محمدرضا ابراهيمي روز يكشنبه در حاشيه بازديد اعضاي شوراي تامين از تاسيسات آب و فاضلاب روستايي گناباد طي گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: با توجه به منابع آب موجود ظرفيت توليد آب در مناطق روستايي گناباد 147 ليتر در ثانيه است.
وي اظهار كرد: مصرف آب به خصوص در فصل گرما و پرمصرف نظير تابستان به 220 ليتر در ثانيه افزايش مي يابد كه نشان دهنده كمبود بسيار آب مي باشد.
وي گفت: خشكسالي موجب شده است ظرفيت توليد 16 حلقه چاه، هفت دهنه چشمه و پنج رشته قنات تامين كننده آب شرب روستايي گناباد با كاهش محسوس مواجه شده يا بطور كامل خشك شوند.
ابراهيمي نزديك شدن آبهاي شور به آبهاي شيرين و افزايش املاح موجود در آب را از ديگر مشكلات ناشي از خشكسالي و افت سطح منابع آب زيرزميني در مناطق روستايي گناباد ذكر كرد.
وي افزود: سطح آب زيرزميني دشت و مناطق روستايي گناباد به دليل خشكسالي و اضافه برداشتها از جمله در بخش كشاورزي سالانه 30 تا 40 سانتيمتر افت مي كند.
وي از جمله اقدامهاي آب و فاضلاب روستايي گناباد براي كاهش و جبران خسارتهاي خشكسالي در مناطق روستايي اين شهرستان را احداث مخازن جديد و ايستگاه پمپاژ، حذف هدررفت آب در شبكه توزيع ، كنترل كيفي و نظارت بهداشتي روزانه و برخورد جدي با مشتركين متخلف و پرمصرف برشمرد.
فرماندار گناباد نيز روز يكشنبه در جلسه مشترك با نماينده مردم گناباد و بجستان در مجلس شوراي اسلامي وضعيت تامين آب شرب در اين شهرستان را بحراني توصيف كرد.
محمد علي نبي پور گفت: منابع آب منطقه در حال شور شدن است و اين امر در كنار محدوديت اين منابع، بر شدت مشكلات افزوده است.
وي افزود: هزينه تمام شده هر متر مكعب آب شرب در شهرستان گناباد 20 هزار ريال است در حالي كه مشتركين بابت مصرف اين مقدار آب 2 هزار ريال پرداخت مي كنند كه اين موضوع مشكلات مالي مجموعه آب و فاضلاب را حاد تر مي كند.
رئيس آب و فاضلاب شهري گناباد هم گفت: 65 درصد از آب شرب مورد نياز اين شهر از فاصله 110 كيلومتري با انجام 4 مرحله پمپاژ و هزينه هاي هنگفت با لوله كشي فرسوده به شهر گناباد مي رسد.
حسين رياضي افزود: كيفيت نامناسب لوله هاي مسير انتقال آب شرب از منطقه كيبر كوه به گناباد باعث وقوع اتفاقات بيش از حد در مسير انتقال آب شده است.
وي ادامه داد: در سالهاي گذشته و از ابتداي راه اندازي خط انتقال آب شرب از كيبركوه به گناباد تاكنون 160 اتفاق رخ داده و رفع هر اتفاق 150 ميليون ريال هزينه در برداشته است.
وي اظهار كرد: وقوع هر يك اتفاق در خطوط انتقال آب شرب به شهر گناباد در ماه هاي تابستان علاوه بر افزايش مصرف بيش از 300 ليتر در ثانيه افت فشار آب و ايجاد مشكلات در تامين آب شرب اين شهرستان را به دنبال دارد كه براي جلوگيري از وقوع اين مشكلات نياز به ساخت يك مخزن ذخيره با گنجايش 10 هزار متر مكعبي مي باشد.
رياضي گفت: قرار بود پروژه فاضلاب شهر گناباد در مدت 5 سال به بهره برداري برسد ولي در اين مدت به دليل مشكلات مالي فقط 12 درصد پيشرفت فيزيكي داشته است.
وي تعويض لوله هاي فرسوده انتقال آب شرب ، ايجاد مخزن 10 هزار متر مكعبي ذخيره آب و واگذاري پروژه فاضلاب شهري به بخش خصوصي را مهم ترين اقدامهاي مورد نياز در رفع مشكلات حوزه آب و فاضلاب شهري گناباد عنوان كرد.
حدود 23 هزار مشترك در گناباد و شهرهاي بيدخت و كاخك اين شهرستان زيرپوشش خدمات اداره آب و فاضلاب شهري قرار دارند.
آب مصرفي اين مشتركان از طريق خط انتقال 110 الي 150 كيلومتري تامين و به وسيله 220 كيلومتر خطوط توزيع در اختيار مشتركان قرار مي گيرد.
34 هزار نفر نيز در قالب 11 هزار خانوار در 73 روستاي شهرستان گناباد در مجموع در قالب 18 هزار و 500 مشترك شامل مسكوني، صنعتي و عمومي از مزاياي آب شرب بهداشتي برخوردارند.
براي تامين آب شرب اين روستاها از 40 حلقه چاه، 10 دهنه چشمه و هفت رشته قنات استفاده مي شود و 17 روستا هم با تانكر سيار آبرساني مي شوند.
مركز شهرستان گناباد در 278 كيلومتري جنوب مشهد واقع است.
2095/7545/ 6053
گناباد- ايرنا- رئيس اداره آب و فاضلاب روستايي گناباد گفت: به علت خشكسالي روستاهاي اين شهرستان با كمبود 73 ليتر آب در ثانيه روبرو هستند.