روزنامه فرانسوی "لوژورنال دو سُن-اِ-لوآر"( Le Journal de Saône-et-Loire) روز شنبه نوشت: تنش میان ایران و آمریکا در حال افزایش است و اروپا سکوت کرده یا تقریباً ساکت است. ایران، خشمگین از این سکوت به اروپاییها دو ماه فرصت داد تا به تحریمهای اعمال شده از سوی ترامپ با وجود عمل به تعهداتش، واکنش نشان دهند.
کشورهای عضو امضا کننده توافق در وین با یکدیگر ملاقات خواهند کرد. کشورهای اروپایی امضا کننده توافق هستهای ایران در روز هفتم تیر (۲۸ ژوئن) در وین دیدار خواهند کرد تا در مورد راههای کمک به ایران در مواجهه با تحریمهای آمریکا گفت و گو کنند.
ایران در روز ۱۸ اردیبهشت (هشتم می) تصمیم به کاهش دو مورد از تعهدات مربوط به توافق هستهای (محدود کردن ذخایر آب سنگین و افزایش ذخایر اورانیوم غنی شده) گرفت.
در عین حال، تهران به اروپاییها اولتیماتوم و دو ماه فرصت داد تا راه حلی برای رفع تحریمهای نفتی و بانکی ایران پیدا کنند.
**سیاستهای اروپا خسارت زد
«محمد جواد ظریف» رئیس دستگاه دیپلماسی ایران گفت: "سیاستهای اروپا در منطقه ما، سیاستهای غرب در منطقه ما هیچ نتیجهای برای این منطقه نداشته است. "
تحولات مرتبط با برجام درحالی سیر پرشتابی به خود گرفته که آمریکای ترامپ همچنان در مسیر تنش با ایران قرار دارد و اروپا نیز از ظرفیت انجام تعهدات برجامی برخوردار نیست، اما در میانه این فضا به نظر میرسد که روندهای دیپلماتیک همچنان جاری و ساری است.
تحولات برجامی این روزها، روندهای پرشتاب و پیچیدهای را طی میکند که همراه با توقف بخشی از تعهدات برجامی جمهوری اسلامی ایران، بباعث شده تا دیپلماسی شتاب بیشتری به خود بگیرد.
«بهروز کمالوندی» سخنگوی سازمان انرژی اتمی دوشنبه بیست وهفتم خردادماه در جریان بازدید نمایندگان رسانهها از مجتمع آب سنگین اراک در سخنانی هشدارآمیز به اعضای برجام، اظهار کرد: از امروز شمارش معکوس برای عبور از ذخیره ۳۰۰ کیلو اورانیوم غنی شده آغاز میشود و تا ۱۰ روز دیگر یعنی ۲۷ ژوئن (۶ تیرماه) از این سقف عبور میکنیم.
پس از آنکه "دونالد ترامپ" رئیس جمهوری آمریکا در ۱۸ اردیبهشت ۹۷ از توافق برجام خارج و تحریمهای یکجانبه را بازگرداند، فضای سیاسی و دیپلماتیک بازگشتی به دوران پیشابرجام بود، با این تفاوت که ایران محدودیتهای برجامی را پذیرفته و با صبر راهبردی تعهدات خود را اجرا میکرد که ۱۵ گزارش آژانس تاییدکننده چنین روندی بود.
اما به رغم حمایتهای لفظی و سیاسی، اروپا و دیگر طرفهای برجامی هنوز نتوانستهاند تمامی تعهدات خود را به مرحله اجرا درآورند به ویژه اتحادیه اروپا با وجود اینکه تلاشهای خود را جهت عملیاتی سازی "اینستکس" (ساز وکار ویژه تبادل مالی) افزایش دادهاند اما هنوز این اقدامات به سرانجامی ملموس نرسیده است.
یادآور می شود؛ «فیلیپ تیه بو» که در اسفندماه ۱۳۹۷ از سوی دولت فرانسه به صورت رسمی به عنوان سفیر جدید این کشور در تهران معرفی شد در روزهای ابتدایی فروردین به ایران سفر کرد و در سفارت فرانسه در تهران مستقر شد.
او یک کارشناس مسائل هستهای است و پیشترنماینده فرانسه در آژانس بینالمللی انرژی اتمی بوده است.
فیلیپ تیه بو از سال ۲۰۰۵ تا ۲۰۰۹ سفیر فرانسه در کره جنوبی بود و سپس به عنوان مدیر بخش خدمات عمومی فرانسه منصوب شد. او، پیش از آنکه در سال ۲۰۱۹ به عنوان سفیر فرانسه در ایران معرفی شود، از ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۴ به عنوان سفیر فرانسه در پاکستان مشغول به کار بود.
نظر شما