بخشی از وحوش در محیط زیست خراسان رضوی سرشماری شد

مشهد- ایرنا- مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی گفت: سرشماری پستانداران در ۳۳ منطقه تحت مدیریت و حفاظت سازمان محیط زیست در سطح این استان بطو کامل انجام شد.

تورج همتی روز شنبه در گفتگو با خبرنگار ایرنا افزود: همچنین در چارچوب سرشمای بخشی از وحوش در محیط زیست خراسان رضوی ۱۰ درصدی به وسعت عرصه‌های طبیعی تحت سرشماری افزوده شد.

وی ادامه داد: امسال آماربرداری از وحوش به دلیل شرایط ناشی از بحران شیوع ویروس کرونا و لزوم رعایت ملاحظات بهداشتی دشواریهای خاص خود را به همراه داشت. 

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی زمان صرف شده برای اجرای این سرشماری را ۶۹ روز اعلام و بیان کرد: همچنین به این منظور با مشارکت سه هزار و ۱۸۳ نفرروز، ۲۲۵ مسیر تعیین و مسافت سه هزار و ۵۰۰ کیلومتر برای آماربرداری از جمعیت پستانداران در عرصه‌های طبیعی این استان پیموده شد. 

وی گفت: سطح پایش مناطق امسال ۴۲ هزار و ۴۰۰ هکتار بیشتر از عملیات سرشماری پارسال بود. بر این اساس پایش و سرشماری وحوش رشد ۱۰ درصدی در سطح مناطق تحت عملیات سرشماری امسال داشت. 

همتی افزود: این سرشماری با هدف برآورد جمعیت وحوش، بررسی وضعیت زاد و ولد آنها، شناسایی عوامل تهدید و نیز مناطق مستعد برای ارتقاء سطح حفاظتی در عرصه محیط زیست خراسان رضوی اجرا می‌شود.

وی ادامه داد: بر اساس نتایج و تحلیل کارشناسی گروههای نظارت بر امور حیات وحش خراسان رضوی روند زایش در جمعیت گونه‌های میش و بز این استان در مقایسه با آمار پارسال مطلوب ارزیابی شده که متأثر از بارندگیهای پارسال و امنیت زیستگاهی در محیط زیست خراسان رضوی است. 

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی گفت: ثبات جمعیتی در دیگر گونه‌های وحوش این استان نیز حاکی از ثبات وضعیت اکولوژیکی در مناطق تحت مدیریت و دستیابی امیدبخش به حدود پیک جمعیتی در این مناطق است.

وی کسب اطلاعات از اندازه و یا تراکم جمعیت وحوش را پیش‌نیاز اصلی مدیریت حیات وحش ذکر و بیان کرد: آگاهی نسبت به سیر صعودی یا نزولی جمعیت حیوانات در منطقه و برنامه‌ریزی برای آینده نیازمند کسب اطلاعات دقیق از تعداد، تراکم و نحوه پراکنش وحوش در مناطق چهارگانه تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست در خراسان رضوی است. 

همتی افزود: با توجه به وسعت، تعداد مناطق تحت مدیریت، لزوم برآورد سریع جمعیت وحوش و همچنین توجه به محدودیتهای مالی مناسبترین روش سرشماری وحوش "مشاهده مستقیم از طریق پیمایش خطی" است. بر این اساس مسیرهای سرشماری هر منطقه بر روی نقشه‌های توپوگرافی با تکیه بر تجارب محیط‌بانان و کارشناسان اداره نظارت بر امور حیات‌وحش حفاظت محیط زیست خراسان رضوی مشخص می‌شود. 

وی ادامه داد: سرشماری  پستانداران با تمرکز بر گونه‌های علفخوار صورت گرفت و بر اساس آن گونه‌های قوچ و میش اوریال،پازن و بز و آهو شمارش شدند ضمن اینکه سایر گونه‌های مشاهده شده نیز در این ویژه‌برنامه در صورت مشاهده مستندسازی می‌شوند. 

۲۰ درصد مساحت ۱۸۸ هزار کیلومترمربعی خراسان رضوی زیر پوشش حفاظتی و نظارتی اداره‌کل حفاظت محیط زیست قرار دارد. با این وجود سازمان حفظت محیط زیست در خراسان رضوی به ازای هر ۲۵ هزار هکتار تنها یک محیط‌بان در اختیار دارد.

مساحت زیستگاههای وحوش در خراسان رضوی دو میلیون و ۵۰۰ هزار هکتار است.

خراسان رضوی دارای ۴۱ منطقه چهارگانه و شکار ممنوع شامل ۲۸ اثر ملی طبیعی، پارک ملی، پناهگاه حیات وحش، مناطق حفاظت شده و ۱۳ منطقه شکار ممنوع است.

حدود ۸۰ گونه پستاندار، ۲۸۵ گونه پرنده، دو گونه دو زیست، ۶۸ گونه خزنده و ۲۴ گونه ماهی در طبیعت خراسان رضوی زیست می‌کنند.

گونه‌های شاخص حیات وحش این استان شامل بز وحشی، قوچ، گوسفند وحشی، آهو، پلنگ، یوزپلنگ، گرگ، کفتار و انواع پرندگان از قبیل پرندگان شکاری، هوبره و کبک است. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha