فرهنگ و هنر همدان؛ جایگاه عالی با جیب خالی

همدان- ایرنا- از هر انگشت همدانی‌ها ده‌ها هنر می‌بارد؛ هنرهایی که به داشتنش پُزهای عالی می‌دهیم اما نوبت به برآورده کردن خواسته‌ها و آرزوهای فعالان این عرصه که می‌رسد به هزار و یک دلیل پا پس می‌کشیم؛ آرزوهایی که سالها است روی طاقچه انتظار خاک می‌خورند.

موزه هنرهای معاصر، ساخت پلاتوهای مجهز، تبلیغات نمایش‌های تازه تولید، موزه عروسک‌ها و سینمای سیار، چاپ و نشر آثار مفاخر و مشاهیر تنها برگی از دفتر آمال و آروزهای کهن دیار هگمتانه است که سال‌ها از کمبود اعتبار و بی‌پولی در سینه هنرمندان مچاله شده است.

بی پولی درد مشترک هنرمندان همدانی است، این را وقتی می فهمی که در یک دیدار سفره دلشان را نزد استاندار همدان پهن کرده و از درد و رنج هایی می‌گویند که انگار تمامی ندارد؛ درد و رنج هایی که هر خبرنگاری را وامی‌دارد پیگیر چند و چون مشکلات و زبان گویایی برای این قشر باشد.

۴۰ انجمن شعر و ادب این دیار خواستار اختصاص ردیف بودجه مستقل و دائمی به این تشکل ها هستند زیرا اعتبار فرهنگ و ارشاد اسلامی کفاف همه انجمن ها را نداده و همیشه آنها به این خاطر در تنگنا بوده اند.

محمد کلافچی پیرِ ادیبی است که این خواسته را به نمایندگی از ادبا و شعرای دیار هگمتانه سالها است که بیان می کند و خواهان اجابت آن از سوی مسوولان است.

او منکر زحمت های متولیان فرهنگ و هنر همدان نیست اما می گوید: اگر انجمن های شهر و ادب همدان بودجه داشته باشند، جایزه ها و جشنواره های ادبی متنوعی برگزار می کنند؛ موضوعی که سالهاست برایشان آرزو شده است.

کلافچی که خط به خط گفتارش را از کلام شیرین حافظ وام می گیرد، به ده ها و صدها اثر از مفاخر و مشاهیر این خطه اشاره می کند که توان چاپ و نشر آنها را ندارند و مسوولان می توانند با نشر این کتاب ها دل بزرگان و ادیبان این دیار را شاد کنند.

راه اندازی کتابخانه مرجع شعر و داستان نیز دیگر نیاز انجمن های شعر و ادب است که او دوست دارد جای خالی اش در پایتخت تاریخ و تمدن پُر شود.

موزه‌ای برای عروسک‌ها

انجمن هنرهای نمایشی هم دل پر غصه‌ای دارد؛ انجمنی که به گفته اعضایش سَری میان سرها دارد و ظرفیت های پیدا و پنهانش همدان را جزو چهار استان برتر کشور قرار داده است.

کمبود ابزار و امکانات که از بدیهیات تولید به شمار می رود، سرآغاز رنجنامه ای است که محسن پورقاسمی از آن می گوید. هرچند بیشتر مشکلات مطرح شده حول محور کم و کسری های جشنواره بین المللی تئاتر کودک و نوجوان می چرخد؛ جشنواره ای که همدان سالهاست میزبانی اش را به عهده دارد.

او تاکید می کند: سالن های نمایش همدان از نظر تجهیزات فنی، صوت و تصویر باید تقویت و بروز رسانی شود تا توان اجرای نمایش های این جشنواره را داشته باشد.

به گفته پورقاسمی، ساخت سالن های تخصصی تئاتر برای ژانرهای مختلف کودک، نوجوان و نمایش‌های عروسکی، احداث پلاتو در شهرستان ها و ساخت سکوی نمایش در پارک ها برای اجرای تئاترهای خیابانی از نیازهای اساسی شهری است که می خواهد میزبان دائمی جشنواره بین المللی تئاتر کودک و نوجوان باشد.

ساخت موزه عروسکی را این هنرمند تئاتر برای بهبود اوضاع فرهنگی همدان پیشنهاد می‌دهد و پافشاری زیادی هم برآن دارد؛ زیرا همدان در عرصه نمایش های عروسکی بسیار فعال است و درخشش نمایندگی "یونیما" ( UNIMA اتحادیه جهانی نمایشگران عروسکی) در این خطه هم گواه بر این ادعا است.

ساخت سالن های تخصصی تئاتر برای ژانرهای مختلف کودک، نوجوان و نمایش های عروسکی، احداث پلاتوهای نمایش در شهرستان ها و ساخت سکوی نمایش در پارک ها برای اجرای نمایش های خیابانی از نیازهای اساسی شهری است که می خواهد میزبان دائمی جشنواره بین المللی تئاتر کودک و نوجوان باشدپورقاسمی می‌گوید: گروه های نمایشی همدان برای پیشقدم شدن در راه اندازی این موزه حاضرند از ۴۰۰ عروسک زیبای خود دل کنده و آنها را به موزه هدیه بدهند، به شرطی که مسوولان هم مکان مناسبی برای دایر کردن موزه عروسک ها در نظر بگیرند.

نبود استودیو ضبط و تدوین موسیقی برای تولید نمایش و اختصاص چند عدد از بیلبوردهای سطح شهر برای تبلیغ و اطلاع رسانی نمایش‌های تازه تقاضاهای دیگری از گروه‌های نمایشی است.

جای خالی خوشنویسی در زیبا سازی شهر

رییس انجمن خوشنویسی همدان نیز با ۳۵۰ عضو ثابت و پنج آموزشگاه فعال وقتی لب به سخن می‌گشاید، تازه می‌فهمی که مهجوری و مظلومی این هنر اصیل ایرانی کمتر از دیگر هنرها نیست؛ هنری که بی پولی زانوان او را هم خم کرده‌است.

سیدعطاالله سرمدی می‌گوید: انجمن خوشنویسی نیازمند بودجه است تا بتواند در این روزگار سخت کمر راست کرده و در مقابل هجمه های سنگین فرهنگی مقاومت کند.

آنها خواستار خرید تابلوهای خوشنویسی از طریق اداره ها و استفاده در دکوراسیون اداری هستند و از متولیان امر می‌خواهند مدیران را ملزم به این کار نیکو کنند.

کاهش روبه فزونی علاقه‌مندان خوشنویسی درد دیگری است که موی سفید کرده های این هنر را می رنجاند و از مسوولان استان تقاضا دارند، خوشنویسی را در سرفصل آموزش عمومی اداره‌ها گنجانده و دوره های ضمن خدمت برای کارکنان دولت برگزار کنند.

او از بی مهری هایی که به خوشنویسان شده گلایه می‌کند؛ نامهربانی‌هایی که به اعتقاد وی اگر شهرداری برای زیبا سازی در و دیوار شهر و طراحی مبلمان آن، با هنرمندان مشورت کرده و به ایده های خلاقانه آنها احترام بگذارد، قدری جبران می شود.

شاید مسوولان با ساخت موزه هنرهای معاصر هم بتوانند دل این هنرمندان نازکدل را به دست بیاورند؛ موزه ای که به گفته بسیاری از اهل فن نیاز اساسی برای شهر فرهنگی همدان است که لقب گردشگری را هم به گُرده می کشد.

ناله سوزناک کنسرت موسیقی

رییس انجمن موسیقی همدان هم دل دردمندی دارد؛ دردهایی که گویی مدت ها در سینه اش ته نشین شده و بی مقدمه از رکود و تعطیلی کنسرت ها می گوید: سلیقه ای عمل کردن و بهانه جویی برخی ارگان و نهادها کرکره این رویداد را پایین کشیده است.

به گفته علی آقامحمدی با وجود قوانین شفاف و گویا درباره صدور مجوز کنسرت موسیقی برخی‌ها سلیقه ای عمل کرده و به جای تلاش برای ایجاد شادی و نشاط در بین مردم، گروه های موسیقی را از این شهر فراری می دهند.

او کوچک بودن سالن های همدان را هم به دلایل کم میلی گروه های موسیقی می افزاید و تاکید می کند: سالن های ما ظرفیت کمی دارد و کفاف هزینه های اجرای کنسرت را نمی دهد و برای گروه های موسیقی صرفه اقتصادی ندارد که باید این موضوع به سرعت چاره اندیشی شود.

به رغم وجود قوانین شفاف و گویا درباره صدور مجوز کنسرت موسیقی برخی ها سلیقه ای عمل کرده و به جای تلاش برای ایجاد شادی و نشاط در بین مردم، با بهانه جویی گروه های موسیقی را از این شهر فراری می دهند.

چتر حمایت عادلانه دولت بر سر هنرمندان

در همین ارتباط استاندار همدان خواستار ارایه خواسته ها و نیازهای هنرمندان این خطه به صورت مکتوب شده است تا با فراغ بال برای هر کدام راه و چاره ای بیاندیشد.

سید سعید شاهرخی می افزاید: کمبود اعتبار نه تنها بخش فرهنگ و هنر بلکه همه بخش های اقتصادی، کشاورزی و عمرانی را هم مبتلا کرده و چاره آن صبر و مدار است؛ اما در توزیع و تخصیص همین اعتبارهای اندک نیز انجمن های ادبی و هنری را در اولویت قرار می‌دهد به شرطی که آنها هم دستشان از برنامه های غنی و مفید خالی نباشد.

استاندار همدان اما خبر خوشی نیز دارد و به تخصیص ۹ میلیارد تومان اعتبار به بخش فرهنگ و هنر استان اشاره کرده و از رسیدن اعتبار جدیدی برای این بخش هم خبر می‌دهد که به فراخور نیازهای اعلام شده از سوی هنرمندان، تقسیم می شود.

شاهرخی به مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی ماموریت داده است: طرح ها و برنامه های هنرمندان در سراسر استان را جمع آوری کرده و ابتدای هر سال قبل از تقسیم بودجه نزد او ببرد تا با توزیع عادلانه اعتبارات اندکی از درد و رنج های هنرمندان کاسته شود.

نماینده عالی دولت در استان همدان به هنرمندان دلگرمی می دهد که مانند کوه پشتشان ایستاده و از اجرای برنامه های فرهنگی و هنری پشتیبانی می کند به شرطی که پا از چارچوب قانون فراتر نگذارند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha