رفتينگ يا قايقراني در رودخانه خروشان يكي از جذابترين فعاليتهاي توريستي و طبيعت گردي است كه در آن مسافران سوار بر قايق هاي مخصوص در رودخانه ها سفر كرده، از ميان مناظر طبيعي نظير جنگلها، كوهها ، دشتها و روستاها گذر نموده و از تماشاي طبيعت و عبور از امواج رودخانه لذت مي برند.
رفتينگ يكي از پرطرفدار ترين شاخه هاي گردشگري بوده و شركت هاي بسياري در سراسر دنيا اقدام به طراحي و اجراي اينگونه سفرها مي نمايند.
اجراي اين سفرها تخصصي بوده و براي اجرا از راهنماهاي حرفه اي و تجهيزات ويژه استفاده مي شود و مي توان آن را با ساير فعاليت هاي طبيعت گردي و ماجراجويانه نظير كمپينگ ، جنگل نوردي ، دوچرخه سواري ، روستاگردي ، سواركاري و... تركيب كرد.
در ايران رودخانه هاي بسياري داراي قابليت رفتينگ هستند كه از جمله آن مي توان به رودخانه هاي سيروان ، سفيد رود ، هراز ، زاينده رود ، كارون ، دز ، زاب و بختياري اشاره كرد.
يك تنكابني ساكن روستاي دوهزار در اين باره گفت : از رودخانه هاي دوهزار و سه هزار تنها چيزي كه نصيب اهالي منطقه شده طغيان رودخانه و سيلابي شدن روستاها و خسارت ناشي از آن است.
اسماعيل گليج در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود : البته در سال هاي اخير مزارع پرورش ماهي قزل آلا در كنار اين 2 رودخانه احداث شده اما به تنهايي كافي نيست و بايد در زمينه هاي ديگر هم از قابليت هاي اين 2 رودخانه بهره مند شد.
وي راه اندازي قايقراني در رودخانه خروشان دوهزار و سه هزار را يكي از اين موارد برشمرد و اظهار داشت: اگر اين امكان فراهم شود ورود گردشگران و مسافران به اين مناطق افزايش يافته و كسب و كار رونق بيشتري خواهد گرفت.
به گفته گليج ، اسكان مسافران در خانه هاي روستايي ، فروش توليدات محلي از قبيل محصولات كشاورزي ، لبني و صنايع دستي موجب افزايش درآمد مردم منطقه خواهد شد.
وي خاطر نشان كرد : اگر بخشي از درآمد به دست آمده را صرف آزادسازي مسير و لايروبي همين 2 رودخانه بكنند ديگر خيال مردم منطقه از سيلابي شدن راحت خواهد شد.
يك كارشناس ورزش هاي آبي با بيان اينكه بسياري از رودخانه هاي مناطق البرز و زاگرس قابليت برگزاري اين ورزش را دارند ، گفت : اين ورزش در سال 1960 در گراند كانيون آمريكا تبديل به ورزش رسمي شد و در دهه 1990رقابت هاي رفتينگ به عنوان يكي از مسابقات اصلي المپيك 1992 بارسلون و 1996 آتلانتا و المپيك تابستاني آمريكا برگزار گرديد.
فراز فلاحي در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود : ميزان سختي سـفـرهـاي رودخانه ها بـراسـاس درجه بندي بين المللي به 6سطح تقسيم مـي شـود و رودخانه هايي كـه داراي قسمت هاي خروشان سطح يك تا 2 هستند تقريبا براي توريستها و افراد مبتدي از 6 تا60 سال و حتي بيشتر مناسب هستند.
وي اظهار داشت : سطح 3 بـراي توريست هاي ماجراجو كه از نظر جسمي و روحي سالم و به دنبال هيجان بيشتري بوده و در رده سني 12تا 50 سال قرار دارند، پيشنهاد مي شود شركت در سفرهاي رودخانه اي در رودخانه هاي سطح بالاتر از 2 براي افرادي كه داراي ناراحتي هاي تنفسي و قلبي و يا داراي معلوليت هاي جسمي هستند به هيچ وجه توصيه نمي شود.
فلاحي با بيان اينكه در سفرهاي رفتينگ تجهيزات ايمني شامل جليقه نجات و كلاه ايمني در اختيار گردشگران قرار داده مي شود ، خاطرنشان كرد : علاوه بر اين آموزش هاي ساده اي در خصوص حفظ ايمني در رودخانه ، چگونگي مواجه شدن با امواج و خوابيدن روي آب در حد نياز سفر داده مي شود و بنابراين افرادي كه شنا بلد نيستند هم مي توانند بدون نگراني در سفر رفتينگ شركت كنند ولي شنا بلدها نيز از اين سفر لذت بيشتري مي برند.
به گفته اين كارشناس، رودخانه هاي دوهزار و سه هزار تنكابن به دليل شيب زياد ، پيچ هاي تند و مسيرهايي كه از درون جنگل مي گذرد براي اين ورزش مناسب است اما بايد مطالعات كارشناسي بيشتري در اين زمينه صورت گيرد.
وي يادآور شد : در كنار راه اندازي اين ورزش مي بايست اقامتگاه هايي جهت اسكان گردشگران احداث شود تا آنها بدون دغدغه به تفريح و ورزش در اين مناطق بپردازند.
رييس اداره ورزش و جوانان شهرستان تنكابن نيز از راه اندازي قايقراني در رودخانه خروشان دوهزار و سه هزار استقبال كرد و گفت : متاسفانه در ورزش هاي آبي كمتر رشد كرده ايم و بايد از ظرفيت هاي بالاي منطقه در اين زمينه استفاده شود .
روح الله امين شكوهي در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود : رودخانه هاي دوهزار و سه هزار از ظرفيت هاي خوب منطقه براي رفتينگ است اما نيازمند سرمايه گذاري در زمينه هاي مختلف در اين بخش مي باشد.
وي توسعه رفتينگ را باعث ارتقاي شاخص ورزش ، گردشگري و درآمدزايي در منطقه برشمرد و اظهار داشت : در صورت بررسي عواملي چون درجه سختي آب، سرعت امواج، وضعيت دسترسي و ويژگي هاي مثبت و منفي طبيعي مي توانيم راه اندازي و توسعه اكورفتينگ را در منطقه داشته باشيم.
شكوهي خاطرنشان كرد : از هرگونه سرمايه گذاري در اين زمينه با رعايت مسايل زيست محيطي و توجه به معيارهاي قانوني حمايت مي كند.
رييس ميراث فرهنگي ، صنايع دستي و گردشگري شهرستان هاي تنكابن و عباس آباد گفت : رودخانه هاي دوهزار و سه هزار دو رود پرآب فصلي منطقه هستند كه از ظرفيت بسيار خوبي براي رفتينگ برخوردار مي باشند.
نادر سحرخيز در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود : در رودخانه دو هزار مسير 2 كيلومتري پارك چالدره تا گليج پل يكي از مناطق بسيار مستعد براي رفتينگ است كه در صورت لايروبي و احداث ديوار حفاظتي مي توان از آن استفاده نمود.
وي اظهار داشت : افرادي كه علاقه مند به رفتينگ هستند بسيار دوستدار طبيعت بوده و مي توانند به گسترش بوم گردي و طبيعت گردي كمك نمايند.
سحرخيز اجراي اينگونه طرح ها را زمينه اي براي ايجاد اشتغال در روستاهاي منطقه دانست و خاطرنشان كرد : در روستاي شانه تراش واقع در مناطق بالادست دوهزار نيز قابليت احداث پيست اسكي وجود دارد و اگر سرمايه گذاري در اين زمينه ورود كند استقبال مي كنيم.
وي يادآور شد : دهياران و شوراها در شناساندن قابليت هاي روستاها و جذب گردشگر نقش بسزايي دارند و بايد در اين زمينه تلاش بيشتري كنند و با هماهنگي اين نهاد گام بردارند.
شهرستان 165 هزار نفري تنكابن در غرب مازندران واقع است.
خبرنگار : عليرضا پورعلم **انتشار دهنده: محسن حسن نيا
1899/1602/7513/
نوشهر – ايرنا - رودخانه هاي دوهزار و سه هزار بخش خرم آباد شهرستان تنكابن به دليل موقعيت ويژه طبيعي و جغرافيايي ، استعداد برگزاري ورزش قايقراني در آب هاي خروشان (رفتينگ) را دارد و مي تواند در جذب گردشگران داخلي و خارجي موثر باشد.