۶ مهر ۱۳۹۳، ۹:۵۷
کد خبر: 81329280
T T
۰ نفر
بنای تاریخی در شیروان كه به زباله دانی تبدیل شده است

شیروان - ایرنا - حمام خزینه روستای پیرشهید شهرستان شیروان بنای تاریخی دوره قاجاریه كه با معماری ویژه اسلامی ایرانی ساخته شده، هم اكنون به زباله دانی تبدیل شده است.

به گزارش ایرنا، این حمام خزینه كه در سال 82 با شماره 8942 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده از سه بخش اصلی شامل رختكن، گرمخانه و خزینه آب سرد و گرم تشكیل شده است، رختكن یك هشتی با پلان دوازده ضلعی است و دسترسی به آن از طریق یك رشته پلكان می باشد.

در هر ضلع رختكن تاقچه هایی برای قرار دادن وسایل قرار دارد و از گوشه شرقی رختكن می توان به گرمخانه دست یافت، این قسمت نیز شامل شش فضای مربع مستطیل شكل است، سه فضای بزرگ آن 4.8 در 5.5 متر و سه فضای كوچكتر 4.8 در 3.4 متر است.

اتاق موجود در گوشه شرقی حمام، گرمخانه آن بوده و از دو فضاهای كوچك تر نیز به عنوان خزینه استفاده می شده است، این حمام مانند سایر حمام های خزینه ای پایین تر از سطح زمین ساخته شده است.

یكی از ساكنان روستای پیرشهید با بیان این كه بنای مذكور فاقد كتیبه است، گفت: امام براساس شواهد موجود این بنا مربوط به دوره قاجاریه است كه با مشاركت اهالی و تلاش مرحوم حاج كریم شیروانی بازسازی شده است.

'قربان ولی نژاد' اظهاركرد: این بنا از ابتدا برای بهره برداری از اهالی ساخته شده بود ولی با توجه به ساخت حمام بهداشتی جدید، حمام مذكور متروكه شده و اقدامی هم برای حفظ و نگهداری آن صورت نگرفته است.

یكی دیگر از ساكنان روستای پیرشهید می گوید: این بنای تاریخی ارزشمند بر اثر نزولات جوی و گاه عوامل انسانی آسیب فراوان دیده و قسمت هایی از این بنا به لحاظ ایستایی و شدت نزولات جوی و گذشت زمان دچار ریزش شده است.

'علیرضا درخشان' با اظهار تاسف از بی توجهی مسوولان مربوطه به این بنای تاریخی، اظهار كرد: از مسوولان انتظار می رود برای مرمت این اثر تاریخی اقدام كرده و اجازه ندهند بنای مزبور كه تمام قسمت های آن دچار آسیب شده به دست فراموشی سپرده شود.

یكی دیگر از ساكنان پیرشهید با بیان این كه مردم زباله های خود را در داخل این بنا خالی می كنند، گفت تجمع زباله ها در این مكان باعث جمع شدن حشرات موذی، سگ های ولگرد و بوی نامطبوع شده است.

'مریم بیگدلی' افزود: با توجه به این كه سایر استان ها برای آثار تاریخی بسیار ارزش قائل هستند ولی اینجا هیچ گونه توجهی به آثار تاریخی نمی شود، شاید هم دلیل آن این اثر تاریخی دور از چشم مسوولان پنهان مانده است؟

یكی از اعضای شورای روستای پیرشهید نیز گفت: در چند سال اخیر اقدامی در خصوص تعمیر و مرمت بنا و حتی خالی كردن زباله ها و دیواركشی و فنس كشی صورت نگرفته است.

'الله وردی سویی دانلویی' در گفت و گو با ایرنا اظهار كرد: برای مرمت و بازسازی این اثر و خالی كردن آن از زباله، با بخشداری مركزی و میراث فرهنگی شیروان پی گیری هایی صورت گرفته است و پاسخ آن ها به علت نبود بودجه از محل اعتبارات دهیاری روستا استفاده شود.

وی با بیان این كه مرمت اثر نیازمند اعتبار از سوی مسوولان مربوطه است گفت: بازسازی آن در اختیار دهیاری نیست زیرا كه تابلو میراث فرهنگی در ابتدای ورود به روستا مشاهده می شود و هرگونه بازسازی و نظافت بر عهده آنان است.

سویی دانلویی با توجه به زندگی 12خانوار در اطراف بنای مزبور افزود: ساكنان جوار این اثر تاریخی، زباله های خود را به این محل می ریزند و این در صورتی است كه خودرو جمع آوری زباله هر هفته دو نوبت در روستا است.

اهالی روستای پیرشهید شیروان همگی خواستار توجه به این بنای تاریخی شدند و گفتند: میراث فرهنگی با دیوار كشی و فنس كشی و خارج كردن زباله های داخل آن می تواند تا زمان مرمت آن، در حفظ این اثر تاریخی كوشا باشد.

سرپرست سابق اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان شمالی نیز گفت: این بنا در سال 85 و 86 توسط اداره كل میراث فرهنگی با اعتباری بالغ بر 50 میلیون ریال آواربرداری شده است.

'عیسی نوراللهی' در گفت و گو با ایرنا اظهار كرد: در همان زمان نخاله و زباله از روی بام و فضای داخلی این بنای تاریخی جمع آوری ولی به جهت سوء مدیریت اهالی در مراقبت از میراث فرهنگی، دوباره این بنا تبدیل به زباله دانی شده است.

وی گفت: در سال جاری معاونت میراث فرهنگی بنای مذكور را در فهرست پروژه های پیشنهادی(جهت مرمت) استان قرار داده و اعتباری تاكنون در این زمینه مصوب نشده است.

نوراللهی افزود: با توجه به شیوه معماری سنتی و ارزش بنای تاریخی حمام پیرشهید به عنوان الگوی معماری اسلامی ایرانی، توجه مسئولان بویژه دهیاری و شورای اسلامی روستا به این اثر و نیز اعطای كاربری متناسب و متجانس با اثر می تواند در حفظ و نگهداری از آن موثر باشد.

روستای پیر شهید در فاصله‌ پنج كیلومتری جنوب شرقی شیروان واقع است و 200خانوار مشتمل بر هزار نفر نفر جمعیت در آن سكونت دارند.

تاكنون 42 اثر در شهرستان شیروان به ثبت ملی رسیده است. ك/4

7186/330

گزارش از فاطمه مقدسی