متخصص حفاظت از جنگل‌ها: صنعتی‌شدن، راهکار کنترل گازهای خطرناک است

شیراز- ایرنا- مشاور بین‌المللی جنگل و محیط‌زیست در کشور اتریش، صنعتی‌شدن کشور را راهکاری برای پیشگیری از افزایش آلودگی ناشی از گازهای گلخانه‌ای برآمده از فعالیت‌های مبتنی بر کشاورزی برشمرد و بر ضرورت برنامه‌ریزی کوتاه‌مدت، میان‌مدت و بلندمدت در این زمینه تاکید کرد.

به گزارش ایرنا، مظفر شیروانی پنجشنبه در نخستین همایش همایش ملی محیط‌زیست سالم و توسعه پایدار در پرتو حقوق شهروندی عنوان کرد: محیط زیست برآیند چهار عامل هوا، خاک، آب و صداست و در هم‌ریختگی این چهار عنصر مشکلات بسیاری را برای هر جامعه فراهم خواهد کرد.

وی با اشاره به افزایش بی‌رویه گازهای اسیدی و گلخانه‌ای در ۵۰ سال گذشته، این تغییرات را ناشی از صنعتی‌شدن جوامع دانست که باعث ایجاد مشکلاتی در جامعه انسانی و گیاهی و حیوانی شده و پدیده مرگ جنگل‌ها را رقم زده است.

بیماری‌های جدید با تغییرات اقلیمی در راه است

مشاور بین‌المللی جنگل و محیط‌زیست ابراز داشت: این تغییرات اقلیمی همچنین باعث  افزایش بسیاری از عوامل بیماری‌زایی شده که در مناطق حاره‌ای وجود دارد و قبلا در نیم‌کره شمالی وجود نداشت؛ از همین رو بشر در آینده با بیماری‌های جدیدی مواجه خواهد شد.

شیروانی افزود: انیدریت کربنیک یا همان گاز کربن‌دی‌اکسید خطرناک‌ترین گازی است که میزان آن طی ۵۰ سال گذشته به‌شدت افزایش یافته است و از ۲۸۰ ppm به ۴۰۰ppm  در سال ۲۰۱۳ رسیده است، که معادل افزایش این گاز طی ۸۰۰ سال است.

وی با اشاره به اینکه این گاز ۱۲۰ سال در طبیعت می‌ماند، گفت: امروزه کشورها برای کاهش این گاز تدابیر مختلفی را اتخاذ کرده‌اند؛ مثلا استفاده از سوخت‌های پاک در خودروها، بهره‌گیری از انرژی‌های سبز و جلوگیری از اتلاف انرژی در ساختمان‌ها.

این کارشناس حفاظت از جنگل یکی از مهم‌ترین اقدامات را در این زمینه گسترش جنگل‌ها برشمرد و افزود: این گاز از بین نمی‌رود؛ درعوض درخت‌ها آن‌ را جذب می‌کنند و به‌ چوب بدل می‌سازند.

شیروانی با بیان اینکه ایران در میان کشورهای خاورمیانه از بیشترین سطح جنگل‌ها برخوردار است، گفت: گرچه میزان جنگل‌های ایران در مقایسه با مساحت کشور کم است، ۱۴ میلیون هکتار جنگل رقم بالایی است که نتوانسته‌ایم به دلایل مختلف از ظرفیت آن بهره‌ گیریم.

وی با تاکید بر اهمیت ایجاد جنگل‌ها برای جلوگیری از افزایش گاز کربنیک بیان داشت: این تصور که برای افزایش جنگل به آب احتیاج داریم نادرست است؛ زیرا درختان خود موجب اعتدال هوا می‌شوند و عامل اصلی افزایش بارندگی به‌شمار می‌روند.

افزایش فضای سبز کشور راهکار کاهش گازکربنیک

این استاد دانشگاه ابراز داشت: در اطراف شیراز، در رشته‌کوه زاگرس جنگل‌های بسیاری بوده است که امروز از بین رفته و باقی‌مانده آن‌ها را می‌توان به صورت بوته و درختچه مشاهده کرد؛ درحال حاضر اساسی‌ترین کاری که باید صورت گیرد افزایش سطح فضای سبز استان فارس و در مقیاس بزرگتر، کشور است.

شیروانی در ادامه به خطرآفرینی دیگر گازهای گلخانه‌ای از جمله متان اشاره کرد و افزود: خسارتی که گاز متان وارد می‌کند ۲۵ برابر مقدار گاز کربن است؛ اما مدت کوتاهتری در طبیعت می‌ماند.

کشاورزی و دامداری عامل اصلی پدید آمدن گازهای خطرناک

وی فعالیت‌های کشاورزی و دامداری را عامل اصلی پدید آمدن این گاز دانست و گفت: توسعه دامپروری و کشاورزی عامل مهمی در تخریب محیط زیست است؛ همچنین گاز ازت نیز بر اثر فعالیت‌های کشاورزی، مصرف کودهای شیمیایی و کشت یونجه و اقاقیا افزایش می‌یابد.

این متخصص حوزه حفاظت از جنگل‌ها با بیان اینکه نمی‌توان کشاورزی را در کشور تعطیل کرد، اظهار داشت: ایران کشوری در حال توسعه است که صنعت در آن چنان که باید و شاید پا نگرفته؛ اما راهکار مقابله با آلودگی هوا، جلوگیری از مرگ جنگل‌ها و سایر منابع طبیعی در حال حاضر توسعه صنعت با اتکا به نسل جوان است.

وی توضیح داد: صنعتی شدن کشور بیکاری را کاهش می‌دهد و این موضوع سبب می‌شود فشار اقتصادی از حوزه کشاورزی برداشته شود.

شیروانی با بیان اینکه همه جای ایران برای کشاورزی مناسب نیست، گفت: می‌توانیم نقاط مناسبی را که مستعد کشاورزی هستند، انتخاب و شناسایی کنیم و به‌جای افزایش سطح زیر کشت، میزان تولید را افزایش دهیم.

مشاور بین‌المللی جنگل و محیط‌زیست با تاکید بر اینکه در شرایط فعلی نمی‌توان کشاورزی را به یکباره کاهش داد، گفت: با برنامه‌ریزی کوتاه‌مدت، میان‌مدت و بلند مدت برای صنعتی کردن کشور می‌توانیم ۶۰درصد نیاز کشاورزی را از ۵۰ درصد زمین‌های کنونی برآورده کنیم و به جای اینکه زمین را دیم‌کاری کنیم و اراضی خشک را به کشاورزی بدل سازیم به کیفیت‌بخشی به محصولات بپردازیم.

نخستین همایش ملی محیط‌زیست سالم و توسعه پایدار در پرتو حقوق شهروندی، چالش‌ها و راهبردها صبح پنجشنبه با حضور فعالان محیط‌زیستی و حقوقدانان و مدیران شهری به میزبانی موسسه آموزش عالی آپادانای شیراز در هتل همای شیراز به‌صورت حضوری و مجازی برگزار شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha