به گزارش ایرنا، چهار سال پیش بود که کشور عراق پیروزی بر گروه تروریستی داعش را با همیاری نیروهای مسلح خود بویژه سازمان الحشد الشعبی این کشور اعلام کرد.
جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشور برادر و همسایه عراق نیز از همان دوره آغاز یورش گروه تروریستی به عراق به یاری ملت عراق شتافت و از هرگونه کمکی برای چیره شدن بر این گروه تروریستی و شکست دادن آن دریغ نکرد.
با وجود شکست گروه تروریستی داعش بعد از سه سال نبرد در سال ۲۰۱۷ میلادی اما برخی بقایای این گروه تروریستی و هسته های خفته آن باقی ماندند که نیروهای مسلح عراق همچنان درحال سرکوب و از بین بردن نهایی آنها هستند.
اساسا ظهور گروه تروریستی داعش ماحصل یک توطئه خارجی – داخلی بود که عراق همچنان با آثار و عواقب ناگوار آن دست و پنجه نرم میکند و یکی از عللی که از سال ۲۰۱۷ میلادی تاکنون نیز عراق نتوانسته است به طور کامل به حضور بقایا و هسته های خفته داعش پایان دهد، ادامه توطئه و تداوم برخی حمایت های خارجی از بقایای این تروریست ها است که کارشناسان امنیتی و تحلیلگران عراقی و خارجی نیز همواره نام آمریکا و برخی کشورهای عرب حوزه خلیج فارس را به عنوان حامیان بقای داعش ذکر کرده اند و از وجود اطلاعات و مدارک دراین زمینه سخن گفته اند.
در سایه این حمایت ها است که بقایای گروه تروریستی داعش در چند ماه گذشته بویژه دو هفته اخیر بر شدت تحرکات تروریستی خود در برخی مناطق عراق افزوده اند که شاید اوج آن را در حمله تروریستی اخیر در میدان الطیران در مرکز بغداد و متعاقب آن دو حمله به نیروهای الحشد الشعبی عراق دانست.
شهر بغداد پس از آرامشی طولانی دوم بهمن ماه جاری شاهد دو انفجار تروریستی همزمان بود. این انفجارهای انتحاری در میدان الطیران در مرکز شهر پایتخت عراق با استفاده از کمربند انفجاری روی داد و به جان باختن ۳۲ عراقی و زخمی شدن ۱۱۰ نفر دیگر منجر شد.
متعاقب آن نیز ناحیه «العیث» در منطقه «حمرین» در استان صلاح الدین عراق شاهد حمله تروریستها به نیروهای سازمان الحشد الشعبی عراق بود که باعث شهادت ۱۱ نیروی این سازمان از جمله «حسین سعیدان گاطع ابو علیاء الحسیناوی» فرمانده گردان سوم تیپ ۲۲ و زخمی شدن ۱۲ نفر دیگر از این نیروها شد.
چهاردهم بهمن ماه نیز پنج نیروی سازمان الحشد الشعبی عراق از جمله سه معاون تیپ یکم این سازمان در جریان حمله عناصر گروه تروریستی داعش در ناحیه نفت خانه در استان دیاله به شهادت رسیدند.
به دنبال آن نیز برخی نیروهای ارتش و پلیس فدرال عراق در نبرد با بقایای عناصر تروریست جان باخته یا زخمی شدند.
این تحرکات تروریستها باعث شد تا نیروهای مسلح عراق بر شدت عملیات خود علیه بقایای گروه تروریستی داعش در مناطق مختلف این کشور افزوده و در طول دو هفته اخیر شمار زیادی از سرکردگان تروریست از جمله سرکرده ارشد داعش در عراق موسوم به «جانشین خلیفه و والی عراق» در این گروه را به هلاکت رسانده و شمار دیگری از آنها را بازداشت و مقرها و مخفیگاههای آنها را منهدم کردند که این عملیات همچنان ادامه دارد.
اما پرسش مهمی که مطرح می شود، این است که اساسا کانون تمرکز تروریست ها در کجا قرار دارد و معنا و مفهوم آن چیست؟
با نگاهی به نقشه درگیری های نیروهای مسلح عراق با بقایای گروههای تروریستی در ماههای گذشته بویژه هفته های اخیر مشخص می شود که این درگیری ها بیشتر در استان های صلاح الدین، دیاله، کرکوک و الانبار درجریان است.
استان های دیاله، کرکوک و صلاح الدین در طول ماههای اخیر شاهد نفوذ و رخنه های امنیتی بقایای گروه تروریستی داعش بوده که نگرانی را درباره فعالیت این تروریست ها در نزد افکار عمومی ایجاد کرده است؛ هرچند که اکثر سرکردگان ارشد این گروه کشته شده اند.
مسئولان امنیتی و نظامی بلندپایه عراقی می گویند که بقایای گروه تروریستی داعش ضعیف هستند و از توان زیادی برای سازماندهی و امکان برخورد و رویارویی مستقیم با نیروهای مسلح عراق برخوردار نیستند و نمی تواند یک منطقه یا مساحت جغرافیایی را تحت کنترل خود در بیاورد و از همین رو، از سه شیوه بمبگذاری، کمین کردن بر سر راه نیروهای مسلح عراق و عملیات تک تیراندازی بویژه در مناطق قبلا آزادشده از دست این گروه استفاده می کنند.
برخی منابع امنیتی عراقی می گویند که گروه تروریستی داعش در طول یکسال اخیر ۱۴ سرکرده ارشد خود را در حملات هوایی و عملیات ویژه عراق در سه استان صلاح الدین، دیاله و کرکوک از دست داده است و از این رو، بدنبال سرکردگان جدید و گمنام و عمدتا جوان رفته است.
«علی جعفر» از کارشناسان امنیتی عراقی معتقد است که فعالیت اخیر داعش در سه استان کرکوک، دیاله و صلاح الدین بیانگر رخنه های امنیتی و وجود مناطقی است که بقایای گروه تروریستی داعش از آنجا برای احیای فعالیت خود بهره برداری می کنند.
وی می افزاید: عملیات موفقیت آمیز اخیر در منطقه «وادی الشای» در نزدیک کرکوک و کشته شدن سرکردگان ارشد داعش در این عملیات نشان می دهد که مناطق دیگری نظیر وادی الشای هم هست که عناصر داعش در آنجا پنهان شده اند.
استان دیاله به عنوان کانون دیگر فعالیت تروریست ها مطرح است و در همین ارتباط یک مسئول سازمان الحشد الشعبی عراق می گوید که محدود جغرافیایی تلاقی مرزهای اداری سه استان دیاله، کرکوک و صلاح الدین از مهمترین کانون های تمرکز تروریست ها است که هر سه این استان ها را از نظر تهدید امنیتی تحت تاثیر قرار می دهد.
«صادق الحسینی » سخنگوی محور استان دیاله در سازمان الحشد الشعبی عراق تصریح می کند: منطقه «المطیبیجه» در مرزهای اداری استان صلاح الدین و همجوار با استان های دیاله و کرکوک است. این منطقه لانه افعی های داعش است که خطر و چالشی بزرگ برای این سه استان به شمارمی روند و دستورات عملیات تروریستی از آنجا صادر می شود و کنترل بر این منطقه از طریق عملیات پاکسازی ثبات و همیشگی می تواند ضربه ای قوی به بقایای گروه تروریستی داعش باشد.
به اعتقاد وی، هسته های گروه تروریستی داعش از منطقه المطیبیجه به سایر مناطق نفوذ می کنند زیرا این منطقه از راههای فرعی زیاد و پیچیدگی های جغرافیایی برخوردار است.
در کنار این سه کانون اصلی فعالیت و تحرکات تروریست ها، استان الانبار در غرب عراق و در مرز سوریه نیز یکی دیگر از مناطق فعالیت تروریستها است؛ بویژه که این استان از یک سو هم مرز با سوریه است و از سوی دیگر، پایگاه عین الاسد آمریکا در آنجا قرار دارد و به گفته شماری از کارشناسان امنیتی و تحلیلگران عراقی، آمریکایی ها کار جابجایی تروریست ها بین سوریه و عراق را در پوشش کاروان های نظامی خود برعهده دارند و آنها را بین دو کشور جابجا می کنند.
درهمین راستا نیز برخی کارشناسان امنیتی عراقی از انتقال چهار هزار تروریست داعشی از جانب آمریکا از سوریه به عراق در برهه اخیر خبر داده اند؛ بویژه که این استان نیز نظیر استان های صلاح الدین و دیاله با استان بغداد هم مرز است.
اخیرا نیز استان بابل در جنوب غربی استان بغداد و به طور مشخص منطقه راهبردی «جرف النصر» شاهد تحرکات تروریست ها بوده است و برخی منابع امنیتی عراقی گفته اند که آمریکا تروریست ها را در این ناحیه در پشت مواضع نیروهای الحشد الشعبی عراق برای درگیری با این نیروها هلی برن کرده بود.
در مجموع از تحرکات بقایای گروه تروریستی داعش در ماهها و بویژه هفته های اخیر اینگونه بر می آید که کانون تحرکات آنها در استان های دیاله، صلاح الدین، الانبار و کرکوک است و نکته قابل توجه این است که سه استان اول هم مرز با استان بغداد است که خود این موضوع اهمیت برخورد با این تروریست ها را هرچه بیشتر نشان می دهد و از این رو، برخی کارشناسان عراقی نیز خواهان تقویت امنیت در مناطق موسوم به کمربند امنیتی بغداد شده اند.
نظر شما