قانون "قیصر"، نقشه جدید آمریکا برای ورود مجدد به بحران سوریه

تهران- ایرنا- آمریکا با تصویب قانون "قیصر" در حالی که تحولات نبرد نظامی جبهه غربی - عربی- صهیونیستی علیه سوریه به نفع مردم و دولت این کشور پیش می رود، در صدد ورود مجدد به سوریه و اعمال فشار حداکثری بر دولت دمشق است.

روزنامه "القبس" کویت  روز یکشنبه در این باره نوشت: قانون قیصر که از آن تحت عنوان " قانون حمایت از غیرنظامیان در سوریه" یاد می شود، چند روز پیش  توسط دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا امضا و اجرایی شد.

در پی تصویب قانون قیصر، روسیه ضمن ابراز بیم و نگرانی از آن اعلام کرد، این قانون پس از شکست و ناکامی آمریکا در سرنگونی دولت بشار اسد با توسل به گزینه نظامی تصویب شده است و بر اساس آن آمریکا در نظر دارد با اعمال تحریم های شدید علیه موسسات و اشخاص سوری این کشور را در تنگنا قرار دهد، زیرا این قانون که هدف از آن اعمال تحریم های حداکثری علیه دمشق است، به مثابه "ضربه قوی به سوریه و متحدانش در مرحله بازسازی این کشور خواهد بود".

به نوشته القبس، قانون قیصر در واقع مجوز تحریم های بیشتر و محدودیت های مالی علیه سوریه در طول شش ماه است و بر اساس آن نهادها و افرادی که با سوریه تعامل تجاری دارند، تحریم می شوند و علاوه بر این قانون مزبور شخصیت های نظامی و غیر نظامی بلندپایه سوری از جمله بشار اسد و همسرش را نیز در برمی گیرد و راه هرگونه تلاش برای قدرت گرفتن مجدد سوریه و یا تعامل با آن را سد می کند.

در همین ارتباط "مایک پمپئو" وزیر خارجه آمریکا با اتهام زنی علیه دولت بشار اسد و ادعای کشتار غیرنظامیان سوریه به دست نیروهای نظامی این کشور، این قانون را گام مهمی در مسیر بازخواست دولت بشار اسد برشمرده و مدعی شد بر اساس آن زمینه پایان جنگ و کشتار و ممنوعیت استفاده از سلاح شیمیایی در سوریه فراهم می شود.

به گفته وی، هدف از این قانون محرومیت دولت بشار اسد از منابع مالی است تا هیچ طرف خارجی با نظام حاکم سوریه تعامل نداشته باشد.

به عقیده کارشناسان، قانون قیصر بیانگر این است که واشنگتن در نظر دارد بار دیگر وارد معادله سیاسی سوریه شود و با استفاده از اهرم های فشار خود و تحریم ها که قوی ترین سلاح دیپلماتیک آن به شمار می آید، بحران سوریه را حل و فصل کند.

نسخه دیگری از تحریم های آمریکا این بار علیه سوریه

القبس نوشت: شکل این قانون به میزان زیادی شبیه تحریم های آمریکا علیه ایران است در نتیجه به این معنی است که چه بسا حتی شرکای اروپایی و عربی که مایلند در سوریه فعالیت داشته و در بازسازی این کشور مشارکت کنند، در معرض مجازات و تحریم آمریکا قرار  بگیرند.

روزنامه واشنگتن پست نیز در این خصوص نوشت: قانون قیصر راه نفوذ آمریکا در راه حل سیاسی بحران سوریه را باز می کند و امکان اعمال فشار بر بشار اسد و متحدانش با استفاده از تحریم ها را فراهم می سازد  و به این ترتیب واشنگتن می تواند خود را در روند راه  حل بحران سوریه تحمیل کند.

"کیریل ریابوف" یک  کارشناس روس نیز در مقاله ای که در روزنامه روسیا الیوم منتشر شد، در این خصوص نوشت: قانون قیصر نه فقط نظام بشار اسد بلکه سایر کشورها مانند ایران و روسیه را هدف قرار داده است  به ویژه اینکه همزمان با فشار حداکثری بر تهران است و مانع بزرگی در برابر تلاش های روسیه برای قدرت گرفتن بشار اسد به شمار می آید.

القبس ادامه داد، این قانون در حالی اجرایی شده است که روسیه با بحران اقتصادی شدیدی روبه رو بوده و نرخ لیره به بالاترین میزان خود رسیده است به این معنی که هر دلار آمریکا به هزار لیره سوری رسیده است و در این شرایط سوریه دو گزینه بیشتر ندارد: یا رویارویی با این قانون آن هم در شرایط وخیم اقتصادی کنونی و یا تسلیم در برابر قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت و تسریع در ایجاد راه حل سیاسی بحران در سوریه.

به عقیده ناظران، مسکو به عنوان بازیگر شماره یک تحولات سوریه در حالی سخت در تلاش برای آغاز روند بازسازی سوریه و بازگشت پناهجویان سوری است که تحقق این اهداف نیازمند سرمایه گذاری مالی، امنیتی و سیاسی بالایی در سوریه است حال آنکه با توجه به تصویب قانون قیصر، مسکو خود را در برابر وضعیت جدیدی می بیند که چاره ای جز یافتن راه حل برای آن ندارد تا بتواند بحران سوریه را به طور کامل حل کرده و مانع انزوای  بین المللی آن شود .

هر چند قانون قیصر اولین مورد از اقدامات آمریکا به منظور اعمال فشار بر سوریه به شمار نمی آید بلکه پیش از آن نیز واشنگتن و اتحادیه اروپا بسته تحریم هایی را علیه سوریه اعمال کرده اند، اما قیصر مهم ترین اقدام برای اعمال فشار بر سوریه است و شامل چهار محور اصلی است:

اول، هدف قرار دادن تمام منابع مالی حامی نظام حاکم سوریه است، به گونه ای که تمام راههای دور زدن تحریم های سابق سد می شود

دوم : مجازات و تحریم سریع کسانی که از این قانون سرپیچی کنند تا جایی که در بند دوم این قانون به مجازات مسئولانی که در نقض حقوق بشر علیه غیرنظامیان سوری و یا  اعضای خانواده آنان دست دارند، اشاره شده است تا جایی که کافی است مشارکت یک شخص و یا شرکت در هرگونه تلاش برای نقض حقوق بشر در سوریه و یا مشارکت در شکنجه و یا حمله علیه غیرنظامیان ثابت شود تا بلافاصله در فهرست تحریم های آمریکا قرار گیرد.

سوم: حمایت از غیرنظامیان و مستند کردن جنایت های جنگی

چهارم: تغییر رفتار و عملکرد نظام حاکم سوریه به این معنی که در بند چهارم قانون قیصر آمده است فقط رئیس جمهور آمریکا می تواند تحریم ها را لغو کند آن هم فقط در صوریت که دولت سوریه گام های واقعی برای تضمین حقوق بشر اتخاذ کند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha