به گزارش ايرنا، به رغم اينكه بخش كشاورزي مازندران با توليد سالانه بيش از شش ميليون تن مهمترين حوزه رونق اقتصادي استان محسوب مي شود،اما بررسي هاي ميداني نشان مي دهد كه به دليل بررسي هاي ناقص و چندگانه خسارت از سوي كارشناسان بيمه ، كم بودن مقدار خسارت مورد تعهد از سوي بيمه گر ، طولاني بودن فرايند اداري ، پرداخت دير هنگام براي جبران خسارت و البته آگاهي كم كشاورزان ،نقش بيمه محصولات كشاورزي استان را كم رنگ كرده و مورد استقبال قرار نگرفته است.
بر اساس آمار سازمان جهاد كشاورزي مازندران از 460 هزار هكتار از اراضي زراعي و باغي استان كمتر از هفت درصد زمين هاي مازندران تحت پوشش بيمه است.
بي توجهي به مقوله بيمه محصولات كشاورزي مازندران در حالي است كه آسيب هاي طبيعي ناشي از نوسانات جوي همراه با باران هاي شديد ،بروز سيل ،خشكسالي ،افزايش و كاهش شديد دما ،وزش طوفان ،بارش برف و يخبندان سبب مي شود تا همواره حاصل تلاش يك سال زراعي كشاورزان در امان نباشد.
72نوع محصول كشاورزي در مازندران توليد مي شود كه در 15نوع از جمله برنج با حدود يك ميليون تن ،مركبات با 2ميليون و 500هزار تن ،كيوي ،گل و گياه ،دام وطيور و در حوزه شيلات رتبه اول تا سوم كشور را دارد.
يكي از شاليكاران بابل در گفت وگو با ايرنا مي گويد: هر چند بيمه توليد برنج و مركبات درچند سال گذشته از سوي مركز خدمات كشاورزي ، دهياري و شوراي اسلامي تبليغ و ترويج شده است، اما بررسي خسارت توسط كارشناسان بيمه طولاني است و پرداخت آن نيز به درستي صورت نمي گيرد.
ايوب توكلي با اشاره به اينكه تعهدات بيمه گر در بخش توليدات محصولات كشاورزي شفاف نبوده قابل تشخيص و به صورت ساده براي توليد كننندگان نيست، اضافه كرد :به دليل كشاورزي سنتي و مشكلات زير ساختي ، بروز حوادث طبيعي نقطه اي و محلي ناشي از نوسانات جوي حتي با اندك باران سيل آسا ، فرايند فعاليت كشاورزي را دچار مشكل مي كند، اما اين مقولات مورد قبول بيمه گر نيست.
وي خاطر نشان كرد: در بيشتر مواقع باران هاي سيل آسا در ارتفاعات منجر به ايجاد سيل در زمين هاي كشاورزي پايين دست كه رودخانه هاي آن لايروبي نشده است، خسارت جدي وارد مي كند، اما بيمه گر اين موارد را ناديده گرفته و شامل بيمه نمي كند.
وي به وجود و گسترش انواع بيماري و آفات كشاورزي ناشي از تغييرات آب و هوايي استان مازندران اشاره كرد و گفت: اين بيماري ها در اثر نوسانات جوي تشديد و به كشاورزي خسارت وارد مي كند كه اين مورد نيز تاييد بيمه گر قرار نمي گيرد.
وي با بيان اينكه كشاورزي سنتي سبب شده است تا ميانگين توليد در بين كشاورزان مختلف متفاوت باشد، گفت: امروزه برخي از توليد كنندگان با رعايت مقررات فني كشاورزي ، توليد چشم گير تري نسبت به كشاورز كناري خود دارند و اگر خسارتي واقعه شود، كارشناسان بيمه حداقل خسارت را برآورد مي كنند.
اسماعيل حسيني كشاورزي از شهرستان آمل مي گويد: تمام زندگي و درآمد روستاييان مازندران به كشاورزي است و توليد محصولات كشاورزي همواره از زمان كشت تا برداشت در معرض جدي خطرات طبيعي از جمله آب و هوايي قرار دارد.
وي اضافه كرد: با توجه به اهميت تداوم كشت يك محصول تا برداشت آن ، خسارت هاي جزئي ناشي از شرايط جوي بايد مورد توجه بيمه قرار بگيرد ، چراكه كشاورز نمي تواند كل فعاليت كشاورزي را متوقف كند تا كارشناسان بيمه هر موقع كه دلشان خواست براي بررسي خسارت بيايند.
وي توضيح داد: از آنجاييكه آگاهي كشاورزان به مفاد و تبصره هاي تعهدات بيمه گر اندك است و از سوي ديگر تعيبر و تفسير خاصي از سوي كارشناسان بيمه نسبت به نوع خسارت و پوشش بيمه اي صورت مي گيرد ،كشاورزان را در انجام مجدد بيمه ناراضي كرده است.
حسيني كه خود را صاحب يك هكتار زمين شاليزاري مي داند ،گفت :طولاني بودن فرايند اداري و پرداخت دير هنگام و اندك خسارت به نسبت هزينه توليد و درآمد ،از ديگر مشكلات بيمه زمين و محصول كشاورزي مورد نظر است.
سيد محمد هاشمي دهيار روستاي كروكلا از بخش لاله آباد شهرستان بابل به وجود حدود 120 هكتار زمين شاليزاري اين روستا اشاره كرد و گفت: اداره هماهنگي ترويج كشاورزي دوره آموزشي بيمه محصولات كشاورزي را اجرا كرده است و بيشتر كشاورزان به اهميت بيمه به عنوان پشتيبان تداوم درآمد كشاورزي آگاه هستند.
وي اضافه كرد: اما كشاورز به دليل اينكه جبران خسارت ناشي از حوادث طبيعي را به درستي لمس نكرده و همواره با تفسير هاي متعدد كارشناسان بيمه گر مواجه شده است،استقبال نشان نمي دهد.
وي با بيان اينكه زير ساخت هاي كشاورزي منطقه در حوزه مديريت آبياري ، يكپارچه سازي زمين و الگوي كشت بوجود نيامده است، بيان داشت: زراعت برنج و باغداري اندك كشاورزان اين روستاها همواره در معرض خطر شرائط جوي قرار مي گيرد، اما جبران خسارت از سوي بيمه جوابگو نيست.
يكي از كشاورزان ساروي ضمن اعلام نارضايتي از بيمه محصولات كشاورزي گفت: از آنجاييكه انجام بيمه يكي از قواعد براي گرفتن وام كشاورزي است، بخشي از بيمه محصولات كشاورزي از سر اجبار صورت مي گيرد.
وي به خسارت برف و يخبندان بر مركبات در سال جاري اشاره كرد و گفت : هر چند باغ من بيمه نبوده است اما محصول باغ بيمه شده همسايه من همانند باغ خودم به صورت كامل يخ زده بود، اما جبران خسارت آن را به نسبت هزينه توليد و مقدار توليد بسيار كمتر برآورد كردند.
وي اضافه كرد: اين باغدار چندين بار با هزينه شخصي كارشناسان بيمه را براي بازديد به سر باغ آورده است ، ولي هنوز جبران خسارت صورت نگرفت.
حميد رضوي نيا مدير صندوق بيمه محصولات كشاورزي مازندران ضمن تاييد برخي از مشكلات در انجام بيمه و جبران خسارت هاي محصولات كشاورزي ،گفت: طولاني بودن فرايند بررسي و پرداخت جبران خسارت از مشكلات جدي اين بخش است.
وي با بيان اينكه هنوز كشاورزان كمترين رقم حق بيمه و جبران خسارت محصولات كشاورزي را انتخاب مي كنند، اضافه كرد: البته اگر كشاورز گزينه بالاترين رقم حق سهم بيمه شونده را نيز انتخاب كند، مقدار جبران خسارت به نسبت ارزش زمين و توليدات آن كم است.
وي با بيان اينكه تعيين رقم جبران خسارت بر اساس تصميم گيري شوراي اقتصاد است،ادامه داد: 90 درصد كشاورزان استان گزينه سهم بيمه اي كه دولت دو و نيم برابر آن را در حمايت از كشاورزان پرداخت مي كند، انتخاب مي كنند كه جبران خسارت اين گزينه به نسبت ارزش توليدات كشاورزي بسيار اندك است.
رضوي نيا به اهميت ترويج بيمه تكميلي محصولات كشاورزي با انتخاب گزينه بيشترين مبلغ حق سهم پرداخت بيمه شونده اشاره كرد و گفت: اينكه كشاورز حتي به خسارت جزئي خود به صورت كامل در اسرع وقت نمي رسد ،مي پذيرم.
وي در عين حال گفت: كارشناسان بيمه بانك كشاورزي و جهاد كشاورزي به همراه مسئولان ترويج به اندازه كافي به اهميت انجام بيمه محصولات كشاورزي مازندران اطلاع رساني كردند.
مدير صندوق بيمه محصولات كشاورزي مازندران به مشكلات زير ساختي كشاوزي و الگوي كشت استان نيز اشاره كرد و گفت: هنوز بسياري از خسارت هاي كشاورزي ناشي از مديريت ضعيف ،نداشتن الگوي كشت است كه اين مقولات از تعهدات بيمه نيست ولي كشاورز طلب خسارت مي كند.
وي گفت: به نظر مي رسد به اين موارد در جبران خسارت به كشاورزان بايد در مفاد بيمه اضافه شده و توجه شود .
وي با اشاره به اينكه در سال زراعي 94-95 كمتر از 13درصد از210 هزار هكتار از زمين هاي شاليزاري استان تحت پوشش بيمه قرار گرفته است ،پارسال حدود 50ميليارد ريال به شاليكاران مازندران به دليل باران هاي سيل آسا ،خسارت پرداخت شده است.
مشكلات بيمه محصولات كشاورزي سبب مي شود تا بيشتر وقت مسئولان ارشد استان مازندران براي جبران خسارت ناشي از حوادث طبيعي گرفته شود و از طرفي آنان در بيشتر مواقع به دليل كامل نبودن فرايند بيمه و گزارش هاي چند گانه كارشناسان ، در توزيع تسهيلات درقالب پرداخت وام كم بهره و كمك بلا عوض با مشكل و نارضايتي توليد كنندگان مواجه شوند.
نمونه بارز اين مشكلات حوادث طبيعي برف و يخبندان اوايل آذرماه ماه امسال است كه سبب شد تا 30 درصد از 2 ميليون و 500هزار تن مركبات استان دچار خسارت يخ زدگي شود كه اين امر وقت زيادي از مسئولان استان را براي حبران خسارت گرفت.
اكنون با پيگيري مسئولان ارشد استان به رغم اينكه 300ميليارد ريال كمك بلاعوض و بيش از يكهزار و 700ميليارد ريال وام كم بهره
براي جبران خسارت باغداران مازندران وجود دارد، اما در توزيع آن به دليل مشكلات شناسايي و بررسي دقيق باغ هاي خسارت ديده با مشكل مواجه هستند.
خبرنگار: سيد رضا هاشمي كروئي ** انتشار دهنده: سيد محسن حسن نيا
6990/1899
ساري -ايرنا- خطرپذيري فعاليت در بخش كشاورزي به علت وابستگي زياد آن به شرائط جوي ،همواره مقوله پوشش بيمه محصولات كشاورزي در مازندران را با اهميت كرده اما اين موضوع به دلايل مختلف مورد بي توجهي كشاورزان و بيمه ها قرار دارد.