جزئیات تازه از موافقت‌نامه راهبردی ایران و روسیه + فیلم

مسکو- ایرنا- سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه اعلام کرد: موافقت‌نامه همکاری راهبردی دو کشور از نظر تهران و مسکو مورد تأیید است و ما منتظر هستیم که وزیران امور خارجه دو کشور در یک دیدار مشترک، این موافقت‌نامه را پاراف (پی‌نوشت) کنند تا روال قانونی آن در دولت‌ها و مجالس طرفین طی شود.

کاظم جلالی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در مسکو افزود: پس از پی‌نوشت وزیران امور خارجه ایران و روسیه، این موافقت‌نامه به دولت‌ها ارسال می‌شود و پس از تصویب آن در دولت‌ها،‌ به شکل لایحه به پارلمان‌های دو کشور ارائه خواهد شد.
وی اظهار داشت: نباید برخی تصور نکنند که این توافقنامه،‌ سرّی و خصوصی است؛ بلکه کاملا امر روشنی است.
سفیر ایران در مسکو یادآور شد:‌ لایحه‌ای که در مجلس مطرح می‌شود، همه از آن مطلع می‌شوند، نمایندگان موافق و مخالف در کلیات و جزئیات آن صحبت می‌کنند و از این رو، امر کاملا روشنی است.

آیا توافقنامه در نشست تهران بررسی می‌شود؟
خبرنگار ایرنا در ادامه این گفت‌وگو با اشاره به برگزاری هفدهمین کمیسیون دائمی همکاری‌های اقتصادی و بازرگانی جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه در نهم اسفندماه ۱۴۰۲ در تهران از این دیپلمات کشورمان پرسید که آیا موضوع موافقت‌نامه جامع همکاری‌های بلندمدت دو کشور هم در این نشست بررسی خواهد شد؟
جلالی در پاسخ گفت: دو رئیس کمیسیون مشترک (جواد اوجی وزیر نفت ایران و الکساندر نواک معاون نخست‌وزیر روسیه) در این نشست بر این موضوع تأکید می کنند که زودتر نهایی شود.

سمت و سوی جدید روابط با تصویب توافقنامه
سفیر ایران در مسکو گفت:‌ امیدوار هستم که این توافقنامه جامع همکاری‌های راهبردی دو کشور بتواند سال ۱۴۰۳ در پارلمان‌ها تصویب شود و ما عملا با این توافقنامه جدید،‌ روابط را به سمت و سوی جدید سوق دهیم.

توافقنامه، امر سرّی نیست
جلالی در پاسخ به پرسشی درباره جزئیات این توافقنامه گفت: این موافقت‌نامه،‌ توافقنامه جامعی است که همکاری‌های دو کشور در همه حوزه‌ها در آن نوشته شده است، طبعا این توافقنامه امر سرّی یا خصوصی نیست.
وی ادامه داد: تا اسم توافقنامه ایران و روسیه می آید برخی که مخالف توسعه روابط دو کشور هستند، مسائلی را مطرح می‌کنند؛ حال آن که روابط ایران و روسیه با عزتمندی و توازن استمرار دارد.
سفیر ایران در روسیه در ادامه تصویب قانونی با هدف رصد روابط ایران و روسیه در سال ۲۰۱۶ میلادی را بیانگر تلاش و حساسیت برخی کشورها و افراد برای جلوگیری از توسعه مناسبات تهران – مسکو دانست.
جلالی خاطرنشان کرد:‌ این موافقت‌نامه حوزه‌های گسترده‌ای را شامل می‌شود و موضوع احترام متقابل و احترام به تمامیت ارضی دو کشور هم در آن نوشته شده است.

سفیر جمهوری اسلامی ایران در مسکو پیش از این با اعلام خبر سفر روزهای آینده هیأت بزرگ روسی به تهران با هدف شرکت در هفدهمین کمیسیون دائمی همکاری‌های اقتصادی و بازرگانی دوجانبه، جزئیات دستور کار این نشست را بیان کرده بود. برای مطالعه جزئیات بیشتر در این باره،‌ اینجا را کلیک نمایید.

سخنگوی وزارت خارجه روسیه پیش از این ۲۷ دی‌ماه ۱۴۰۲ گفته بود: آماده سازی توافقنامه جامع روسیه و ایران در مرحله نهایی قرار دارد و قرار است در نشست مقامات دو کشور به امضا برسد.
اعلام ماریا زاخارووا در نشست خبری خود پس از آن صورت گرفت که وزیران امور خارجه و دفاع روسیه در تماس های تلفنی جداگانه روز دوشنبه با همتایان ایرانی خود تأیید کردند که موضوع احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی در توافقنامه جامع روسیه و ایران قید می شود.
پیش از این، وزارت امور خارجه روسیه در گزارشی از تماس تلفنی روز دوشنبه ۲۵ دی‌ماه ۱۴۰۲ وزیران امورخارجه روسیه و ایران نوشت: تعهد متقابل طرفین به اصول اساسی روابط دو کشور از جمله احترام بی‌قید و شرط به حاکمیت، تمامیت ارضی و سایر اصول منشور سازمان ملل متحد در توافقنامه جامع دو کشور قید می‌شود.
وزیر دفاع روسیه نیز در همان روز در گفت وگوی تلفنی با همتای ایرانی خود، بر پایبندی کامل به حاکمیت و تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران تاکید و خاطرنشان کرد که این موضوع در معاهده‌ای که بین دولت‌های جمهوری اسلامی ایران و روسیه به امضا خواهد رسید صراحتا ذکر خواهد شد.
پیش‌تر، سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۲ گفته بود: موافقتنامه کنونی همکاری بلندمدت بین ایران و روسیه در سال ۱۳۸۰ در مجلس شورای اسلامی تصویب شد که این توافقنامه ۲۰ ساله بود ولی سازوکار تمدید در آن وجود داشت.
جلالی ادامه داد: در این سازوکار آمده است که اگر کشورها یک سال قبل از پایان توافقنامه، ملاحظه ای در خصوص آن نداشتند، توافقنامه به صورت خودکار به مدت پنج سال تمدید می شود؛ بدین ترتیب، تفاهم نامه کنونی به صورت خودکار تا سال ۱۴۰۵ تمدید شده است.
سفیر ایران در مسکو تصریح کرد: با این وجود، طرفین بر این اعتقاد هستند که با توجه به تحولات عرصه بین المللی، آنچه که در توافقنامه قبلی آمده است، در سطح مناسبات کنونی و بروز نیست؛ از این رو، در سطح عالی رهبران دو کشور توافق شد که این توافقنامه را بروز کنیم.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha