به گزارش ایرنا، «امانوئل مکرون» که در سال پایانی ریاست جمهوری خود برای به دست گرفتن دوباره قدرت در فرانسه تلاش میکند،سعی کرد با ابراز اظهارات بشردوستانه نسبت به قاره فقیر ضمن نمایش وجههای خوب در عرصه بینالملل، نظر آفریقایی های مقیم این کشور که نیمی از جمعیت مهاجران آن را تشکیل میدهد را هم به خود جلب کند. او در جمع سران گروه هفت گفت: قاره آفریقا برای کادر درمان خود نیازمند ۱۳ میلیون دوز واکسن ویروس کروناست و اگر آمریکا و اتحادیه اروپا به این قاره واکسن ارسال نکنند، روسیه و چین این کار را خواهند کرد.
با شیوع کرونا در جهان و شرایط خاص قاره آفریقا از این حیث که تلاش دارد واکسن مورد نیاز خود را از طریق کواکس تامین کند، همهگیری بهانهای شده تا در کنار سیاست مبارزه با تروریسم، فرانسه به شیوهای دیگر بر نفوذ خود در قاره سیاه بیافزاید و این نسخه را به همتایان اروپایی و آمریکاییاش نیز پیشنهاد بدهد.
کشوری که خود را مهد دمکراسی می داند اما سابقه استعمار و جنایت در کشورهای مختلف را همچنان یدک می کشد با هدف هموار کردن مسیر استعمارگرایانه خود این بار از اروپا و ایالات متحده خواسته برای تامین واکسن مورد نیاز در قاره آفریقا از روسها و چینیها پیش بگیرند.
مکرون به دنبال جلب نظر آفریقاییها
به نوشته روزنامه لو پاریزین فرانسه، مکرون در جریان نخستین حضور «جو بایدن» رئیس جمهوری جدید آمریکا در جمع سران گروه هفت گفت: «اگر ما اروپاییها و آمریکاییها بدانیم که چگونه باید این ۱۳ میلیون دوز را در سریعترین زمان ممکن تحویل{آفریقا} دهیم، این نشان دهنده اعتبار ماست. بنابراین غرب در آفریقا مورد توجه قرار خواهد گرفت.»
او گفته اگر ما امروز برای تامین دوزهای واکسن در مدت ۶ ماه یا یک سال میلیاردها{دلار} را اعلام نکنیم، دوستان آفریقایی ما واکسن ها را از روسیه و چین خواهند خرید و قدرت غرب یک واقعیت نخواهد بود.
امانوئل مکرون روز جمعه همچنین خواستار اختصاص ۵ درصد از ذخایر کنونی واکسن کرونا در کشورهای ثروتمند برای کشورهای فقیر شد .این درخواست در حالی مطرح میشود که میلیاردها دوز واکسن اضافی در کشورهای ثروتمند جهان دپو شده و چشم میلیونها مردمان فقیر بویژه آفریقاییها به دست سازمانهای بینالمللی برای دستیابی به واکسن کروناست.
اظهارات مکرون در حالی مطرح میشود که چندی پیش تصمیمات غربیها مبنی بر انحصاری کردن واکسن کرونا، واکنش دبیرکل سازمان جهانی بهداشت و مقامات بویژه آفریقاییها و خشم آنها را برانگیخت.
در حالی که امروز - شنبه - «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه از تولید و ثبت سومین واکسن کرونا در این کشور خبر میدهد، همتای فرانسوی او از ترس تسلط احتمالی روسیه و چین بر قاره آفریقا همتایان اروپایی و آمریکایی خود را برای تامین واکسن قاره سیاه ترغیب کرد.
همهگیری کرونا در حالی بر قاره آفریقا چیره میشود که به گفته «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد ۷۵ درصد کل واکسنهای کرونا تنها در اختیار ۱۰ کشور در جهان بوده و بیش از ۱۳۰ کشور حتی یک دوز هم دریافت نکردهاند.
به نوشته فرانس ۲۴، اختصاص ۷.۵ میلیارد دلار بودجه برای ارائه واکسن کرونا به کشورهای کمتر توسعه یافته {از جمله قاره آفریقا} نتیجه نشست و گفت و گوهای سران گروه هفت به میزبانی بریتانیا بود.
این در حالی است پیشبینیمیشود تنها آفریقا برای ایمنسازی ۶۰ درصد از جمعیت خود یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون نفری خود به ۱.۵ میلیارد دوز واکسن نیاز داشته باشد که بین ۵.۸ تا ۸.۲ میلیارد یورو برای این قاره هزینه خواهد داشت.
به نوشته دویچه وله، چند روز پس از هشدار سازمان ملل متحد، سران گروه هفت اعم از آمریکا، کانادا، آلمان، فرانسه، ایتالیا، ژاپن و بریتانیا تصمیم گرفتند در مبارزه علیه کرونا در سطح جهان به تقسیم عادلانه واکسن کرونا به کشورهای کمدرآمد کمک کند.
در نشست گروه هفت که کمتر از نیمی از اقتصاد جهان را در اختیار دارند؛ ، آنگلا مرکل صدراعظم آلمان اعلام کرد کشورش یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون یورو به کواکس کمک خواهد کرد.
جو بایدن رئیس جمهور جدید آمریکا هم گفت این کشور تا چهار میلیارد دلار به برنامه جهانی تقسیم واکسن (کوواکس) کمک میکند.
بر اساس بیانیه پایانی سران گروه هفت، از ۷.۵ میلیارد دلاری که سران گروه ۷ برای کمک به روند واکسیناسیون در کشورهای فقیر اختصاص دادهاند ۴ میلیارد به واکسن ACT-A و کواکس اختصاص خواهد داشت.
با این حال و به نوشته فرانس ۲۴، سران گروه ۷ دقیقا اعلام نکردند که مخازن ذخایر واکسن آنها به چه میزان است.
آمریکا همچنین اعلام کرد در وهله نخست دو میلیارد دلار به کواکس کمک خواهد کرد و دو میلیارد دلار دیگر نیز در دو سال آینده به صندوق کوواکس واریز خواهد شد. ایالات متحده برای کمک دو میلیارد دلاری خود در دوسال آینده اما شرط گذشته است که این کمک در صورت عملی شدن وعده دیگر کشورها در حمایت مالی از کوواکس انجام خواهد گرفت.
خبرگزاری آلمان همچنین گزارش داده است که اتحادیه اروپا نیز ۵۰۰ میلیون یورو به کوواکس کمک مالی خواهد کرد.
سازمان جهانی بهداشت مدتی پیش سازوکاری موسوم به کوواکس (covax) برای توزیع عادلانه واکسن کرونا راه انداخت که کشورهای مختلف میتوانستند با عضویت در آن و پیشپرداخت بخشی از هزینهها وارد فهرست خریداران شوند.
آفریقا که از موج دوم کرونا رنج میبرد از ابتدای شیوع کرونا تاکنون، ۱۰۰ هزار نفر فوتی ناشی از ابتلا به بیماری کووید-۱۹ داشته است که فوتیهای قاره فقیرنشین ۱.۲ میلیارد نفری بیشک بسیار بیشتر از این خواهد بود.
نظر شما