جلیل سروری روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا به اهمیت برگزاری نمایشگاه کتاب در مشهد اشاره کرد و گفت: طبق نظرسنجیهای انجام شده از شهروندان خراسان رضوی، تمامی افراد، علاقه مند به برپایی نمایشگاه کتاب به صورت فیزیکی هستند تا در کنار توزیع و معرفی کتاب، بستر آشنایی مردم با نویسندگان و مولفان به صورت رو در رو فراهم شود و این رویداد بزرگ فرهنگی فقط به تهران اختصاص نداشته باشد.
وی با اشاره به افزایش هزینههای برگزاری نمایشگاه ها افزود: برپایی نمایشگاه کتاب در استان علاوه بر این که حمایت مالی علاقه مندان به فرهنگ را در پی دارد، کمک مالی وزارتخانه برای برگزاری هر چه باشکوه تر آن را نیز می طلبد.
معاون اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی در خصوص معرفی شهرهای استان به عنوان پایتخت کتاب گفت: چند سال قبل نیشابور به عنوان پایتخت کتاب ایران معرفی شد و امسال شهرستان سبزوار به عنوان یکی از ۱۲ شهر برتر در حوزه کتاب معرفی شده است و در تلاشیم تا امسال سبزوار به عنوان پایتخت کتاب ایران معرفی شود.
سروری با اشاره به خواسته دیگر خراسان رضوی مبنی بر معرفی مشهد به عنوان "پایتخت کتاب ایران" افزود: در این راستا از اواخر سال گذشته تاکنون رویداد "نمایش و معرفی کتابهای تخصصی و ارزشی" در مناسبتهای مختلف توسط شهرداری مشهد در سطح شهر به صورت تبلیغات عمومی و همچنین توسط کتابخانه ها اجرا شده است که در مراحل بعدی مقرر شد که محل فروش کتابهای مزبور معرفی و برای خرید آنان تسهیلات در نظر گرفته شود.
وی اضافه کرد: علاوه بر آن هر ساله "روستا یا عشایر دوستدار کتاب" نیز در استان معرفی می شوند که به دنبال آن هستیم که در حوزه کتاب همه دستگاههای اجرایی را در قالب طرحی با عنوان "مشهد شهر کتاب" گرد هم آوریم و ترویج فرهنگ کتاب را از طریق آنها دنبال کنیم.
رشد متوالی صادرات فرآورده های چاپی در دولت سیزدهم
معاون فرهنگی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی در خصوص صادرات فرآوردههای چاپی مستقیم از چاپخانه و واحدهای وابسته در این استان به کشورهای تاجیکستان، افغانستان، ازبکستان و آفریقای جنوبی در طول دولت سیزدهم و رشد متوالی آن گفت: سال ۱۴۰۰ هزار و ۶۲ هزار میلیارد تومان محصولات و فرآوردههای چاپی مستقیم شامل برگه و پوستر چاپ شده صادر شد که این میزان در سال ۱۴۰۱ با رشد ۲۲۰ درصدی به سه هزار و ۳۲۲ هزار میلیارد تومان افزایش یافت.
سروری افزود: همچنین در سال ۱۴۰۰ وزن محصولات و فراورده های چاپی صادر شده ۲۵ میلیون کیلوگرم بوده که این میزان در سال ۱۴۰۱ به ۴۵ میلیون کیلوگرم رسیده بود، همچنین تعداد صدور مجوزها برای صادرات این محصولات در سال ۱۴۰۰ ، ۲۷۵ مورد بوده که در سال ۱۴۰۱ با رشد حدود ۲۵.۵ درصدی به ۳۴۵ مجوز رسید.
وی اضافه کرد: طی پنج ماهه نخست امسال ۹۸ مجوز برای صادرات محصولات و فرآورده های چاپی و ۱۲ میلیون کیلوگرم محصولات و فرآوردههای چاپی به ارزش ۹۲۲ میلیارد ریال به کشورهای دیگر صادر شده که نسبت به مدت مشابه آن در سال گذشته ۱۰ درصد رشد یافته است.
معاون فرهنگی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی گفت: هم اینک ۴۱۱ باب چاپخانه و واحدهای وابسته در استان دایر است که از این تعداد ۳۰۹ باب در مشهد و ۱۰۲ باب در شهرستان های دیگر استان فعال است.
سروری افزود: سه باب از این مراکز طی پنج ماهه نخست امسال و ۱۲ باب آن طی سال ۱۴۰۱ به چاپخانه ها و واحدهای وابسته در استان افزوده شده است همچنین هم اکنون در حوزه انجمنهای ادبی شعر و ادبیات، ۱۵۱ انجمن ادبی شعر و ۴۶ انجمن ادبیات داستانی در استان خراسان رضوی دایر است.
صدور مجوز چاپ برای حدود چهار هزار عنوان کتاب
معاون فرهنگی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی گفت: پارسال درخواست چاپ برای چهار هزار و ۱۴۰ عنوان کتاب به این اداره کل اعلام شده که از این تعداد مجوز چاپ برای سه هزار و ۷۷۴ عنوان کتاب در حوزه هایی چون ادبیات، علوم خاص، کلیات، کاربردی و فلسفه صادر شده است.
سروری اضافه کرد: در پنج ماهه نخست امسال نیز ۲ هزار و ۲۳۴ تقاضا برای چاپ کتاب به اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی ارسال شده که از این تعداد ۲ هزار و ۶۸ عنوان کتاب مجوز گرفته است.
وی تعداد تخمینی نویسندگان خراسان رضوی را بیش از هزار نفر ذکر و بیان کرد: از این تعداد هم اکنون ۵۰۰ نفر در استان عضو صندوق اعتباری هنر هستند.
سرانه مطالعه در خراسان رضوی ۲۸ دقیقه برای کتابهای مکتوب است اما تاکنون سرانه مطالعه برای کتاب به صورت پی دی اف و در فضای مجازی محاسبه نشده استمعاون اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی با بیان این که این استان در حوزه کتاب و متعلقات به آن پس از تهران در رتبه دوم کشور قرار دارد گفت: سرانه مطالعه در این استان ۲۸ دقیقه برای کتابهای مکتوب است اما تاکنون سرانه مطالعه برای کتاب به صورت پی دی اف و در فضای مجازی محاسبه نشده است.
سروری در پاسخ به سوالی در خصوص قاچاق، چاپ و فروش کتاب به صورت زیرزمینی و غیرمجاز اظهار کرد: یکی از وظایف ما دفاع از حوزه ناشران و مولفان است و در این راستا کارگروه نظارتی برای رصد، شناسایی و پیگیری و جمع آوری موارد غیرقانونی چاپ، توزیع و فروش کتاب تشکیل شده است.
افزایش اهدای کتاب در دولت سیزدهم
معاون فرهنگی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی گفت: در سال ۱۴۰۰، ۱۰ هزار و ۱۴۷ جلد کتاب به ارزش سه میلیارد و ۱۱۴ میلیون ریال در استان به مراکز فرهنگی هدیه شد که این عدد در سال ۱۴۰۱ با رشد بیش از ۶۵ درصدی به ۱۶ هزار و ۷۶۵ جلد کتاب به ارزش پنج میلیارد و ۹۳۰ میلیون ریال رسید.
سروری افزود: همچنین طی یک سال گذشته یکی از بزرگترین توزیع کنندگان کتاب در شرق ایران موفق به اخذ مجوز فعالیت و یکی از کتاب فروشیهای مجازی مشهد به عنوان چهارمین کتابفروشی برتر ایران انتخاب شد.
این مسوول ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی در مناطق حاشیه شهر توسط موسسات فرهنگی و هنری، دیدار با پیشکسوتان عرصه نویسندگی به مناسبت روز قلم و اجرای طرح سبد فرهنگی خانواده در قالب طرح "تحفه" به منظور فروش بیشتر کتاب، تبلیغات شهری و رادیویی برای معرفی کتاب را از دیگر اقدامات این اداره کل طی یک سال گذشته برشمرد.
معاون فرهنگی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی گفت: در راستای ایجاد عدالت اجتماعی در کشور، برای هر ایرانی یک بار در سال ۲۵ درصد تخفیف به عنوان یارانه خرید کتاب از سوی دولت مردمی در نظر گرفته شده است که علاقه مندان می توانند از طریق کد ملی و با ثبتنام در سامانه خانه کتاب و ادبیات ایران از طریق لینک https://ketab.ir/ از این تخفیف بهرهمند شوند.
سروری اضافه کرد: سال گذشته سهم معاونت فرهنگی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی از تعهد اشتغال ۴۴ نفر بوده که موفق شده آن را به سه برابر یعنی ۱۱۲ نفر برساند. سال گذشته سهم این معاونت از تعهد اشتغال ۴۴ نفر بوده که موفق شده آن را به سه برابر یعنی ۱۱۲ نفر برساند.
وی افزود: پارسال ۷۰ میلیارد ریال اعتبار به معاونت فرهنگی این اداره کل برای کمک به کاهش آسیب های اجتماعی اختصاص یافت که صرف حمایت از مراکز و نهادهای فرهنگی در این بخش شد و امسال نیز ۵۰ میلیارد ریال کمک بلاعوض به این مراکز خواهد شد.
وی ادامه داد: علاوه بر آن امسال برای نخستین بار بین یک تا ۲ میلیارد ریال اعتبار در راستای کاهش آسیبهای اجتماعی در اختیار مراکز فرهنگی و هنری شهرستانهای استان قرار داده می شود.
پیگیر تامین کاغذ استان از تولید داخلی هستیم
معاون فرهنگی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی گفت: در حوزه کاغذ کتاب، سال ۱۴۰۱ سهمیه به استان تعلق نگرفت اما امسال این موضوع دوباره از سر گرفته شده است.
سروری با اشاره به مشکلات به وجود آمده در بحث واردات کاغذ و تامین نشدن کاغذ کشور افزود: با پیگیری های وزیر کشور و معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در بحث تامین کاغذ داخلی به نتایج خوبی رسیدیم تا کاغذ نشریات از طریق تولید داخل تامین شود.
وی با بیان این که خودکفایی در تولید کاغذ یکی از مواردی است که دولت سیزدهم پیگیر آن است گفت: در این راستا از کارخانه های تولید کاغذ در خراسان رضوی از سوی وزارت کشور بازدید به عمل آمده و ارزیابی لازم صورت گرفته است.
این مسوول با اشاره به فرسوده بودن ماشین آلات چاپخانههای استان خراسان رضوی گفت: طی نشست اخیر با استاندار خراسان رضوی مقرر رشد زمینه واردات ماشین آلات دسته دوم یا نو برای رفع مشکل فرسودگی فراهم شود.
نظر شما