به گزارش خبرنگار ایرنا، احمد حسین زادگان روز پنجشنبه در آئین نخستین برداشت مکانیزه شلتوک از شالیزارهای استان در شهرستان آمل تاکید کرد که اقتصادی نگه داشتن کشت و کار برنج و دیگر محصولات کشاورزی مهم ترین راه حفظ اراضی کشاورزی مازندران از خطر تغییر کاربری است.
وی با اعلام اینکه مسئولان استان تلاش هایشان را در زمینه تحقق خواسته های کشاورزان برنجکار مضاعف کرده اند، گفت: نگرانی کشاورزان را نسبت به کاهش قیمت برنج طی چند هفته اخیر موضوعی جدی و قابل توجه مسئولان استان بوده است و پیگیری شده است.
نماینده عالی دولت در مازندران گفت: با توجه به اینکه قیمت برنج تابع عرضه و تقاضا است و بخشی نیز در اخیتار دولت است، مکاتبه ای را با هماهنگی مجمع نمایندگان با معاون اول رئیس جمهوری داشته ایم تا واردات برنج خارجی در زمان برداشت محصول داخلی متوقف شود.
حسین زادگان افزود: مقرر شد تا واردات و توزیع برنج خارجی از مرداد ماه تا چهار ماه آینده متوقف شود و این می تواند کمک مناسبی برای کشاورزان و جلوگیری از جولان دلالان در بازار برنج استان باشد.
استاندار مازندران گفت: خرید تضمینی ارقام پر محصول و خرید توافقی ارقام محلی برنج هم از دیگر برنامه های استان در حمایت از برنجکاران است که در دست پیگیری است.
وی گفت: نگرانی شالیکاران برای ما قابل درک است برای اینکه نه تنها امسال هزینه تولیدشان افزایش یافته، بلکه هزینه زندگیشان هم به خاطر گرانی ها بیشتر شده و لازم است قیمت محصول تولیدیشان در سطحی باشد تا بتواند هر دو طرف افزایش هزینه ها را پوشش دهد.
قیمت هر کیلوگرم برنج کیفی مازندران که تا یک دو هفته پیش به حدود ۲۳ تا ۲۵ هزار تومان رسیده بود، در آستانه برداشت شالی در این استان به طور محسوسی کاهش یافته و این روزها حدود ۱۵ تا ۱۷ هزار تومان خرید و فروش می شود.
کشاورزان شالیکار مازندران که سال گذشته هر کیلوگرم برنج طارم هاشمی به عنوان کیفی ترین محصول شالیزارهای استان را به قیمت حداکثر ۱۲ هزار تومان به فروش رسانده بودند که نسب سال قبل تر افزایش ۲۰ تا ۳۰ درصدی داشت، معتقدند با توجه به افزایش بیشتر از ۱۰۰ درصدی هزینه تولید در سال زراعی جاری، قیمت برنج هم باید افزایش معقولی نسبت به سال پیش داشته باشد.
افزایش قیمت برنج مازندران را دلالان از اواخر ماه بهمن پارسال و زمانی رقم زدند که کمتر کشاورزی شلتوک یا برنج برای فروش در انبارش داشت و اکنون که فصل برداشت رسیده است بار دیگر قیمت را کاهش داده اند تا دسترنج یک ساله برنجکاران را جمع آوری و انبار کنند.
اعلام قیمت خرید توافقی برای برنج ارقام کیفی و کم محصول مهم ترین خواسته کشاورزان مازندران در شرایط حاضر است تا دلالان در اوج برداشت شلتوک، خالی بودن جیب کشاورزان و باقی ماندن بخش زیادی از هزینه های تولید در دفترچه حساب و کتابشان، مجبورشان نکنند محصولشان را به نرخ پایین بفروشند.
کارشناسان کشاورزی و بازار برنج در مازندران معتقدند که کشاورزان برنجکار امسال به خاطر افزایش بیش از ۱۰۰ درصدی هزینه های تولید و گرانی هایی که بر هزینه زندگیشان اثرگذاری کرده، بیشتر از هر سال دیگری نیازمند نقدینگی و فروش محصولشان هستند.
امسال بر اساس اعلام جهاد کشاورزی مازندران، ۲۱۴ هزار و ۳۰۰ هکتار از زمینهای استان زیر کشت شالی رفته است که با توجه به افزایش قابل توجه سطح زیر کشت و انتخاب رقم پر محصول، افزایش تولید ۱۲ درصد شالی مورد انتظار است.
سازوکار ویژه برای حفظ زمین های کشاورزی مازندران
استاندار مازندران نقش محصولات کشاورزی استان را در امنیت غذایی کشور غیرقابل جایگزین دانست و با تاکید بر ضرورت تداوم چرخه کشت و کار، گفت: حفظ زمین های کشاورزی مازندران نیازمند سازوکار همه جانبه و نگاه ویژه بویژه به اقتصاد خانوارهای کشاورز است.
وی افزود: مازندران کانون اصلی تولید برنج به عنوان یک محصول راهبردی و همچنین رتبهدار تولید دیگر محصولات کشاورزی است و برای حفظ این وضعیت باید تمرکز همگانی بر حفظ زمین های کشاورزی باشد.
مازندران بر اساس آمارهای رسمی بیش از ۴۰ درصد برنج مورد نیاز کشور را تامین می کند. این استان همچنین در تولید ۱۵ محصول کشاورزی رتبه اول تا سوم کشور را دارد.
استاندار مازندران با تاکید بر ضرورت حفظ سطح زیر کشت محصولات کشاورزی در استان، بر ضرورت جلوگیری از هرگونه بهره گیری غیرکشاورزی از این اراضی تاکید کرد و گفت: زمین کشاورزی در مازندران اضافه نمی شود پس باید وضعیت فعلی زمین های زراعی و باغی استان را حفظ کنیم.
وی اقدام دیگر برای حفظ زمین های کشاورزی مازندران را سودمند کردن تولید محصول در این اراضی برشمرد و افزود: باید بهره وری زمین های کشاورزی استان را با توجه به محدودیت وسعت اراضی حاصلخیز افزایش دهیم و این کار را با مهندسی کردن فعالیت های کشاورزی و افزایش میزان تولید در سطح امکان پذیر است.
حسین زادگان لازمه کشت مهندسی و افزایش بهره وری را برخورداری کشاورزان از آموزش های لازم و بهینه دانست و از دستگاههای ذیربط خواست تا در این زمینه برنامه ریزی اساسی و بلندمدت و مستمر داشته باشند.
تغییر کاربری، خط قرمز
استاندار مازندران مهم ترین تهدید اراضی کشاورزی استان را تغییرکاربری آنها به بهانه های مختلف دانست و تاکید کرد که این موضوع در استان و برای زمین های حاصلخیز مناطق جلگه ای و دشت خط قرمز است.
وی گفت: اگرچه تغییر کاربری غیر قانونی زمین های مازندران در چند سال اخیر با ورود جدی دولت تدبیر و امید و همکاری دستگاه قضایی و انتظامی و همچنین همراهی مردم کاهش یافته است، اما باید به مرحله ای برسیم که از این پس به هیچ عنوان زمین کشاورزی از بستر تولید خارج نشود.
حسین زادگان افزود: مهم ترین دلیل تغییر کاربری زمین های کشاورزی مازندران در گذشته سهل انگاری مسئولان و بازرسان بوده است، اگر چه بی توجهی به بازرگانی محصولات کشاورزی و درآمد کشاورزان هم در ین زمینه نقش داشته است.
وی فروش زمین توسط کشاورز را مقدمه تغییر کاربری دانست و تاکید کرد: اکنون کشاورزان مازندران متوجه اهمیت امنیت غذایی و نقش ملی بودن استان در این بخش شده اند و همراه هستند، اما توقع دارند تا کار کشاورزی متناسب با وضعیت اقتصادی کشور به صرفه باشد.
استاندار مازندران گفت: باید به درآمد کشاورزان و اقتصادی بودن کشاورزی توجه کرد و در این راستا باید مقوله بازرگانی محصولات کشاورزی بویژه کوتاه کردن دست واسطه ها با جدیت دنبال شود و نباید هیچ خلایی در هیچ مرحله از کاشت، داشت و برداشت برای فعالیت دلالان ایجاد شود.
وی همچنین بر ضرورت توجه کردن به تحقیقات کشاورزی در مازندران تاکید کرد و افزود: نتایج تحقیقات باید در زمین های کشاورزی قابل مشاهده باشد و باید کشاورز ما با مشاهده اثرگذاری نتایج تحقیق و پژوهش بر درآمد و اقتصاد زندگیش، به اهمیت این موضوع پی برده و در ذهنش نهادینه شود.
۶۹۹۰/۱۶۵۴
نظر شما