به گزارش خبرنگار ایرنا، حسن خسروانیان چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگاران افزود: شهرستان پاسارگاد واقع در استان فارس دارای 148 هزار هكتار اراضی منابع ملی است كه عمدتا به صورت جنگل و مراتع مشجر است و در ناحیه رویشی ایرانی - تورانی واقع شده است.
وی بیان كرد: مهمترین گونه های درختی و درختچه ای این شهرستان شامل بنه، بادام كوهی، تنگرس، كیكم و ارژن است كه شاخص شهرستان درختان بنه كهنسال گاه با قدمت بیش از 500 سال است.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان پاسارگاد گفت: مهمترین عامل تخریب جنگلها و مراتع شهرستان آتشسوزی در این سالهای خشك است كه متاسفانه بر اثر سهل انگاری بهره برداران، شكارچیان و گردشگران در روشن كردن آتش در جنگل و عدم رعایت نكات ایمنی هنگام روشن و خاموش كردن آتش، باعث بروز آتشسوزی میشود.
خسروانیان افزود: به علت خشكسالی های اخیر و خشكی بیش از حد پوشش گیاهی، آتشسوزی به سرعت گسترده و فراگیر می شود و خسارات فراوانی را به عرصههای جنگلی و مرتعی وارد میكند.
وی ادامه داد:درسال 1395 شاهد آتش سوزی های فراوانی در سطح شهرستان بودیم كه در بزرگترین آن 868 هكتار از اراضی جنگلی و مرتعی در لهیب آتش سوخت و خسارات زیادی به پوشش گیاهی و جانوری وارد آورد.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان پاسارگاد گفت:پس ازاین آتشسوزی ها اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان مبادرت به تهیه نقشه راه و اقدامات كوتاه، میان و بلند مدت برای پیشگیری و احیای جنگلهای سوخته كرد كه در سال گذشته ، 216 هكتار از اراضی سوخته جنگلی احیا شد.
خسروانیان بیان كرد: در ادامه راه و در سال 1396 با تمهیدات اندیشیده شده در ابتدا از بروز آتش سوزی در عرصه های منابع طبیعی با همكاری كارمندان اداره برای انجام كشیك و بكارگیری نیروهای قرقبان برای گشتزنی در نقاط بحرانی آتشسوزی، خوشبختانه كاهش 100 درصدی در آتشسوزی را شاهد بودیم.
وی ادامه داد: سپس با شروع فصل های پاییز و زمستان اقدام به كشت بذر جنگلی و مرتعی شامل بنه، بادام كوهی، ارژن، جاشیر خوراكی، آنغوزه و... در سطح شهرستان در دهستان سرپنیران (روستای كتوری)، نهالستان علیآباد و بخش پاسارگاد(كوه های خرسی،چاه بید و مبارك آباد) در سطح 230 هكتار كردیم.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان پاسارگاد گفت: برای این مهم با تبلیغات گسترده اداره شهرستان از پتانسیلهای گروههای مختلف مردمی، سیاسی و نظامی شامل فرمانداری شهرستان، دهیاریها و شوراهای اسلامی شهر و روستا، بسیج، آموزش و پروش، دانش آموزان، سازمان های مردم نهاد (NGO) و اقشار مختلف مردم استفاده كردیم.
خسروانیان افزود: همچنین ضمن ارایه آموزش های حفظ و حراست از طبیعت و نحوه صحیح طبیعت گردی، با بسیج نیروی مردمی نسبت به احیای مناطق سوخته و فقیرجنگلی و مرتعی در سطح 230 هكتار اقدام كردیم.
وی ادامه داد: در حال حاضر كار احیای جنگل ها و مراتع در سال 1396 به پایان رسیده و پس از این اقدام خداپسندانه و طبیعت دوستانه چشم انتظار بارش رحمت الهی هستیم تا بذری كه توسط دستان سبزی كه اقدام به كشت بذر امید در دل خاك كردند، سبز شود تا سهم سبز دست آنان به ثمر نشسته و شاهد رویش جوانه امید در دل خاكسترهای غفلت و ناآگاهی آتش بوده تا كمكی اندك در احیای جنگلها و مراتع كنیم.
خسروانیان جنگل را هدیه خدایی و نخستین دوست بشر دانست و گفت: هیچ یك از پدیدههای طبیعت به اندازه جنگل در زندگی آدمیان نقش اساسی و سازنده ندارند، انسان آغازین تنها در پناه جنگل توانست به حیات و تولید نسل خود ادامه دهد و نیازمندی های روزانه خود را از جنگل بدست می آورد.
وی گفت: احترام به درختان و احساس دوستی نسبت به آنها پدیدهای است كه منشا بسیار دیرین در پندار انسانها دارد و افسانههای كهن اقوام و ملل مختلف جهان ، سرشار از اساطیر گیاهی است.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان پاسارگاد گفت: اگر انسان ناآگاهانه یا آگاهانه دست به تخریب جنگل یا تشدید عوامل طبیعی بزند قابلیت ترمیم آن كم می شود و به تدریج جنگل رو به نابودی می رود، پس هرگاه عوامل انسانی دخیل در تخریب جنگل باشد خود نیز باید به جامعه جنگل كمك كند تا اثرات تخریبی را كاهش دهد و به اصلاح و احیای جنگل سرعت ببخشد.
خسروانیان افزود: مهمترین عوامل طبیعی تخریب شامل خشكسالی، فرسایش بادی و آبی، آتشسوزی طبیعی است كه احتمال رخداد طبیعی بودن آتشسوزی در جنگلهای ایران بسیار كم است و عمدتا عامل انسانی در این مهم دخیل است.
شهرستان پاسارگاد به مركزیت سعادت شهر در 110 كیلومتری شمال شیراز است.
9254 / 1876
خبرنگار:سجاد خسروانیان ** انتشاردهنده: غلامرضا مالك زاده
شیراز-ایرنا- رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان پاسارگاد اعلام كرد: بذركاری و احیای جنگل های آسیب دیده در این شهرستان امسال انجام شد و تاكنون 446 هكتار از 868 هكتار جنگل های سوخته پاسارگاد احیا شده است.