وقتی شیرینی فروش هزینه آن را با مشتری محاسبه می کند، نرخ بسیار بالایی دارد.

وی افزود: شیرینی فروشان به مشتریان نمی گویند که هزینه جعبه را با شیرینی حساب کرده اند و عمده مشتریان هم از این موضوع مطلع نیستند و وقتی هزینه را پرداخت می کنند، می بینند که با نرخ اعلام شده برای شیرینی، چندان همخوانی ندارد، از سویی هم نمی توان همه انواع شیرینی یا کیک ها را بدون جعبه خرید، چون شکل خوبی ندارد.

پرنیان عباسپور، یک شهروند دیگر به خبرنگار ما گفت: وقتی نانوایی ها هزینه پلاستیک را از ما می گیرند، نمی توان از شیرینی فروشان انتظار داشت که هزینه جعبه را از ما نگیرند، اما بهتر است جعبه مانند شیرینی نرخ مشخصی داشته باشد.

به گزارش ایرنا، براساس قانون نظام صنفی، اصناف در نرخ گذاری اولویت بندی شده اند و صنف شیرینی سازان در زمره گروهی از اصناف به شمار می روند که نرخنامه آنها توسط کمیسیون نظارت استان به ریاست مدیرکل صنعت، معدن و تجارت تایید و تصویب می شود و خبرنگار ما در این راستا نظر مدیر بازرسی و نظارت بر اصناف مشهد را جویا شد.

امیر دلداری گفت: در آنالیز نرخ پیشنهادی که اتحادیه صنف شیرینی سازان برای تایید و تصویب آن در کمیسیون نظارت استان به اتاق اصناف ارایه می دهد، قیمت جعبه شیرینی لحاظ نشده است، به همین سبب شیرینی فروشان نرخ جعبه را با نرخ شیرینی محاسبه کرده و به خریدار عرضه می کنند.

وی اظهار داشت: براساس قانون نظام صنفی، شیرینی های پرمصرف در اولویت دوم نرخگذاری قرار دارند، به این معنا که آنالیز پیشنهادی اتحادیه شیرینی فروشان برای نرخ شیرینی به اتاق اصناف ارسال می شود، اتاق اصناف پس از بررسی اولیه آن را به انجمن حمایت از حقوق مصرف کنندگان استان ارایه می دهد و این انجمن پس از بررسی و تایید، برای تصویب نهایی آنرا به اداره کل صنعت، معدن و تجارت استان ارسال می کند که در صورت تایید و تصویب نهایی، این نرخ قابلیت اجرا پیدا می کند.

مدیر بازرسی و نظارت بر اصناف مشهد گفت: شیرینی های کم مصرف در اولویت سوم نرخگذاری قرار می گیرند به این معنا که قیمت شیرینی راسا توسط واحد صنفی تعیین می شود و مسوولیت گران فروشی یا کم فروشی یا تخلفات دیگر برعهده خود واحد صنفی است.

دلداری اظهار داشت: با این حال برای شیرینی های پرمصرف، هزینه جعبه در نرخنامه محاسبه نشده است، بعضا قیمت جعبه ها بسیار بالا است و شیرینی ساز در صورت عدم دریافت هزینه آن از مشتری، متضرر می شود لذا باید این موضوع را نیز در نظر گرفت.

وی اضافه کرد: پیشنهاد ما برای این موضوع آن است که صنف شیرینی سازان، شیرینی را به قیمت خالص به مشتری فروخته و قیمت جعبه را نیز به صورت مجزا در فاکتور لحاظ کند و اکنون در خصوص موضوعی که از سوی اداره کل استاندارد خراسان رضوی مطرح شده است، این پیشنهاد در حال بررسی است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha