۱۸ اسفند ۱۳۹۷، ۱۰:۳۳
کد خبر: 83236373
T T
۰ نفر

تمدن لرستان و بي‌مهري وندال‌ها!

۱۸ اسفند ۱۳۹۷، ۱۰:۳۳
کد خبر: 83236373
تمدن لرستان و بي‌مهري وندال‌ها!

خرم آباد - ايرنا - پايگاه خبري يافته در مطلبي با عنوان ' تمدن لرستان و بي‌مهري وندال‌ها! ' نوشت: به كرات در سطح شهرهاي استان، شاهد پديده‌ي تخريب‌گري و بي‌نظمي‌هاي ديداري در مكان‌هاي تاريخي و باستاني هستيم.

در ادامه اين مطلب آمده است: آمدن نوروز و شروع سفرهاي نوروزي، بازديد از آثار تاريخي جذابيت خاصي دارد و اين مكان‌ها با حجم زياد مسافران نوروزي مواجه مي‌شوند.
به گزارش يافته، بسياري از اين بازديدكنندگان بر ارزش اين آثار در حفظ تمدن هر سرزميني واقف هستند، اما متاسفانه در اين بين افرادي هستند كه با بي‌مبالاتي، براي صرفا سرگرمي و گذران وقت خود دست به تخريب اين آثار ارزشمند مي‌زنند. كساني كه بويي از تمدن و فرهنگ نبرده‌اند و به تمام اين ارزش‌ها نيشخند مخربي مي‌زنند.
حفظ و نگه‌داري از اموال عمومي در كشورهاي پيشرفته يكي از محوري‌ترين ارزش‌هاي جامعه است؛ مردمان اين مناطق همواره سعي دارند از اموال عمومي و آثار باستاني و جاذبه‌هاي گردشگري شهر خود به نحو احسن نگه‌داري كنند و اين مسئله‌اي است كه متاسفانه در كشور ما ايران و به صورت جزئي‌تر در استان لرستان شاهد آن نيستيم.
به كرات در سطح شهرهاي استان، شاهد پديده‌ي تخريب‌گري و بي‌نظمي‌هاي ديداري در مكان‌هاي تاريخي و باستاني هستيم.
خيلي از افراد با يادگارنويسي و حكاكي بر در و ديوار مكان‌هاي تاريخي رد پاي شوم خود را امضا مي‌كنند و نادانسته به تخريب فرهنگ منطقه‌ي باستاني مي‌پردازند.
تخريب اموال عمومي و آثار باستاني ما به هر نحوي جبران‌ناپذير و نگران‌كننده است؛ در بسياري از فرهنگ‌ها، تخريب‌كنندگان اموال عمومي و باستاني را وَندال مي‌نامند.
« وَندال‌ها يكي از قبيله‌هاي ژرمني شرقي بودند كه در سده‌ي پنجم ميلادي به سرزمين امپراتوري روم وارد شدند. وندال‌ها در همان سده به مناطق گل‌ها، اسپانيا وشمال آفريقا تاختند و بخشي از تمدن‌هاي آن سامان‌ را نابود ساختند. وندال‌ها پيش از ورود به آفريقا چندي در جنوب اسپانيا ساكن شدند و گفته شده كه نام اندلس در اسپانيا برگرفته از نام وندلوسيا (سرزمين وندال‌ها) است. از آن‌جا كه وندال‌ها در سال 455 تحت فرمانروايي شاه گايسريك شهر رم را ويران كردند، به هنگام انقلاب فرانسه كه رم را مكاني آرماني ترسيم مي‌كردند، واژه‌ي ونداليسم هم‌معني با «ويرانگري» گرفته شد و وارد زبان فرانسه و ديگر زبان‌هاي اروپايي شد.»
امروزه، اصطلاح وندال به كساني اطلاق مي‌شود كه به دلائل مختلف با حالت اعتراض دست به تخريب مي‌زنند تا تخليه‌ي رواني شوند. وندال‌ها از تخريب، شكستن و ايجاد بي‌نظمي و اختلال در وسايل عمومي، ابزار و تاسيسات عمومي ابراز مسرت و رضايت مي‌كنند.
دلايل بسياري باعث مي‌شود افراد به ونداليسم گرايش پيدا كنند از جمله: ناسازگاري‌هاي حاكم بر روابط فرد و جامعه، احساس عدم تعلق به سرزمين خود، تضعيف و فروپاشي اقتدار اخلاقي در تنظيم روابط بين افراد، تزلزل نهادهاي جامعه در انتقال ارزش‌هاي اجتماعي، سلطه‌ي شرايط نابهنجار بر جامعه و واكنش و عكس‌العمل خصمانه و خشن برخي افراد به تحميلات و شرايط نامطبوع، نامطلوب و ناعادلانه و...
جبران‌ناپذيرترين مكان‌هايي كه قرباني افراد وندال در استان لرستان مي‌شود، آثار باستاني و تاريخي اين سرزمين است.
تاسف ما فقط به اين‌جا ختم نمي‌شود؛ بلكه وندال‌هاي هم استاني ما هر گاه به شهرها و استان‌هاي توريستي كشورمان سفر مي‌كنند، اثر خود را به جاي مي‌گذارند و با يادگارنويسي و نوشتن اسم شهر خود ضربه‌اي جبران‌ناپذير به وجهه و فرهنگ سرزمين لرستان مي‌زنند، كه هيچ قوم تاتار و مغولي اين ضربه را بر پيكره‌ي فرهنگ لرستان نزده است.
پيش‌گيري و مبارزه با وندال‌ها در لرستان:
با توجه به اين‌كه افراد وندال به دليل ناآگاهي و عقده‌هاي رواني كه در وجود خود دارند به اين كار دست مي‌زنند، با اعمال مجازات نمي‌توان از كارهاي آن‌ها پيش‌گيري كرد؛ بلكه بايد با برنامه‌هايي كه در سيستم آموزشي هر كشور وجود دارد اين افراد را براي حفظ آثار تاريخي توجيه كرد.
افراد وندال با تخريب اموال عمومي به صورت غيرمستقيم خود را اثبات مي‌كنند. اگر مسوولين هر كشور سعي در ايجاد بستري كه فرد بتواند خود را اثبات كند و كمبودهايش را پاسخ دهد، داشته باشند مي‌توان از بروز اعمال خشونت‌بار و مخّرب اين افراد جلوگيري كرد.
تمام ارگان‌هاي دولتي در پيش‌گيري و توجيه افراد وندال سهم به‌سزايي دارند؛ اگر سازمان ميراث فرهنگي سعي در ساخت فيلم‌هايي مستند در رابطه با افراد وندال داشته باشد و اين برنامه‌ها توسط سيماي مركز لرستان پخش شود، سطح تخريب آثار باستاني به صورت چشم‌گيري پايين خواهد آمد. خيلي از افراد وندال متوجه نيستند كه چه ضربه‌ي بدي به فرهنگ اين سرزمين مي‌زنند و چه بسا اگر توجيه شوند دست از تخريب بردارند.
وجود وندال‌ها در هر جايي يك درد و آسيب اجتماعي است. اگر آموزش و پرورش ما در رابطه با حفظ و نگه‌داري از اموال عمومي و هم‌چنين ميراث فرهنگي، به صورت فشرده كلاس‌هايي را در اين رابطه براي دانش‌آموزان برقرار كند، مطمئنا تاثير خود را خواهد گذاشت و روزبه‌روز شاهد نتايج مثبت اين‌گونه آموزش‌ها خواهيم بود.
منبع: پايگاه خبري يافته
7269/6060