امیرساعد وکیل روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار دانشگاه و آموزش ایرنا افزود: اساسنامه دیوان بین المللی کیفری هر مقام رسمی دستور دهنده به حمله نظامی علیه اموال فرهنگی را مشروط به اینکه این حمله عملی شود، جنایتکار جنگی قلمداد می کند.
ترامپ پس از دستور به شهادت رساندن سردار سپهبد قاسم سلیمانی شهید سپاه قدس و ابومهدی المهندس معاون سازمان نیروهای مردمی عراق به همراه هشت نفر دیگر در بامداد روز جمعه ۱۳ دی ماه در مسیر فرودگاه بغداد، در توئیتر خود نوشت: «چنانچه ایران به هر یک از نیروهای آمریکایی یا تجهیزات آمریکا حمله کند، ما به سرعت و با جدیت ۵۲ نقطه ایران (به تعداد ۵۲ آمریکایی که ایران سال ها پیش گروگان گرفته بود) که برخی از آنها (۵۲ منطقه) سطح بالا و حایز اهمیت برای ایران و فرهنگ ایران هستند و نیز مواضع آنها و خود ایران را هدف قرار می دهیم. دیگر تهدیدی در کار نیست.»
وکیل اظهار داشت: آنچه به لحاظ حقوق بین الملل در همین مقطع قبل از هرگونه اقدام نظامی از سوی ایالات متحده محرز است، این است که رییس جمهوری آمریکا در مسیر شروع به جنایت جنگی قرار گرفته است.
تهدید حمله به اموال فرهنگی قابل پیگرد است
عضو هیات علمی دانشگاه تهران اظهار داشت: همین که ترامپ به طور رسمی حمله به اموال فرهنگی را به عنوان یک تهدید اعلام کرده است، بر پایه اصول حقوق بین الملل کیفری، مرتکب عمل خلاف تهدید به توسل به زور و همچنین در آستانه تدارک مقدمات حمله به اموال فرهنگی است که می تواند به شروع به جنایت جنگی به عنوان یک جرم مستقل منجر شود و بر اساس موازین بین المللی این امر قابل تعقیب و پیگرد است.
وکیل با بیان اینکه یکی از اصول بنیادین حقوق بین الملل، قاعده منع توسل به زور در روابط بین المللی است، توضیح داد: این اصل بنیادین در بند چهارم ماده ۲ منشور سازمان ملل متحد، به این تعبیر بیان شده است که نه تنها استفاده از زور نظامی و توسل به جنگ در حقوق بین الملل ممنوع است؛ بلکه حتی تهدید به توسل به زور نیز به عنوان نقض قاعده آمره بین المللی تصویب شده و یکی از ارکان منشور سازمان ملل متحد است.
عضو هیات علمی دانشگاه تهران اظهار داشت: تهدید رییس جمهوری ایالات متحده به حمله به نقاط مختلف ایران از جمله مراکز فرهنگی، علاوه بر اینکه با عرف بین المللی حقوق مخاصمات مسلحانه مبنی بر ممنوعیت بمباران اموال و میراث فرهنگی کشورها مغایرت دارد، حتی سلسله قطعنامه های شورای امنیت از جمله قطعنامه ۲۳۴۷ به صراحت حمله نظامی به مراکز و اموال فرهنگی ایران را جنایت جنگی تلقی می کند.
وی تاکید کرد: اموال فرهنگی کشورها حقِ بر میراث فرهنگی ملتهاست و حتی در مواردی که به ثبت جهانی یونسکو رسیده است؛ به عنوان میراث مشترک بشریت تحت حمایت نظام بین المللی قرار می گیرد.
خدشه بر حقوق جهانی فرهنگی جامعه بین الملل
استاد حقوق بین الملل دانشگاه تهران اضافه کرد: علاوه بر این از منظر سازوکارهای حقوق بشری نیز نقض حقوق فرهنگی مردم ایران و در مواردی که اموال فرهنگی در لیست میراث فرهنگی جهانی یونسکو قرار گرفته است، حقوق جهانی فرهنگی جامعه بین المللی در معرض خدشه اساسی قرار گرفته است و می تواند نقض میراث غیرملموس فرهنگی نیز باشد.
مجامع بین المللی به تدابیر بازدارنده مبادرت کنند
وکیل توضیح داد: به این ترتیب اقدام مجامع بین المللی از جمله کمیته حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی سازمان ملل متحد که نظارت بر اجرای میثاق بین المللی حقوق اقتصادی اجتماعی و فرهنگی را بر عهده دارد، باید نسبت به این قبیل رویکردها، به تدابیر بازدارنده و اتحاذ مواضع روشن مبادرت کند.
به گفته استاد دانشگاه تهران، بر اساس کنوانسیون لاهه در زمینه ممنوعیت حمله به اموال فرهنگی در حین مخاصمات و همچنین اصول عرفی حقوق بشردوستانه بین المللی که توسط کمیته بین المللی صلیب سرخ تدوین شده است؛ جای هیچ تردیدی نیست که اساسا اموال فرهنگی و مراکز فرهنگی نمی تواند بدواً به عنوان یک هدف نظامی شناخته شود.
سردار سرافراز اسلام حاج قاسم سلیمانی بامداد جمعه ۱۳ دی ماه به همراه ابومهدی مهندس از فرماندهان مقاومت پس از عمری مجاهدت در حمله نیروهای آمریکایی در فرودگاه بغداد به شهادت رسیدند.
بر اساس اعلام وزارت دفاع آمریکا، دستور این حمله هوایی را دونالد ترامپ، رییس جمهوری و فرمانده کل قوای این کشور صادر کرده بود.
در پی این اقدام تروریستی حضرت آیت الله خامنه ای رهبر انقلاب اسلامی سه روز عزای عمومی اعلام کردند.
مراسم تشییع پیکر سردار شهید سلیمانی صبح فردا دوشنبه ۱۶ دی ماه ساعت هشت صبح از مقابل دانشگاه تهران برگزار می شود.
تعدادی از دانشجویان دانشگاه های غیرتهرانی فردا برای شرکت در این مراسم عازم تهران می شوند که این مسأله نیازمند همکاری دانشگاه ها برای ارائه خدمات به این دانشجویان مسافر است.
نظر شما