حرکت چراغ خاموش کرونا در مازندران

ساری - ایرنا - موج چهارم همه‌گیری کرونا در مازندران که روزهای پرشتابی را طی هفته‌های گذشته سپری کرد، روزهای اخیر طبق آمارهای رسمی اندکی آرام گرفته است ، وضعیتی که مسئولان بهداشت و درمان و ستاد استانی مقابله با کرونا از آن به عنوان « حرکت چراغ خاموش » ویروس یاد می‌کنند.

به گزارش ایرنا، همه گیری ویروس کرونا در موج سوم استان مازندران را دیرتر از دیگر نقاط کشور درگیر کرد و به طور طبیعی دیرتر از استان های دیگر هم از مازندران خارج شده بود ، ولی با این وصف دستکم حدود یک ماه و نیم زمان برد تا به نقطه پیک برسد و سپس کاهشی شود.

داستان موج چهارم کرونا برای استان بسیار متفاوت است ؛ این استان از یک طرف با ورود ویروس انگلیسی درگیر شد، سویه‌ای که انتقالش و درگیرسازیش سه برابر سویه چینی است. همزمانی شیوع کرونای انگلیسی با تعطیلات نوروزی و سفر مسافران و گردشگران از یک سو و دورهمی های خانوادگی ، بازگشایی بازارهای سنتی و شلوغ استان و از همه پررنگ تر ، از سرگیری مراسم جمعی مانند جشن ها ، عروسی ها و ترحیم و عزاداری سبب شد تا مازندران از نیمه دوم اسفند تا پایان نیمه اول فروردین تقریبا چهره غیرکرونایی به خود بگیرد.

کاهش شدید رعایت پروتکل های بهداشتی و محدودیت های کرونایی در کنار رفتارهای روزمره عادی انگارانه تا حدی بود که نه تنها انتقاد مسئولان بهداشت و درمان و مجموعه مدیریت کرونای استان را در پی داشت ، بلکه زمزمه های نگرانی از تبعات چنین وضعیتی به شکل واضح در محافل مردمی شنیده می شد.

اولین علامت آن همه نگرانی سرانجام از روز ۱۱ فروردین با برگشت رنگ نارنجی به مازندران و شروع موج چهارم مشاهده شد ولی آنچه که این موج چهارم را متفاوت تر از سه موج قبلی کرده بود، سرعت انتقال ویروس و شمار مبتلایان بود زیرا در موج سوم طی چهار هفته نخست شمار بیماران بستری مبتلا فقط ۲۴ درصد رشد داشت در حالی که در موج چهارم طی همین مدت افزایش ۲۶۸ درصدی شمار بیماران بستری و مراجعان حضوری ثبت شد.

بر اساس گزارش های رسمی ، در حالی که شمار بیماران کووید ۱۹ بستری در بیمارستان های استان مازندران در نخستین روز فروردین به ۴۴۱ نفر کاهش یافته بود ، این آمار پنجشنبه گذشته به یک هزارو ۶۲۵ نفر افزایش رسید و افزایشی یک هزار و ۱۸۴ نفری را طی چهار هفته رقم زد. در حالی که در آذر ماه سال گذشه از زمان اعلام رسمی موج سوم تا بیست و هشتم همان ماه تعداد بیماران بستری کووید ۱۹ از ۷۹۱ نفر به ۹۸۷ نفر رسیده بود.

آرامش قبل از طوفان ؟

 با این وصف ، در روزهای اخیر طبق آمار ستاد استانی مقابله با کرونای مازندران ، سرعت همه گیری ویروس در استان کاهش یافته است. طبق  این آمارها شمار بیماران بستری روزانه که در هفته های اخیر به طور میانگین رشد پنج تا ۱۰ درصدی را برای هر روز داشت ، از روز چهارشنبه هفته گذشته به یکباره متوقف شد.

روز چهارشنبه روند افزایشی شمار بیماران بستری رشد سه درصدی داشت و روز پنجشنبه این میزان به ۰/۳ درصد رسید و سپس در روز جمعه روند منفی به خود گرفت به طوری که شمار بیماران بستری روز پنجشنبه هفته گذشته یکهزار و ۶۲۵ نفر بود که روز جمعه به یکهزار و ۶۰۲ نفر رسید.

همچنین شمار بیماران جدید بستری نیز کاهش ۱۳ درصدی داشت و از طرف دیگر ترخیصی های کرونایی بیمارستان های استان نیز روند افزایشی ملایم را طی کرد و به طور میانگین روزانه به ۳۱۰ نفر در سه روز اخیر رسید.

مهم ترین پرسش این است که آیا موج چهارم همه گیری ویروس کرونا در استان مازندران خوابیده یا به صورت موقت فروکش کرده است؟ البته برخی در فضای مجازی و دورهمی های خانگی این توقف آمارها را ناشی از کنترل ویروس می دانند و زمینه ساز بازگشت فعالیت عادی انگارانه می پندارند.

خاموشی غیرقابل پیش بینی

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران کاهش تعداد مبتلایان و بیماران بستری کرونایی استان در روزهای اخیر را غیر قابل پیش بینی دانست و گفت: این وضعیت قابل اعتماد نیست چون نمی توان قاطعانه نظر داد که این وضعیت نشانه فروکش کردن موج چهارم است یا این که یک وقفه کوتاه محسوب می شود.

دکتر قاسم اویس در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : فروکش کردن روند افزایشی شمار مبتلایان ممکن است ریشه در چندین عامل موقتی داشته باشد که در محاسبات عددی جای نمی‌گیرد. یکی از عوامل بسیار مهم در کاهشی شدن شمار بیماران بستری را می توان در کاهش تعداد مراجعات به مراکز درمانی به خاطر تعطیلات دانست ضمن این که شمار بیماران ترخیصی هم افزایش شده و می تواند گمراه کننده باشد.

وی گفت : البته خروج غیربومیان و مسافران و گردشگران از استان هم می تواند بر آمار مراجعان به مراکز درمانی و در نهایت آمار روزانه اثرگذاری کرده باشد که در این صورت نمی تواند به معنای فروکش کردن موج چهارم ارزیابی کرد.

معاون دانشگاه علوم پزشکی مزاندران افزود : یک علت دیگر هم این می تواند باشد که با توجه به وضعیت شلوغی بیمارستان ها و  اشغال تعداد زیادی از تخت های بیمارستانی ، بخشی از بیمارانی که وضعیت معتدل تری دارند به جای بستری ، با نسخه نویسی به منازلشان ارجاع می شوند تا دوران نقاهت را آنجا سپری کنند و طبیعی است که بر آمار بستری روزانه اثرگذاری می کند.

اویس با تاکید بر این که در حال حاضر نمی توان به کاهشی شدن روند موج چهارم کرونا در مازندران حکم داد ، گفت : وضعیت کنونی به گونه ای است که در صورت هرگونه بی توجهی و از سرگیری رفتارهای عادی انگارانه می تواند بار دیگر شعله همه گیری را سوزان تر کند.

وی وضعیت کنونی استان را بسیار خطرناک توصیف کرد و هشدار داد: نباید آمارها زمینه عادی سازی رفتارهای عمومی و بهداشتی شود زیرا ممکن است شمار بیماران بستری صرفاً یک عدد باشد و هیچ فاکتور مناسبی برای سنجش یک همه گیری به حساب نیاید.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران گفت: ویروس کرونا بارها به ما ثابت کرده که نباید در معرض خوش‌خیالی و ساده انگاری قرار گیرد زیرا این ویروس از هر فرصت استفاده می کند ، همان گونه که در سال جدید استان مازندران و کل کشور را در خطرناک ترین وضعیت قرار داد.

اویس سخن گفتن درباره فروکش کردن موج چهارم همه گیری کرونا در مازندران را به آمارهای اواسط هفته جاری وابسته دانست و افزود: باید در روزهای آینده منتظر بود و دید که وضعیت کرونایی استان به چه سمتی خواهد رفت، اما امیدواریم این تغییر وضعیت به سمت فروکش کردن همه گیری و کاهش شمار مبتلاین و مرگ و میر باشد.

وی خواستار رعایت حداکثری پروتکل های بهداشتی و محدودیت های کرونایی در تمامی مناطق مازندران شد و هشدار داد: این بار برخلاف سال گذشته با ویروس جهش یافته رو به رو هستیم که به سرعت می تواند شرایط را به نفع خود تغییر دهد و لازم است مردم و مسئولان هم در مقابل نهایت هوشیاری را داشته باشند.

کنترل کرونا در پس واکسیناسیون کامل

سرپرست روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی مازندران هم رفتار عادی و بازگشت به شرایط مطلوب را در گرو واکسیناسیون همگانی دانست و گفت : متاسفانه این مساله به دلیل شرایط پیچیده تحریم ها برای کشور سخت شده و راه را برای سلامت مردم بسته است.

دکتر سیمین بابایی به خبرنگار ایرنا گفت : رفتار عادی انگارانه منوط به واکسیناسیون عمومی است که البته در استان مازندران و کشور هرچند آرام ولی در حال انجام است.

به گفته او ، حتی بسیاری از کشورهایی که اقدام به واکسیناسیون عمومی کردند نیز در حال بازگشت به محدودیت های سختگیرانه هستند که به معنای جهش یافتگی ویروس و ضرورت رفتارهای محتاطانه با این پاندمی جهانی است.

بابایی رعایت پروتکل های بهداشتی مانند استفاده از ماسک های استاندارد و همچنین فاصله گذاری اجتماعی را تنها راه کنونی برای حفظ سلامت و بقا دانست و گفت : رفتار عادی انگارانه می تواند نه تنها فرد بلکه یک جامعه را درگیر کند همان طور که در مساله ورود ویروس انگلیسی در استان مازندران شاهد بودیم.

طبق آمارهای رسمی در حال حاضر نیمی از تخت های بیمارستانی استان مازندران در اشغال بیماران کووید۱۹ قرار دارد و تقریبا ۶۰ درصد بخش مراقبت های ویژه استان به این نوع بیماران اختصاص داده شده است.

مازندران اکنون چهاردهمین ماه از همه گیری ویروس کرونا را پشت سر گذاشته است و تاکنون درگیر چهار موج همه گیری این ویروس بوده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha