«محمود نیلی احمدآبادی» امروز شنبه در سومین جشنواره اندیشمندان و دانشمندان جوان که در تالار علامه امینی دانشگاه تهران برگزار شد، افزود: در گذشته معنای توسعه اینگونه بود که با ایجاد کارخانه، خرید دانش فنی، تجهیزات و کارگران زیاد می توان به توسعه رسید که نمونه آن کارخانه ذوب آهن اصفهان است. البته یادم هست که همین کارخانه به عنوان یک تحول در توسعه صنعتی کشور محسوب می شد و همچنان این رویه ادامه دارد.
وی گفت: اما در دنیای امروز شکل توسعه تغییر یافته و نمی توان منتظر بود تا به مانند گذشته یک برنامه ریزی دراز مدت داشت تا صنعتی را ایجاد کنیم و این صنعت به عنوان شاخص توسعه و اشتغال معرفی شود.
رییس دانشگاه تهران با تاکید بر اینکه سرعت تغییرات در حوزههای مختلف سبب شده تا فارغ التحصیلانی آشنا با دانش روز داشته باشیم، گفت: اگر فردی که ۱۰ سال پیش فارغ التحصیل شده، دانش جدید را فرا نگیرد، با تکنولوژی روز بیگانه است تا به همین دلیل دنیا به دنبال تبدیل دانش و تکنولوژی خود به ثروت شود.
نیلی با اشاره به اینکه نسل جوان، فرهیخته و علاقمند در ایران فرصت بسیار مغتنمی برای رسیدن به این پیشرفت است، تصریح کرد: در مقابل این نسل فرهیخته با صنعتی مواجهیم که توانایی مدیریت تحولات جدید را ندارد و با روش های قدیمی فعالیت می کنند و بیشتر به تجارت واردات به جای صادرات توجه دارند.
وی ادامه داد: رصد اقتصاد به شدت دولتی و صنایع درگیر مسایل داخلی نشان دهنده عدم پویایی صنعت در کشور است تا چنین شرایطی سبب شود جریان سومی در کشور شکل بگیرد. آن جریان سوم همان مراکز رشد، پارک های علم و فناوری و نوآوری هستند.
این مقام مسوول افزود: مزیت این مراکز، اتصال صنعت به دانشگاه ها است و دنیا به این نتیجه رسیده است. البته تفاوت کشور با دنیا این است که صنایع بزرگ در این مراکز رشد، حضور دارند ولی در ایران صنایع در پارک های علم و فناوری توسعه داده نشده است. زیرا عمده بازار صنایع ایران مصرف داخلی دارد تا توانایی رقابت با صنایع خارجی هم از بین برود.
نیلی ادامه داد: مراکز متعدد علم و فناوری و پارک های دانش در بسیار از شهرها تاسیس شده و می توان با وجود آنها نرده بین دانشگاه و جامعه را برداشت و دانشگاه از هر حرکتی که سبب رشد ایده ها و افکار سرمایه ای در کشور شود، حمایت می کند.
وی با اشاره به شعار دانشگاه که ارتقاء جایگاه بین المللی، کارآفرینی و مسئوولیت اجتماعی است گفت: حمایت های بنیادهایی مانند بنیاد جمیلی، مصلی نژاد و کانون دانش آموختگان می تواند در این راه دانشگاه تهران و کشور را برای رهایی از بن بست های اقتصادی یاری کنند. زیرا امروزه سطح علمی دانشجویان، محققان، پژوهشگران و اساتید دانشگاه از سطح متوسط جهانی بالاتر است.
آبادانی کشور در گرو حمایت از ایده های جوانان است
«ابراهیم جمیلی» رییس هیات امنا بنیاد نیکوکاری جمیلی نیز در ادامه این جشنواره در سخنانی گفت: در این جشنواره آمده ایم تا ایده ها نو را به کارآفرینی برسانیم. زیرا معتقدیم نباید آنها را رها کرد و این جشنواره به دنبال حفظ و شکوفایی ایده ها است.
وی گفت: هدف جشنواره فرصت دادن به استعدادها بدون نیاز به بخش دولتی است تا آنها را شناسایی و کشف کرده و برای این هدف باید با برنامه پیش رفت.
مدیر بنیاد جمیلی با تاکید بر اینکه برای آبادانی کشور باید از ظرفیت جوان ها استفاده کرد، اظهار داشت: اگر می خواهیم این کشور آباد و مقتدر شود باید از ظرفیت جوان ها استفاده کرد البته در این راه بخش خصوصی رونق نمی گیرد مگر اینکه صنعت و دانشگاه کنار هم قرار گرفته و برای اشتغال آفرینی جوانان ایده های نو آنها را اجرایی کنیم.
کشورهای بدون بهره گیری از نوآوری حذف می شوند
«محمود کمرهای» استاد دانشکده مهندسی برق دانشگاه تهران و رییس جشنواره نیز در سخنانی افزود: نوآوری به محصول و تکنولوژی خاصی تعلق ندارد و برای اینکه به نوآوری رسید باید ابتدا آموزش و کسب دانش اولیه صورت بگیرد. زیرا دنیای حاضر در حال گذر از عصر صنعتی به عصر دانش است و این گذر به راحتی امکان پذیر نیست و نیازمند نیروهای جوان و خلاق است.
وی گفت: علاوه بر آموزش باید در این راه با پشتیبانی از ایده ها حمایت کرد. زیرا بهترین ایده ها بدون پشتیبانی به ثمر نمی نشینند.
رییس جشنواره اندیشمندان و دانشمندان جوان با تاکید بر اینکه نوآوری از عوامل رشد کشورها است، افزود: نوآوری سبب آقایی کشورها می شود و در حال حاضر نوآوری در دنیای امروز رفع کنجکاوی نیست و کشورهایی که در نوآوری کمتر فعال هستند به موفقیت نرسیده و حذف می شوند.
کمره ای ادامه داد: اقتصاد های دانش بنیان بر پایه علم هستند و آنچه که بشریت در آینده نیاز دارد، اقتصادی بر پایه نوآوری و خلاقیت است و امیدواریم ایران نیز بتواند در این زمینه گام های بزرگی بردارد.
وی خاطرنشان کرد: هدف از این جشنواره حمایت از ایده پردازان و نوآوران است تا بوسیله آنها توان اقتصادی کشور رشد یافته و مشکلات اجتماعی و اقتصادی تا حدودی حل شود و از فرار مغزها جلوگیری کند.
نظر شما