پايگاه خبري اليوم السابع روز دوشنبه گزارش داد، ابراهيم الغندور وزير خارجه سودان اظهار اميدواري كرده كه بحران سد النهضه اتيوپي در چارچوب مشاركت سه جانبه بين كشورهاي حوزه رود نيل شامل مصر، سودان و اتيوپي حل و فصل شود.
وي گفت: چنانچه طرف هاي سه جانبه متعهد باشند، اين مشاركت در چارچوب قدرت قانوني كه برخي خواستار آن بودند، انجام خواهد شد.
الغندور اظهار داشت: اساس و پايه اين مشاركت امضاي توافق ابتدايي در خارطوم بين رهبران سه كشور مي باشد.
وي گفت: مسايلي هست كه به توضيح بيشتر از سوي كشورهاي سه جانبه نياز دارد كه ظرف دو هفته برطرف مي شود.
الغندور افزود: كشورهاي مصر، سودان و اتيوپي به حل مورد رضايت طرفين و رسيدن به نتيجه دلخواه تاكيد دارند.
اولين توافقات درباره تقسيم آبهاي نيل به سال هاي 1902، 1906 و 1929 باز مي گردد. در سال 1959 مصر و سودان ضمن صحه گذاشتن بر مفاد توافقنامه سال 1929 بر مفاد آن اصلاحاتي اعمال نمودند. اين توافقنامه به مصر اجازه مي دهد كه 87 درصد از جريان 84 ميليارد متر مكعبي آب نيل را مورد استفاده قرار دهد.
اين توافق نامه ها حق و سهم مصر از آب نيل را محفوظ مي داشت و مصر در صورت ايجاد طرحهاي جديد بر رود نيل و شعبه هاي آن حق اعتراض داشت.
وي بر موضع كشورش در مذاكرات سد النهضه و بر اساس منافع ملي سودان تاكيد كرد و گفت: بين طرف هاي سه گانه نزديكي ديدگاه وجود دارد و نيازي به ميانجي نيست.
اين روزها سدي به نام «النهضه» يا «رنسانس» به موضوع اصلي اختلافات بسيار حاد سياسي بين مصر و اتيوپي تبديل شده است.
اين دو كشور آفريقايي هر دو به شدت به آب براي توسعه نياز دارند و رودخانه نيل به عنوان يكي از اصليترين منابع آبي از ميان هر دو كشور عبور ميكند.
اتيوپي كار احداث اين سد بزرگ را روي رودخانه نيل از مدتي پيش آغاز كرده و اميدوار است با تكميل آن ظرف سه سال آينده بتواند بخش انرژي، كشاورزي، صنعت، بهداشت و توسعه شهري و روستايي خود را بهبود بخشد.
اما مصريهاي خشمگين ميگويند كه اين سد، آب نيل را روي آنها خواهد بست و سهم آنان را از نيل كاهش خواهد داد.
مصر هم اكنون نيز با بي آبي رو بروست و سد النهضه به گفته مصريها اين وضعيت را به يك فاجعه تمام عيار تبديل ميكند.
رودخانه نيل منبع اصلي تامين آب در مصر است.
كشمكشها بين مصر و اتيوپي از سال ۲۰۱۱ آغاز شده و اوج و فرودهاي زيادي داشته است.
پيشتر حتي صحبت از جنگ و حمله نظامي نيز به ميان آمد. سال ۲۰۱۳ وقتي اختلافات دو كشور بر سر منابع آبي مشترك به اوج رسيد، برخي گروههاي مخالف دولت در مصر پيشنهاد حمله نظامي به اتيوپي را مطرح كردند.
بعضي هم به دولت مصر پيشنهاد دادند تا از شورشيان و مخالفان حكومت اتيوپي حمايت كند تا با ايجاد ناآرامي و بي ثباتي در اين كشور كار ساخت سد النهضه نيمه كاره بماند.
خاورم**1408**1275
تهران - ايرنا - وزير خارجه سودان اميدار است تا بحران سد النهضه در چارچوب مشاركت سه جانبه ميان مصر، سودان و اتيوپي حل و فصل شود.