از هفتهها قبل اعتراض و پیگیری اهالی کوهنوردی و فعالان محیط زیست و ورود کمیسیون فرهنگی اجتماعی شورای اسلامی شهر همدان باعث شد تا دستگاه های نظارتی از جمله دیوان محاسبات، دادستانی، منابع طبیعی، مسکن و شهرسازی و محیط زیست وارد عمل شده و بازدید میدانی از این منطقه به مدت چهار ساعت انجام شد.
در این بازدید مفاخر کوهنوردی همدان از جمله رضوان سلماسی و جلال چشمه قصابانی فاتحان اورست، اعضای شورای اسلامی شهر همدان، مدیرکل محیط زیست، دیوان محاسبات، مسکن و شهرسازی و اصحاب رسانه حضور داشتند.
عمده انتقادهای وارد شده به دهکده تله کابین گنج نامه ایجاد مسیر دسترسی خودرویی از گنج نامه تا میدان میشان، برپایی چادرهای نمادین عشایر، نهال کاری در مسیر دسترسی خاکی، ایجاد جاده خاکی زیکزاک در کوه مقابل پناهگاه دوم دشت میشان و افزون بر این احداث ساختمان بزرگ هلال احمر در جوار پناهگاه اول دشت میشان بود.
هرگونه تغییر در الوند باید با مجوز باشد
رییس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر همدان در این بازدید گفت: هرگونه تغییر در کوهستان الوند باید با مجوز قانونی باشد و مطالبه اهالی کوهنوردی پیگیری مسوولان در این زمینه است.
رضوان سلماسی افزود: هم اینک شاهد ایجاد جاده خاکی از گنج نامه تا میدان میشان هستیم ضمن اینکه در بخشی از ارتفاعات دشت میشان نیز مسیر دسترسی ایجاد شده است.
وی بیان کرد: همچنین برای کوهنوردان و دوستداران محیط زیست و طبیعت این سوال نیز پیش آمده که ساختمان امدادی احداث شده در دشت میشان چه ظرفیتی را قرار است پوشش دهد.
سلماسی با بیان اینکه هرگونه تغییر در اکوسیستم الوند آسیب جدی به پوشش گیاهی، جانوری و زیست محیطی وارد می کند، گفت: حتی تغییر براساس مجوزهای صادره نیز باید با هدف و برنامه باشد.
وی با بیان اینکه تغییرات ایجاد شده به کوهستان الوند و دره گنج نامه آسیب وارد کرده است، گفت: باید کمک شود تا از این پیس کمترین مداخله در محیط زیست صورت بگیرد و حفظ اراضی ملی مورد توجه جدی باشد.
عضو شورای شهر: تغییرات ایجاد شده به کوهستان الوند و دره گنج نامه آسیب وارد کرده و باید کمک شود تا از این پیش کمترین مداخله در محیط زیست صورت بگیرد و حفظ اراضی ملی مورد توجه جدی باشد.
این عضو شورای اسلامی شهر با بیان اینکه همدان از دیرباز مهد کوهنوردی کشور بوده و مفاخر بزرگ را در دامن الوند پرورش داده است، گفت: الوند با این تغییرات از حالت کوهنوردی خارج شده و از دستگاه های نظارتی و مرتبط نظیر جهادکشاورزی، محیط زیست، منابع طبیعی، مسکن و شهرسازی می خواهیم روند تایید و تصویب حد و حدود مجوزها را بررسی کنند و اینکه آیا اجازه گسترش بیشتر دارد یا خیر.
سلماسی با تاکید بر اینکه کوهستان الوند و دره گنج نامه ریه های شهر همدان محسوب می شوند، گفت: هرگونه دستکاری در طبیعت نمی تواند آن را به حالت اولیه بازگردد و نباید بدون هدف و برنامه از بین ببریم.
وی افزود: ساخت و سازها در الوند باید محدود شود چرا که تراشه های ایجاد شده آسیب جدی به پوشش گیاهی و زیست محیطی خواهد داشت.
مداخله در الوند باید حداقل و براساس ضرورت باشد
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری همدان نیز گفت: هرگونه مداخله در الوند باید حداقل و براساس ضرورت باشد ضمن اینکه قبل از هرگونه اقدام هماهنگی لازم برای اخذ مجوز انجام شود.
علی مالمیر افزود: اگر برحسب استانداردهای تله کابین از ایستگاه مبدا به مقصد، در شرایط بحران نیاز به مسیر دسترسی برای تخلیه احتمالی در کوهستان باشد، این ضرورت از مسیر جاده دسترسی صورت می گیرد.
وی خاطرنشان کرد: بخش عمده مسیر دسترسی ایجاد شده از قبل هم وجود داشت و البته تغییراتی هم ایجاد شده که مربوط به چند سال قبل است.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری همدان: بخش عمده مسیر دسترسی ایجاد شده از قبل هم وجود داشت و البته تغییراتی هم ایجاد شده که مربوط به چند سال قبل است.
مالمیر با تاکید بر اینکه موضوع تغییرات الوند در دست بررسی است و اگر مداخله غیرضروری باشد، به طور قطع اصلاح شده و به حالت اولیه بازمی گردد.
دخل و تصرف در الوند پیگیری میشود
مدیرکل دیوان محاسبات همدان نیز گفت: دخل و تصرف در الوند صورت گرفته اما موضوع باید مورد بررسی قرار بگیرد تا صحت قانونی یا غیرقانونی بودن آن مشخص شود.
حاتم نیکخو افزود: نمی توان بدون بررسی دقیق و در اختیار داشتن مدارک و مستندات اظهارنظر قانونی داشت و به زودی نشستی را با مدیران دستگاه های مرتبط برگزار و جمع بندی آن به رسانه ها اعلام می شود.
وی بیان کرد: دخل و تصرف در الوند مورد تایید است اما اینکه مصوبه قانونی داشته یا خیر باید مورد بررسی قرار بگیرد.
نیکخو اضافه کرد: دستگاه های اجرایی وظیفه نظارت بر اقدام های صورت گرفته را دارند و نباید هیچ عملیاتی بدون مجوز انجام شود.
مدیرکل دیوان محاسبات همدان یادآور شد: هر اقدامی نیاز به طرح، مشاوره و اخذ مجوز دارد و اگر قانون رعایت نشده باشد، با هیچ فردی تعارف نداریم و برخورد خواهیم کرد.
مدیرکل دیوان محاسبات همدان: هر اقدامی نیاز به طرح، مشاوره و اخذ مجوز است و اگر قانون رعایت نشده باشد، با هیچ فردی تعارف نداریم و برخورد خواهیم کرد.
وی با تاکید بر اینکه کوهستان الوند متعلق به فرد یا گروهی از همدانی ها نیست بلکه برای تمامی دوستداران طبیعت در جهان است، گفت: این کوهستان ثبت ملی شده است و همه باید به این ثروت طبیعی احترام بگذاریم.
منافعی در الوند نداریم
رییس هیات مدیره دهکده توریستی تفریحی تله کابین همدان نیز گفت: این دهکده هیچ گاه دنبال منافعی در کوهستان الوند نبوده و هرگز نمی خواهیم هیچ گروه و فردی دل آزرده شود.
سعید ترابیان افزود: دهکده گنج نامه متعلق به فرد خاص نیست و علاوه بر اینکه چند ارگان در آن سهم دارند، سهام داران بخش خصوصی نیز قید سودهی را زده اند و تنها به دلیل اینکه عاشق الوند هستم، این دهکده را سرپا نگه داشته ام.
وی بیان کرد: تاکنون اقدام های متعدد را برای استانداردسازی این دهکده و جلوگیری از هرگونه حادثه انجام داده ایم و دیدگاه های مطرح شده به دلیل بی اطلاعی و سوءتفاهم است.
تاکنون اقدام های متعدد را برای استانداردسازی این دهکده و جلوگیری از هرگونه حادثه انجام داده ایم و دیدگاه های مطرح شده به دلیل بی اطلاعی و سوتفاهم است.
ترابیان خاطرنشان کرد: امسال برای جلوگیری از سیلاب و هدایت آن در مسیر ایجاد شده ۲۵۰ کامیون خاک را به شیب منتهی به دهکده انتقال دادیم و راه های خاکی را به خوبی بستیم.
وی افزود: مهار سیلاب در این منطقه متحمل هزینه بسیاری برای ما شد اما برای تامین امنیت منطقه انجام دادیم.
ترابیان خاطرنشان کرد: در ایجاد مسیر دسترسی نیز مجوز عرض دوازده متری از سوی مسکن و شهرسازی صادر شده و مدارک و مستندات موجود است.
وی با ابراز تعجب از اظهارنظرهای مطرح شده مبنی بر آسفالت مسیر دسترسی گنج نامه به میدان میشان گفت: شن و ماسه انبار شده در ابتدای مسیر برای خط تله کابین است که همه ساله باید ترمیم و استحکام سازی شود و با این حال عده ای مطرح کرده اند که برای زیرسازی آسفالت در مسیر دسترسی است.
ترابیان خاطرنشان کرد: سه سال است که به دلیل مشکلات مالی هنوز نتوانسته ایم آسفالت محوطه دهکده گنج نامه را بازسازی کنیم و چطور امکان دارد این اقدام را در مسیر دسترسی که هرگز ضرورت نداشته و ندارد، انجام دهیم.
وی با اشاره به اینکه در راستای توسعه منابع طبیعی اقدام به کاشت ۴۰ هزار درخت در دامنه الوند و دره گنج نامه کرده ایم، گفت: با این اقدام فرسایش خاک را مهار کرده ایم ضمن اینکه ۱۶ سنگ بزرگ در شیب دامنه را نیز دوخته ایم.
رییس هیات مدیره دهکده گنج نامه با اشاره به ایجاد نخستین تصفیه خانه مدرن فاضلاب در این منطقه گردشگری گفت: این اقدام در راستای رعایت قوانین و ضوابط محیط زیست بود.
وی جمع آوری نهال های کاشته شده در مسیر دسترسی را نخستین اقدام دانست و گفت: هیچ منافعی را در این منطقه دنبال نمی کنیم و اکنون که خواسته شده این نهال ها برداشته شود، اقدام خواهیم کرد.
ترابیان با بیان اینکه ۲۰ سال برای راه اندازی دهکده تفریحی توریستی گنج نامه زحمت کشیده شده، گفت: همواره به الوند و طبیعت احترام می گذاریم و اگر عاشق این منطقه نبودم، قید فعالیت را می زدم.
وی با انتقاد از بی توجهی به دهکده گنج نامه در دوران شیوع کرونا گفت: در این مدت هیچ مدیری حال ما را جویا نشد و اینکه چطور توانستیم در تعطیلی دهکده حقوق و هزینه ها را تامین کنیم و حتی یک فرد را هم اخراج نکرده و عمده اجاره ها نیز بخشیده شد.
وی با تاکید بر اینکه انتقاد پذیر بوده و اشتباه ها را خواهم پذیرفت، گفت: اگر اشتباهی از جانب ما اتفاق افتاده، حاضر به جبران هستیم.
نظر شما