۲۳ شهریور ۱۳۹۹، ۱۲:۳۵
کد خبرنگار: 2365
کد خبر: 84033790
T T
۵ نفر

برچسب‌ها

بازگشت رونق به صنعت طیور با واردات نهاده‌های دامی

۲۳ شهریور ۱۳۹۹، ۱۲:۳۵
کد خبر: 84033790
بازگشت رونق به صنعت طیور با واردات نهاده‌های دامی

تهران - ایرنا - صنعت طیور طی ماه‌های گذشته به دلیل معضل افزایش قیمت و کمبود نهاده‌های دامی با پدیده‌هایی همچون معدوم‌سازی جوجه یکروزه و همنوع‌خواری در برخی واحدها روبرو شد که برخی کارشناسان براین باورند که تنها راهکار نجات این صنعت تامین نهاده‌های مورد نیاز با قیمت‌های مصوب است.

در ماه‌های اخیر به دلیل نوسان و تاخیر در تخصیص ارز، خرید و واردات نهاده‌های دام و طیور از جمله کنجاله سویا و ذرت از کشورهای مختلف با مشکل روبرو شده بود بنابراین بخش قابل توجه نهاده‌های طیور که باید از طریق ارز رسمی و دولت در اختیار این صنعت قرار می‌گرفت، عملیاتی نشد.

به گفته تولیدکنندگان تنها نزدیک ۳۰ درصد نهاده‌های مورد نیاز با ارز رسمی و بقیه از طریق بازار آزاد با نرخ‌های نجومی تامین می‌شود که همین امر موجب ضرر و زیان هنگفت تولیدکنندگان صنعت طیور کشور شده است.

 اکنون قیمت هر کیلوگرم کنجاله سویا در بازار آزاد نزدیک ۱۵ هزار تومان و ذرت حدود سه هزار و ۵۰۰ تومان است که تولیدکنندگان ناچارند نزدیک ۷۰ درصد نیاز خود را تنها در بخش تامین نهاده‌ها از این بازار تامین کنند.

این درحالی است که از اواسط شهریور ماه امسال ترخیص یک میلیون و ۶۰۰ هزار تن نهاده‌های دامی در بندر امام خمینی (ره)، بندرعباس و چابهار به طور همزمان کلید خورده و بارگیری به سمت استان‌ها انجام شد.

طی دو ماه گذشته ۴۵۰ میلیون یورو به شرکت پشتیبانی امور دام اختصاص یافت که موجب شد علاوه بر حفظ ذخایر نهاده‌های دامی، خرید در قالب ۳۰ کشتی از کشورهای هند و برزیل انجام شود.

طبق گفته «محمدرضا طلایی» مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام کشور روزانه بین ۶ تا هفت هزار تن نهاده دامی به استان‌ها بارگیری و ارسال می‌شود که از این هفته قرار است این رقم به روزانه  ۱۲ هزارتن برسد.

وی براین باور است که با ورود جدید نهاده‌هایی همچون کنجاله سویا و ذرت نهاده‌های مورد نیاز صنعت تامین می‌شود و مشکلی در این خصوص نیست.

بنابراین تغییر در ذائقه طیور علاوه بر افزایش چندین برابری سایر هزینه‌های تمام شده تولید از جمله دارو، واکسن، بیمه و انرژی، مشکلاتی عدیده‌ای برای این بخش بوجود آورده است که هزینه تمامی این مشکلات را تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان نهایی می‌پردازند و دلالان از این زنجیره ضرر و زیان مستثنی هستند.

تغذیه نامناسب علت همنوع خواری در بین طیور 

«محمدعلی کمالی» مدیرعامل اتحادیه سراسری تعاونی‌های مرغداران گوشتی ایران روز شنبه در گفت و گو اختصاصی با ایرنا گفت: کمبود دان، تغذیه نامناسب و گرسنگی عامل اصلی همنوع خواری در بین جوجه‌ها و مرغ‌ها شده که با ورود نهاده‌های دامی جدید امیدواریم این مشکل برطرف شود.

وی افزود: به دلیل افزایش قیمت نهاده های طیور همچون کنجاله سویا و ذرت، تولیدکنندگان امکان ارایه جیره غذایی مناسب به طیور را ندارند، بنابراین کمبود تغذیه باعث شده تا مرغ‌ها و جوجه ها اقدم به همنوع خورای کنند.

مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی ایران اظهارداشت: این درحالیست که نهاده های دام و طیور با نرخ ارز چهار هزار و ۲۰۰ تومان خریداری و وارد کشور می شود بنابراین باید هر کیلوگرم کنجاله سویا با قیمت دو هزارو ۴۵۰ تومان و ذرت یک هزارو ۵۰۰ تومان بدست تولیدکنندگان برسد.

کمالی تصریح کرد: با توجه به گرانی و کمبود نهاده‌های طیور، مرغداران نمی‌توانند جیره غذایی مناسب را برای طیور تهیه کنند، بنابراین از حداقل جیره استفاده می‌کنند که موجب چنین معضلاتی در واحدهای تولیدی شده است.

وی با بیان اینکه طیور در اثر گرسنگی جوجه‌ها و مرغ‌های ضعیف‌تر را به مصرف می‌رسانند، اضافه کرد: این ابتدای همنوع خواری در بین طیور به دلیل کمبوددان است و ادامه این روند باعث تلفات جدی در واحدهای تولیدی خواهد شد که به طور قطع، موجب کاهش تولید در ماه‌های آتی می‌شود.

مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی ایران با بیان اینکه اکنون به دلیل کمبود و گرانی نهاده‌های طیور در بازار مرغداران علاوه بر کمبود نقدینگی، انگیزه‌ای برای سرمایه‌گذاری ندارند، گفت: به طور قطع، تعادل تغذیه‌ای یک مولفه مهم در تولید به شمار می‌رود که کمترین تغییری در آن می‌تواند آسیب‌های جدی به تولید وارد کند.

کمالی براین باور است که شیوع همنوع خواری می‌تواند واحدهای تولیدی را مستعد درگیری با بیماری‌های مختلف طیور سازد که هزینه های هنگفتی را برای تولید کنندگان در پی خواهد داشت.

وی با  بیان اینکه در حال حاضر ۷۰ درصد نهاده های طیور از بازار آزاد تامین می شود، گفت: بنابراین با نرخ آزاد نهاده ها باید هر کیلوگرم مرغ زنده حدود  ۱۸ هزارتومان درب واحدهای تولیدی خریداری شود درحالی که اکنون قیمت هر کیلوگرم مرغ زنده درب واحدهای تولیدی به طور میانگین بین ۱۲ هزارو ۳۰۰ تا ۱۲ هزارو ۵۰۰ تومان است، یعنی تولیدکنندگان این محصول روی هر کیلوگرم تولید خود روزانه بیش از دو هزار تا دو هزار و ۵۰۰ تومان با نهاده های با نرخ مصوب و پنج هزار تا ۶ هزارتومان با نهاده های نرخ آزاد ضرر می‌دهند.

به گفته وی، این بدان معناست که این محصول با قیمت کمتر از نرخ مصوب ۱۵ هزار تومان ستاد تنظیم بازار کشور است.

مرغ یک کالای لاکچری نیست

«حبیب اسدالله نژاد»  نایب رییس کانون انجمن صنفی مرغداران گوشتی روز شنبه در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا گفت: وعده‌های چند ماه گذشته در تامین نهاده‌های دامی محقق نشد که همین امر صنعت طیور را با چالش جدی روبرو کرد.

وی با بیان اینکه مرغ یک کالای لاکچری نیست، اظهارداشت: با افزایش قیمت تمام‌شده محصول، نرخ گوشت مرغ افزایش یافته به طوری که اکنون با پایین آمدن توان خرید مردم، تقاضای این محصول نیز پیدا کرده است.

نایب رییس کانون انجمن صنفی مرغداران گوشتی ایران براین باور است که بخش عمده سبد خانوار ایرانی را مصرف مرغ تشکیل می دهد و باید تلاش کنیم این محصول از سبد خانوار حذف نشود.   

اسدالله نژاد افزود: امیدواریم با ورود نهاده‌های جدید در سامانه بازارگاه مشکل صنعت طیور هر چه سریعتر برطرف شود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha