۲ دی ۱۳۹۹، ۱۳:۵۰
کد خبرنگار: 2091
کد خبر: 84157677
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

بیابانزدایی ۶۷ هزار هکتار از عرصه‌های کشور نیازمند عملیات تثبیت است

سمنان- ایرنا- مدیرکل دفتر امور بیابان سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری گفت: ۶۷ هزار هکتار از وسعت مناطق بیابانی که کانون فرسایش بادی است و با حرکت ماسه‌های روان به طور مستقیم به زیرساخت‌ها، خانه‌ها و مزارع کشاورزی خسارت وارد می‌شود نیازمند عملیات تثبیت است.

به گزارش ایرنا، وحید جعفریان روز سه‌شنبه در بازدید از اولین طرح پژوهشی بادشکن غیرزنده(مالچ پوشالی) در شهرستان گرمسار استان سمنان ابراز داشت: استفاده از آب‌های نامتعارف، ایجاد بادشکن، استفاده از مالچ شیمیایی و زیستی و تقویت پوشش گیاهی از طریق نهال کاری و اجرای طرح مدیریت قُرُق و چَرا از جمله راهکارهای مدنظر برای مقابله با بیابانزایی و ثبیت شن‌های روان در مناطق کانونی فرسایش بادی است.

وی بیان کرد: ایجاد باشکن غیر زنده با مصالح سازگار با محیط زیست و متناسب با شرایط بیابانی هر منطقه از اولویت‌های اصلی سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری برای بیابانزدایی است و اکنون اجرای طرح‌های پژوهشی در این زمینه در حال انجام است و با دستیابی به نتیجه مطلوب اجرای طرح‌ها توسعه می‌یابد.

وی ادامه داد: طرح بادشکن غیر زنده در شهرستان گرمسار نیز از جمله طرح‌های پژوهشی برای مقابله با بیابانزدایی است که در صورت نتیجه مطلوب، این طرح در مناطق بیابانی مشابه شرایط این منطقه اجرا خواهد شد.

جعفریان خاطر نشان کرد: طرح پژوهشی مالچ ریگی که با هدف مقابله با بیابانزایی برای اولین بار در کشور در شهرستان گرمسار استان سمنان اجرا شد نیز از طرح‌های پژوهشی موفق است و با دستیابی به تکنیک مناسب برای پاشش سنگ‌ریزه‌ها این طرح در دیگر مناطق بیابانی کشور اجرا خواهد شد.

وی با بیان اینکه توسعه اجرای طرح مالچ سنگ‌ریزه (ریگی) در کشور مدنظر است، افزود: این طرح روشی سازگار با طبیعت است که می‌تواند نقشی مهم در تثبیت ریزگردها و شن‌های روان و مقابله با بیابانزایی ایفا کند.

وی اضافه کرد: مناطق بیابانی دارای  ظرفیت خوبی برای اشتغالزایی و رونق اقتصادی است و براساس مطالعات حداقل می‌توان ۳۰ فعالیت در این مناطق انجام داد که علاوه بر کمک به مقابله با بیابانزایی، به بهبود معیشت جوامع محلی کمک می شود.

مدیرکل دفتر امور بیابان سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری گفت: فعالیت‌هایی مانند مدیریت هرزآب، کاشت گونه‌های مقاوم با بیابان، توجه به گردشگری طبیعت و پرنده‌نگری در بیابان از جمله فعالیت‌هایی است که می‌تواند به معیشت جوامع محلی کمک کند.

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری گرمسار نیز گفت: طرح پژوهشی مالچ پوشالی برای اولین بار در کشور در محدوده کانون فرسایش بادی این شهرستان استان سمنان برای مقابله با بیابانزایی در حال اجرا است.

اسماعیل عرب معصومی در گفت و گو با ایرنا ابراز داشت: طرح پژوهشی مالچ پوشالی با اعتباری بین ۵۰۰ میلیون تا یک میلیارد ریال به صورت بادشکن غیرزنده خطی در وسعت ۴۰ کیلومتر در حال اجرا است.

وی بیان کرد: طرح پژوهشی مالچ پوشالی برای اولین بار در جهان در چین اجرا شد که موفقیت آمیز بود و انتظار می‌رود در محدوده کانون فرسایش بادی گرمسار استان سمنان نیز این موفقیت آمیز باشد.

عرب معصومی اظهار داشت: طرح مالچ پوشالی با مشارکت دانشکده منابع طبیعی تهران و سازمان جنگلها و مراتع وآبخیزداری کشور در منطقه ایستگاه کویر که از کانونهای فرسایش بادی شهرستان گرمسار است در حال انجام است.

وی ادامه داد: حدود۲۸۱هزار هکتار از عرصه های بیابانی استان سمنان متعلق به شهرستان گرمسار است و ۱۵ هزار هکتار از این محدوده جزو کانون فرسایش بادی است و طرح پژوهشی مالچ پوشالی در این منطقه در حال اجرا است.

عرب معصومی خاطرنشان کرد: طرح پژوهشی مالچ پوشالی  با بقایای باقیمانده شالیزارهای برنج، چوب‌پنبه و نی انجام می‌شود و برای دستیابی به نتیجه در این پژوهش حداقل ۲ سال فرصت نیاز است.

وی اضافه کرد: بعد از گذشت ۲ سال مالچ‌ها بررسی می‌شود تا مشخص شود کدام مالچ در منطقه گرمسار نتیجه مطلوب داده است.

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری گرمسار گفت: منطقه‌ای که برای اجرای طرح پژوهشی مالچ پوشالی در نظر گرفته شد در معرض بادهای موسمی غربی قرار دارد که  گاهی اوقات سرعت باد در این منطقه به ۷۰ کیلومتر بر ساعت می‌رسد، در مسیر این جریان بادی روستاها، مکان ها، مزارع کشاورزی و جاده ابریشم سنگفرش قرار دارد که نفوذ گرد و غبار یک تهدید محسوب می‌شود.

گرمسار غربی‌ترین شهرستان استان سمنان و دارای وسعت پنج هزار و ۱۸۲ کیلومتر مربع و جمعیتی حدود ۷۰ هزار نفر است، این شهرستان از شمال به دماوند، از غرب به ورامین، از شرق به شهرستان آرادان و از جنوب به کویر مرکزی محدود می‌شود و در ۱۱۰ کیلومتری مرکز استان سمنان واقع است.

مدیرکل دفتر امور بیابان سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری به منظور بازدید از طرح پژوهشی مالچ پوشالی برای اولین بار در کشور به استان سمنان سفر کرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha